Wanneer reis jij het beste naar Sri Lanka? (de beste reistijd voor Sri Lanka)

Laatst bijgewerkt: 13-06-2021

Jij wilt naar Sri Lanka reizen maar weet niet wanneer de beste tijd is om dat te doen. Wij vertellen de beste reistijd voor Sri Lanka.

Sri Lanka is het enige land in Azië dat kan zeggen dat het er het hele jaar door de zon schijnt. Je moet alleen weten waar jij wanneer moet zijn.

Hieronder lees jij alles over de regenseizoenen, kom jij erachter op welke plekken jij moet zijn om het meeste kans te hebben op zon, zodat al jouw vrienden en familie jaloers kijken hoe bruin jij bent geworden op vakantie.

Rond welke tijd jij het beste naar Sri Lanka kan gaan zodat jij het maximale uit het eiland kan halen en jij kan gaan en staan waar jij maar naar toe wilt zonder dat jij je zorgen hoeft te maken dat jouw vakantie in het water loopt.

Beste reistijd Sri Lanka

De beste reistijd om naar Sri Lanka te reizen zijn de maanden februari en maart. Deze periode wordt gekenmerkt met warme temperaturen, en droog weer. Het  is daarom ook de perfecte tijd om de west- en zuidkust, oostkust en de culturele driehoek op het midden van het eiland te bezoeken. 

Toch kun je het hele jaar door reizen in Sri Lanka. Dit heeft te maken met de bergketen in het midden van het eiland. Hierdoor is de beste tijd om naar de west- en zuidkust van Sri Lanka te reizen tussen december en maart. Terwijl de beste tijd om de oostkust van Sri Lanka te bezoeken van april tot en met september is. 

MaandJanFebmrtaprmeijunjulaugseptoktnovDec
Gem. temperatuur252627293029292928282726
Regenval in mm444766137306341256287206237191148
Aantal dagen zon 121420252929303027272621
Aantal zonnen uren per dag88.5986.56.56.56.56.56.577
Zee temperatuur282829302928272727272828

Voor ons was het ook in eerst instantie niet geheel duidelijk waar je welke maand het beste kunt zijn in Sri Lanka. Door de bergketen in het midden van het eiland en de twee winden regent het altijd wel ergens. 

Om het overzichtelijk voor je te maken in welke maand je waar het beste kunt zijn in Sri Lanka hebben wij een paar tabellen gemaakt met de gemiddelde temperatuur, en het aantal millimeter wat die maand valt voor verschillende populaire regio’s in Sri Lanka, zodat jij zelf voor jouw reis de optimale tijd kunt bepalen wanneer je er heen wilt. 

Oostkust

MaandjanfebMrtaprmeiJunjulaugSepoktnovDec
Temperatuur262728293031303030282726
Regenval in mm.170105555050256585100220345364

Deze plaatsen in Sri Lanka zijn dus het beste te bezoeken van maart tot en met juni: Trincomalee, Arugam Bay, Maligawila, Batticaloa

Binnenland

MaandjanfebmrtaprmeiJunjulaugSepoktnovDec
Temperatuur252629292929292929282726
Regenval in mm.807570190145130130115155265295195

Denk bij westkust aan steden zoals: Colombo, Bentota, Negombo en Kalutara. 

MaandjanfebmrtaprmeijunjulaugsepoktnovDec
Temperatuur262627272726262626262626
Regenval in mm.765978161291258226218246279280156

Deze plaatsen in de zuidkust van Sri Lanka zijn het beste te bezoeken van januari tot en met maart: Galle, Yala National Park, Mulgirigala, Mirissa

Noordkust

MaandjanfebMrtaprmeijunjulaugsepoktnovDec
Temperatuur252628292929282827272626
Regenval in mm.692926546428355270218318189

Deze plaatsen in de noordkust van Sri Lanka zijn het beste te bezoeken in februari en maart, en juni en juli zijn: Jaffna en Kaudulla national park.  

Klimaat in Sri Lanka; wat jij moet weten

Sri Lanka heeft een tropisch klimaat. Over het algemeen is het aan de kust rond de 28 graden Celsius, en in het binnenland is het koeler (tussen de 16-20 graden Celsius). 

Het eiland kent twee moessonwinden een vanuit de Indische oceaan en de ander baai van Bengaal. Hierdoor ontstaan vier seizoenen, twee regenseizoenen en twee overgangsseizoenen.

Dit klinkt alsof het er het hele jaar door regent maar dat is niet het geval. Doordat het eiland in het midden een bergketen heeft is er altijd een kant droog. De bergen blokkeren de warme en koude luchtstromen. Het eiland heeft hierdoor constant tegelijk te maken met een regen- en droogseizoen. 

Dankzij de moessonseizoenen is de noordoostkust het beste te bezoeken van oktober tot en met januari. De zuidwestkust is daarentegen het beste te bezoeken van mei tot en met juli.

De beste tijd om walvissen, dolfijnen en luipaarden te spotten.

Als jij graag een specifiek dier wilt spotten in het wild dan hangt dit ook af van jouw reistijd. Voor vogels en walvissen kan jij het beste van december tot en met april naar Sri Lanka toe gaan.

Voor dolfijnen kan jij het beste van november tot en met  april het beste in Sri Lanka terecht.

Als jij een luipaard wilt spotten in de natuur kan jij het beste tussen januari tot oktober reizen naar Sri Lanka.

Sri Lanka tijdens het regenseizoen

Sri Lanka kent twee regenseizoenen, de Maha en Yala genaamd. De Maha is het regenseizoen in het noordoosten van Sri Lanka. Deze duurt van oktober tot en met maart. De Yala is het regenseizoen in het zuidwesten van Sri Lanka. Deze begint in april en eindigt pas in oktober/november.

De buien in beide regenseizoenen zijn kort maar hevig en vallen meestal in de middag.

Na het vallen van de bui voel jij dat de druk is afgenomen. Het voelt opgefrist.

De twee moessons seizoenen komt door de locatie van het Sri Lanka. Deze ligt namelijk in een tropische zone op de evenaar. Waardoor het op verschillende momenten in het jaar koude en warme luchtstromen kent van de zee en het binnenland van India en de himalaya.

De twee seizoenen zijn ontstaan door de bergen in het binnenland van het eiland. Deze zorgen ervoor dat de distributie van het water dat in het lucht hangt en warme en koude luchtstromen worden geblokkeerd. Dit betekent dat er niet een beste reistijd is voor Sri Lanka, dat er voor sommige plekken in Sri Lanka een ander moment de beste reistijd om deze spot te bezoeken.

De regen die dan valt kan intens zijn. Er kan zomaar een paar millimeter water vallen in een paar minuten tijd. Dat is daar heel gebruikelijk.

Maar…

het kan ook extremer, soms kan de regen tijdens het regenseizoen zo erg zijn dat het voor overstromingen zorgt.

Sri Lanka beste reistijd, weer per maand

Sri Lanka in januari, februari en maart

Van januari tot en met maart is het een geweldige tijd om te reizen naar Sri Lanka.

De zon schijnt dan over het hele eiland en het is dan relatief droog. De temperatuur voelt aangenaam warm, ondanks dat het iets kouder kan zijn in de bergen.

Langs de kust in het zuiden en westen is het er droog, heet en schijnt de zon vel.

Sri Lanka in januari

Aan het oosten zou de noordoostelijke moesson minder moeten worden. Dit betekend dat nationale parken zoals Yala en Wilpattu heet en droog zijn. Het maakt januari de perfecte maand om dieren te spotten die zich verzamelen bij de waterpoelen in het park. 

De centraal gelegen regio’s van Kandy en in mindere mate de culturele driehoek zullen wat regen ontvangen in januari. Terwijl het gebruikelijke warme weer wordt verwacht in de culturele driehoek. Met name rondom Nuwara Eliya. Door de minimale regenval maakt januari de perfecte plek om Adam’s Peak te beklimmen.

Sri Lanka Adems Peak

Sri Lanka in Februari

Het goede weer blijft aanhouden in februari in Sri Lanka. De zuid en westkust van het eiland genieten vol van de zonneschijn en hoge temperaturen. De gemiddelde temperatuur is 30 graden deze maand. Aan de noord en oostkust begint de moesson ook minder te worden. Verwacht minder regen in februari dan in vorige maanden. 

In februari wordt ook Onafhankelijkheidsdag gevierd in het gehele land. Deze feestdag vindt plaats op 4 februari. 

Beste maand Sri Lanka

Net zoals in januari zijn de droge condities perfect om Uda Walawe en Wilpattu National Park te bezoeken. Spot de dieren bij de drink water plaatsen. Misschien heb je geluk en spot je een luipaard die aan het genieten is van het zonnetje. Wanneer je naar het binnenland gaat vind je daar droog en warm weer in de gehele culturele driehoek gedurende februari. De gemiddelde temperatuur ligt daar op 27 graden.
Door de hogere altitude in de thee regio is het er een stuk koeler waardoor het perfect is voor een trekking door de Knuckles Mountain Range.

Sri Lanka in Maart

Maart in Sri Lanka is discutabel de beste maand wat betreft het weer. Door het gehele land is het er lekker weer. Het land laat zich in deze maand van haar beste kant zien ongeacht de regio.

Het weer in maart wordt gekenmerkt als een droge maand door het gehele land. De temperaturen blijven stijgen langs de zuid en westkust tot rond de 35 graden celsius. Verwacht aan het einde van de maand hier en daar een paar buien. 

Aan de oostkust wordt het warmer en regen valt steeds regelmatiger als april wordt genaderd. Maart in Sri Lanka betekent ook dat het kite surf seizoen is aangebroken op de stranden van Kalpitiya. 

De culturele driehoek, verwacht minimale regenval. De temperaturen zitten net als in de zuid en westkust rond de 35 graden. Naar het zuiden toe zijn de theeplantages ook rond Kandy ook op hun mooist door het aanhoudende warme weer.

Dit vinden wij een van de beste maanden om Sri Lanka te bezoeken. Kortom de beste reistijd voor Sri Lanka.

Sri Lanka in April

April is de droogste en warmste maand van het jaar in Sri Lanka. Het begint er dan echt warm te worden. Met name in de de culturele driehoeks regio.

April is de droogste en warmste maand van het jaar in Sri Lanka. Het begint er dan echt warm te worden. Met name in de de culturele driehoeks regio. 

De temperatuur zal hier gemiddelde 35 graden zijn. 

Het is een geweldige maand om naar het strand toe te gaan, met strak blauwe luchten en lange, zonnige dagen. 

Zorg er wel voor dat jij de warmste tijd van de dag ontloop als jij activiteiten wilt uitvoeren die veel inspanning vergen.

Door geheel april zijn de stranden in Sri Lanka zuid en westkust heerlijk om aan te vertoeven. De temperatuur ligt nog steeds rond de 35 graden en kent volop zon.

Aan de oostkust is het ook raak, met een verminderde regenval en genoeg zonneschijn worden er doorgaans strak blauwe luchten verwacht. Als jij verder reist naar het binnenland, naar de culturele driehoek, vind je de temperaturen ook rond de 35 graden met een klein beetje regenval. Als jij van plan bent om de Sigiriya berg te beklimmen kun je er maar beter vroeg bij zijn vanwege de hitte rond de middag.
In het zuiden nabij Kandy wordt er minder regen verwacht dat daar normaal is. De temperatuur is daar rond de 25 graden wat april ideaal maakt voor een hike over de Knuckles Mountain Range.

Lion Rock in Sri Lanka | Beste reistijd Sri Lanka

April is de droogste en warmste maand van het jaar in Sri Lanka. Het begint er dan echt warm te worden. Met name in de de culturele driehoeks regio.

Zorg er wel voor dat jij de warmste tijd van de dag ontloop. Wil jij weten wat de mooiste stranden zijn van Sri Lanka? Lees dan ons artikel.

Sri Lanka in mei en juni

De yala monsoon blaast door mei en juni in het zuidwesten in Sri Lanka. Gelukkig heeft dit alleen effect op het zuidwesten van het eiland, zoals in Colombo en Galle.

De weg naar Colombo

Van de twee moessons is dit de meest vriendelijke van de twee. Het bestaat voornamelijk uit korte intense buien die ook snel weer over gaan.

Sri Lanka in mei

Zwemmen in de zee aan de zuid en westkust van Sri Lanka wordt niet aangeraden gedurende de maand mei. Vele hotels zullen rode vlaggen laten wapperen op het strand om duidelijk te maken dat het gevaarlijk is om de zee in te gaan. 

Aan de andere kant van de bergen klaart het weer juist op. De oostkust kent een gemiddelde temperatuur van 29 graden celsius. Dus mocht jij op zoek zijn naar de zon gedurende deze periode kun je het beste naar de oostkust trekken. 

Surfen in Sri Lanka

De temperatuur blijft hoog in de culturele driehoek met een gemiddelde temperatuur van 32 graden celsius. Ook in Kandy is dit het geval, met maar minimale regenval is het er heerlijk vertoeven. De temperatuur blijft rond de 25 graden hangen. Mei is de laatste maand waarbij het nog leuk is om Adam’s Peak te bezoeken

Sri lanka in juni

De westkust en zuidkust van Sri Lanka, net als het gebied onder Kandy blijven onderhevig aan de grillen van de zomer moesson. Deze blaast van de indiase oceaan en de baai van Begaal op Sri Lanka. De wind blaast tegen de heuvels, en creëert een in hoge mate regen in het zuiden en westen. Het enige lichtpuntje is dat het wel afneemt in vergelijking met de vorige maand. 

Ondanks de moesson is het ongebruikelijk om een paar dagen zonder regen te hebben in Sri Lanka tijdens de maand juni. Dit zorgt ervoor dat je in deze dagen lekker kan genieten van het strand. 

De hogere temperaturen blijven constant deze maand met een gemiddelde van 28 graden. In de heuvels kan het soms fris aanvoelen, zeker in de avond. Zwemmen in de zee aan de zuid en westkust gedurende juni is niet verstandig. Ook in deze maand waaien veel hotels nog steeds met hun rode vlag. De zee is nog te onstuimig om er in te zwemmen. 

Het is een ander verhaal in het noorder en aan de oostkust. Met droge en zonnige dagen die strandliefhebbers het hoofd op hol brengen. Verder naar het noorden in de culturele driehoek blijven de temperaturen hoog met een gemiddelde van 32 graden en valt er nauwelijks regen.

Sri Lanka in juli en september

Een goede tijd om te reizen naar Sri Lanka is in Juli en September.

Dit is wat men de inter-moessons seizoen noemt. Ondanks dat er soms een buitje valt is het weer hier geweldig in deze tijd van het jaar.

De temperatuur blijft hoog over het hele land. Het is dan gemiddeld 29 graden celsius. Op het strand is het er dan warm en droog.

Al met al een geweldige periode om in te reizen.

Ondanks dat het moeilijk is om te voorspellen wat het weer doet wordt het weer over het algemeen beter. De luchten klaren op gedurende de maand juli. Toch kun je korte hevige buien verwachten deze maand. 

Aan de andere kant is er in het noorden van Sri Lanka en het kustgebied aan het oosten vol op zon. Mocht je de zon op willen zoeken in de maand juli dan moet je hier naartoe. 

De gemiddelde temperatuur ligt rond de 30 graden. Deze temperatuur kun je verwachten over het gehele eiland. Houdt daarbij wel rekening dat het land inwaarts warmer is dan aan de kust.

Sri Lanka in augustus

Ondanks de zomer moesson die nog steeds waait vanuit de Indiase oceaan en de Baai van Bengaal, ondervindt de zuid en westkust van Sri Lanka een dip in regenval tijdens deze maand. De temperatuur blijven hoog aan de kust met een gemiddelde van 29 graden Celsius.

Het goede weer blijft aanhouden in het noorden en aan de oostkust van Sri Lanka. Waardoor het een van de weinige maanden is waar strandliefhebbers hun keuze kunnen maken over ieder strand van het eiland. De noordwest kust van Negombo en verder naar het noorden is ook een goede plek om lekker te genieten van de zon. 

Zwemmen in de zee aan de zuid en westkust gedurende augustus wordt nog steeds niet aangeraden. Veel hotels wapperen nog steeds hun rode vlaggen. Dat gezegd hebbende is het weer prima voor buiten activiteiten en watersporten. 

Verder naar het noorden in de culturele driehoek blijven de temperaturen hoog (gemiddeld 32 graden celsius) en de regenval is minimaal.

Ben jij een strand liefhebber of in voor activiteiten dan is deze maand de beste reistijd voor Sri Lanka.

Sri Lanka in september

Cyclonen kunnen voorkomen op Sri Lanka, met name in september en de daarop volgende maanden. Deze brengt veel regen en harde wind met zich mee. Ga naar de oostkust als je beter weer op wilt zoeken.

Dat gezegd te hebben is het weer nog steeds niet te voorspellen in september. Het binnenland blijft heet en vochtig, met een hoge kans op regenval. Deze regenbuien zijn intens maar kort. 

De dieren in Yala National park hebben het typisch zwaar in deze maand, waardoor de deuren van het nationale park dicht gaan deze maand.  Hierdoor kunnen zij op zoek gaan naar water zonder gestoord te worden. 

Sri Lanka national park

Ondanks de hoge gemiddelde temperaturen is het zwemmen in de zee aan de west en zuidkust nog steeds afgeraden. De zee is aan deze kant van het eiland ruig en gevaarlijk. 

Sri Lanka’s oostkust ervaart haar laatste maand aan goed weer. Voor goed weer ga naar Passekudah en Trincomalee. Geniet daar van het strand en het lekkere zonnetje. Maar ook aan het einde van deze maand kun je hier meer regenbuien verwachten.

Sri Lanka in oktober en november

In het noordoosten waait de moessonwind van oktober tot en met november  in Sri Lanka. Het is de zwaarste van de twee seizoen regens.

Ondanks dat men zegt dat het alleen effect heeft op het noordoosten van het eiland is dit niet waar. Het hele eiland heeft er last van.

Maar in het noordoosten van Sri Lanka is het het ergst.

Deze moesson kan onvoorspelbaar zijn. Soms is het sterk, soms licht en soms regent het minder hard dan andere jaren. Het kan zelfs voorkomen dat het een jaar overslaat.

Dit maakt deze moesson erg verraderlijk.

Sri Lanka in oktober

Oktober is de maand van verandering door heel Sri Lanka. Terwijl de moessons aan de zuid westkust het naar de achtergrond verschuiven, met name aan het einde van de maand, komt de moesson aan het noord oosten op. Sporadische regenbuien kun je verwachten over het gehele land gedurende deze maand. 

De gemiddelde temperatuur ligt rond de 28 graden in het zuidwesten van Sri Lanka. Zwemmen is nog steeds niet aan te raden. 

In het noorden en aan de oostkust met de komst van de moenson gaan er dingen veranderen. De regen neemt toe en de blauwe luchten veranderen in grijze onheilspellende luchten. 

De regen is ook hoog in het gebied rondom Kandy. Ondanks het hete droge weer verder in het noorden van Sri Lanka rondom de culturele driehoek waar regen alleen valt aan het einde van de maand.

Beste reistijd Sri Lanka

Sri lanka in november

November is een overgangsmaand. In het zuidwesten begint het weer eindelijk weer op te klaren. Terwijl in het noordoosten de moesson nog volop gaande is. Regen en stormen kunnen worden ervaren in geheel Sri Lanka met hevige regenval in het noorden en langs de oostkust en in de culturele driehoek. 

Het weer verbeterd in het zuiden en westen gedurende deze maand. En aan het einde van de maand de zuidelijke en stranden aan het westen kennen een veelheid aan zonneschijn. 

In het westen en langs de zuidkust van Sri Lanka is het weer rustig. Met een gemiddelde temperatuur van 29 graden is het er goed vertoeven. Met name aan het einde van de maand. 

In de heuvels blijft het nog hard regenen en zijn de avonden fris. Verder naar het noorden naar de culturele driehoek dropt de temperatuur iets en de regenval is hoog. Met een gemiddelde van 27 graden is het nog steeds mogelijk om hier alle plekken te bezichtigen. 

In het noorden en langs de oostkust blijft het hard regenen. November is de natste maand van het jaar, dit geldt over het gehele land. Ondanks dat de condities verbeteren gedurende de maand.

Sri Lanka in december

December is gewoonlijk een fantastische maand om te reizen in Sri Lanka als de moessonwinden zijn gaan liggen. Het geeft dan fijn, warm en droog weer over het hele eiland.

Maar,

Het kan ook zo zijn dat de moesson doorgaat tot in december.

De regen helpt de vegetatie enorm. Deze is dan op zijn mooist doordat het voldoende water heeft om flink te groeien. Het binnenland van Sri lanka is dan ook op zijn mooist. Vergeet dan ook niet je fototoestel mee te nemen om de mooiste plaatjes te schieten van het groen in Sri Lanka.

December is een top maand om Sri Lanka te bezoeken. Het westen en zuiden schijnt de zon vol op. De hemel is daar strak blauw.
Dat staat natuurlijk in schril contrast met het noorden waar het ontzettend hard regent. 

In Sri Lanka’s westen en zuiden is de gemiddelde temperatuur 30 graden. De zon schijnt volop en de lucht is strak blauw. De moesson die de afgelopen maanden heeft gewoed voelt al snel aan als een lang vergeten gebeurtenis. Dus wil jij vooral het zuiden bezoeken van Sri Lanka dan bevelen we je de maand december zeker aan als de beste reistijd voor Sri Lanka.

In de heuvels verminderd de regen ook iets. Het is er nog steeds nat en de avonden zijn fris waardoor het niet aan te raden is om deze plek deze maand te bezoeken. Mocht jij Adam's Peak willen bezoeken dan kan dat vanaf deze maand tot en met de maand mei. 

In de culturele driehoek regent het nog steeds flink. De regen neemt wel af aan het einde van de maand. Met een gemiddelde temperatuur van 27 graden celsius. In het noorden en aan de oostkust van het eiland blijft het flink regenen dankzij de moesson die er nog huis houdt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie plaatsen