Sri Lanka national parks - Hier spot jij olifanten, luipaarden en vogels

Laatst bijgewerkt: 16-02-2020

Een van de leukste dingen om te doen in Sri Lanka is een national park bezoeken.

Zie hoe de dieren in hun natuurlijke leefomgeving zijn. Heb geluk en spot olifanten, krokodillen, jakhalzen, herten, wilde zwijnen, apen en vele soorten vogels verwachten.

En als jij op het juiste moment op de juiste plaats staat zie jij misschien een luipaard.

Maar naar welk park moet ik dan gaan?

Hieronder vindt jij een lijst met de mooiste national parken van Sri Lanka.

Wil jij meer lezen over olifanten weeshuizen en parken. Lees dan hier ons artikel over olifanten in Sri Lanka.

Welke dieren kun je tegenkomen in de nationale parken van Sri Lanka?

Je komt een grote verscheidenheid aan dieren tegen in de nationale parken van Sri Lanka. Van olifanten, jakhalzen, herten, wilde zwijnen en apen. 

En als je de kans krijgt zie je een luipaard. Niet ieder nationaal park heeft een even grote kans om deze dieren te zien. Er zijn parken die bekend staan om het spotten van olifanten, vogels en apen. 

Ga op safari en spot deze dieren vanaf een veilige afstand zonder dat je hen stoort in hun natuurlijke habitat in de nationale parken van Sri Lanka. 

Check de lijst hieronder en zie naar welk park je moet toe gaan om bijvoorbeeld olifanten te zien. 

Wat is de beste tijd om een nationaal park te bezoeken in Sri Lanka?

De ideale tijd om een nationaal park te bezoeken in Sri Lanka hangt af van welk park je wilt bezoeken. Dit heeft met vele dingen te maken. Bijvoorbeeld op welke locatie het park zich bevindt. De ideale tijd in het zuidwesten van Sri Lanka is anders dan die in het noordoosten van het eiland. 

Zo is Bundala national park het beste te bezoeken tussen mei en september. Dit geldt ook voor Udawalawe national park. DIt heeft er mee te maken dat deze parken tussen mei en september in het droge seizoen zich bevinden. Maar dat zijn niet de enige nationale parken in Sri Lanka die je kunt bezoeken. Als jij Yala national park wilt bezoeken kun je er het hele jaar terecht.

Spot een luipaard in Yala national park

Yala National park is opgedeeld in vijf zones. De twee zones die open zijn gesteld voor publiek en bezoekers zijn zone 1 en 5.

De andere zones worden gebruikt om de dieren te onderzoeken en voor documentaires.

Hierdoor blijft de meerderheid van het park het natuurlijk habitat van de dieren waar zij in alle rust kunnen leven. Zonder tussenkomst van jeeps of toeristen met camera’s.

luipaard In Sri Lanka

Het meeste van jouw bezoek zal jij je bevinden in zone 1. Daar zijn de dieren het meest gewend aan het geluid van rondreizende jeeps, aangezien deze als langste open is.

Sri Lanka National parks

Het verschil met zone een en zone vijf is dat er in zone een veel begroeiing is, waardoor jij geluk moet hebben om dieren te zien.

Alleen als zij op of naast het pad zijn kan jij ze zien. Terwijl in zone vijf het terrein meer open is. Dit geeft jou meer mogelijkheden om wilde dieren van veraf te zien.

Daarnaast heeft deze zone bemoste kronkelpaadjes, die worden overschaduwd door bomen.

Yala National Park

Wat Yala national park zo bijzonder maakt is dat het jou de kans geeft om een van de vijf grote katten te zien: de luipaard.

Wil je meer weten over het Yala National park? Lees dan ook het artikel over Yala National Park.

Beste tijd om Yala national park bezoeken in Sri Lanka?

Yala park is geschikt om het hele jaar door te bezoeken. De dieren worden het hele jaar door gespot. Dus de kans om de dieren te zien in hun natuurlijke habitat tijdens jouw reis is groot.

Wat betreft het klimaat en de regen is Yala national park het beste te bezoeken tussen januari en maart of mei en juni. Dan is regent het het minst.

Een gids om alles eruit te halen

Een gids is absoluut een must.

Op dit moment is er geen regel dat jij een gids nodig hebt, alleen een bestuurder.

Maar de bestuurders spreken nauwelijks engels en weet veel minder over het leven van de wilde dieren en de natuur.

Hierdoor is het interessant om een gids te huren. Deze zal jou wijzen op sporen van dieren, hoe jij deze kan herkennen en nog veel meer informatie.

Door dat de gids deze dieren zo goed kent en bestudeerd ziet deze de dieren veel sneller dan de bestuurder van jouw auto.

Welke dieren zie jij in Yala national park

Er is geen garantie in welke dieren jij ziet tijdens de safari. Ondanks dat is het waarschijnlijk dat jij vele vogelsoorten zal zien. Dit is inclusief pauwen en adelaars. Daarnaast is de kans groot dat jij gevlekte herten, buffalo’s, monitor hagedissen en wilde zwijnen ziet.

herten in National parken in Sri Lanka

Het is moeilijker om olifanten, krokodillen en luipaarden te ontdekken.

Er zijn ronden de 15 olifanten in zone 1. Dit maakt het dus moeilijk maar niet onmogelijk om de dikhuiden te zien.

Hoe groot is de kans dat ik een luipaard zie in Yala

In zone een zijn naar schatting ongeveer 75 luipaarden. Dit klinkt veel maar begrijp dat zone 1 144 vierkante kilometer is. Dit betekend 1 luipaard op iedere 2 vierkante kilometer. Jouw kansen om deze jager te zien is dus klein maar niet onmogelijk.

Er wordt vaak gezegd dat gidsen de katten iedere dag zien voor een maand en dan dagen lang niet. Je moet dus maar net geluk hebben.

Hoe veel dagen jij zal spenderen in Yala

Het park is zo groot dat jij aan een dag niet genoeg hebt om alle dieren te zien. Het beste is dan ook om een paar dagen op pad te gaan door het park.

Hiermee vergroot jij jouw kansen om de dieren te spotten zoals krokodillen, olifanten en luipaarden.

Plus het geeft jou een gelegenheid om niet alleen zone 1 te bezoeken maar ook zone 5.

Zie de meeste dieren; sta vroeg op

Huh speelt dit een rol?

Ja dit is heel belangrijk.

Door vroeg op te staan zit jij als eerste in een auto. Hierdoor heb jij meer kans om een dier te zien. De dieren worden pas net wakker en bevinden zich vaak nog op de wegen aangezien er dan nog geen auto’s rijden.

Door in de voorste auto te zitten, heb jij de grootste kans om dieren te zien die op het pad staan. In de auto’s achter je is die kans al een stuk kleiner.

Het loont dus om vroeg op te staan en als eerste daar te zijn.

Maar,

Hoe vroeg is dat dan?

Als jij als in in Yala National Park wilt zijn betekend dit om 4:30 opstaan. Probeer om, om 5 uur te vertrekken naar het park. Het park gaat namelijk open om 6 uur en zoals gezegd is het belangrijk om als eerste daar te zijn.

Andere belangrijke tips als jij naar Yala National Park gaat

  • Investeer in een goede camera
  • neem zonnebrand mee. Ondanks dat de jeeps bedekt zijn, schijnt er nog steeds een zonnetje in. Bescherm jezelf hiervoor.
  • Neem een trui mee voor in de ochtend. Als de zon nog niet schijnt kan het koel zijn.
  • Drink niet te veel voor een safari. Er zijn geen toiletten in het park. Dat wordt dus ophouden tot jij op een punt bent waar jij het kan lozen.
  • Verwacht niet te veel. Zoals al gezegd, zijn sommige dieren zeldzamer dan anderen. Hierdoor bestaat de kans dat jij die dieren niet ziet.

Bundala National Park in Sri Lanka

Bundala national park is een uniek gebied. Het is het huis van het gevlekte hert, de zeldzame schubdier en de speelse grijze langoer apen.

Een wandeling over het strand laat vaak sporen zien. Deze behoren tot de zeeschildpadden die hun eieren leggen op het strand.

Bundala national park heeft het allemaal. Het is een unieke combinatie van land, zee en moerasgebieden.

Het park beslaat 6216 hectare grond. Het ligt op 250 kilometer afstand van Colombo en ligt in het Hambantota district.

Het park ligt in het zuidoosten van het eiland.

De mooiste vogels in Bundala national park

Het terrein bestaat voornamelijk uit droog netelig struikgewas en lagunes.

Wat zo geweldig is aan dit park is de biodiversiteit. Het kent een totaal van 383 verschillende soorten planten. Waarvan er 7 soorten zijn die met uitsterven worden bedreigt.

Daarnaast kent het park 32 diersoorten. Daarvan staan er vijf op de bedreigde diersoorten lijst.

Maar als jij een doorgewinterde vogelspotter bent is dit park pas echt iets voor jou. Er zijn ongeveer 197 soorten vogels. Die de lagunes, strand en vegetatie volken.

Het park is speciaal door deze vele vogelsoorten. De vogels gebruiken het park als stop in tijdens hun vogeltrek.

Een van de vogels die jij hier kan vinden zijn de flamingo’s.

In tegenstelling tot Yala national park is het veel makkelijker om olifanten te spotten in Bundala national park. Dit komt doordat de lage vegetatie het makkelijker maakt om de grote dieren te zien. Zij kunnen zich immers minder goed verstoppen.

Het is niet ongehoord dat jij ze kan zien op het strand waar zij in hun eentje overheen lopen.

Naast de vele vogels en de olifant behuisd het park ook luipaarden, jakhalzen, luiaard beren, eekhoorns, indische pangolin en civet katten.

Ook zijn er zoet- en brakwater krokodillen te vinden in het park.

Sri Lanka national park

Zoals gezegd staat het park bekend om haar vogels. Die in grote getalen het park bezoeken. Vogelspotters kunnen hun hart ophalen bij het zien van: De zeldzame Zwartsnavelooievaar en Grote Dikke knie zijn bijzondere vogel hoogtepunten.

Het is gemakkelijk om Blauwstaartbijeneter, lepelaar, rode schacht, groene schacht, vlek-gefactureerde pelikaan, blauwbekken Malkoha, Brahminy-vlieger, kuif havikarend en bruine klauwier te herkennen.

Laat je verbazen over de vogels en hun bijzondere verendek.

De vogels die het park bezoeken trekken door naar andere landen. Sommige gaan net zo ver als siberië.

Tips voor Bundala National Park

Bundala National Park wordt veel minder bezocht dan Yala National Park.

Zorg ervoor dat jij de weekend reizigers misloopt. Op die manier heb jij het park bijna geheel voor jezelf. Waardoor de kans groter is dat jij de meeste dieren tegenkomt op jouw safari.

Om de kans zo groot mogelijk te maken kan jij het beste een paar dagen in het park verblijven.

De beste tijd om naar dit park toe te gaan is tussen mei en september. Dan is het droge seizoen.

Bundala safari tussen de krokodillen

Als jij krokodillen wilt bewonderen in het wild dan is Bundala jouw beste optie. Het park is in het bezit van beide soorten krokodillen.

In het park leven zowel zoet als brak water krokodillen. De krokodillen in brak water komen voornamelijk voor in de lagunes in het brak water gedeelte van de kirindi oya rivier. Terwijl de zoetwater krokodillen leven in het water van de kirindi oya rivier.

De krokodillen zijn spectaculair om te zien. De krokodillen die in de monding van de rivier leven en in de lagunes zijn de grootste hagedissen ter wereld. De mannetjes kunnen zo’n zeven meter lang worden en wegen 1200 kilo.

De kleinere vrouwtjes krokodillen leggen eieren op het strand een paar meter verwijderd van het water. Daar beschermt zij haar kroost. Als het tijd wordt om uit te komen, brengt zij hen naar het water en zorgt zij voor hen tot ze groot genoeg zijn om voor zichzelf te zorgen.

Het is nog een gevaarlijke wereld voor de kleine krokodillen. Zij moeten opletten niet te worden opgegeten door schildpadden, grote vissen of mannetjes krokodillen die hun territorium proberen te verdedigen.

Olifanten spotten in Udawalawe national park

Jij hebt gehoord over de wonderschone natuur die Sri Lanka te bieden heeft.

Van olifanten die jij tegen kan komen in het wild.

Als jij olifanten wilt zien, dan is udawalawe national park een hele goede optie. In het park lopen deze dikhuiden in grote getalen rond, waardoor het zien van een olifant gegarandeerd wordt.

Udawale National park in Sri Lanka

Udawalawe national park is ongeveer een derde zo groot als Yala National Park en liggen op een paar uur rijden uit elkaar in het zuiden van Sri Lanka.

Waarom zou jij Udawalawe kiezen?

Udawalawe park geeft een garantie op het zien van olifanten. Dit park heeft een paar 100 olifanten waarop het praktisch onmogelijk is om niet een paar van deze giganten te zien.

Soms kom je zelfs een een groep vrouwtjes tegen die aan het lopen zijn of baden met hun kleintjes.

Als jij absoluut een olifant wilt zien, dan is dit park iets voor jou. Uit onderzoek van de World Animal protection organization is de kans het grootste om een olifant in het wild tegen te komen.

Er is geen betere plek om die dieren te observeren dan zijn natuurlijke leefomgeving.

De parken zijn daardoor veel waardevoller als jij olifanten wilt zien dan de weeshuizen die op het eiland te vinden zijn.

Hoe kom ik in Udawalawe National Park?

Het makkelijkste manier om bij Udawalawe national park te komen is door erheen te rijden met de auto. Het park ligt op 4 a 5 uur rijden per auto.

Hoeveel kost een safari in Udawalawe national park

Een safari van 3 uur kost ongeveer 30 dollar. Daarnaast moet er entreegeld worden betaald om in het park te komen. Het entreegeld voor 1 persoon is 4400 LKR, 2 personen 7000 LKR en 3 personen 9580 LKR.

Pas wel op het park neemt alleen cash geld aan. Gelukkig staan er een paar ATM’s buiten het park.

Wanneer zou jij het park moeten bezoeken?

De optimale tijd om Udawalawe national park te bezoeken is tussen mei en september, in het droge seizoen.

Dit komt doordat het dan moeilijker wordt om aan water te komen en de olifanten dichter bij het water blijven. Hierdoor zijn zij makkelijker te vinden.

Het is dan gemiddeld 32 graden celsius.

Kan ik dan alleen olifanten zien tijdens het droge seizoen?

Nee, daar hoef jij je geen zorgen om te maken. Tijdens het droge seizoen is alleen de kans groter dat jij olifanten te zien krijgt maar de kans dat jij hen ziet is sowieso al erg hoog in dit park.

Je vergroot jouw kans om baby olifantjes te zien als jij komt in het droge seizoen.

Dit komt doordat het paringsseizoen in het natte seizoen valt en de draagtijd 21 maanden bestrijkt. Hierdoor zijn de meeste pasgeboren olifantjes te zien in het droge seizoen.

De beste tijd om olifanten te spotten is in de middag. Dan zijn de meeste olifanten bij het water te bewonderen om in te baden of om van te drinken.

Welke dieren kan jij verwachten in Udawalawe national park?

Als jij eenmaal het park betreed krijg jij een chauffeur die jou het park laat zien. Naast de olifanten kan jij ook vogels (zoals de ijsvogel), krokodillen, adelaars, buffels, pauwen en apen tegenkomen.

Wat moet je meenemen naar Udawalawe National Park?

Het is een geweldige locatie voor het fotograferen van dieren. Breng daarom jouw camera mee. Neem een lens mee waar jij genoeg in kan zoomen, zodat jouw foto’s van dichtbij lijken te zijn genomen.

Neem cash geld mee om het park binnen te komen. Als jij dat niet bij jou hebt kan je ook een creditcard gebruiken.

zorg voor drinken voor onderweg. Het kan erg warm zijn tijdens jouw safari.

Voor vrouwen is een haarbandje of pet handig. Het kan erg stoffig zijn en jouw haar kan hierdoor geruïneerd worden.

Welk national park is beter Udawalawe of Yala?

Beide parken zijn in het zuiden van het Sri Lanka. Hierdoor ontstaat een debat over welk park het beste is.

Welke safari jij pakt hangt af van een paar factoren.

Beide parken zijn mooi.

Maar,

als jij maar tijd hebt om er een te bezoeken, bedenk dan goed welke dieren jij hoopt te zien.

Ben jij op zoek naar luipaarden, dan is Yala national park het park voor jou. Yala heeft de hoogste dichtheid om luipaarden te zien. Zoals bij alle safaris zijn het zien van deze dieren niet gegarandeerd.

Ook Udawalawe heeft ook luipaarden, ongeveer een stuk of 12. Een stuk minder dan in Yala.

Als jij gaat om olifanten te zien is Udawalawe national park een goede keuze. Het zien van een olifant is bijna gegarandeerd. Verder is het park is een stuk kleiner maar ook een stuk minder druk bezocht.

De prijs voor het betreden van Udawalawe is goedkoper dan dat van Yala. Het kost ongeveer 11.500 LKR (75 dollar) voor een safari voor twee personen. Yala national park kost gemiddeld 23.000 LKR of 150 dollar en meer.

Sinharaja Forest Reservaat

De naam van Sinharaja forest reservaat betekend ook wel leeuwen koninkrijk. Het is het bekendste regenwoud in het land.

Het park is in 1875 tot een reservaat verklaard en staat sinds 1988 op de werelderfgoedlijst van unesco.

Het ligt op 172.1 kilometer van colombo via de zuidelijke snelweg en is bereikbaar via elk van de drie ingangen; Pitadeniya, kudawa en morning side.

Op safari door de jungle

De vegetatie is ongelofelijk mooi in Sinharaja forest reservaat. De bomen groeien tot wel 50 meter hoog. Het bos is een typisch tropisch regenwoud.

Het andere soort bos is kleiner bos en struikgewas dat is gemaakt door mensen. Het bos ligt perfect. Het maakt zowel gebruik van de moessons in het zuidwesten als het noordoosten van het eiland. Hierdoor is het bos altijd perfect groen en groeit en bloeit het volop.

De gemiddelde temperatuur in Sinharaja forest reservaat ligt tussen de 18 en 27 graden celsius.

Het bos is kleiner dan andere nationale parken. Het bestrijkt 11.187 hectare grond. Het grenst aan de drie districten, Galle, Matara en Ratnapura.

De grootste biodiversiteit van Sri Lanka in Sinharaja

Dankzij de dichtheid van het bos is het lastiger om wilde dieren te spotten zoals luipaarden en olifanten.

Dit tropisch regenwoud bezit 50% van de dieren in het wild in Sri Lanka. Dit maakt het heel aantrekkelijk om het park te bezoeken.

De dieren die jij kan vinden in het regenwoud zijn: olifanten, luipaarden, verschillende soorten herten, verschillende soorten katten en apen.

Daarnaast zijn er ook nog veel kleinere dieren te vinden zoals: stekelvarkens, otters, eekhoorns, dassen, civet katten, ratten vleermuizen en pangolin.

De reptielen die leven zijn pythons, lanspuntslangen en Ceratophora aspera’s.

Dankzij de vele verschillende soorten dieren is dit park zeer geschikt om heen te gaan en jou te laten verbazen over wat jij daar kan doen.

Twee wegen; welk pad kies jij?

Tijdens jouw reis door het regenbos heb jij twee keuzes, een kort pad wat ongeveer 2 uur duurt en een lange voettocht van ongeveer 7 uur.

Voor een bezoek moet jij een vergunning hebben die jij bij het kaartje kan kopen. Zorg wel dat jij jouw paspoort bij je hebt.

Horton Plains National Park

Horton plains is een national park met mooie graslanden, dichte bossen en indrukwekkende rotspartijen.

De verscheidenheid in omgevingen wordt alleen geëvenaard door het de grote verscheidenheid in dieren.

De horton plains zijn uniek voor Sri Lanka. Het landschap is daadwerkelijk anders dan de rest van het eiland.

Het entreegeld voor dit park is 5800 LKR (32 euro).

Het weer in het park is een stuk kouder dan op de rest van het eiland. Dit komt door het natte klimaat dat er heerst in het natuurgebied.

Het jammere aan dit natuurgebied is dat het minder dieren bevat dan andere natuurgebieden. De olifanten zijn verjaagd koloniale jagers en de luipaarden laten zich niet zien in de buurt van mensen.

De enige dieren waar jij een kans op maakt om te zien zijn apen, herten en vogels.

World’s End het mooiste uitzicht op de Horton plains

De bekenste plek van horton plain is worlds end. Het plateau geeft een geweldig uitzicht over de vallei. Het uitzicht wordt belemmert door mist gedurende de dag. Kom dus heel vroeg naar worlds end. Met name in het regenseizoen (van april tot september) is hier veel mist.

Hierdoor is de beste tijd om naar world's end toe te gaan is tussen 6:00 en 10:00. Dit is voordat de wolken er zijn om het uitzicht te verpesten.

Neem warme kleding mee, het kan koud zijn in de horton plains. Dit komt doordat jij op een grotere hoogte je begeeft. Neem daarom een trui mee en een lange broek. In de middag wordt het een stuk warmer, neem daarom dus laagjes mee.

De hike die jij maakt is een cirkel. Hierdoor maakt het niet uit of jij links of rechts gaat. Jij komt altijd uit op dezelfde plek. De meeste mensen gaan linksom. Als jij rechtsom gaat heb jij minder last van andere reizigers.

De wandeling duurt 2 tot 3 uur. Het doel van de meeste reizigers van deze wandeling zijn twee pieken: worlds end en little worlds end.

Hoe kom je bij de horton plains?

Neem een tuk-tuk vanuit Nuwara Eliya naar de vlaktes van Horton. Spreek van te voren een prijs af zodat jij niet voor verassingen kom te staan.

Minneriya and Kaudulla National Parks

Kaudulla National Park staat bekend om het zien van gehele kuddes olifanten.

Als jij dus niet maar een paar dieren wilt zien maar hele kuddes voorbij wilt zien lopen, terwijl jij niet om een plekje strijd met tientallen andere toeristen voor de beste foto, dan is Kaudulla echt iets voor jou.

Kaudulla National Park Sri Lanka

Het massatoerisme dat yala national park naar zich toetrekt bestaat niet in kaudulla national park.

Je zal alsnog hier en daar jeeps om je heen zien rijden, maar de grote kolones met jeeps die allemaal kijken naar dezelfde olifant vind je hier niet.

Daarnaast geven de ruime vlaktes een adembenemend uitzicht op het leefterrein van deze dieren.

Flora en fauna

Ondanks dat het niet het grootste park is op Sri Lanka, is het toch groot genoeg om op jeepsafari te gaan.

Ontdek samen met jouw chauffeur welke dieren er in het park leven.

Het park bezit over een grote verscheidenheid aan dieren. Zo zijn er 25 soorten zoogdieren, 25 soorten reptielen, 26 soorten vissen en maar liefst 160 soorten vogels.

Ondanks de verscheidenheid aan dieren zijn de olifanten de grootste trekpleister van het park.

De olifanten eten en drinken in de middag. Hierdoor heb jij de hoogste kans om een olifant te zien.

Hoe kom je in Kaudulla?

Het park is goed te bereiken vanuit Sigirya, Dambulla of Polonnaruwa.

Vanaf je hotel wordt je opgehaald met een jeep. Deze brengt jou naar het park toe waar jij en toegangskaartje koopt.

De beste tijd om het park te bezoeken is in de middag. Dan heb jij de meeste kans om olifanten te zien.

Je zal je misschien wel afvragen waarom er twee parken worden genoemd in een adem. Dit komt doordat de olifanten migreren van het ene park naar het andere.

In het droge seizoen reizen zij naar Minneriya national park. Daar is meer water en voedsel te vinden in die periode van het jaar.

Je hoeft je geen zorgen te maken dat jij de olifanten niet te zien krijgt. De chauffeurs van de jeep safari weten precies waar zij naartoe moeten om de olifanten te zien.

Prijs en beste tijd om Kaudulla te bezoeken

Het park is de gehele dag geopend, maar de beste tijd om op jeepsafari te gaan is tussen 5:30 en 9:30 en 14:00 en 18:00.

Regel de jeepsafari van te voren zodat jij de beste tijd kan aangeven.

De prijs die jij betaald om het park te betreden is ongeveer 25 euro. In deze prijs zitten de toegang en de prijs voor de jeep inbegrepen.

Pinnen is onmogelijk, neem daarom voldoende geld mee.

Ontmoet Luipaarden en lippenberen tijdens een Jeepsafari in Wilpattu National Park

Wilpattu

Wilpattu is het oudste park van Sri Lanka. Het ligt in het noordwesten van het eiland, vlakbij de koningsstad Anuradhapura.

Dankzij burgeroorlogen was het park voor lange tijd niet bereikbaar geweest. Dit is gelukkig veranderd. Het park is tegenwoordig weer veilig te betreden.

Openbaar privepark in Wilpattu

Het park is niet geheel opengesteld voor het publiek. Dit is gedaan om de dieren te beschermen.

Hierdoor is het moeilijker om de dieren te spotten.

Het grote voordeel is dat jij en van de weinige mensen bent die zich in het park bevindt.

Voel je indiana jones. Jij rijdt over een hobbelig pad door dichtbegroeide jungle.

In tegenstelling tot andere parken heeft Wilpattu een grote variatie aan landschappen. Rij over uitgestrekte graslanden, ongerepte bossen en savanne.

Sri Lanka Wildpatu

Luipaarden spotten in wilpattu

Stap in een jeep en rij samen met jouw gids door het park. Samen zullen jullie ontdekken welke dieren er in het park te vinden zijn.

Wilpattu staat bekend om haar grote dichtheid aan luipaarden. Het park is in bezit van maar liefst 150 van deze katachtigen.

Door de grote hoeveelheid en de grote van het park wordt er iedere dag wel eentje gespot.

De kans is dus best groot dat jij er eentje tegenkomt.

Jij gaat op zoektocht naar dit roofdier, door pootafdrukken en uitwerpselen te volgen.

Sta oog in oog met een lippenbeer

Naast dat het het thuis is van de luipaard leeft ook de lippenbeer in Wilpattu. Deze beer kan jij herkennen aan de zwarte vacht en aparte lippen.

De jeeps rijden naar verschillende drinkwater plekken. Daar is de kans het grootst om de wilde dieren te zien.

De dieren die in Wilpattu voorkomen zijn o.a. luipaarden, lippenberen, krokodillen, buffels, herten, varanen, olifanten, apen, slangen, schildpadden, en menig bijzondere vogelsoort.

Tips

  • Bezoek het park tussen 06:00 en 10:00 of 15:00 en 18:00 om jouw kans op het zien van wilde dieren te vergroten.
  • Slaap bij Big Game Camp. Hier slaap jij in tenten en hoor jij de olifanten toeteren en met hun oren klappen.