Lovina de relaxte badplaats

Laatst bijgewerkt: 22-02-2020

Lovina is een badplaats die minder druk is dan de andere badplaatsen van Bali, hierdoor kan je ontsnappen van de drukte en hectiek.

Als je Lovina vergelijkt met badplaatsen als Sanur en het chaotische Kuta is het hier veel rustiger, het noorden van Bali wordt dan ook veel minder druk bezocht.

Lovina bezienswaardigheden

Dit zijn de leukste bezienswaardigheden en activiteiten die jij kan doen in Lovina.

Lovina biedt een variëteit aan activiteiten aan. Van duiken, snorkelen en dolfijnen spotten tot het bezoeken van de Gitgitwaterval en de prachtige rijstvelden.

Daarnaast biedt lovina ook hot springs aan. Deze heet waterbronnen kennen nog iets speciaals. Namelijk het enige boeddhistische klooster.

Wil je meer bezienswaardigheden zien ook buiten Lovina? Lees dan ook ons artikel over de mooiste bezienswaardigheden van Bali.

#1 Het enige boeddhistische klooster van Bali

In Banjar, een plaatsje op ongeveer tien kilometer van Lovina, ligt een boeddhistisch klooster. Dit is het enige boeddhistische klooster.

Het klooster ligt het op een heuvel wat een geweldig uitzicht biedt op de rest van de omgeving. Daar kan je een gouden boeddhabeeld vinden en veel Thaise afbeeldingen.

De reden voor deze invloeden heeft te maken met de opdrachtgever. Die heeft zich tot een stroming bekeerd die groot is in Thailand. Vandaar hebben zij veel thaise invloeden.

#2 Ontspan in de Warmwaterbronnen vlakbij Lovina

Nadat jij in het klooster bent geweest en daar je laten betoveren door haar schoonheid. Kan jij je lekker laten onderdompelen in een van de heetwaterbronnen naast het klooster.

De route naar de hotsprings gaat over hoofdweg de Seririt-Singaraja. Je ziet op een gegeven moment bordjes langs deze weg die aangeven dat de heetwaterbronnen vlak bij zijn.

Hotsprings van Lovina

Naast de heetwaterbronnen is een parkeerplaats. Parkeer je auto hier en ga verder te voet.

Motoren kunnen nog een stukje verder rijden en parkeren deze direct naast de ingang van de heetwaterbron.

Op weg naar de heetwaterbron vind jij nog voldoende souvenirshops. Zij verkopen van alles daar. Van schilderijtjes, tot handgemaakte spullen, en shirts met bintang er op.

Eenmaal aangekomen bij de hotsprings.

Neem een duik in een van de drie heetwaterbronnen van Air Panas. De bronnen hebben een helende werking op de huid.

Dit komt doordat er zwavelhoudend is.

Het water stroomt uit acht punten in het hoogste bad. Het water mond komt uit naga’s. Dit zijn mythische draakachtige wezens.

Het water stroomt over in het tweede bad, wederom uit de monden van dit keer vijf draken.

Het derde bad wordt gevuld met vier meter hoge spuiten.

Bij de hot springs zijn kluisjes zodat jij je spullen kunt opbergen tegen betaling. Daar zijn ook kleedhokjes en een soort douche. Zo kan jij je weer opfrissen.

De kledingvoorschriften zijn voor de hot springs zijn er niet. Bij de lokale bevolking gaan de dames met kleding en al het water in.

Voor westerse mensen hoeft dit niet. Zij mogen gewoon in bikini of badpak het water betreden.

Neem een ontspannen uitstapje naar deze baden.  

#3 Dolfijnen spotten in Lovina

Een van de leukste dingen die jij kan doen in lovina is het spotten van dolfijnen. Het kan voorkomen dat jij ineens wordt omringt door een groep dolfijnen.

Tijdens zonsopgang op weg om dolfijnen te spotten in Lovina.

Ondanks dat dit kan voorkomen hebben zij daar niet elke dag zin in. Het kan dus ook voorkomen dat je ze alleen maar in de verte ziet zwemmen.

De kans is het grootste als jij rond of zelfs al voor zonsopkomst het water op gaat. Dan is de kans 80% dat jij een dolfijn te zien krijgt.

De boottocht duurt vaak langer dan twee uur. Dus eet iets van te voren.  

Ondanks dat je het het boeken bij lokale vissers is het het beste te doen bij erkende kantoortjes. Zij weten het beste hoe je om moet gaan met de dieren en hoe je ze niet in de weg zit.

#4 Duiken in Lovina, ontdek de wereld onderwater

Voor de kust van Lovina is een jong koraal rif. Samen met een houten scheepswrak. Het is voor verschillende niveaus doordat de diepte varieert in het water.

Hierdoor kunnen ook beginnende duikers duiken in lovina.

Er zijn genoeg duikscholen waar jij jouw PADI kunt halen, of jouw duikuitrusting kunt halen.

Het is niet zo druk of populair als andere duiklocaties, wat een voordeel is aangezien jij files hierdoor kan vermijden.

Daarnaast wordt er bij sommige scholen de mogelijkheid geboden om onder water te duiken. Dit lijkt super spannend. Je kan immers niks zien,

maar is onwijs ontspannend.

#5 Gitgit waterval

Iets ten zuiden van Lovina ligt de Gitgit waterval. Deze waterval is ongeveer 35 meter hoog en daarmee de grootste waterval van Bali.

Deze waterval is in het regenseizoen het mooist om te zien. Maar natuurlijk daarbuiten nog steeds een heel mooi aanzicht. Je kan de waterval gemakkelijk bereiken met bijvoorbeeld een scooter, die je gemakkelijk kan huren. Voor meer info lees ons artikel over de Gitgit waterval.

Slapen en eten in Lovina

De prijzen zijn lager in Lovina dan in toeristische gebieden zoals Ubud of Seminyak.

Je vindt er veel leuke restaurantjes. Neem het er lekker van tijdens happy hour. Op die manier zijn de drankjes pas echt goedkoop.

Het zijn geen sterren restaurants en hotels in Lovina. Alles is gericht om lekker te eten en drinken met jouw gezelschap.

Een van de hotels ie aan te raden is, is het Puri Bali hotel. De kamers zijn hier ruim, schoon en voorzien van een terras of balkon. Een ander groot pluspunt is het zwembad. Het heeft voldoende ligbedjes rondom het zwembad.

Lovina cultuur

De cultuur op bali staat bekend om de vele tempels en spirituele sfeer die er hangt. Dit komt doordat het grootste geloof op Bali het Hindoeïsme is. Ruim 90% van de bevolking hangt dit aan.

Hierdoor zijn er duizenden tempels gebouwd. Allemaal verschillend van grote.

Naast hindoeïstische invloeden zijn er ook boeddhistische invloeden te vinden in het noorden van Bali.

Zoals vermeld staat er vlak bij Lovina een boeddhistische tempel. Genaamd het Brahma Vihara Ashrama-klooster, is het enige boeddhistische klooster in Bali.

Ondanks dat het hindoeïsme meerdere goden kent, wordt het op bali gezien als monotheïstische godsdienst.

Dit komt dat de goden die er zijn, allemaal versies zijn van de enige echte god, Sanghyang Widhi Wasa.

Overal vind jij kleine offers voor hun god. Dit komt doordat mensen fanatiekelingen zijn in het uitvoeren van hun geloof.

De in het noorden gelegen Lovina. Het strand van is grijs dankzij de vulkaan. Het is de ideale plek om even de drukte te vermijden.

Kalibukbuk, het centrum van lovina, is een van de interessantste plekken voor toeristen. Het bestaat uit twee straten die parallel aan elkaar liggen.

Aan beide straten zitten verschillende hostels, hotels en restaurants. Aan het zuiden van deze twee wegen ligt de hoofdweg rond het eiland. In het noorden grenst het aan de zee.

Lovina is de bekendste van de badplaatsen in het noorden van Bali. Je kan hier heerlijk genieten van het strand. Het is ideaal om lekker in de zee te zwemmen en te snorkelen dankzij de rustige stroming.

ende ligstoelen waardoor jij heerlijk tot rust kan komen.

De geschiedenis van Lovina, Bali

Lovina bestaat uit meerdere plaatsen. Wanupanggang, Temukus, Kalibukbuk, Anturan en Tukand.

Lovina dankt haar naam aan de laatste radja van Noord-Bali. Deze heette Anak Agung Pandji Tisna. In de jaren vijftig was hij verantwoordelijk voor het stimuleren van het toerisme.

De naam is waarschijnlijk een versmelting tussen het engelse woord love en het balinese woord Ina wat moeder betekent.

De versmelting betekent zoiets als heb moeder aarde lief.

In de jaren zestig was Lovina nog de enige toeristische bestemming in het noorden van Bali. Lovina is perfect om het echte Bali te leren kennen. Het is bij lange na niet zo bekend bij toeristen als het zuiden van het eiland.