Boedapest in een dag - wat moet je zien en doen?

Laatst bijgewerkt: 21-08-2022

Kan je echt Boedapest zien in een dag, met al die mooie architecteur, mooie omgeving langs de Donau, heerlijk eten en een bruisendnachtleven. Het liefst wil je langer blijven, maar in een dag kan je al goed de sfeer proeven in Boedapest.

Op de vraag of je echt Boedapest in een dag kan zien, moeten we teleurstellen er zijn zoveel toffe dingen te doen dat met minder dan drie dagen het lastig word om alles te zien wat Boedapest te bieden heeft. 

Maar soms hebben we maar een dag om een mooie stad als Boedapest te verkennen, met een beetje vroeg opstaan en natuurlijk ook wat geluk kom je zeker een heel eind.

Ben jij klaar voor de uitdaging om Boedapest te verkennen in 24 uur of zelfs minder?

Hier is hoe wij denken dat jij een perfecte dag in boedepast tegemoed gaat:

Boedapest in een dag

Probeer je dag vroeg te beginnen, tijd is eigenlijk onze grootste vijand om Boedapest in een dag te zien. Maar hoe eerder je begint hoe meer je kan zien wat deze stad te bieden heeft. 

Begin je ochtend vroeg bij Vissersbastion

Ja hierdoor ga je die vroege ochtend snel vergeten, want wat prachtig is het Vissersbastion met de sprookjes achtige kasteel architectuur. Maar laten we ons niet voor de gek houden, want het kasteel is in de 19de eeuw gebouw, dus is nooit gebruik gemaakt als een kasteel.

Boedapest in een dag

Vanaf het Vissersbastion heb je een prachtige uitzicht op Boedapest. Dit is ook daarom een goede plek om je ochtend in Boedapest te beginnen. Door de vroege ochtend zie je het mooie ochtend licht wat een spectaculair uitzicht opleverend en ook fotos. En nog een pluspunt is dat het de massa’s aan toersiten op deze plek ontwijkt.

Neem een kijkje in de Matthiaskerk

Direct achter het Vissersbastion vind je de kleurijke en opvallende  Matthiaskerk. Met zijn felgekleurde pannendak, gedetailleerd geschilderd interieur is het een pracht voor het oog om te zien. 

In de 13de eeuw werd de MatthiasKerk gediend als een plek waar veel koningklijke bruiloften plaatsvonden, maar ook de kroningen van twee van de Habsburgse koningen. Daarnaast heeft de MatthiasKerk 150 jaar lang als moskee gediend.

Het kleurijke dak is een recentere facelift, dit werd gebouwd toen het Vissersbastion ook werd gebouwd.

Neem de kabelbaan naar beneden vanaf Castle Hill.

De snelste en misschien wel de leukste manier om van de top van Castle Hill, waar je het Vissersbastion en de Matthiaskerk hebt bezocht, naar de iconische Kettingbrug van Boedapest te komen, is door de Castle Hill-kabelbaan te nemen.

kabelbaan in Boedapest

Oorspronkelijk gebouwd als openbaar vervoer in de 19e eeuw, wordt de kabelbaan nu uitsluitend gebruikt om toeristen op en neer te vervoeren over de prachtige Castle Hill.

Loop over de Kettingbrug 

De Kettingbrug van Boedapest is misschien wel het op een na meest herkenbare kenmerk van de stad, net achter het Hongaarse parlementsgebouw.

In een dag Boedapest zien

Een wandeling over de kettingbrug geeft je een leuk zicht over de Donau, zicht op het parlementsgebouw, Margaretha-eiland en natuurlijk de iconische leeuwenbeelden wat de brug kenmerkt. Vergeet niet om hier een foto van te maken.

Schoenen op de Donaukade

Zodra je de kettingbrug aan de Pest-kant van de revier verlaat, sla je linksaf en wandel je langs de Donau.

Het uitzicht over de Buda is prachtig over het water en natuurlijk ook het Parlements gebouw verderop. Maar kijk ook naar het schoenen monument in de gaten.

De koperen schoenen zijn aan de Donau beverstiged om een zeer ernstig verhaal te vertellen: de schoenen zijn een gedachten van de mensen waaronder veel joden die in 1944-1945 langs de oevers van de Donau in Boedapest zijn vermoord.

Voordat ze werden neergeschoten en hun lichamen in de Donau vielen om te worden weggevaagd, werden slachtoffers gedwongen hun (waardevolle) schoenen uit te doen om ze niet te verspillen.

Schoenen op de Donaukade

Probeer met deze plek respectvol om te gaan, probeer geen selfies te maken bij dit monument. Of fotos die uit de context zijn met het monument.

Bewonder het Hongarseparlement 

Het prachtige Hongaarse parlementsgebouw is niets anders dan luxueus en imposant gebouw. Het is een van de meest herkenbare gebouwen van Boedapst en misshien ook wel van Europa. Wij denken dat het mooiste parlementsgebouw van Europa is.

Als je in het parlementsgebouw wilt kijken, dan moet je een paar dagen van te voren een tour boeken, en mogelijk nog wat eerder als je in de zomermaanden het parlementsgebouw wilt bezoeken.

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om het gebouw van buiten te bewonderen, het scheelt aardig wat tijd aangezien je maar een dag hebt in Boedapest. En het gebouw is ook heel prachtig om te zien van buiten.

Hongarseparlement

Ga naar de Sint-Stefanusbasiliek

De basiliek is vernoemd naar de eerste koning van Hongarije, Sint-Stefanus. De naam zal je veel meer plekken in de stad gaan terug zien.

Sint-Stefanusbasiliek heeft een prachtig interieur, een prachtig uitzicht vanaf het dak. We raden zeker aan om de toren te beklimmen als je genoeg tijd hebt. Maar houd rekening met dat als je voor de lift wilt gaan je ook nog een paar trappen op moet als je slecht ter been bent.

Bezoek de markthal van Boedapest

De markhal van Boedapest is absoluut een plek waar je geweest moet zijn. Het is de comninatie van geuren, smaken en een bepaalde sfeer die samenkomt.

Bezoek zowel de eerste en de tweede verdieping bezoekt. Op de eerste verdieping bevinden zich vooral eetstalletjes en kruidenstalletjes en op de tweede verdieping vind je veel souvinier kraampjes met magneten en houtsnijwerken.

Markthal in Boedapest

Het is vooral leuk om even rond te kijken op de markthal, let wel op dat de prijzen aardig touristisch zijn dus de hongaren komen hier zelf niet eten.

Relax bij het thermale baden van Szechenyi

Nu is het tijd om het openbaar vervoer van Boedapest te pakken om naar een heel ander deel van de stad te gaan. We gaan naar het stadspark!

Ga naar de thermale baden van Szechenyi om een iconische Boedapest-ervaring te ervaren. Vergeet dan ook niet je zwemkleding en ook niet spullen om je op te frissen want de dag in Boedapest is nog niet om en we gaan zeker nog niet terug naar het hotel.

Hoe lang je in de thermale baden doorbrengt, is helemaal aan jou - veel mensen zouden hier gemakkelijk de hele dag kunnen doorbrengen, maar met slechts één dag in Boedapest is dat natuurlijk geen optie voor jou. Een paar uur, afhankelijk van hoe je dag in Boedapest tot nu toe verloopt, zou zeker moeten werken.

We raden je absoluut aan om je ticket van tevoren te kopen om tijd te besparen als je in Boedapest bent!

thermale baden van Szechenyi

Check out other City Park sights.

Als je eenmaal bent opgefrist van je duik in de thermale baden, is het tijd om nog een paar beroemde bezienswaardigheden rond het park te bekijken, die op zeer korte loopafstand van de Szechenyi-baden liggen.

Vajdahunyad-kasteel

Kasteel Vajdahunyad werd aan het einde van de 19e eeuw gebouwd ter ere van de 1000e verjaardag van Hongarije als onderdeel van dezelfde golf van activiteit die ons het Vissersbastion en het kleurrijke dak van de Matthiaskerk bracht.

Het kasteel was oorspronkelijk gebouwd van karton, maar werd uiteindelijk zo populair dat het uiteindelijk werd herbouwd tot de permanente structuur die je vandaag ziet.

Heldenplein

Ook gebouwd in 1896 om 1000 jaar Hongarije te herdenken, eren de monumenten van het Heldenplein de leiders van de Magyaarse stammen die hun volk naar Hongarije brachten, verschillende vrijheidsstrijders en voormalige Hongaarse koningen - een mengelmoes van geëerde Hongaren door de zeer lange geschiedenis van het land.

Sluit je dag in Boedapest af met een iconische ervaring.

Sluit je dag af in Boedapest

Op dit punt komt je dag in Boedapest ten einde, maar hopelijk houdt je energie voor een klein avond programma!

Zo stellen wij nog een paar activietein voor die je kunt doen in Boedapest:

Cruise op de Donau

Een nachtelijke cruise op de Donau is echt een ongelooflijke ervaring. Lichten markeren de belangrijkste bouwwerken van de stad, waaronder het Buda-kasteel en het Hongaarse parlement, en de oogverblindende lichten van de stad die de bezienswaardigheden omringen, zijn ook boeiend.

Ga naar een van de ruïnepubs

Meer in voor een lekker biertje of een fancy cocktail? Je kan eigenlijk Boedapest niet verlaten zonder een van de ruïnepubs bezocht te hebben. Elke pub heeft zijn eigensfeer die heel uniek is.

Een goede om mee te beginnen  is de beroemde Szimpla Kert, maar je kan je ook voor een kroegentocht aanmelden als je nog tijd overhebt. Dan krijg je nog meer mee over de ruïnepub cultuur en de geschiedenis. En krijg je de coolste plekjes te zien!

Wil je meer lezen over een leuke ruïne pub, lees dan ons artikel over de leukste bars van Boedapest.

Een dag rondreizen in Boedapest

De eerste helgt van de voorgestelde bezienswaardigheden voor Boedapest zijn allemaal goed ter voet te doen. Natuurlijk minus de genoemde kabelbaanrit.

Het wandelen in Boedapest scheelt dan ook vooral kosten, maar is ook heerlijk om door de stad te wandelen. Na de Centrale Markthal raden we je wel aan om het openbaar vervoer te pakken om naar de thermale baden te gaan in het stadspark. Ook laten als je misschien nog een ruïnepub wilt bezoeken scheelt het obenbaar vervoerveel tijd.

Boedapest heeft een geweldig (en goedkoop!) openbaar vervoersnetwerk dat bestaat uit trams, een metro en bussen. Je kunt losse kaartjes, een groep van 10 kaartjes, een 24-uurspas, een 72-uurspas of een 7-dagenpas voor het vervoerssysteem kopen.

Openbaar vervoer van Boedapest

Afhankelijk van waar je verblijft voor je ene dag in Boedapest en of je vervoer nodig hebt om van en naar daar te komen, wil je misschien een 24-uurspas kopen, of het is misschien makkelijker om gewoon losse kaartjes te kopen.

Het makkelijkste is een 24-uurspas. Hierdoor hoef je niet na te denken als je het ov wilt nemen. Maar het kan handig zijn om even uit te rekenen of het voordeleger is dan een paar losse kaartjes te nemen.

Meer weten over het openbaar vervoer in Boedapest? Lees dan ons artikel over het openbaar vervoer in Boedapest hier.

Tips om Boedapest in één dag te zien

We gaan je een beetje teleurstellen, je kan helaas niet alles zien in een dag in Boedapest. Onze reisgids over in een dag Boedapest te zien, laat maar een heel klein gedeelte van de stad zien. Wel zie je heel veel iconische dingen in een dag in Boedapest.

Maar geloof me naar 24 uur in deze stad, wil je vast nog een keer terugkomen in deze stad. En dan ga je waarschijnlijk veel meer zien wat Boedapest te bieden zijn.

Wil jij weten wat je kan doen als je langer in Boedapest bent, lees dan ons artikel over 3 dagen in Boedapest.

Heb je nou een ding wat je dolgraag wilt doen of bezoeken wat niet in onze lijst staat wat jou ultieme Boedapest-ervering compleet maakt? Doe het vooral, waarschijnlijk moet je iets anders schappen dan van de lijst. Maar als het voor jou waard is moet je dat voorl doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie plaatsen