RAW-Gelände alternatief doen en zien!

Laatst bijgewerkt: 26-07-2020

De RAW-Gelände is een industrie complex uit de DDR tijd. Inmiddels is RAW-Gelände omgetovert tot een van de must see plekjes van Berlijn.

Dit is namelijk een groot cultureel complex geworden, hier vind jij hele leuke horeca tentjes, clubs, marktjes en natuurlijk heel veel graffiti. Dit is een heerlijk alternatief plekje in Berlijn. 

Je vind de RAW-Gelände in de wijk Friedrichshain, in de buurt van de warschauer strasse.

Deze plek hebben wij ook vermeld in onze alternatieve Berlijn lijst. Wil jij meer alternatieven dingen doen tijdens je reis naar Berlijn? Lees dan ook onze lijst met alternatieven activiteiten in Berlijn.

Vroeger was het RAW-Gelände een onderhoudswerkplaats van de spoorwegen. Ook wel de Reichsbahn-Ausbesserungswerk genoemd. Na de val van de Berlijnse muur werden de activiteiten hier stopgezet en het terrein werd gekraakt. Maar tegenwoordig is dit een toffe hangplek geworden. Zeker in de zomer is het hier gezellig. Als wij het RAW-Gelände zouden moeten omschrijven dan praten we over: terrasjes, skatebaan, klimmuur, vlooienmarkt, street art en in de zomermaanden in de avond een openluchtbioscoop.

Het terrein van de RAW-Gelände

En dan zijn wij de feestjes nog vergeten!

Wat kun jij zien en doen op de RAW-Gelände?

In 1998 is er een organisatie opgestaan die wou zorgen dat er wat gedaan werd met de legen ruimtes die er in de RAW-Gelände stonden. Inmiddels is RAW-Gelände een bruisende plek geworden en een begrip in Berlijn. Het terrein is intrek niet alleen bij de Berliners maar ook bij internationale bezoekers. Het trekt dan vooral kunstenaars, jongeren en techno liefhebbers aan. 

Het leukste blijft misschien wel over het RAW-Gelände slenteren en je te laten verrassen. 

RAW-Gelände

Struin zondag over de vlooienmarkt

Elke zondag vindt er op het RAW-Gelände een vlooienmarkt plaats. Het is niet een super grote vlooienmarkt, maar zeker knus. Hier vind je veel tweedehands spullen als kleding, meubels en speelgoed. 

Natuurlijk vind je nog veel meer toffe vlooienmarkten in Berlijn, lees hier onze lijst met leukste vlooienmarkten van Berlijn.

Vlooienmarkt Berlijn
RAW-Gelände vlooienmarkt

Wat wij tegenkwamen op de vlooienmarkt waren oude Nintendo spelletjes. Super cool dat we van dat soort retro dingen tegen kwamen. Hier vind je dus veel retro dingen, maar ook lokale kunstenaars verkopen hier hun werk.

Deze vlooienmarkt is goed te combineren met de vlooienmarkt van de Boxhagener Platz.

Street art spotten bij RAW-Gelände

De voormalige DDR plek werd hierna al snel gekraakt. En overal ontstonden er graffiti kunstwerken en daarna volgde er de hippe terrasjes. Ga hier heen om street art te bekijken, ook is hier een biertuin aanwezig die echt relaxt is.

Of wil je wat actiefs doen? Bij de RAW-Gelände kan je natuurlijk ook klimmen er is namelijk een klimmuur aanwezig. Op zondag kan je er koopjes scoren want dan is er een vlooienmarkt aanwezig.

Kunst kijken bij Urban Spree

Bij de RAW-Gelände is de street art sowieso niet te missen. Maar natuurlijk kan je ook naar de galerie Urben Spree gaan. De meeste kunst die je hier zal zien heeft een heel stads en straat karakter, omdat vele kunstenaars op straat actief zijn.

Urben Spree

De muren van Urben Spree zijn het canvas van vele internationale bekende street Artist, die door de organisatie naar Berlijn worden gehaald.

Naast dat je hier kunst kan bekijken kan je ook de Biergarten van Urben Spree in om lekker even een drankje te doen. Regelmatig organiseren ze ook muziekoptredens, wat echt een aanrader is.

RAW-Gelände Street art

Biergarten Cassiopeia

Een van de meest chille plekken in de Friedrichshain om lekker een drankje te doen. Misschien wel van heel Berlijn. Hier kan je heerlijk in de schaduw zitten door de vele bomen als de hitte even teveel wordt, onder het genot van een koud getapt biertje. Maar je kunt hier ook wat te eten bestellen.

Openluchtbioscoop Insel

In de zomermaanden is er bij Cassiopeia elke dag Freiluftkino, oftewel, openluchtbioscoop!

Zwemmen bij Haubentaucher

Heb jij ook zin om lekker te zwemmen en een heerlijke cocktail te drinken? Dat kan gewoon op het RAW-Gelände. De ruïnes van de spoorwerkplaatsen zijn een geweldige coulisse voor het openluchtzwembad Haubentaucher.

Uitgaan op de RAW-gelände 

Natuurlijk kan je naast biertjes drinken in de RAW-gelände, ook uitgaan en stappen. De muziek is heel divers hier van indie tot reggae, van rock tot jazz en van dance tot salsa, iedereen komt hier aan zijn trekken.

Elke dinsdag vindt je er bijvoorbeeld electro, minimal, tech-house en andere elektronische muziek van Berlijnse bodem in de RAW-Tempel Ook drum & bass is hier erg geliefd. 

Daarnaast kun je naar Cassiopeia, die hebben een hele diverse programmering qua muziek. Maar denk vooral aan reggae en salsa.

In Suicide Circus, welke net zo bizar is als het klinkt, kun je genieten van technobeats tot in de vroege uurtjes

Szimpla, een Hongaarse bar, heeft op donderdagavonden altijd leuke jazzsessies waar je voor een habbekrats heen kunt.