East Side Gallery - Graffiti kunst op de Berlijnse muur

Laatst bijgewerkt: 18-07-2020

De East Side Gallery is de herinnering aan de Koude Oorlog in Berlijn. Tussen Ostbahnhof en de Oberbaumbrücke staat 1.316 meter Berlijnse muur. Bekladderd met Graffiti.

Het stukje berlijnse muur is overigens niet compleet in originele staat door de graffiti. In het voorjaar van 1990, een paar maanden na de val van de Berlijnse Muur, zijn 118 kunstenaars uitgenodigd om hun visie op vrijheid op de muur te tekenen. De East Side Gallery is hierdoor een openbaar kunstwerk geworden.

Je kan op meerdere manieren de East Side Gallery ervaren, niet alleen door er langs te lopen. Maar ook in een Trabant tour in Berlijn. Wil jij in een Trabant rijden langs de Berlijnse muur, lees hier ons artikel.

Je vind de East Side Gallery in Friedrichshain in de buurt van de station Ostbahnhof en de Oberbaumbrücke.

Street art kunst op de muur

Sinds 1990 staat dit stukje Berlijnse muur bekend als de East Side Gallery. Hier kun je heel veel mooie graffiti werken zien. Van 118 verschillende kunstenaars. De kunstenaars gaven hun visie over de politieke situatie in Berlijn in het jaar 1989/1990. Achter de meeste werken zit een diepere betekenis.

Berlijnse muur vanuit de Trabant tour

Ultieme chill plek aan de Spree

Tegenwoordig is de East Side Gallery een ultieme plek aan de Spree. Waar je street art kan zien. Maar ook waar je lekker met een biertje in het gras kan zitten bij de Spree.

Aan de Spree

Geschiedenis East Side Gallery

Het stuk muur dat nu bekend staat als East Side Gallery was in de Koude Oorlog de grens tussen Oost- en West-Berlijn. De Berlijnse muur diende als een beveiliging dat mensen in Oost-Berlijn niet naar het westen konden vluchten. De dichtstbijzijnde grensovergang was de Oberbaumbrücke. De huidige East Side Gallery probeert een beeld te geven van hoe de Berlijnse Muur er aan de westkant uit heeft gezien.

Graffiti in het oosten

De Graffiti in het Oosten werd na de val van de Berlijnse Muur in 1989 pas aangebracht. Het gaat hier om het stuk muur dat aan het oosten van de stad stond, wat een soort niemandsland was. De oost muur was hiervoor niet beschilderd. Dat liet de autoriteiten van de DDR niet toe.

East Side Gallery oost en west

Graffiti in het westen

In de westkant was dit een heel ander verhaal in Berlijn. Bijna de gehele Berlijnse Muur aan de westkant zat onder de graffiti tijdens de tweedeling in Berlijn. Iedereen die een spuitbus had kon graffiti op de muur spuiten. De autoriteit liet het toe en er werd niet streng op gehandhaafd als bij de DDR. Het kon ze vrij weinig schelen wat er met die lelijke muur gebeurde, en bovendien was ook deze kant van de muur al officieel DDR-gebied omdat de muur aan de oostkant van de Spree stond.

Berlijnse Muur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie plaatsen