Ontdek de 25 mooiste watervallen op Bali (jouw perfecte foto locaties)

Laatst bijgewerkt: 14-07-2020

kijk… Een van de mooiste dingen op Bali zijn haar watervallen. Een echte aanrader om een van de mooiste watervallen op Bali te bezoeken tijdens je rondreis.

Om jouw keuze een stuk makkelijker te maken hebben wij alle watervallen op een rijtje voor je gezet. Hieronder vindt je de mooiste watervallen, en wat je daar kan doen.

Sterker nog.

In dit artikel vind jij een paar watervallen die minder bekend zijn bij het grote publiek. Hoe makkelijk het is om daar te komen en wat je daar kan doen.

Beste tijd in Bali om een waterval te bezoeken

De beste tijd om een waterval te bezoeken in Bali is vlak na het natte seizoen. Dan zijn de watervallen op hun grootste en mooiste. Dit betekend dat je het beste een waterval in de maanden april of mei kunt bezoeken. Dit is ook de periode dat je de meeste watervallen kunt zien. Ondanks dat er watervallen bestaan die het hele jaar door stromen op Bali is dat niet bij alle het geval. 

Het water dat tijdens het natte seizoen (van oktober tot en met maart) is gevallen wordt afgevoerd in deze periode naar de zee. Het kan gevaarlijk zijn om tijdens deze periode de watervallen te bezoeken. De stenen waar je overheen loopt om de watervallen te bereiken zijn spekglad. Als je uitglijdt kun je je dan lelijk bezeren. Wij raden je daarom altijd aan om schoenen te dragen die voldoende grip hebben. 

Verkoelend op een warme dag

Het water van deze watervallen stroomt dan met enorme hoeveelheden tegelijk van de verhoging naar beneden. Het kan er zelfs voor zorgen dat er door deze klap enorm veel condens of water damp hangt. Maar geen nood. Dit is juist lekker verkoelend op een anders warme dag. 

Kun je zwemmen in een waterval in Bali?

Wat ook verkoelend is, is dat je in sommige poeltjes onderaan de waterval kunt zwemmen. ALs je wilt zwemmen in een waterval in Bali moet je op een paar dingen letten om te zien of het er veilig is. Kijk altijd of er Balinezen zwemmen. Is dit het geval dan is de kans groot dat jij er ook kunt zwemmen. 

Check altijd ook de stroming. Als deze sterk is raden wij jou af om in het water te zwemmen. Het is dus veilig om te zwemmen bij de watervallen in Bali mits jij snugger genoeg bent om zelf een inschatting te maken en de bovengenoemde dingen in de gaten houdt. 

In de lijst beneden kun je gemakkelijk zien in welke watervallen je kunt zwemmen.

#1 Gitgit De grootste waterval in Bali

Gigit waterval is een van de meest bekende watervallen op Bali. Dit betekend dat je deze waterval dus niet voor jezelf hebt. De reden waarom zoveel mensen naar deze waterval heen gaat is omdat deze zo mooi is.

Gitgit waterval
Met haar 35 meter hoogte, is zij de grootste waterval op Bali.

Doordat de waterval het hele jaar door stroomt, kan je deze het hele jaar door bezoeken.

Dit maakt de waterval erg toeristisch. Een grote irritatie van reizigers. Daarnaast staan er veel kraampjes bij de waterval. Deze proberen je van alles aan te smeren. Ze zetten zelfs kleine kinderen in om jou te stoppen en iets bij hen te kopen.

De Gigit waterval ligt vlakbij Singaradja, in het noorden van bali. Het is een klein stukje lopen om bij deze waterval te komen.

De beste tijd is in de ochtend. Dan zijn er de minste mensen. Daarnaast kan je het beste het hoogseizoen vermijden.

Aan het begin van de route zijn er tourguides die je kan boeken. Dit is volstrekt overbodig. Je vindt genoeg andere reizigers die dezelfde route lopen.

Ondanks dat het redelijk spectaculair is, zijn er ook negatieve punten te noemen.

  • De prijs verschilt voor iedereen. En opgelicht worden voor een toegangsbewijs was gebruikelijk. De toegangsprijs is 1 a 2 dollar. Als je dit met een gids doet wordt dit 5 a 10 dollar.
  • De verkopers langs de route zijn verschrikkelijk irritant.
  • De route naar de waterval is niet erg lang. Maar wel erg stijl. Zorg dat je voldoende pauzes neemt en geniet van het uitzicht.

#2 Tegenungan waterval een van de bekendste

De Tegenungan waterval is een prachtige waterval. Het ligt op een half uur rijden vanaf Ubud. En wordt beschouwd als de dichtstbijzijnde natuurlijke attractie.

Tegenungan waterval

Ondanks dat deze natuurlijke attractie dichtbij Ubud ligt. Is dit gebied minder bekend bij het grote publiek. Hierdoor kan je de waterval voor jezelf hebben als je op tijd komt.

De Tegenungan waterval is op een paar minuten lopen vanaf de parkeerplaats. Daar kan je van de prachtige panorama genieten. Het volume water is altijd indrukwekkend. Maar in het regenseizoen pas echt groot.

Deze waterval is minder groot dan die in Gigit. Maar dat maakt niet minder mooi. Deze waterval is vrij druk.

#3 Sekumpul waterval vier voor de prijs van een

Deze waterval is een van de mooiste in Bali. Het zijn er eigenlijk vier.
Het is nog niet bekend bij het grote publiek. Hierdoor hoef je het niet te delen met veel andere toeristen. Dit zal snel veranderen in de toekomst.

De waterval bevindt zich in het noorden van Bali, op ongeveer een uurtje rijden van Lovina.

Aan het begin van de route zullen gidsen je aanspreken om je te leiden naar de waterval. Dit is overbodig. De route naar de sekumpul waterval is makkelijk te bereiken. Op de route naar de waterval toe vind je schitterende uitzichtpunten waar je de waterval al kan zien.

Na de trap is er een brug met een kruispunt. Sla hier links af. Als je rechts afslaat ga je naar een andere waterval. Vanaf het kruispunt hoef je nog maar een klein stukje te lopen.

Aan het einde van je wandeling kan je heerlijk afkoelen in het water voor de waterval. Deze is geschikt om te zwemmen.

Tip

Draag schoenen met genoeg grip. Het laatste gedeelte naar de waterval loop je over gladde stenen.

#4 Air Nungnung waterval van Bali

Een van de mooiste watervallen van Bali. Je zal merken dat er maar een handjevol toeristen zijn. Dit komt doordat deze natuurlijke attractie verborgen is voor de meeste toeristen.

Air Nungnung

De looproute naar deze waterval is niet gemakkelijk. Je hebt hier dus goede schoenen voor nodig. Met haar 500 traptreden is de route ernaar toe en weer terug een work out voor zichzelf. Als je slecht ter been bent is dit een afrader.

#5 Singsing waterval de verborgen schat

sing sing waterval is een van de geheime schatten in het noorden van Bali. Wat goed nieuws is voor mensen die meer avontuur willen of van ongerepte natuur houden. Dit betekend dat je deze nog zelf kan ontdekken zonder dat toeristen om je heen zwermen en constant selfies willen nemen.

Het ligt dichtbij lovina beach, ongeveer 50 kilometer van de plek waar de meeste resorts en hotels staan.

De waterval ligt op ongeveer 20 minuten lopen van de plek waar jij wordt afgezet of de auto parkeert. Je begint in een buitenwijk en neemt je mee naar een goed te lopen bospad.

Ondanks dat deze waterval niet heel erg hoog is, in vergelijking met andere watervallen, is het meer dan de moeite waard om deze te bezoeken. Het kent twee poeltjes waar het water in gaat. Als je redelijk kan klimmen kan je bij de tweede terechtkomen.

de beste tijd om de waterval te bezichtigen is tussen oktober en april. Tijdens het regenseizoen vult de waterstroom een rotsachtige poel.

Tijdens het droogseizoen is er drastisch minder water dan tijdens het regenseizoen. De tweede kreek biedt alsnog een unieke ervaring.

Met haar donkere rotswanden aan beide kanten, en haar natuur geluiden en vogelgezang tegen het druppen van het water brengt een zeer rustgevende ambiance met zich mee. Alsof het een verborgen rustplaats is.

Als je terug komt bij het begin punt kan je daar gekoelde drankjes en snacks kopen.

#6 Spring Aling-aling waterval en maak een 16 meter hoge duik

Deze waterval is geschikt voor mensen die houden van avontuur. Zij ligt iets ten westen van de sekumpul waterval.

Als jij geen hoogtevrees hebt kan jij van de waterval afspringen. De hoogste sprong die je kan maken is 16 meter. Maar je kan ook lager springen van bijvoorbeeld `10 of 5 meter hoogte.

Naast dat je er vanaf kan springen kan je ook glijden van deze waterval. Dit komt door de natuurlijk uitgeslepen glijbanen.

De naam aling aling betekent tweeling in het indonesisch. Voordat het water valt wordt de stroom gescheiden waardoor er twee watervallen ontstaan.

Als je een gids meeneemt, kan je van deze waterval afspringen. Zij kunnen jou vertellen waar je vanaf kan springen.

Bali waterval

#7 Bezoek de Tukad Cepung waterval voor de perfecte foto

Wil jij de perfecte foto hebben van een van de watervallen van Bali? Dan is deze waterval perfect voor jou.

De Tukad Cepung waterval is anders dan de andere watervallen in deze lijst. Het water valt door twee rotsen heen, waardoor je een gevoel krijgt dat je in een grot staat.

Deze grot levert dus een perfect plaatje op. Vooral als er een regenboog tevoorschijn komt bij het juiste licht.

De waterval bevindt zich in het midden-oosten van Bali. 30 kilometer ten Noordwesten van Ubud. Je kan deze waterval zelf bereiken door te reizen met de motor of auto. Maar er gaan ook bussen heen.

Ben jij benieuwd wat er nog meer in te doen is in Ubud naast het bezoeken van de Tukad Cepung, klik dan hier.

Deze spot is nog niet bekend bij het grote publiek. Daardoor hoef je nog niet te betalen om de waterval te bezichtigen. Ondanks dat je niks hoef te betalen om de Tukad Cepung waterval te bezichtigen, is het wel zo netjes om een fooitje achter te laten voor de lokale bevolking die deze waterval en omgeving eigenhandig onderhoudt.

#8 Munduk waterval met helende werking

Misschien hebben niet alle toeristen gehoord over deze plaats. Als jij van avontuur houdt, deze natuurlijke attractie is de perfecte plek voor jou. Het bevindt zich ten oosten van het dorpje Munduk.

De waterval wordt gebruikt door lokale bewoners om hun huid te helen van huidziektes. Het wordt geloofd dat dit water helende werking heeft.

De waarheid is, is dat dit klopt. Het water bevat sulfur. Dit heeft een helende werking.

De Munduk waterval is omgeven door coffee plantages. Je moet gewoon het bestaande pad volgen om er te komen.

Neem water mee, sinds het een vermoeiende route is. Het andere ding wat je mee moet nemen zijn goede schoenen. Vooral tijdens het regenseizoen kan het hier glad zijn.

#9 Golden Valley waterval

De Golden Valley waterval bevindt zich in Munduk. Het is ongeveer 70 kilometer van Denpasar.

Deze schoonheid ligt op een kleine wandeling van de weg. Langs de ingang van de waterval ligt een cafe. Erg handig als je daar wat verfrissend wilt halen. vanaf het cafe heb je een goed zicht op het water.

Golden Valley waterval

Bij het wandelen naar de waterval toe is het belangrijk dat jij schoenen draagt met voldoende grip. De rotsen waarop jij loopt kunnen glad zijn namelijk.

Ben jij benieuwd wat er te doen is in Munduk. Zoals een rustgevende wandeling door de weelderig groene bossen van Bali, klik dan hier.

#10 Blahmantung waterval; de verborgen schoonheid

Heb je ooit gehoord van de blahmantung waterval? Het staat ook bekend als de Pujungan waterval.

Dit natuurlijke wonder bevindt zich in het dropje Pujungan. Dat ligt 48 kilometer van Tabanan city.

De hoogte is ongeveer 25 meter. Het stroomt van een hoge rotswand af in het midden van een plateau.

De natuur en omgeving is nog ongerept. Het kent een koele lucht en het water klatert als het neerkomt maakt het tot een zeer rustgevende plek.

Op weg naar deze parel heb je een prachtig uitzicht. Aan weerszijden van het voetpad vind je koffie en cacaoplantages. De activiteiten van de boeren bieden een uniek zicht aangezien zij nog steeds op traditionele wijze dit verbouwen.  Mocht jij tijd hebben voor een stop bij een van de plaatselijke restaurants kun jij koffie proeven van een van de plantages.

Om er te komen moet je 68 kilometer rijden vanuit Despasar. Maar als je vanuit Ngurah Rai airport komt, moet je 120 minuten reizen om er te komen.

Je zal merken dat deze verborgen schat niet uit een waterval bestaat maar uit drie.

#11 Kroya waterval

De Kroya waterval is niet de meest indrukwekkende waterval in Bali. Dit gezegd hebbende heeft het wel iets anders wat het bijzonder maakt.

Deze waterval heeft een Lagoon waar je in kan zwemmen en natuurlijke glijbanen waar jij vanaf kan roetsjen.

Dit is dus uitermate geschikt als jij een dagje in de natuur wilt zwemmen en plezier wilt hebben.

#12 Nungnung waterval

900 meter boven zeeniveau is een klein dorpje. Ergens in the middle of nowhere, ligt de nungnung waterval.

De reis daar naartoe is schitterend. Rondom de waterval vind je overal rijstvelden en plantages.

De afdaling is een lange wandeling. Je zal haar horen voor dat je haar te zien krijgt. Een luid bulderend geluid. Duizende liters water die naar beneden vallen is hard om te missen.

Nungnung

Nadat je de 509 treden hebt bewandeld zie je eindelijk het natuurschoon waar je naar zocht. Pak je camera en schiet de mooiste foto’s.

#13 Jembong waterval

Dit is een van de meer onbekende watervallen. Het is gelegen op twee uur rijden vanaf denpasar. en 15 kilometer van de bedugul toeristenattractie.

Van het bestaan heb jij waarschijnlijk nog nooit gehoord. Desondanks is het zeer de moeite waard om er naar toe te gaan.

Wat het eruit doet springen en het bijzonder maakt tegenover de gitgit of de skumpul waterval is dat deze een helling heeft van graden. Hierdoor maakt het water niet zo veel geluid. Dit zorgt ervoor dat het er zeer rustig en vredig is.

De jembong biedt een andere schoonheid aan. Naast het water, zijn er ook tropische planten, cacaoplantages. Het beste van alles is dat het zeer gemakkelijk is om deze waterval te bereiken.

Sinds het zo makkelijk is om deze te bereiken heb je geen gids nodig om er te komen.

Als je dan daar bent aangekomen, na je wandeling, staat ze voor je neus. Bij de stroom hoort een poel van een meter diep met kristalhelder water.

#14 Banyumala twin waterval

De Banymala twin waterval ligt op een van de meest mooie plekken van Bali. Te midden in de groene valeien nabij Wanagiri in het noorden van Bali. 

Je moet wel van een flinke wandeling houden. Bewandel de speciaal voor bezoekers aangelegde paden naar de waterval. De trappen zijn uitgehouwen uit de harde grond en heeft bamboe balustrades en ladders in sommige delen van de route. 

Banyumala wordt door de lokale bevolking Air Terjun Titra Kuning genoemd, ofwel Gele waterval. Het water van de waterval loopt langzaam naar beneden langs de rotswand, en twee andere kleinere watervallen die naar beneden druipen. Onder aan de waterval vind jij een bad waar jij afkoeling kan zoeken. Het is echter wel te ondiep om te zwemmen. 

Ligging: Jalan Tirta Kuning, Wanagiri, Sukasada, Buleleng, Bali 81161, Indonesië.

#15 Goa Rang Reng

Goa Rang Reng waterval is een van de weinige watervallen in Bali die je vind in Gianyar.

Het is een seizoensgebonden waterval is indrukwekkend door haar breedte in plaats van haar hoogte. Het valt over een reeks rotsachtige trappen naar beneden. Kom tot rust dankzij de mooie groene omgeving, kalm stromend water en bemoste stenen. 

Veel kinderen uit de buurt spelen graag op de randen van de waterval of nemen een duik in de omliggende plassen water. De naam Goa betekent grot. De naam is ontleend aan de grot die links van de waterval te vinden is. 

De grot bevat een waterbron die voor de lokale bevolking als heilig wordt geschouwt. Vaak gebruikt voor zuiveringsrituelen. Ga hier dus met respect mee om. 

Locatie: Jalan Gunung Agung, Bakbakan, Gianyar, Bali 80515, Indonesië.

#16 Kanto Lampo Waterval

De kanto Lampo waterval is klein maar heel mooi. Het kent meerdere niveaus. 

Deze schilderachtige waterval is seizoensgebonden en kan daardoor het best bezocht worden tijdens het regenseizoen. Dan staat het water het hoogst en valt er het meest uit de waterval. 

Je vind deze waterval bij het dorp Beng, in Gianyar. Ga naar het informatiekantoor voor lokale tips over wat de beste hoeken zijn om foto’s te maken van de waterval. Het beste aan deze waterval is dat deze zo toegankelijk is. Het is slechts 100 meter van de ingang van de weg. 

Locatie: Jalan Gunung Merbabu, Beng, Gianyar, Bali 80581, Indonesië.

#17 Melasti Waterval

Bij Melasti beach en de Tanah Lot tempel vind je een ander uniek natuurfenomeen. De Melasti waterval. Deze mini waterval loopt over de grasachtige klif langs de kust de zee in. 

Met hoog water is het strand dat aan deze klif grenst niet zichtbaar. Maar bij eb kan de waterval spectaculair zijn, vooral bij zonsondergang. 

Het beste is als je deze waterval bezoekt tijdens het regenseizoen, dan zie je de grote hoeveelheden water die naar beneden vallen. Dit is typisch een van de watervallen in Bali, die je het best in het regenseizoen kan bezichtigen voor de beste foto's

Locatie: Melasti Beach, Tanah Lot, Beraban, Tabananan, Bali 82121, Indonesië.

#18 Dusun Kuning Waterval

Op ongeveer 6 km van Bangli vind jij het dorp Taman Bali. Daar ligt de Dusun Kuning waterval. Deze waterval is 25 meter hoog en mondt uit in de Melangit rivier. 

Om deze waterval te bereiken is het een 500 meter lange wandeling vanaf de hoofdstraat van het dorp. 

Deze waterval trakteert jou op een koele en frisse lucht met een beboste omgeving. Als je goed kijkt merk je de schuchtere grijze langstaartapen. 

Ligging: Taman Bali, Bangli, Bali 80752, Indonesië.

#19 Juwuk Manis Waterval

De Juwuk Manis waterval is een van de weinige watervallen in west bali. Deze waterval is vooral geschikt voor mensen die van avontuur houden. Het is moeilijk te bereiken en er is veel moeite nodig. Trek door bochtige heuvels, steile beboste kliffen en lokale koffieplantages. 

Als dat nog niet genoeg is, zijn de paden ook nog eens overwoekerd met boomwortels en andere planten. 

Als je al dat bent overkomen, word jij getrakteerd op een schilderachtig paradijs. De waterval valt rustig naar beneden en onderaan de waterval kan je zelfs zwemmen. 

Ligging: Jalan Raya Denpasar-Gilimanuk, Pekutatan, Manggissari, Jembrana, Bali 82262, Indonesië.

#20 Yeh Ho Waterval

In de weelderig groene rijstvelden ligt de Yeh Ho waterval. Het is dus perfect te combineren met een bezoek aan de rijstterrassen van Jatiluwih. 

De waterval kent meerdere namen, zo wordt het de Jatiluwih waterval, maar ook de Giri Kesuma waterval genoemd. 

Om er te komen loop je op smalle paden langs kraampjes die koude drankjes en snacks verkopen. Vervolgens leidt een reeks trappen jou naar de Yeh Ho waterval. 

Ondanks de geringe hoogte van de waterval is het toch leuk om te zien. Plus je kan er het hele jaar naar toe. 

Maar…

Kijk niet alleen naar de waterval. De omgeving is net zo indrukwekkend. De waterval wordt omringt door weelderig regenwoud. 

Locatie: Jalan Batu Luwih Kawan, Jatiluwih, Penebel, Tabananan, Bali 82152, Indonesië.

#21 Blahmantung Watervallen

De Blahmantung waterval is spectaculair doordat het water van 100 naar beneden valt. Met name tijdens het regenseizoen. Dan stroomt grote hoeveelheden water naar beneden. 

Let er wel op dat het een kleine trekking er aan vooraf gaat. Het gaat over een steil pad van 1 kilometer in lengte. 

Een bonus is het uitzicht over de rijstvelden. 

Het zijn in feite drie watervallen. De eerste is 50 meter hoog, gelegen in de buurt van een heiligdom. De tweede bevindt zich 100 meter verderop. De derde is een beetje verborgen. Ga langs een brug tegenover een irrigatiedam. 

Als jij op zoek bent naar een rustige plek dan is dit een van die watervallen Bali die je precies zoekt 

Locatie: Pujungan, Pupuan, Tabananan, Bali 82163, Indonesië.

#22 Tukad Unda Dam

Ondanks dat het niet een waterval is in de gebruikelijke zin van het woord. 

Toch is de Tukad Unda Dam schitterend. De dam wordt vaak gebruikt voor trouwfotografie en creatieve fotoshoots. 

De dam biedt uitzicht over de Unda rivier. 

Sommige van de lokale bewoners baden en wassen zich in de rivier. Terwijl de kinderen het vallende water van de dam gebruiken als speeltuin. 

Locatie: Tukad Yeh Unda, Semarapura Kelod Kangin, Klungkung, Bali 80761, Indonesië.

#23 Tibumana Waterval

De Tibumana waterval in Bali, bestaat uit twee ongeveer even grote watervallen van 20 meter hoog. Onder aan de waterval bevindt zich een poel waar je in kan afkoelen op een warme dag. 

Tussen de watervallen is een kleine grot die de lokale bevolking niet durft te betreden. Het is een lokale mythe aan verbonden. Er wordt gezegd dat de grot leidt naar de Goa Raja tempel. 

Locatie: Jalan Setra Agung, Apuan, Susut, Bangli, Bali 80661, Indonesië.

#24 Carat Waterval

De Carat waterval ligt in Noord Bali. Loop over een pad van 500 meter naar de waterval. Over zandpaden, krakkemikkige bamboebruggen en door koffie- kruidnagelplantages. 

De torenhoge watervallen zijn ingeklemd door rotsachtige rotsen en zijn ongeveer 100 meter hoog. Ze ontlenen hun naam aan het Balinese woord voor een traditionele waterkan. Het is iets van een geheime waterval op Bali, het wordt door de lokale bevolking als een belangrijke plaats beschouwd, dus het is aan te raden dat je je gepast gedraagt.

Locatie: Jalan Raya Tamblang, Singaraja, Buleleng, Bali 81172, Indonesië.

#25 Peguyangaanse waterval

De Peguyangan waterval is een van de lastigste watervallen om te bereiken. Het ligt op Nusa Penida. 

Deze waterval is geschikt voor avontuurlijke reizigers. Loop langs de kliffen naar beneden over de geimproviseerde trap. De trap is iconisch dankzij de blauwe kleur. 

Ligging: Batukandik, Nusa Penida, Klungkung, Bali 80771, Indonesië.

#26 Yeh Mampeh waterval

Een van de meest afgelegen watervallen van Bali is de Yeh Mampeh waterval. Dit betekend gelukkig dat jij een grote kans hebt om de waterval voor jezelf te hebben. 

Geniet van de rustgevende sfeer die hangt rond deze waterval. 

Het kristalheldere water valt 30 meter naar beneden in een door de waterval gecreëerde poel. De rotswanden zijn bedekt met wilde orchideeën. Neem een duik in de poel of geniet van de wonderschone locatie. 

Locatie: Les, Tejakula, Buleleng, Bali 81173, Indonesië.

Extra informatie

Buiten het regenseizoen stromen de watervallen minder hard. Sommige locaties zijn gevaarlijk tijdens het regenseizoen. Om bij de meeste watervallen te komen moet je vaak 15 tot 30 minuten lopen.

Draag kleding die nat mag worden. Bij de meeste watervallen kan je zwemmen of wordt je nat gespat.

Voor de meest toeristische watervallen dien je een bijdrage te betalen om deze te bezichtigen. Voor de rest hoef je niks te betalen.
De meeste watervallen zijn te vinden in het noorden van Bali. Daar vind je de Aling Aling, Gitgit, Munduk en Banyamala tweeling. Terwijl het zuiden de Tegenungan en Tukad Cepan heeft.