Polonnaruwa de oude kongstad van Sri Lanka

Laatst bijgewerkt: 15-01-2020

Polonnaruwa is een van de oude koningssteden van Sri Lanka en daardoor kun je veel tempels, ruïnes en andere interessante dingen zien in de stad. Deze stad is echt bedoeld voor de cultuurliefhebber. 

 Polonnaruwa is niet alleen leuk voor de cultuurliefhebber maar je hebt ook een hele mooie natuur. Je kan ook naar het Wasgamuwa National Park ligt namelijk op een halfuurtje rijden van de stad.

Bezienswaardigheden in Polonnaruwa

De meeste backpackers en reizigers komen naar Polonnaruwa om de mooiste ruïnes, tempels, boeddhabeelden en stoepa’s te bewonderen. De vele bijzondere tempels zijn nog in goede staat.

Polonnaruwa

Bij de restauratie zijn namelijk oude materialen gebruikt om er voor te zorgen dat ze ook in de toekomst nog te bewonderen zijn. Daardoor staan ze ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst

Het meest interessante gedeelte is Dalada Maluwa ook wel de Quadrangle genoemd. Maar vergeet zeker niet de noordelijke monumenten en de beelden rond het oude koninklijk paleis. Een aantal bijzondere bezienswaardigheden die de moeite waard zijn, zijn Vatadage, Gal Vihara, Audience Hall en Rankoth Vihara.

Polonnaruwa

Beste manier om Polonnaruwa te verkennen

Je hebt ongeveer een dag nodig om de stad goed te verkennen. Sommige bezienswaardigheden zijn best een eindje verder. Het is aan te raden om een fiets te huren hiermee kan je gemakkelijk alle bezienswaardigheden doorkruisen.

De fiets heeft onze voorkeur, maar je kan ook een tuktuk met chauffeur huren of een auto. Dan heb je misschien minder last van de warmte. Dit kan ook in combinatie met een gids.

National parken in de buurt van Polonnaruwa

Het Yala National Park is in de buurt gelegen van Polonnaruwa. Dit is het meest bekendste en misschien wel het mooiste park van Sri Lanka, hierdoor kan het wel heel druk kunnen worden.

Er zijn natuurlijk andere national parken in de regio, die wat rustiger zijn. Wasgamuwa National park is ook in de regio maar is veel rustiger dan Yala. Hier leven veel olifanten, luipaarden, waterbuffels en honderden verschillende vogels. 

Ook in het Minneriya National Park en in het Kaudulla National Park kun je wilde olifanten spotten.

Wil je meer lezen over de national parken van Sri Lanka lees dan ons artikel over de leukste National parken in Sri Lanka.

Welke stad kan je beter bezoeken Polonnaruwa of Anuradhapura?

Vaak worden de Polonnaruwa en Anuradhapura in een zin of adem genoemd met elkaar. En dat is heel begrijpelijk het zijn bedien de cultuur steden van Sri Lanka. Dus er moet minstens een op je lijstje staan om te bezoeken.

Anuradhapura is wat meer een pelgrimsstad, waardoor je duizende bezoekers ziet bidden wat heel bijzonder is. Hierdoor vind je meer tempels en stoepa’s. 

Polonnaruwa vind je vooral ruïnes en voelt wat rustiger aan met een wat meer dorpse setting. Het hangt dus echt van je voorkeur af.

Kijk vooral of er ruimte is in je reisroute want beide steden zijn heel tof en is veel te zien. Dit zijn de belangrijkste cultuursteden, daarna kan je weer wat meer relaxen op het strand!

Waar kan je het best overnachten in Polonnaruwa

Je kunt het best een kamer vinden in de Old Town, dit is het leukste gebied om te overnachten. Er zijn prima hostels en guesthouses te vinden in de stad. Je zou ook nog in het nabijgelegen dorpje Giritale kunnen slapen. Vanuit daar kan je gemakkelijk de ruïnes en nationale parken te bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie plaatsen