Ervaar Ubud, Bali's cultureel centrum (28 highlights)

Laatst bijgewerkt: 29-02-2020

Ubud is het cultureel middelpunt van Bali, vroeger kwamen hier alleen backpackers op af. Tegenwoordig zijn allerlei soorten toeristen te vinden in Ubud. Desondanks dat Ubud populairder is geworden onder toeristen, houd het dezelfde relaxte backpack sfeer.

Naar onze mening is Ubud een van de hoogtepunten van Bali en kan je hier dan ook prima jezelf vermaken.

Waarom is ubud zo populair?

Ubud is ideaal om een paar dagen te verblijven. Dit komt doordat er zo veel te zien is op dit stukje van bali. Van de sprookjesachtige rijstvelden waar jij absoluut een foto van wilt maken, tot de ochtend yoga en watervallen.

Daarnaast kan je ook genieten van het strand of een kijkje nemen onder water en de mooiste vissen zien. Als je nog meer wilt beleven dan kan je altijd nog een van de vele tempels bezoeken die Ubud kent.

Dus, ben jij op zoek naar ontspanning, cultuur, traditie en natuur, dan zit je perfect in Ubud.

Wat is de sfeer in Ubud?

Ubud heeft een andere sfeer dan de drukke en luidruchtige steden zoals Kuta en Seminyak. Dit deel van het eiland staat al sinds tijden bekend als het culturele hart van Bali. Je vindt er kleurrijke kunstgalerijen, interessante musea en sierlijke tempels in en rondom Ubud. 

Wat is de beste tijd om naar Ubud te gaan?

De beste tijd om naar Ubud te gaan zijn de maanden mei, juni en september. Tijdens deze maanden is het weer droog en het verblijf goedkoop. 

De reden waarom de maanden mei, juni en september de beste maanden zijn om naar Ubud te gaan is omdat deze maanden in het droge seizoen vallen. De kans op regen tijdens deze periode is heel klein. 

De temperatuur tijdens deze periode ligt tussen de 24 en 30 graden celcius. Terwijl de luchtvochtigheid rond deze periode op zijn laagst ligt met maar 75%. Je zult merken dat Ubud iets koeler is dan de kustplaatsen. Dit heeft ermee te maken dat de balinese stad op 200 meter boven het zeeniveau ligt. 

Maar het weer bepaald niet alleen waarom je juiste deze maanden het beste naar Ubud kunt gaan. Dit heeft te maken met hoe populair deze stad is in Bali. Ubud wordt zo druk bezocht dat de prijzen voor accommodaties enorm stijgen in de piek maanden juli en augustus. Je betaald dan opeens 50% meer voor dezelfde kamer. 

Andere tijdstippen dat het druk kan zijn in Ubud zijn tijdens kerstfeest, oud en nieuwjaar en pasen. Dan zijn er vooral veel australiërs te vinden tijdens deze feestdagen. 

Voor degene die zo veel mogelijk cultuur willen zien, is het aan te raden om al iets eerder naar Ubud te gaan. In april zijn daar namelijk het spirit festival en het food festival. 

Wat zijn de beste slaapplekken in Ubud?

Wat de beste slaapplekken zijn in Ubud verschilt natuurlijk per persoon. Wheretotravel geeft je desalniettemin een paar opties waarvan wij denken dat deze perfect zijn voor jou. Hierin staan onze favoriete hotels, hostels en homestays op een rijtje. 

Hoe kom je in Ubud vanuit andere steden uit Bali?

Het makkelijkste vervoersmiddel dat je kunt pakken vanuit een andere stad op Bali naar Ubud is de taxi. Neem dan de blue bird taxi’s die te herkennen zijn aan de blauwe kleur van de auto. Bespreek in Ubud en de rest van Bali altijd een vaste prijs af voor je in de taxi stapt. Op die manier weet je zeker dat je niet te veel betaald. 

Hieronder vind je een lijst hoe duur het vervoer vanuit jouw bestemming naar Ubud toe. 

De taxi vanaf 

 • Denpasar naar Ubud kost: 300.000 IDR
 • Sanur naar Ubud kost: 17 euro
 • Lovina naar Ubud kost: 50 euro
 • Munduk naar Ubud kost: 35 euro
 • Padangbai naar Ubud kost: 21 euro
 • Amed naar Ubud kost: 45 euro
 • Kuta naar Ubud kost: 22 euro
 • Uluwatu naar Ubud kost: 30 euro

In Ubud is het niet moeilijk om een taxi te vinden. Je hoort van alle kanten taxi naar je toe geroepen. Ook in Ubud geldt dat niet iedere taxi even veilig is. Neem daarom altijd een blue bird taxi wanneer je met de auto wilt rijden. Dit is een groot betrouwbaar bedrijf dat over het gehele eiland actief is inclusief Ubud. 

Vanaf andere steden is er vaak ook een directe lijnverbinding naar Ubud toe. Hierdoor kun je gemakkelijk gebruik maken van de bus. Door het vele verkeer op het eiland doe je er goed aan om jouw reistijd ruim te nemen. Ubud is daar geen uitzondering in. Door de populariteit van de stad kan het erg druk zijn op de wegen van en naar de stad toe. 

Met de bus vanaf

 • Lovina naar Ubud kost: 12 euro
 • Munduk naar Ubud kost: 15 euro
 • Padangbai naar Ubud kost: 4 euro
 • Amed naar Ubud kost: 12 euro
 • Kuta naar Ubud kost: 4 euro
 • Uluwatu naar Ubud kost: 23 euro

Voor je vervoer in Ubud heb je meerdere mogelijkheden. Huur een scooter voor 4,50 euro per dag. Het is een leuke manier om de omgeving te verkennen. Ook kun je voor minder dan 2 euro een mountainbike huren. Het is een leuke manier om de stad te verkennen. 

In Ubud zelf kun je geen brommertaxi huren. Dit is gedaan om de lokale taxi industrie te beschermen. 

Waar ligt Ubud op de kaart?

Ubud is een plaats op het indonesische eiland Bali in het Ubud district. Het ligt gelegen te midden rijstvelden en steile ravijnen in het centrum van de Gianyar regio. 

Het ligt op niet al te verre afstand van bekende badplaatsen zoals Kuta, Seminyak, en Sanur. Daarnaast ligt het ook niet ver van de luchthaven van Bali genaamd Denpasar. 

Doordat Ubud op 200 meter boven het zeeniveau ligt, is het er koeler dan in de badplaatsen aan de kust.

Beste reistijd om naar Ubud te gaan

De beste reistijd om naar Ubud te gaan, geldt ook voor de rest van bali. Je kan het beste tijdens het droge seizoen naar het gebied toegaan.

Dit komt doordat je dan niet wordt overvallen door regenbuien, het water op zijn helderste is en jij dus het meest kan zien tijdens deze tijd. Het droge seizoen begint in mei en eindigt in september.

Doordat Ubud zeer populair is bij reizigers stijgen de prijzen in deze maanden wel. Met als piek in de maanden juli en augustus. Voor wie dus een goedkopere vakantie wilt, maar wel lekker weer, kan wheretotravel de maanden mei, juni en september aanraden.

Voor degene die zo veel mogelijk cultuur willen zien, is het aan te raden om al iets eerder naar Ubud te gaan. In april zijn daar namelijk het spirit festival en het food festival.

Cultuur in Ubud

In de omgeving van Ubud zijn verschillende heiligdommen te vinden. Een van deze heiligdommen is de Gunung Kawi en de Goa Gajah.

Een van de bekendste tempels in ubud is de pua dalem agung Padantegal. Dit is een tempel voor de donkere kant van dingen.

Naast de tempel worden traditionele dansen gehouden en gezongen. Deze optredens zijn al eeuwen oud en worden overgedragen van ouder op kind.

Er zijn meerdere optredens. Een daarvan is de vuurdans. Een indrukwekkende dans waar jongens en mannen in een kring rond een sculptuur van vuur zitten. Tijdens deze opvoering wordt de geschiedenis verteld. Het materiaal wordt in de fik gestoken totdat een fakir deze weer dooft tijdens een dans.

Ook wordt de Ramayana opgevoerd uit Mahabharata. Bij deze symbolische dans is niet alleen de muziek en dans belangrijk, maar ook de kleuren, handgebaren en houding van de vingers.

23 bezienswaardigheden van Ubud

Misschien heb je wel eens gehoord van het Monkey Forest in Ubud? Maar zijn nog veel meer leuke bezienswaardigheden die je kan zien en doen in Ubud.

Wil je meer bezienswaardigheden zien ook buiten Ubud? Lees dan ook ons artikel over de mooiste bezienswaardigheden van Bali.

Monkey forest

Monkey Forest is een van de bekendste dingen die je kan doen in Ubud. Het zijn 3 tempels die gelegen zijn in de Jungle, en hoe de naam het al verklapt er lopen aapjes rond. Mooi moment om aapjes te zien in indonesië. Ze zijn zeker fotogeniek, voor de camera!

Bali Ubud apen
Misschien is dit niet in het Monkey Forest, de apen vind je overal in Ubud. Soms ook bij je accommodatie.

Goa Gajah

De Goa Gajah, ook wel de Elephant Cave genoemd is een grot met een mond in de vorm van een demoon. In de grot zijn een aantal beelden te zien. Er is een soort mooi bad gelegen met mooie beelden bij het tempelcomplex.

Achter de tempel bevindt zich een soort sprookjesachtig bos, waar je doorheen kan lopen.

De Goa Gajah is ongeveer 3 kilometer van Ubud gelegen en is makkelijk te bereiken als je een fiets huurt of natuurlijk met de taxi. Het is niet de mooiste tempel rondom ubud, ga hier dus alleen heen als je echt tijd over hebt.

Jungle Fish

Misschien heb je ze wel voorbij zien komen op youtube of instagram de resorts met infinity pools. In de omgeving van Ubud vind je genoeg resorts met Infinity pools. Helaas passen deze waarschijnlijk niet in je budget. Gelukkig zijn er een aantal infinity pools die je ook met een low budget kan bezoeken. Een hele toffe infinity pool die je kan bezoeken is Jungle Fish, die buiten Ubud ligt. Voor ongeveer 150.000 Rupiah, kan je ook zo'n instagram foto maken.

Misschien heb je ze wel voorbij zien komen op youtube of instagram de resorts met infinity pools. In de omgeving van Ubud vind je genoeg resorts met Infinity pools. Helaas passen deze waarschijnlijk niet in je budget.

Gelukkig zijn er een aantal infinity pools die je ook met een low budget kan bezoeken.

Een hele toffe infinity pool die je kan bezoeken is Jungle Fish, die buiten Ubud ligt. Voor ongeveer 150.000 Rupiah, kan je ook zo’n instagram foto maken.

Rijstvelden in Ubud

Ubud heeft een van de mooiste rijstvelden, huur een fiets en wijk van de drukke wegen af dan kom je vanzelf bij een van de velden uit. Je kan dan ook een afdaling maken om de rijstterrassen te bekijken. Lokale boeren en kinderen leiden je maar al te graag rond en vertellen over het proces van het zaaien en oogsten.

Tegenungan waterval

Ubud bezit een van de grootste watervallen van Bali. En tevens een van de bekendste watervallen.

Op een kwartier rijden van Ubud ligt de tegenungan waterval.

Ondanks de grote is deze waterval een stuk minder druk dan de gitgit waterval.

Als je hier vroeg komt heb je de waterval nog voor jezelf. Of in ieder geval bijna voor jezelf.

Als jij deze waterval wilt bezoeken neem dan goede schoenen mee. De stenen kunnen glad zijn van het water.

Daarnaast is het een stukje lopen naar beneden, en weer omhoog. Waardoor het niet aan te raden is deze waterval te zien als jij slecht ter been bent.

Beklim de batur vulkaan in Ubud

Bali kent twee vulkanen. De gunung Agung en de gunung Batur. De laatste is gemakkelijk te beklimmen. Beloon jezelf met de mooiste zonsopgang die je maar kunt wensen. Bovenop de vulkaan.

Er zijn voldoende organisaties die een tour bieden naar de gunung Batur.

Dit is de enige manier om er te komen, met een gids.

Vulkaan beklimmen in bali

De klim naar de vulkaan begint in het donker, waarna je de zonsopgang ziet op de berg.

Neem goede schoenen mee, en een jas of dikke trui. Het kan koud zijn op de berg als de zon nog niet schijnt.

Rijstterrassen/velden

De rijstterrassen in Ubud zijn echt schitterend. En Tegalalang is een van de mooiste op Bali. Het ligt op 10 kilometer van Ubud.

De opzet is toeristisch, er staan kraampjes, parkeerplaatsen en er moet entreegeld worden betaald.

Dit vergeet jij meteen als jij het uitzicht ziet en kijkt over de rijstvelden.

Dwaal rond in Gunung Kawi

Tempels bezoeken is een van de dingen die jij moet doen in Bali Ubud. Het ligt ten noorden van Ubud op een half uurtje rijden van de stad.

Deze tempel stamt uit de 11de eeuw en is een van de meest indrukwekkende tempelcomplexen van Bali.

Het complex is elke dag geopend van 8 uur in de ochtend tot 16:oo in de middag. Voor deze tempel moet je entree betalen. De entree kost ongeveer 0,40 euro.

Als jij de tempel betreed is het verplicht een sarong te dragen. Deze kun je kopen bij de tempel.

Als je naar de tempel loopt heb je een geweldig uitzicht over de omliggende rijstvelden, het regenwoud en de vallei waar de tempel in staat.

Deze tempel is een geweldige tempel om te bezoeken. Het is echt de moeite waard.

Dompel je onder in het heilige water van de Tirta Empul

Bezoek de Titra empul. Deze tempel betekent letterlijk vertaald: de tempel van het het heilige water.

Doordat deze tempel vlakbij gunung kawi ligt, kan je deze twee tempels in een ochtend of dag bezoeken.

Het is absoluut de moeite waard om hier een bezoek aan te brengen. De tempel is beeldschoon en je voelt de energie die de tempel uitstraalt.

De entree naar de tempel kost omgerekend ongeveer 40 euro cent.

De tempel is belangrijk voor de balinese bevolking, die beweren dat er helende krachten aan het water verbonden zijn.

Ook jij kan je laten reinigen in dit helende en magische water. Neem dus een stel droge kleding mee.  

Spot de leukste souvenirs op de markt van Ubud

Bezoek een lokale markt. Tot negen uur in de ochtend is dit een normale markt. De plaatselijke bevolking doet dan haar boodschappen en koopt fruit, kruiden en eten.

Na negen uur wordt de markt klaargemaakt voor toeristen. Dit betekend dat het ideaal is om te winkelen voor souvenirs. Bezoek de markt meerdere keren of op meerdere tijden.

Ondanks dat het dezelfde plek is, loop je op een totaal andere markt rond.

Campuhan ridge walk

Een van de mooiste dingen om te doen in Ubud is de Campuhan ridge walk. Hier kan je de prachtige natuur zien die Bali en Ubud in het bijzonder te bieden heeft. Je loopt door het meest mooie bos of jungle die je maar tegen kan komen.

Het wordt er snel heet. Dit betekend dat het beter is dat je vroeg begint. Hoe eerder hoe beter.

De wandeling duurt ongeveer 2 uur als je af en toe stopt om foto’s te maken of om wat te drinken.

Neem water mee. Tijdens de route krijg je namelijk niet de kans om die te kopen.

Als jij eenmaal aan het wandelen bent, kan je genieten van de natuur en schoonheid die om jou heen bevindt.

Elephant safari park

op een kleine rijden vanaf ubud ligt daar elephant safari park. Het is het diervriendelijkste safari park voor olifanten in geheel azië.

Deze olifanten zijn gevangen omdat er te veel van hun natuurlijke habitat werd vernietigd op sumatra.

Het park kent 30 olifanten, en een museum. In dat museum kan jij de enige skelet zien van een mammoet in heel azië.

In tegenstelling wat je misschien denkt, duren de olifanten shows maar kort. Slechts 15 minuten. Daarnaast is het de bedoeling dat zij het natuurlijke gedrag van de olifant laten zien en hoe slim het dier is.

Ze kennen kleine trucjes, zoals basketballen, schilderen of hoelahoepen. Als de olifant geen zin heeft om dit te laten zien wordt het niet gestraft.

Je kan als je dat wilt ook op de rug van de olifant een ritje maken. Daarvoor is een speciale route voor uitgeschreven. Er gaat altijd wel een bewaker mee op de rug van de olifant.

Als je dat wilt kan je ook overnachten in het park.

Bezoek een balinese dansvoorstelling

Een bezoek brengen aan Ubud is niet compleet zonder een dansvoorstelling te hebben gezien. Zo’n dans is een echte beleving.

De dans is sierlijk en expressief. Het zijn voornamelijk bewegingen van het hoofd, oog, hand en vinger. Dit alles op een opzwepende muziek.

Ondanks dat je niet zoveel zult oppikken van de symboliek van de dans, is dit toch zeer de moeite waard om te bekijken.

Er zijn meer dan genoeg dansvoorstellingen te zien in Ubud. In de stad alleen al zijn er iedere dag verschillende optredens te zien.

Je zult ongetwijfeld wel een poster of flyer te zien krijgen op straat. reserveren hoeft dus niet, ga heen en bewonder de show.

Kunst in Ubud de 5 leukste musea en kunstmarkten in Ubud

Er zijn verschillende kunst markten en musea te bezoeken in Ubud.

Zie typisch Balinese kunst in Puri Lukisan

Museum Puri Lukisan heeft een grote collectie balinese kunst. Maar dat is niet het enige wat het museum te bieden heeft. Het geeft ook workshops en kent een cafe.

Bekijk moderne balinese kunst in het Neka museum

Een andere museum dat wij aanraden is het Neka Museum. Je vind hier moderne balinese en indonesische kunst. Daarnaast staan er een paar westerse kunstenaars die in bali hebben gewerkt.

Pikante kunst in Bali Ubud

Liefhebbers van erotische kunst kunnen terecht in het blanco renaissance museum. Dit is het voormalige huis van de bijzondere kunstenaar Antonio Blanco.

Afdingen op de kunstmarkt in Ubud

Koop handgemaakte kunst en souvenirs op de Ubud art market

De art market van Ubud is een van de grootste op het eiland. Daarnaast is het ook een van de meest bezochte attracties in Ubud. Het is perfect voor liefhebbers van kunst.

De markt hangt vol met handgemaakte goederen, geweven tassen en manden, kleurrijke stoffen en sjaals van zijde.

Daarnaast vind je ook een grote selectie aan aardewerken beeldjes, aardewerk, Batik stoffen, houtsnijwerk en lampen.

Ga op souvenirs jacht op de Sukawati art market

Sukawati Art market is een van de populairste kunstmarkten in Ubud. Het mooiste aan deze markt is dat deze blijvend is.

Het trekt duizenden bezoekers per dag.

Mocht jij dus op zoek zijn naar een souvenir. Dan ben jij aan het juiste adres. Deze markt staat bekend dat jij hier ontzettend goed accesoires, handwerk en souvenirs kan kopen.

Wat de meeste mensen trekt naar deze markt is het grote aanbod in kunst.

Deze markt heeft alles. Van beelden en sculpturen tot schilderijen en kleurrijke textielen met de mooiste patronen.

Het is een gave activiteit om in aanraking te komen met de lokale bevolking. Maak een praatje met hen en neem een paar mooie foto’s.

Zie dansvoorstellingen voor Puri Saren Agung (balinees paleis)

Het koninklijk paleis is een van de meest prominente plaatsen in Ubud. Het paleis was gebouwd rond 1800 en is goed onderhouden door hun opvolgers.

Een bezoek aan Puri Saren is van de mooiste gebouwen om te zien in het gebied van Ubud. Het is goed onderhouden, en de tuinen en architectuur zijn schitterend. Daarnaast is het een begrip onder mensen die dansvoorstellingen willen zien voor het gebouw.

Puri Saren is te bereiken door een uur lang naar het noorden te rijden vanaf de provincies hoofdstad Denpasar. Veel toeristen vinden het paleis een goede plek om even te stoppen. Het is strategisch geplaatst tussen de Ubud art market, en vele restaurants.

Het is een geweldige stop als je onderweg bent naar het Monkey Forest. Deze is om de hoek.

De voorstellingen, met de traditionele poort en wachters beelden op de achtergrond, worden elke avond gespeeld. Het paleis biedt een geweldige setting met een nog mooiere binnenkomst.

De kaartjes voor deze voorstellingen worden vaak verkocht in de namiddag. Het voorste gedeelte is open voor publiek. Soms kom je lokale gidsen tegen die jou kunnen helpen met het beantwoorden van vragen over het paleis.

Pura Ayun tempel

De naam betekent letterlijk mooie tuin. Het wordt gezien als een van de mooiste tempels van Bali.

De Pura Ayun tempel ligt op 8 kilometer van Ubud.

De Pura Taman Ayun is een gigantisch tempelcomplex. Het wordt omringt door groene parkjes, vijvers, planten, bloemen en bomen.

Het bouwjaar van de tempel is 1634 en was een familie tempel.

Om er te komen moet je een centrale brug over. Als jij er eenmaal bent voel je de rust die zich over de tempel heeft doen vallen.

Je kan er op verschillende manieren komen. Bijvoorbeeld via taxi, maar er gaan ook regelmatige bussen heen.

Ga in de ochtend heen als je drukke tourbussen wilt vermijden.

De entree kost ongeveer een euro.

Bali Ubud in de regen 3 activiteiten

Leer hoe je de lekkerste Indonesische gerechten zelf maakt met een kookcursus

Bali staat bekend om haar lekkere eten. Het eten is zelfs zo lekker dat jij thuis ook niks meer anders wilt.

Een van de leukste activiteiten die je kan doen op bali als het regent is een kookcursus volgen. Je kan overal kookcursussen volgen in bali, maar omdat ubud een van de meest toeristische plekken is, heb jij daar het meeste aanbod.

Het toffe aan een kookcursus is dat je niet alleen leert hoe je moet koken. En letterlijke een kijkje in de keuken krijgt. Maar het ook zelf mag opeten.

Boek een kookcursus als jij het strand, watervallen of ander mooi natuurschoon even zat bent.

Ga naar de Spa op een regenachtige dag

Na een dag vol actie is er niets lekkerders dan te ontspannen. In Bali zijn er tal van mogelijkheden om dat te doen.

Veel hotels hebben een sauna of Spa in het gebouw zelf.

Ditzelfde geldt voor resorts.

Laat je lekker masseren en kom helemaal los, na een intense dag vol lopen, zwemmen en reizen.

Bij populairdere spa’s is het handig om een afspraak van te voren te maken.

Maar bij kleinere spa’s is dat echt niet nodig. Daar kan je gewoon naar binnenlopen en direct beginnen te ontspannen.

Yoga in Ubud

Overal in ubud kun jij deelnemen aan yoga. Er zijn meerdere klassen die jij kan volgen.

De vijf grootste yoga scholen zijn: the yoga barn, radiantly alive, ubud yoga house, Taksu yoga en intuitive flow. Waarvan de yoga barn van deze vijf het grootste is. Het kent 5 ruimtes, en meer dan 15 lessen per dag. De andere studio’s zijn gelukkig net zo goed.

Yoga is echt een aanrader om te doen. Het zorgt ervoor dat je lekker ontspannen en opgerekt weer vertrekt.

Het is vooral een aanrader als het is een keer een dag regent. Je zit dan binnen waar het droog is. Plus je deelt mee in de cultuur van het eiland. Als jij een beginner bent, kun jij het beste gaan naar Ubud’s yoga house. Daar wordt je het beste geholpen en begeleid.

Al met al een geweldige ervaring.

Verblijven in ubud

Je hebt vele mogelijkheden om te verblijven in Ubud. Het is een toeristische regio waardoor er genoeg accommodaties en mogelijkheden zijn voor jou.
Vanuit Ubud kan je alle kanten op. Iedere vorm van accommodatie heeft haar eigen voordelen.

Wil jij snel mensen leren kennen kan je het beste verblijven in een hostel. Hier slaap je niet op een eigen kamer maar samen met andere mensen. Vanuit deze plekken hoor je het makkelijkst wat de leukste dingen zijn om te doen, waar mensen naartoe gaan met uitgaan en vind je mensen die bereid zijn om een foto van jou te maken.

Hotels hebben meer luxe en je wordt in de watten gelegd. Vaak kent het hotel een restaurant en andere faciliteiten.

Als jij meer exclusiviteit wilt en je wilt terugtrekken dan is een villa wat voor jou. Bali kent veel goede en mooie villa’s die iets verder weg gelegen liggen van het centrum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie plaatsen