Urbex Berlijn - de tofste verlaten spots van Berlijn

Laatst bijgewerkt: 21-09-2020

Waarschijnlijk hou jij net als ons heel erg van Berlijn, van zijn rauwe cultuur en dan vooral van de alternatieven paden als de toffe urbex spots die jij kan vinden in Berlijn!

In dit artikel vertellen je over de tofste urbex spots van Berlijn, en waar je ze kan vinden. En natuurlijk waar je moet om denken tijdens het exploreren!

Nog even voor de leek: Urbex staat voor Urban exploring og ook wel UE. Het bezoeken en fotograferen van leegstaande of verlaten locaties, die niet altijd openbaar toegankelijk zijn.

Fascinatie voor urbex Berlijn

Onze fascinatie voor urbexen in Berlijn is vooral dat gebouwen verlaten worden met een reden. Duitsland en Berlijn kent een tragische geschiedenis die veel Duitsers het liefst zouden willen uit gummen. Door de verandering van het politieke landschap en het nut van bepaalde gebouwen, komen deze plekken en gebouwen leeg te staan.

Wij als urbex liefhebbers willen natuurlijk het verhaal over deze plekken weten, en de vibe voelen die er nu heerst bij deze verlaten pareltjes in Berlijn. Zeker als er een bepaalde geschiedenis achter een bepaald gebouw zit willen we dit ontdekken en ervaren.

De tofste urbex locaties van Berlijn

De meeste urbex plekken in Berlijn komen wij achter door de website Abandoned Berlin , deze website omschrijft alle toffe urbex plekken die je kan bezoeken in Berlijn.

Niet alle plekken kan je bezoeken door simpelweg door de voordeur te lopen, soms is er bewaking. Of je moet over een hek klimmen om binnen te komen.

#1 Swimming Pool Blub

Het zwembadparadijs Blub is sinds 2012 verlaten door teruglopende bezoekers, slechte hygiëne en meer. Sindsdien is deze plek omgetoverd tot een urbex spot in Berlijn die jij niet mag missen.

Urbex Berlijn, Blub verlaten zwemparadijs
Urbexen in Berlijn

Je ziet hier nog steeds de kenmerken van het zwembad, van de buitenbanen, waar de glijbanen zouden zitten. De plek is bedolven van graffiti en ook wel pièces dat je street art zou kunnen noemen.

Blub was redelijk makkelijk te bereiken voor ons, we lopen een stukje door het parkje. Waarschijnlijk zie je aan de zijkant een doorgang. Als je daar doorheen loopt kom je op een nauw gras pad. Met veel troep op de grond. Wat waarschijnlijk de eerste verschijnselen zijn van Blub.

Wil jij nog meer lezen over urbexen in het verlaten zwemparadijs Blub? Lees dan ook ons artikel over urbexen in Blub hier.

Je vind Blub op dit adres: Uschkrugallee 64, 12359 Berlin

#2 Spree Park

Dit is het meest bekende urbex plek van Berlijn. Het Spreepark is een verlaten pretpark dat sinds 2002 gesloten is. Een aantal van de attracties staan hier nog steeds te verroesten. Attracties die je hier nog kan zien zijn de achtbaan, reuzenrad en een slash.

Verlaten spree park

Tegenwoordig kun je tours doen om het Spreepark te verkennen.

Maar nog veel cooler is het om stiekem over het hek te klimmen en het park op eigen houtje te bezoeken. Let wel op, hier loopt bewaking rond dus zorg niet dat je zelf gesnapt word.

Je vind het Spreepark hier, in Google Maps.

#3 Teufelsberg

De Teufelsberg is een oud spionage station wat werd gebruikt in de tijd van de DDR. De Amerikanen en de Britten gebruikte dit station om de DDR, Sovjets en hun bondgenoten af te luisteren.

Na de val van de muur is het terrein verlaten en is het omgetoverd tot een street art walhalla. Hier ga je hele toffe street art zien. Maar nog steeds zijn de gebouwen indrukwekkend om te ervaren. 

Helaas geeft de Teufelsberg een mindere achte urbex vibe, omdat je hier tours kan doen en nu met entree naar binnen kan. 

Wil jij meer weten over de Teufelsberg in Berlijn? Lees dan ook ons artikel over de Teufelsberg Berlijn.

#4 Kinderkrankenhaus Weißensee

Het oude kinderziekenhuis noemt men ook wel het Zombie Hospital. Wij snappen al dat door deze naam je er niet om te springen staat om hier naar binnen te gaan.

urbex Berlijn

Maar los van de spookachtige naam zijn er net als ander urbex spots veel graffiti werken op de muren te vinden. Een aantal van de werken zijn gerelateerd aan de geesten van de kinderen die waarschijnlijk nog ronddwalen.

Als je daar niet te veel door laat leiden, dan zie je hier mooie graffiti en een hele interessante ruimte met verschillende slaapzalen en operatiekamers.

#5 Funkhaus Grünau

Aan de Dahme rivier staat een historisch pand Funkhaus Grünau, dit begon ooit als een boot huis. Later veranderde het naar een roei en recreatiecentrum en in de oorlog nog gebruikt als militair ziekenhuis. En later zelfs nog gediend als radio station. 

Sinds 2007 staat het pand leeg en wordt het niet meer gebruikt. Hier vind je nu meer overblijfselen aan feestjes en soms een verdwaald dier of een zwerver.

Toch is hier ronddwalen wel leuk, hier kan je namelijk interessante vondsten doen omdat het nog redelijk recent leegstaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie plaatsen