De trein van Kandy naar Ella (Alle reistips over deze prachtige treinreis)

Laatst bijgewerkt: 16-01-2020

De treinreis van Ella naar Kandy is een van de aller mooiste treinreizen ter wereld. Deze rit duurt 7 uur en neemt je mee langs mooie groene heuvels, theeplantages, watervallen en indrukwekkende uitzichten.

Dit is een van de hoogtepunten van Sri Lanka, de rit duurt dan wel 7 uur maar is het meer dan waard. Je vind deze treinrit dan ook terug op lijstje van de mooiste treinritten ter wereld.

Uit het raam hangen in de trein

De authentieke Sri Lankaanse trein rijd erg sloom en stopt tientallen keren bij kleine dorpjes. De ramen en deuren staan open en als het lekker weer is kan je net zo goed in de deuropening gaan zitten. Dan kun je de hele treinreis van Ella tot Kandy naar buiten te kijken.

In dit artikel vertellen we je alles over deze mooie treinrit door Sri Lanka: van de treinkaartjes, stops en beste tips om je te vermaken tijdens deze treinreis.

Treinreis van Kandy naar Ella

Wat is de beste tijd om de trein van Kandy naar Ella te nemen?

Vanuit Kandy vertrekt de trein naar Ella drie keer per dag; 8.45, 12.30 en 22.30 uur. De laatste trein is een slaaptrein en die wil je niet. Want je wilt wat van de omgeving kunnen zien.

Bij de trein van 12:30 uur rijd je het laatste stuk in het donker en heb je meer kans op mist onderweg. Hierdoor kan je misschien niet alles zien tijdens je reis. En vooral omdat het laatste stuk heel erg mooi is.

Het beste kan je de trein van 8:45 uur nemen, dan geniet je het meest van deze adembenemende treinreis die je langs de theeplantages en watervallen brengt.

Uitzicht op een andere trein

De verschillende klasse in Sri Lanka

De trein in Sri Lanka kent 4 verschillende klasse, voor geld hoef je het niet te laten. Want je bent nooit meer kwijt dan € 6 euro per persoon. Voor jouw treinreis van Kandy naar Ella kun je uit deze klasse kiezen:

  • 3e klas: Harde bankjes – ventilatoren – open ramen en deuren – vaak volgepropt met mensen
  • 2e klas: Prima stoelen – ventilatoren – open ramen en deuren
  • 2e klas reserved seat: Precies hetzelfde als de 2e klas maar dan met gereserveerde stoelen. Het enige verschil is dat de deuren hier niet open zijn. Je raam kan wel open.
  • 1e klas: Fijne stoelen – airconditioning – tv – gesloten ramen en deuren

De reserved seats zijn de populairste. Dit komt omdat je de reis zeker bent van een zitplaats. En al wil je even door de trein lopen of in de deuropening zitten dan loop je de kans niet dat je zitplaats kwijt bent.

De 1e klas en 2e klas reserved seat zijn het populairst. Dit omdat je dan heel de reis zeker bent van een stoel. Wanneer je gewoon 2e klas zit en even een rondje wil doen door de trein of in de deuropening wil zitten, ben je natuurlijk je stoel kwijt wanneer het druk is.

De reserved seats zijn afgesloten van de normale 2e klas en 3de klas dus al wil je even in de deuropening zitten. Stap dan uit de trein tijdens een tussenstop en stap dan bij de 2e of 3e klas weer in. De trein stopt elk kwartier dus je kan zo weer naar je eigen coupé.

Treinreis Kandy naar Ella

Kaartjes aanschaffen voor de trein van Kandy naar Ella

Reserved seats voor de eerste en tweede klasse

De eerste klasse ticket zijn erg populair en al snel uitverkocht voor de trein naar Sri Lanka. Er zijn maar 3 coupes van waardoor er niet heel veel plaatsen zijn. In deze coupé zit je wel het meest comfortabel. Maar de ramen kunnen niet open tijdens de treinreis om foto’s te maken.

Online reserveren

Wil jij een ticket voor de eerste klasse, dan zal je er vroeg bij moeten zijn. Ze zijn vaak al een maand van te voren uitverkocht. Je kunt een ticket reserveren via 12go.asia of www.visitsrilankatours.co.uk. Deze tickets haal je vervolgens op het station in Sri Lanka op. Nadeel van dit is dat je al moet weten wanneer je met de trein wil reizen in Sri Lanka waardoor je minder flexibel bent.

Je zou het ook nog via het hostel, guesthouse of een lokaal reisbureau kunnen doen. Let wel op ze vragen hier wel de hoofdprijs voor. Soms komen er tickets vrij op dezelfde dag dat je met de trein wilt gaan.

Reserveren bij een Trein station

Je kunt ook tickets reserveren bij de onderstaande treinstation, maximaal 30 dagen van te voren.

Aluthgama, Anuradhapura, Badulla, Bandarawela, Batticaloa, China Bay, Colombo Fort, Diyathalawa, Ella, Galle, Gal Oya, Gampaha, Haputale, Hatton, Hikkaduwa, Hingurakgoda, Jaffna, Kalutara South, Kandy, Kantale, Kilinochchi, Kurunegala, Matara, Nanu Oya, Nawalapitiya, Pallai, Peradeniya, Polgahawela, Polonnaruwa, Thabalagamuwa, Trincomalee, Valaichchenai, Vavuniya, Welikanda of Wellawatte.

Tweede en derde klasse

De treintickets voor de tweede en derde klasse zijn beschikbaar alleen op het station van Kandy (of Ella als je de treinreis andersom maakt) op dezelfde dag dat je wilt vertrekken. Je kunt geen zitplek reserveren, waardoor je dus geluk moet hebben op een zitplek.

In de tweede en derde klasse, kunnen de ramen en deuren open waardoor je makkelijker naar buiten kunt hangen om foto’s te maken. Het verschil tussen tweede en derde klasse zit het vooral in comfort van de stoelen en de aanwezigheid van een toilet.

Wat als je geen zitplek hebt bemachtigd?

Geen paniek! In het algemeen stappen veel lokale mensen bij een van de tussengelegen stations uit. Waardoor je dan een zitplaats kan bemachtigen. 

Een andere mogelijkheid is een station eerder op te stappen, bijvoorbeeld op Peradeniya. Daar ga je met de tuktuk heen. Dan heb je meer kans om te zitten omdat veel mensen uitstappen bij Kandy.

De beste plek wat ons betreft is dichtbij de deuren, aangezien je daar makkelijk foto’s kan maken of even in het gangpad zitten en je benen even laten bungelen.

Leuke tussenstops tussen Kandy en Ella

Je kunt helemaal doorreizen naar Ella, maar deze rit duurt 7 uur. Dat is natuurlijk enorm lang. Maar je kan je rit ook opsplitsen als je genoeg tijd hebt. Leuke tussenstops zijn Nuwara Eliya en Adam’s Peak

Adam’s Peak is de geliefde berg van Sri Lanka door zowel de boeddhisten, hindoes als de christenen. Volgens alle drie religies heeft het een andere betekenis. Volgens de christenen is dit namelijk de berg waar Adam zijn eerste voet op aarde zette, volgens de boeddhisten is Sri Pada (andere naam voor Adam’s Peak) de eerste plek waar Boeddha voet aan grond zette in Sri Lanka en volgens de hindoes geldt dit hetzelfde voor god Shiva.

Het is een pittige klim met 5500 traptreden (2,5 tot 4 uur) maar de zonsopkomst is er dan ook wel echt briljant.

Nuwara Eliya is een leuk stadje met een prachtige omgeving en mooie theeplantages. Dus al heb je tijd over kan je daar heen gaan. 

Station van Nuwara Eliya (Nanu Oya)
Het Station van Nuwara Eliya (Nanu Oya)

Andere leuke stops zijn Nuwara Eliya (treinstation Nanu Oya) en Haputale. 

Nuwara Eliya is een relaxt stadje met een prachtige omgeving vol met theeplantages

De stations waar je moet uitstappen:

  • Nuwara Eliya (station Nanu Oya)
  • Adam’s Peak (station Hatton en vervolgens 1 uur met de tuktuk naar Dalhousie)

Het mooiste uitzicht vanaf de de trein

Aan welke kant moet je nou eigenlijk zitten? Vanaf Kandy tot Hatton kan je het best zitten aan de rechter kant. Want daar zal je de mooiste dingen gaan zien. Vanaf Hatton naar Ella kan je beter aan de linker kant zitten. 

Uitzicht van de trein

Handige tips voor treinreis van Kandy naar Ella

Het is een lange rit en misschien weet je niet helemaal wat je moet verwachten in je treinreis van Kandy naar Ella. Om niet voor onverwachte dingen te staan hebben je wat reistips waar je aan moet denken. Hierdoor kan je volop genieten van de trein reis. 

Neem wat lekkers mee

Natuurlijk wordt er in de trein voedsel verkocht, maar je kan ook heerlijke broodjes kopen op station en die zijn heel lekker! Zodat je onderweg geen honger krijgt. Maar vergeet ook geen water te kopen en misschien een zoutje voor onderweg. Het is een lange rit! Of iets te snacken voor onderweg. 

Bewaar je ticket goed

Als je het treinstation probeert te verlaten moet je het ticket laten zien. Dus zorg dat je ticket bij de hand hebt op een plek waar je het niet kwijt raakt.

Neem toilet paper mee

Dit verwachte je waarschijnlijk al dat de Sri Lankaanse treinen niet heel erg hygiënisch zijn. Of moeten we zeggen smerig. Naast een gat in de grond staat er soms ook een westers toilet. Maar de kans is groot dat je liever voor het gat kiest.

Vermijd de weekenden

Als je geen reserved ticket hebt is het een goed idee om de weekenden te vermijden, dan is de trein minder druk waardoor je meer kans heb op een zitplaats. Mocht je toch onzeker zijn over de zitplaats dan hadden we al eerder in dit artikel genoemd dat je met de tuktuk naar Peradeniya kunt gaan. Dan ben je verzekerd van een zitplaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie plaatsen