Ontdek Anuradhapura in Sri Lanka (bezienswaardigheden, vervoer en verblijf)

Laatst bijgewerkt: 03-08-2022

Anuradhapura is een van de mooiste steden van Sri Lanka. Er zijn veel gave dingen te doen en te zien in Anuradhapura.

In dit artikel vind jij, de leukste bezienswaardigheden en activiteiten zodat jij Anuradhapura niet mag missen van jouw bucketlist, hoe jij het beste kan reizen naar Anuradhapura en wat de beste reistijd is naar deze stad. Zodat jij een perfecte timing hebt en kan genieten van de stad zonder regen.

Anuradhapura een stad met geschiedenis

Anuradhapura is een grote stad in het noorden van Sri Lanka en staat bekend om haar goed bewaard gebleven ruïnes. De stad staat nu op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Anuradhapura

De stad wordt tegenwoordig bestempeld als heilig door de boeddhisten en wordt omringt door kloosters.

Anuradhapura ligt op 205 kilometer ten noorden van Colombo. Anuradhapura is een van de oudste steden die nog steeds bewoond wordt door mensen.

12 bezienswaardigheden en activiteiten in Anuradhapura die niet mogen missen op jouw bucketlist

Tip #1 Vergeet dat fietsen en verken Anuradhapura met een gids

Je kan de stad met de fiets verkennen. Dan ben je lekker snel van a naar b. Gezien de grote afstanden tussen deze plekken is dit ook wel handig.

Maar…

Het is niet het meest verstandige om te doen. Sinds deze stad zo oud is, zijn er een hoop verhalen die je mist. Hierdoor kan het veel verstandiger zijn om een gids in te huren die jou vertelt over de stad.

De informatie die op bordjes staat is namelijk heel beknopt.

Een dagtour kost je ongeveer 400 LKR omgerekend ongeveer 20 euro. Het is zeer de moeite waard om op deze manier de stad te verkennen.

Koningsstad Anuradhapura: Een plek voor tempel-liefhebbers

Mensen die op zoek zijn naar tempels kunnen hun hart ophalen. In Anuradhapura is hier geweldig voor. Overal in de stad kan jij tempels vinden.

De gaafste tempels zijn:

#1 Ruwanweliseya stoepa

Deze stoepa is meer dan 90 meter hoog. Dit is een gigantisch bouwwerk. De koepel is recentelijk gerenoveerd waardoor het er nieuw uit ziet. Het is een imposant werk om te zien. Er is wel iets wat jij moet weten. Jij kan niet naar binnen. Het is verboden om de stoepa te betreden.

Anuradhapura

Rondom de stoepa zijn gelukkig wel kleinere tempels die jij kan bezoeken. Daar vind jij beelden in goud of gekleurd.

Door de meeste mensen wordt dit de mooiste dagoba van de stad gezien. Het complex werd omringd door een tuin waar jij kan genieten van de tempel. Vanaf ver kan jij dit gebouw zien. Dit is meer dan de moeite waard om dit gebouw te bezoeken.

#2 Kuttam Pokuna

Kuttam Pokuna is een waterbassin. Een zwembad waar monniken zich vroeger in wasten. De bijnaam voor deze baden is Twin Pools.

Het gaafste aan deze baden, is dat ondanks het jaartal dat zij zijn gemaakt al een systeem hadden om het water te zuiveren en filteren.

#3 Thuparama stoepa

Deze stoepa is niet bijzonder vanwege haar hoogte. Deze is niet zo indrukwekkend. De Thuparama stoepa valt op door de omhoog staande palen.

#4 Abhayagiri vihāra stoepa

De Abhayagiri vihara stoepa is bruin. Dit in tegenstelling tot de eerder genoemde Ruwanweliseya stoepa. Dit gebouw stamt uit de eerste eeuw van onze jaartelling. Het is een tempelcomplex waar 5000 monniken tegelijkertijd te huisvesten. Voor 600 jaar lang was dit het grootste klooster van Sri Lanka. Het complex is 500 hectare groot. Het kent boeddhabeelden, een stoepa en maanstenen.

Deze stoepa is perfect om te zien en ontdekken. Onder bomen liggen boeddha verstopt. Alle mensen lopen rond in wit wat een geweldig contrast geeft voor foto’s.

Anuradhapura

#5 Ontdek de Sandakada pahana, maansteen van Anuradhapura

De Sandakada pahana is de mooiste bewaarde moonstone van Anuradhapura. Deze is zo gedetailleerd.

Zie de dieren die in de maansteen zijn gegraveerd. Ontdek olifanten, paarden en luipaarden.

Raak niet alleen geobsedeerd door de moonstone. De beelden naast de trappen zijn ook de moeite waard om te bestuderen en te bewonderen.

Draag gepaste kleding en neem sokken mee

Draag gepaste kleding als jij tempels gaat bezoeken. Dit is uit respect voor de cultuur van de bevolking.

Zorg er minimaal voor dat jouw schouders en knieën bedekt zijn. Als het even kan draag dan witte kleding. Dit is de tint die ieder lid van de bevolking draagt als zij naar de tempel toe gaan.

Wit staat voor reinheid en het openstaan om te leren. Zie het als een blanco pagina.

De sokken komen van pas aangezien jij jouw schoenen uit moet doen. De vloer is zo heet dat jij anders jouw voeten zal branden in de tempel.

Deze kledingvoorschriften zijn voor zowel mannen als vrouwen.

#6 Mihintale, het begin van het boeddhisme

Mihintale ligt op een half uurtje rijden van Anuradhapura. op deze plek begon het boeddhisme in Sri Lanka.

Het is wordt daarom beschouwd als bedeplaats om die reden.

Ga op pad met een gids. Daar leer je over de geschiedenis en de ontmoeting tussen koning Tissa en Boeddha.

De berg kent 1840 traptreden om bij de top te komen.

#7 De Bodhi Boom, de boom der verlichting.

De Bodhi boom is een van de belangrijkste plekken ter wereld voor boeddhisten. Het is een ent van de boom waar boeddha verlichten heeft gevonden.

Rondom de boom zijn vier stoepa’s gebouwd die boven de boom uit toornen. Zij zijn 80 meter hoog.

Dit is de oudste levende boom ter wereld. Het is gepland in 288 voor christus.

#8 De Loha Prasad

Dit paleis was vroeger gigantisch. Het werd gebouwd door koning Dutugemunu.

Het paleis kende negen verdiepingen met duizenden kamers binnenin.

Nu is er niet veel meer over van het paleis. Het enige wat nog resteert zijn een indrukwekkende 1600 pilaren die het paleis vroeger ondersteunen.

#9 Verbaas je over de Isurumuniya Vihara

De Isurumuniya Vihara is een klooster dat uit een rots is gehouwen.

Het werd gebruikt door 500 monniken. De monniken waren kinderen van adellijke families uit de hoogste kaste.

Daar wijdde de monniken hun leven aan de weg naar verlichting.

#10 De grootste stoepa van Anuradhapura; Jetavanaramaya Monastery

Jetavanaramaya is een klooster en stoepa, die gebouwd zijn door koning Mahasen. Het gebouw torent met haar 122 meter boven alles uit. Als jij bij de stoepa staat voel jij je klein en nietig.

Het is een geweldig om te zien hoe deze oude techniek nog steeds stand houdt in deze moderne tijd.

Activiteiten

Wandelen

In Anuradhapura zijn de meeste bezienswaardigheden op loopafstand. Het is daarom gemakkelijk om te reizen van de ene highlight naar de andere. Onderweg zal jij vele stoepa’s, tempels en andere eeuwenoude bouwwerken zien.

Als wandelen te ver wordt neem dan een tuktuk of huur een fiets.

Winkelen

Naast de oude stad kent Anuradhapura ook een nieuw gedeelte. Hier kan jij onwijs goed winkelen. Er zijn leuke winkeltjes waar jij souvenirs kan kopen. Kleine houten beeldjes, sieraden en kleine replica’s.

Verder kan je hier goed eten bij een van de eettentjes.

Als mensen jouw oude spullen of artefacten aanbieden koop deze dan niet. Er staat een gevangenisstraf op om spullen ouder dan 100 jaar het land uit mee te nemen.

Verblijf

Er zijn genoeg low-budget hotels en guesthouses te vinden om te overnachten in Anuradhapura. Daar kan jij vaak ook wat eten en drinken.

Een van deze tentjes is het Amsterdam tourist rest. Dit is een goedkoop hotel waar jij lekker kunt slapen en uitrusten na het zien van al deze tempels en altaren.

Je krijgt er zelfs een ontbijtje bij.

Wil jij meer luxe?

Dan kan je naar Habarana gaan. Dit is een stadje vlakbij waar je meer luxe onderkomens vind. Dit is de ideale plek om de culturele driehoek te ontdekken.

Bereikbaarheid

Auto

Pak de auto en reis vanuit Colombo of Kandy naar Anuradhapura. vanaf Colombo duurt de rit ongeveer 4 uur. Volg de A3/A12 om in Anuradhapura te komen.

Vanaf Kandy rij jij via de A9/A13 naar Anuradhapura. Dit duurt ongeveer 3 uur.

Bus

Gebruik Colombo als thuisbasis en reis per bus naar Anuradhapura. De rit duurt ongeveer 6 uur. Je kan opstappen op de lijnen 4, 15 en 57. En hoe duur mag dit ritje dan wel zijn?

191 roepie, omgerekend 0,90 cent.

Trein

Vanuit Colombo pak jij de trein richting Vavunia. Deze trein stopt in Anuradhapura.

De rit duurt ongeveer 3 uur. Dit is een hele goede optie aangezien je niet veel meer betaald voor een trein ticket dan voor een busticket, maar wel de helft van de tijd sneller bent.

Voor een tweede klas kaartje betaal je 290 roepie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie plaatsen