Colombo Sri Lanka: highlights, uitgaan, vervoer

Laatst bijgewerkt: 15-01-2020

Colombo is in opkomst. Maar wat is er nu te doen? Hier beneden vind jij de plekken waar jij het beste kan verblijven, welke activiteiten en bezienswaardigheden de moeite waard zijn om te doen en te bezoeken.

En hoe jij het beste in colombo kan komen zodat jij dat niet meer hoeft op te zoeken.

Ontdek Colombo Sri Lanka

De stad ligt aan de westkust van Sri Lanka. Het is de grootste stad van Sri Lanka en heeft ongeveer 650.000 inwoners.

Het is het commerciële hart van Sri Lanka. Dit komt door de grote haven van Colombo. De haven van Colombo wordt al eeuwenlang gebruikt als handelsroute.

Vlakbij de haven ligt de wijk Fort. Dit is het hart van de stad. Jij vindt hier alle hotels, winkels, banken en de Galle Face Green boulevard.

Multiculturele stad

Colombo is een smeltkroes aan culturen. Zo kom je Singalezen, Tamils en Moren tegen in de stad. Daarnaast zijn er mensen met Indiase, Maleisische, Nederlandse, Chinese en Portugese roots.

Al deze afkomsten en bevolkingsgroepen hebben invloed (gehad) op de stad en hoe deze er nu uitziet. Dit is terug te zien in de architectuur, kleding, eten en naamgeving van de straten en gebouwen.

In Colombo staan niet alleen gebouwen uit de koloniale tijd maar ook gebouwen die veel moderner zijn. Het is niet de mooiste stad in Sri Lanka. Maar als jij de tijd neemt, heeft Colombo veel verborgen schatten.

Wat is er te doen in Colombo

Colombo wordt door veel mensen onderschat. Het is een goed idee om de stad te verkennen met een gids. Veel mensen zeggen dat er niks te beleven valt in de stad.

Maar is dat wel zo? Zie het voor jezelf!

#1 Galle Road

Galle road is de belangrijkste weg in Colombo. Je zal deze weg ongetwijfeld tegenkomen. Dit komt doordat hier veel hotels, restaurants en barretjes kan vinden.

Deze plek is een goede locatie om andere backpackers tegen te komen. Op deze straat vind jij ook de Vajira Pillayar Kovil tempel. Deze is te herkennen aan de rijk versierde toren.

#2 Bezoek het National Museum

Een van de mooiste gebouwen in Colombo is het national museum. Het is grootste museum in Sri Lanka. Dit werd in 1876 gebouwd.

Wat kan ik vinden in het museum? Dit is het museum waar het verhaal wordt verteld van het oude Sri Lanka.

In het museum vind jij oude voorwerpen die uit die tijd afkomstig zijn. Waaronder voorwerpen van de koninklijke familie zoals de troon en kroon.

Het museum is geopend van 09:00 tot 18:00. De entree prijs is 600 LKR.

#3 Ga naar de Independence Memorial Hall

Sri Lanka is in 1948 onafhankelijk geworden van Groot Brittannië. Dit wordt in dit gebouw getoond. In het gebouw vind jij een standbeeld van de “vader des vaderlands” de eerste president.

Deze plek is ideaal om even te ontsnappen aan de drukte van de stad. De zaal wordt gebruikt voor religieuze evenementen en nationale feestdag.

Entree is gratis

#4 Kijk hoe de zon onder gaat bij de Galle Face Green

De Galle Face green is de plek om de zonsondergang te spotten. Deze plek is gezellig gemaakt met kraampjes. Hier kan je eten kopen. En zie jij Sri Lankaanse gezinnen genieten van het uitzicht.

Galle Face Green een strook gras naast een smal strand in Colombo. Oorspronkelijk werd het door de Nederlanders gebruikt om de kanonnen beter zicht te geven.

Maar…

Vandaag wordt het gebruikt om te wandelen, rennen voetballen en cricket te spelen.

#5 Geniet van het uitzicht bij Mount Lavina

Mount Lavina ligt op een half uur rijden van Colombo. Het is perfect als jij de stad wilt ontvluchten. Mount Lavina heeft schoner zee water dan in Colombo, waardoor jij heerlijk kan zwemmen in het water.

Ga naar het strand en geniet van de mooie zonsondergangen.

#6 Ga naar de Gangaramaya tempel

De boeddhistische tempel genaamd Gangaramaya Vihara bestaat uit verschillende gebouwen. De tempel is gevuld met heiligdommen.

Daarnaast is er een bibliotheek, museum en een cadeau zaal die zijn gegeven aan de tempel door bezoekers. Deze tempel is de mooiste die Colombo te bieden heeft. In de tempel vind jij vele beelden van steen, wit plastic en goud.

Er zijn een aantal regels voor het bezoeken van deze tempel.

Draag geen schoenen, draag gepaste kleding. Dit betekent geen schouders en knieën zichtbaar.

De entreeprijs zijn 100 LRK.

#7 Een hapje eten in het Old Dutch Hospital

Een aanrader is lunchen bij de Old Dutch Hospital. Het is een van de leukste bezienswaardigheden van de stad.

Het dateert uit de tijd dat de Nederlanders heersten over Sri Lanka. Het is gebouwd in 1681. Hierdoor is het een van de oudste gebouwen in Colombo Fort.

Tegenwoordig vind jij hier restaurants, cafés en winkels.

#8 Wolvendaal Kerk

De wolvendaal kerk is de enige kerk die de Nederlanders hebben gebouwd in Colombo. De wolvendaal kerk is gebouwd in 1749 en behoorde tot de nederlands Gereformeerde kerk.

Het mooiste aan de kerk zijn de meubels. Deze zijn speciaal gemaakt voor de Nederlandse gouverneur. De kerk wordt nog steeds gebruikt voor diensten.

#9 Jami-ul-Alfar moskee

De Jami-ul-Alfar moskee is een van de oudste moskeeën in colombo. Het is gebouwd in 1909. De tempel valt op door haar roden en witte strepen.

De moskee is te bezoeken voor toeristen, alleen op vrijdag is deze gesloten voor niet moslims.

#10 Kelaniya tempel

De Kelaniya tempel is heilig verklaart door boedhha in zijn derde bezoek aan Sri Lanka. Het is daarom ook een van de belangrijkste tempels van Sri Lanka.

Helaas werd de tempel vernietigd door de Portugezen tijdens hun bezetting.  Zij wilde niet dat boeddha werd aanbeden.

Toe de Nederlanders de plek overnamen van de Portugezen werd de tempel in 1767 herbouwd.

#11 Pettah

Pettah is de perfecte plek om een souvenir te kopen. Deze markt is zo kleurrijk. Plus je kan er echt alles kopen.

Denk aan groente, fruit, en andere levensmiddelen. Maar ook kleding en  of een souvenir voor thuis. In de wijk staat ook het museum over de Nederlandse periode.

#12 Dehiwala Zoo

De dehiwala zoo ligt ten zuiden van Colombo in de stad Dehiwala-mount lavinia. Het is zeer geschikt als jij een dagje wat anders wilt dan alleen maar strand en tempels.

In de dierentuin zijn meer dan 350 verschillende soorten dieren, zoals giraffen, zebra’s, chimpansees, en leeuwen.

Daarnaast worden er dagelijks shows gegeven met dieren.
De dierentuin is iedere dag geopend van 08:30 tot 16:00. De entree is 2000 LRK.

De leukste activiteiten  in Colombo

Er is nog meer!

Er is nog meer te doen dan alleen de bovenstaande activiteiten en bezienswaardigheden in Colombo.Daar behoort slave island ook onder.

Op slave island leer jij over de nederlandse overheersing van sri lanka. Op het eiland werden vroeger slaven vastgehouden.

Het is een van de oudste gebieden in Colombo.

Viharamahadevi park is het grootste park in Colombo. Tegenwoordig heet het park victoria park. Vooral als jij in maart, april of mei in het park bent is het er mooi. Dan staat alles in bloei.

De leukste uitgaansplekken van Colombo

Als jij uit wilt gaan in Colombo kan jij het beste in de buurt van slave island of kollupitiya uitgaan.

Colombo staat niet bekend om haar uitgaansleven, het is een handelsstad waar mensen vooral serieus zijn.

Toch is het uitgaansleven in opkomst. Bij Kolluptiya kan jij veel clubs en casino’s vinden. Naast clubs kan jij overal barretjes vinden. Deze bevinden zich door heel Colombo.

Winkelen in Colombo voor de beste souvenirs

Pettah is een van de leukste wijken om te winkelen in colombo. Het is er chaotisch. Overal om je heen zijn drukke markten en bazaars en lopen mensen van kraam naar kraam waar zij afdingen.

Ga vooral naar de Sea Street. Je vindt hier naast leuke winkeltjes ook kleurrijke Hindoe-tempels.

De geschiedenis van Colombo

Colombo was lange een moerassig gebied met mangroves en lagunes. De portugezen bouwden een vesting toen zij hier kwamen in de 16de eeuw.

Dit is het gebied waar nu de binnenstad is en het Fort staat.

In de 17de eeuw, 150 jaar later veroverde de nederlanders Colombo op de portugezen. Uiteindelijk werden deze verslagen door de britten die er van het einde van de 18de eeuw zaten tot 1948.

De stad is vernoemd naar Columbus door de portugezen.

De nederlanders verbonden alle lagunes met kanalen, waardoor de britten van Colombo het economische hart konden maken van het land.

In de binnenstad kun jij zien dat oude koloniale gebouwen worden afgewisseld met moderne gebouwen. Hierdoor heeft het een drukke en chaotische sfeer.

Overnachten in Colombo

Wil jij overnachten in Colombo? De stad biedt een ruime aanbod aan aan accommodaties. Kies uit verschillende hotels die in luxe variëren tot simpele guesthouses. Voor een redelijke kamer met ontbijt ben jij ongeveer 25 euro kwijt.

Reizen naar Colombo - Hoe kom je er?

Het vliegveld van Sri Lanka ligt op 35 kilometer afstand van colombo. Hierdoor is de stad vaak jouw begin en eindpunt van jouw reis.

Om jezelf te verplaatsen in de stad kan jij het beste een taxi, auto, bus of tuktuk pakken.

Onderhandel eerst wel over de prijs. Veel voertuigen hebben geen meter, stap dus niet in zonder een prijs af te spreken.

Vanuit colombo kan jij naar alle steden in Sri Lanka reizen. Het reizen met de bus is heel goedkoop. Jij reist van Colombo naar Kandy al vanaf 0,80 euro. De reis duurt drie uur.

De trein kan ook een goed vervoersmiddel zijn. Je kan vanuit Colombo met de trein naar alle grote steden in Sri Lanka. Je stapt op vlakbij het fort. De trein is iets duurder dan met de bus.

Vliegtuig

Colombo heeft drie vliegvelden:

  • Bandaranaike International Airport: Dit is het internationale vliegveld van Sri Lanka. Deze ligt op 35 kilometer buiten Colombo.
  • Ratmalana Airport: Dit vliegveld wordt enkel nog gebruikt voor binnenlandse vluchten naar jaffna.
  • Kelani River-Peliyagoda Waterdrome: Dit is de landingsplaats voor de watervliegtuigen die vanuit en naar colombo gaan.

Sri Lankan Air Taxi

Zoals hierboven al vermeld kan jij een binnenlandse vlucht hebben in een watertaxi. Deze vliegtuigen kunnen maximaal 15 personen tegelijk vervoeren. Er vertrekken iedere dag vliegtuigen naar Bentota, Galle en Dikwella.

Als jij wilt reizen naar Kandy of Nuwara dan kan jij dit van te voren bespreken.

Trein

Bij Colombo Fort ligt het centraal station. Hiervandaan rijden treinen in drie richtingen naar alle grote steden in Sri Lanka.

Als jij naar kandy reist kost dit: voor derde klasse 105 LKR, tweede klasse 190 LKR en eerste klasse 340 LRK.

Bus

Er vertrekken meerdere bussen naar andere steden vanuit Colombo. Deze busritten zijn echt spotgoedkoop. Een busreis naar Kandy duurt kost maar 0,80 euro cent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie plaatsen