Doen in Friedrichshain Berlijn (Hip Berlijn, vega eten, terrasjes)

Laatst bijgewerkt: 18-07-2020

De Friedrichshain is een geliefde plek onder veel reizigers. De sfeer die er hangt is erg creatief. Friedrichshain is de wijk waar je street art kan spotten, vele vintage winkels hebt en ultiem kan uitgaan.

Friedrichshain behoorde is tot de wijk van Oost-Berlijn, na de val van de muur werd Friedrichshain een centrale plek met goedkope huurprijzen en heeft het zich ontwikkeld tot een populaire plek in Berlijn.

De Friedrichshain komt voor in onze alternatief Berlijn artikel. Omdat het een van de wijken is van Berlijn die een alternatieve vibe heeft. Meer weten over Alternatieve spots die jij kunt bezoeken in Berlijn, lees ons artikel hier.

Bezienswaardigheden in Friedrichshain

#1 Lopen langs de East Side Gallery

De East Side Gallery is een plek die je niet mag missen, deze moet op je must visit lijst staan als je in Berlijn bent. Dit is een 1,3 kilometer behouden muur. Verschillende kunstenaars hebben de oostkant van de muur verzien met schilderingen, die allemaal in het zelfde thema staan. Dat thema is natuurlijk vrijheid. 

Berlijnse muur vanuit Amsterdam

Het bijzondere aan de East Side Gallery is dat juist de oostkant juist beschilderd is, wat in de tijd van de koude oorlog nou juist uit den boze was. We raden aan om langs de muur te wandelen. Je kan helemaal vanaf Ostbahnhof tot aan de brug Oberbaumbrücke, langs de muur lopen.

Wil jij meer weten van de East Side Gallery? Lees dan ons artikel over de East Side Gallery hier.

#2 Het zicht op een van de mooiste bruggen van Berlijn de Oberbaumbrücke

De Oberbaumbrücke word gezien als een van de mooiste bruggen van Berlijn. Deze brug voegt Friedrichshain en Kreuzberg sinds 2001 ook samen. Tegenwoordig gaat dit stadsdeel officieel als Friedrichshain-Kreuzberg.

Tijdens de koude oorlog werd de verbinding tussen Kreuzberg en Friedrichshain met elkaar verbroken. Kreuzberg kwam in West-Berlijn te liggen en Friedrichshain in Oost-Berlijn. Rond 1963 deed de Oberbaumbrücke dienst als grensovergang, die alleen door de west Berlijners gebruikt mocht worden.

Vanaf de brug heb je als voetganger een prachtig uitzicht over de Spree. En kijk je op allemaal pakhuizen die tegenwoordig dienen als pakhuizen. 

Je kan niet alleen als voetganger over de brug heen, maar ook voor auto’s kan je zo de oversteek maken. Daarnaast gaat er nog een U-Bahn overheen die richting Mitte gaat.

#3 Ga voor vintage items bij de vlooienmarkt Boxhagener Platz

Heb je zin in een typische Berlijnse vlooienmarkt ga dan vooral eens naar de Boxhagener Platz. Het is erg leuk om hier rond te snuffelen en soms vind je hier echte eyecatchers die je normaal niet zo snel zou vinden. Denk aan: oude ansichtkaarten, oude camera body’s als je een verzamelaar bent, soms vintage kleding. 

Het leukste wat wij vonden was een vintage zonnebrillen kraampje, echt wat leuke retro zonnebrillen hebben we daar gevonden. Dit kunnen we je dus echt aan te raden om hier rond te slenteren.

 Na het ronddwalen over de markt kun je even van het zonnetje genieten op het grasveld of op het terras bij één van de vele leuke cafés rondom het plein

Meer weten over vlooienmarkt Boxhagener Platz? Lees dan ons artikel over de vlooienmarkt Boxhagener Platz hier.

#4 Street art spotten bij RAW-Gelände

De voormalige DDR plek werd hierna al snel gekraakt. En overal ontstonden er graffiti kunstwerken en daarna volgde er de hippe terrasjes. Ga hier heen om street art te bekijken, ook is hier een biertuin aanwezig die echt relaxt is.

Doen in Friedrichshain Berlijn

Of wil je wat actiefs doen? Bij de RAW-Gelände kan je natuurlijk ook klimmen er is namelijk een klimmuur aanwezig. Op zondag kan je er koopjes scoren want dan is er een vlooienmarkt aanwezig.

Wil jij meer weten over de RAW-Gelände, lees dan ons artikel over alternatief RAW-Gelände hier!

Vega eten in de Friedrichshain

We hebben een aantal aanraders voor heerlijke vega plekjes in Berlijn. De meesten van deze plekjes zijn te vinden in de Friedrichshain rond de Boxhagener Platz.

#1 1990

Dicht bij de Boxhagener Platz gelegen zit de plaatst 1990, het is een heerlijke plek om de Vietnamese keuken te proberen. Het concept van 1990 is dat je een aantal kleine gerechten aan kruist op een papiertje. Alle gerechten zijn vegetarisch en het is een heerlijk om daar te eten. Vergeet de heerlijke sapjes niet, die zijn overheerlijk en geven je weer energie om door berlijn heen te gaan.

#2 White tiger

White tiger zit gelegen bij warschauer strasse en de RAW-galande in de buurt. Dit is wederom een vietnamees restaurant die zowel vega gerechten als vlees heeft. Dit was na onze mening een van de lekkerste plekken om te eten. Dit restaurant is ook heerlijk om een vietnamees biertje te drinken of toch een weizen? Maar de gerechten zijn echt subliem!

Nachtleven en uitgaan in Friedrichshain

De Friedrichshain biedt een wild nachtleven, naast de heerlijke biertuinen en restaurantjes vind je in de Friedrichshain Berlijn, tal van clubs waar je de hele nacht of zelfs tot de middag de volgende dag mee zoet kan zijn.

Berghain, de techno tempel van Berlijn

Berghain, is misschien wel een van de heftigste clubs van Berlijn. Denk aan lange rijen en de kans misschien niet binnen te komen in deze club. Besluit je hier een te gaan wees dan voorbereid en lees vooral ons artikel over hoe je de Berghain binnen komt.

De lekkerste plekjes om te relaxen in de Friedrichshain

Wil jij een beetje laidback relaxen in de Friedrichshain, dan hebben wij wat leuke plekjes waar je lekker kan zitten en relaxen. Deze plekjes zijn in de zomer erg in trek in Berlijn!

YAAM, stad strand van Berlijn

Aan de spre ligt het stadsstrand de Yaam. Tijdens de zomermaanden maken berliners goed gebruik van deze plek. De Yaam is eigenlijk een soort mini dorp in combinatie met een stadsstrand in Berlijn. Met allemaal multiculti barretjes met Caribische sferen, zeker als de zon schijnt.

Stadstrand van Berlijn, de YAAM in de  Friedrichshain

Dit is echt een absolute aanraders als je zin hebt om te relaxen.

Meer lezen over het heerlijke Caribische stadsstand van Berlijn? Lees dan hier alles over de YAAM in Berlijn.

Urban Spree

De Urban Spree is op het terrein van de RAW-Gelände. Hier kan je zomers lekker genieten. Soms worden in de avond hier optredens gegeven en in de nacht kan je los gaan in verschillende clubs. Waaronder de RAW-temple.

Optreden bij Urban Spree