Openbaar vervoer in Boedapest - alles wat je moet weten

Laatst bijgewerkt: 20-08-2022

Hoe werkt het openbaar vervoer in Boedapest? Het is altijd even wennen om te snappen hoe het openbaar vervoer werkt in een vreemde stad. Vandaar dat wij in dit artikel uitleggen hoe het openbaar vervoer werkt in Boedapest.

In dit artikel vertellen wij jou waar je tickets voor het openbaar vervoer in Boedapest moet kopen, welke tickets je kunt kopen, hoe je vanaf het vliegveld eenvouding in het centrum van Boedapest komt.

Wil je weten waar je tickets koopt, welke tickets je kunt kopen, hoe je zelf een reis kunt plannen en hoe je vanaf vliegveld Boedapest eenvoudig in het centrum komt? Klik dan op een van onderstaande linkjes.

Waar tickets kopen voor het openbaar vervoer in Boedapest?

Eerst even dit, zorg altijd voor dat je een geldig ticket(vervoersbewijs) bij je hebt, het feit dat je toerist bent betekent nog niet dat je vrijstelling hebt van het ov en de boetes voor zwartreiden zijn erg hoog.

Tickets voor het openbaarvervoer in Boedapest zijn makkelijk te verkrijgen. Zowel in de stad als het vliegveld vind je plekken waar je een ticket voor het openbaar vervoer in Boedapest kan kopen. Zelfs bij de chauffeur kan je een ticket kopen, alhoewel dat wel iets duurder is.

Tickets voor het openbaarvervoer in boedapest vind je al vanaf 350 HUF, dat is omgerekend 1 euro.

Wat zijn de verschillende tickets en ticket prijzen in Boedapest? 

Welke tickets zijn er in Boedapest en welk ticket heb je nodig. Je hebt 7 soorten tickets in Boedapest. De meeste tickets zijn voor alle vormen van openbaarvervoer gelding. Elk ticket is anders, je hebt natuurlijk:

 • Enkel ticket( 350 HUF ): een enkel ticket waar je mee kunt reizen door Boedapest. Dit ticket is geldig voor elke vorm van openbaarvervoer in Boedapest. Maar al wil je overstappen dan heb je een Transfer ticket(530) nodig, dan kan je een keer overstappen.
 • Metro Sectie Ticket: Het Metro sectie ticket is geldig voor de metro en kun je gebruiken voor de drie metro lijnen in Boedapest. Dit ticket is 30 minuten geldig. Je kan dus van lijn wisselen met dit ticket.
 • 24-uurs tickets( 1650 HUF): Met het 24 uurs ticket kun je de hele dag reizen, het ticket is geldig van 00:00 tot 24:00.  Je kunt met dit ticket gebruiken maken van alle soorten openbaar vervoer en een onbeperkt aantal keer overstappen .
 • 24-uurs ticket voor een groep(3300 HUF):  Dit ticket is bijna het zelfde als het 24 uur ticket maar dan voor een grote groep. Je kan met dit ticket met max 5 personen reizen.
 • 7-daags ticket( 4950 HUF): Dit is een ticket als je de hele week gebruik wil maken van het openbaar vervoer. Je kan onbeperkt overstappen en is geldig voor alle vormen van openbaar vervoer.
 • 10-rittenkaart(3000 HUF): Dit zegt het al je krijgt 10 kaartjes, dit ticket is goedkoper dan een 1 afzonderlijk kaartje 
 • Nachtkaartje: Voor een ritje met één van de nachtlijnen kunt u enkele tickets of een 10-rittenkaartgebruiken.

Ga niet zwart rijden in Boedapest

Ga niet zwart rijden in Boedapest, er word veel gecontroleerd op zwart rijden in Boedapest. En een boete bedraagt 16.000 HUF (± 50 euro). Als je direct kan betalen word het gehalveerd naar 8.000 HUF (ongeveer €25,-). 

Daarnaast kost een single ticket rond de 1 euro en een dag ticket rond de 5 euro. Dus de boete is het niet waard.

Wat voor openbaar vervoer heb je in Boedapest?

In Boedapest heb je verschillende vormen van openbaarvervoer trein, bussen en metro’s, boot en taxies. Wij zelf vinden de trams heel fijn in Boedapest, en tram 2 word ook nog eens beschouwd als een van de mooiste tramlijnen ter wereld.

Trams in Boedapest

De tram in Boedapest is een fijn de fijnste vormen om je te verplaatsen in Boedapest. Het is dan ook een van de meest uitgebreide van europa. Er zijn 30 lijnen, dus vast wel een lijn die jou naar je bestemming brengt.

Doordeweeks rijden de trams van 04.30 tot ongeveer 22.45 uur, met uitzondering van tram 6 die rijd de hele nacht.

Tram 2 de mooiste ter wereld

Deze tram is uitgeroepen tot de mooiste van de wereld. Deze tram geeft je een prachtig uitzicht doordt hij langs de heuvels van Voeda gaat en een mooi zicht hebt op de Donau. Ook geeft deze tram een mooi zicht op het Hongaars Parlement en de kettingbrug in Boedapest.

Een aanrader om met tram 2 tegaan inplaats van de touristiche hop on hop bus die je vind in Boedapest.

Haltes waar deze tram stopt zijn: de Kettingbrug, het Parlementsgebouw, de Centrale Markthal en de promenade van de Donau.

Deze tram zou je kunnen gebruiken voor een van de reisgidsen die we hebben gescreven. Aangezien die stopt bij veel van de bezienswaardigheden die we beschreven hebben in Boedapest in een dag en Boedapest in 3 dagen.

Tram 4 en 6

De tramlijnen 4 en 6 zijn een van de drukste in Boedapest. Deze tramlijnen lopen langs de Grand Boulevard en gaat dwars door het centrum. Deze tramlijnen verbinden Boeda en Pest-zijde met elkaar. Deze trams rijden bijna de zelfde route, op twee haltes na. Tramlijn 6 rijd ook de hele nacht en zou je kunnen gebruiken na een avond stappen om bij je hotel te komen.

Belangrijkste haltes zijn: Margaretha eiland, Jászai Mari plein, Nyugati treinstation, Oktogon, Király straat, Blaha Lujza plein en Corvin kwartier.

Tram 19 en 41

Tram 19 en 41 is beizonder omdat zij in Boedapest langs de Donau rijden aan de Buda-zijde van de stad. Belangrijke haltes waar de tram stopt is: Gellért plein,  Adam Clark plein.

Treinen in Boedapest

In Boedapst heb je 3 grote treinstations: Keleti Pályaudvar aan de oostkant van de stad, Déli Pályudvar ligt in het zuiden en Nyugati Pályaudvar is in het Westen van de stad. Je kan met de metrolijn M2 de Keleti Pályaudvar bereiken. Met de blauwe lijn M3 kan je de andere twee stationsbereiken.

Boedapest bereiken vanuit Nederland

Wist je trouwens dat je met de trein gemakkelijk Boedapest kan bereiken via Nederland. Vaak reis je dan via Munchen of via Berlijn en daarna door naar Boedapest. Met het Sziget festival word er een speciale trein voor het festival in gezet.

Ook heeft boedapest een goede verbinding met andere grote steden in europa als Praag en Wenen.

De bussen in Boedapest

In Boedapest heb je verschillende bussen: de gewone bus, trolleybus en ook een speciale bus voor mensen in een rolstoel. Er rijden veel busverbindingen in Boedapest, ook snachts rijden er bussen.

De verschillende bussen die je hebt in Boedapest zijn:

 • Reguliere bus: Die rijden tussen 04.30 en 23.50 en hebben meer dan 200 lijnen vervoeren. Met deze bussen kom je waarschijnlijk bij de meeste bezienswaardigheden en plekken in Boedapest.
 • Trolleybus: De trolleybussen zijn rood en rijden aan de pest-zijde van de stad en in de Zugló buurt. Net als trams worden deze bussen geleid door kabels boven de weg. Er zijn meer dan 100 waar jij gebruik van kan maken.
 • De nachtbus: vanaf 23.50 tot 04.30 uur kun je de nachtbus pakken. Op de drukke lijnen komt de nachtbus zelf om het kwartier voorbij. Je kan zien waar een nachtbus rijd door het symbool met een zwart-witte uil.

De metro in Boedapest

Boedapest heeft het oudste metronewerk van Europa. Boedapest heeft 3 metrolijnen die je kunt pakken, in het centrum maar ook in debuitengelegen wijken.

openbaar vervoer in Boedapest

Vervoerd worden met de boot?

Ja in Boedapst kan je ook laten vervoeren met de boot, dat is heel tof om te doen. Voor een paar Hongaarse Forinten kan je de Donau op en genieten van het uitzicht vanaf het water.

Taxi in Boedapest

Taxi is ook een optie om mee te reizen in Boedapest om van deur tot deur te komen. Probeer wel een taxi te nemen met een logo op de deur van de Taxi.

Als je geen taxi hebt met een logo rekenen ze toren hogen prijzen voor een ritje, of loopt de meter twee keer zo hard dan normaal. In ons artikel oplichting in Boedapest is de taxi een van de scams. Lees meer over de oplichting vormen in Boedapest.

Het beste kan je gebruik maken van de Bolt app, dat is een online taxi dienst als Uber wat wij in nederland hebben.

Hoe vanaf het vliegveld reizen naar Boedapest?

Om van de luchthaven van Boedapest in de luchthaven te komen is niet moeilijk, je kan met verschillende vormen van obenbaar vervoer in het centrum van Boedapest komen.

Met bus 100E, wat een shuttlebus is, kan je makkelijk van het vliegveld naar het centrum reizen en visaversa. Voor deze bus heb je een apart ticket nodig wat 900 HUF(±2,23 euro) kost. Je kan dit ticket kopen bij een van de BKK ticket automaten, bij de chauffeur of bij een BKK loket.

Je kan van het centrum de bus pakken bij Deák Ferenc tér M en voor dat hij bij het vliegveld aankomt maakt hij nog twee stops.

Tips overbaarvervoer in Boedapest

 • Jonge kinderen, die nog niet de leeftijd hebben om naar de basisschool te gaan mogen gratis reizen met het openbaarvervoer.
 • 65+ers mogen ook gratis met het openbaarvervoer reizen, zorg wel dat je het kan bewijzen.
 • Met die doof of blind zijn mogen gratis met de tram mee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie plaatsen