Alternatief Berlijn, alternatieven dingen doen in Berlijn

Laatst bijgewerkt: 21-09-2020

Alternatief Berlijn? Wat voor altereren dingen kun je doen in Berlijn? Waarschijnlijk heb je de meest bekende dingen al gedaan in Berlijn. Wij vertellen in dit artikel wat voor alternatieve we hebben voor de standaard Berlijn dingen.

Berlijn is een schatkamer vol met grensverleggende architectuur, street art en bijzondere buurten. In dit artikel gaan we je meer vertellen over deze plekjes. We nemen het wat meer alternatieven pad om leuke dingen te ontdekken in deze metropool.

Alternatieven dingen doen in Berlijn

De eerste keer in Berlijn dan ben je al overweldigd van het Holocaust monument en slenterde langs de East Side Gallery en Fernsehturm glinsterend in de zon. Dat zijn allemaal belangrijke dingen van de geschiedenis van Berlijn. Maar je wilt waarschijnlijk het nu beleven in Berlijn.

Berlijn is alternatief, los van de hipster cultuur. Heeft de geschiedenis Berlijn gevormd om een hele andere manier dan andere Europese steden. Het is misschien wel de meest creatieve stad van Europa. We vertellen hier alternatief Berlijn en de dingen die je kan doen!

Cultuur stromingen lopen hier door elkaar van aparte scenes binnen de party scene, obscure kunst en gallery's tot plekjes om de massa tourisme te ontvluchten.

#1 Vliegveld Tempelhof

Sinds 2008 is dit vliegveld gesloten, en aangezien er geen nieuwe bestemming voor is. Gebruiken de locals dit vliegveld nu om lekker te ontspannen en te chillen.

In de zomer in Berlijn, koop je een wegwerp barbecue, wat eten en te drinken en ga je met je vrienden barbecuen en lekkere weizen biertjes drinken die je bij de supermarkt in de buurt hebt gekocht.

Maar je kan hier ook van alles huren, van stepjes, skelters en nog veel meer om over de oude landingsbaan van tempelhof te gaan.

Vroeger was Vliegveld tempelhof een belangrijke plaats in de Berlijnse geschiedenis. as het vliegveld de enige plek waar Amerikaanse geallieerde vliegtuigen konden vertrekken en landen.

#2 Badeschiff, neem een duik in deze zwemboot

Misschien wil je op een warme dag wel lekker een beetje zwemmen, wat dacht je zwemmen in de Spree. Naja niet letterlijk de Spree maar een voormalige rivierboot ! Die vormt nu een uniek decor aan de oevers van de Spree.

Badeschiff in Berlijn

Het is dagelijks opend van 8:00 uur tot middernacht. Met een cocktail in de hand, zwemmen "in de Spree" op de tonen van DJ's, unieke ervaring! Dit is een ultieme hippe plek in Berlijn waar je echt heen moet gaan.

Het heeft echt iets alternatiefs door dat het in de Spree ligt hierdoor krijgt het echt iets unieks wat je niet snel zal vinden.

Check hier de website voor de openingstijden.

#3 Vlooienmarkt Boxhagener Platz

In het weekend word op Boxhagener Platz een vlooienmarkt gehouden. We moeten wel toegeven dat de charme van deze marktjes een beetje aan het vergaan zijn. Mede door de reiziger, maar toch is het een reden om hier heen te gaan.

Dit vinden wij stiekem wel nog steeds een goede keuzen voor een tripje alternatief Berlijn. Soms blijf je unieke items van vintage zonnebrillen en soms leuke accessoires.

Toch blijf je in de buurt van de Boxhagener Platz nog pareltjes te ontdekken. Waar je zeker nog wat kunst, cultuur en alternatieven dingen kan spotten.

Meer weten over de vlooienmarkt van Boxhagener Platz? Lees dan hier ons artikel over de vlooienmarkt Boxhagener Platz.

#4 Friedrichshain

We hadden het al over de vlooienmarkten bij Boxhagener Platz in de Friedrichshain. Maar Friedrichshain is een wijk vol met contrasten in het algemeen.

De val van de berlijnse muur heeft deze wijk flink opgeschut.

#5 Kreuzberg

Kreuzberg was het dichts bevolkte stukje Berlijn toen de Berlijnse muur nog stond. Het was de plek waar buitenlanders, alternatievelingen en Duitsers met elkaar samen woonden. Nog steeds hangt hier die gezellige multiculturele vibe. Als je ergens alternatief Berlijn gaat ontdekken is het in de diverse wijk Kreuzberg.

Kreuzberg, alternatieve houten huisjes in Berlijn

#6 KunstRaum Kreuzberg/Bethanien

De kunstRaum kreuzberg was voorheen een diaconessen ziekenhuis, 120 jaar behield het deze functie. Het ziekenhuis sloot zijn deuren in 1970, met het gevaar gesloopt te worden. Maar door een actie groep behield het gebouw een artistieke invulling van het oorspronkelijke gebouw.

Al ben je een hedendaagse kunst liefhebber, dan ben jij bij de KunstRaum Kreuzberg/Bethanien aan het goede adres. Het gebouw bied zo'n 450 m2 aan voor thematische tentoonstellingen.

KunstRaum een art gallery in Berlijn, die je niet mag missen

Vaak gaan de kunstprojecten in samenwerking met lokale instellingen, curatoren of kunstenaarsgroepen.

#7 RAW-galande (Reichsbahn-Ausbesserungs-Werk)

De RAW of volledig geschreven Reichsbahn-Ausbesserungs-Werk, was vroeger een onderhoud plaats voor treinen. Tot 1994 werden op deze plek herstellingen uitgevoerd.

De voormalige DDR plek werd hierna al snel gekraakt. En overal ontstonden er graffiti kunstwerken en daarna volgde er de hippe terrasjes.

Vooral in de zomer zijn er veel activiteiten te doen hier. De plek is erg berucht voor skaters door de skatebaan, daarnaast is er een klimuur aanwezig.

Op zondag is er een vlooien markt waar je ook echt de retro spullen van de jaren 90 kan vinden, denk bijvoorbeeld aan je oude gameboy spellen. Maar ook t-shirts kan je er scoren.

En natuurlijk worden er enorm veel feesten gegeven, die tot de vroegen uurtjes doorgaan hier.

Wil jij meer weten over de RAW-Gëlande, lees dan ons artikel zien en doen over de RAW-Gëlande.

#8 YAAM! Young African Market

De Yaam ook wel de Young African Art Market genoemd is onderdeel van de berlijnse cultuur. Het is een kleurijk en gezellige strandbar aan de Spree. De perfecte plek om te chillen en na een wandeling langs de east side gallery te chillen. De Naam is meer dan een strandbar, het is ook een club, op open uchtsportplaats, tentoonstellingsruimte. Als je van Reggae houd is dit de plek waar je heen moet gaan in Berlijn.

Maar Yaam is voornamelijk een multiculturele ontmoetingsplaats voor iedereen, ongeacht wie je bent.

Voor de val van de muur trof je enkel graffiti-tekeningen aan om de westkant van de muur. De oostzijde was over de gehele lengte een grijze bedoening.

Meer lezen over dit Caribische stadsstrand lezen? Lees dan ons artikel over de YAAM hier.

#9 East Side Gallery

Na de val van de muur in 1989 kwamen er veel kunstenaars naar Berlijn. Zij lieten de creativiteit los op de oostelijke zijde van de muur.

Berlijnse muur vanuit Amsterdam

De East Side Gallery is een groot kunstwerk en monument met mooie graffiti op de muur. Het is zeker een bezoek waard, en ook een stuk geschiedenis van de stad Berlijn.

Wil jij meer weten over de East Side Gallery in Berlijn? Lees dan ook ons artikel East Side Gallery in Berlijn.

#10 Urbex vibe in de Teufelsberg Berlijn

De Teufelsberg is een oud spionage station wat werd gebruikt in de tijd van de DDR. De Amerikanen en de Britten gebruikte dit station om de DDR, Sovjets en hun bondgenoten af te luisteren.

Teufelsberg Berlijn

Je kunt nu met betalen van entree het terrein verkennen, je ziet hier fantastische street art. Hier ga je hele toffe street art zien. Maar nog steeds zijn de gebouwen indrukwekkend om te ervaren. 

Wil jij meer weten over de Teufelsberg? Lees dan ook ons artikel over de urbex vibe van de Teufelsberg Berlijn.

#11 Street art spotten in de Hackescher Markt Berlijn

Bij de Hackescher Markt is een graffiti steegje met allemaal graffiti te vinden. Het voelt een beetje als een labyrint met street art.

Je kan dit steegje vinden als je zoekt op Cinema Café. Het heeft een heerlijke creatieve vibe. Het is een soort binnen hof met allemaal street art.

Wil je meer weten over dit leuke steegje? Lees dan street art spotten in Hackescher Markt Berlijn.

#12 Urbex zwemparadijs Blub

Heb jij zin in een Urbex plek in Berlijn? Ga dan naar het verlaten zwemparadijs Blub! Dit zwembad is al een tijdje verlaten en is nu bedolven onder de toffe graffiti.

Natuurlijk zijn er nog signs te vinden van dat hier vroeger een zwembad complex stond.

Wil je meer weten lezen over urbex zwemparadijs Blub? Lees dan het artikel wat wij geschreven hebben over het zwembad Blub.