3 dagen Boedapest - zien en doen

Laatst bijgewerkt: 21-08-2022

3 dagen Boedapest, wat zijn de dingen die je moet bezoeken, doen  en zien? Boedapest heeft ons betovered door de prachtige architecteur, uitzicht langs de rivier en de unieke dingen die de stad te bieden heeft. En we waren heel erg verrast door de lage prijzen in Boedapest. 

Boedapest in 3 dagen, wat zijn de dingen die je moet bezoeken, doen  en zien? Boedapest heeft ons betovered door de prachtige architecteur, uitzicht langs de rivier en de unieke dingen die de stad te bieden heeft. En we waren heel erg verrast door de lage prijzen in Boedapest. 

Ga je voor de eerste keer naar Boedapest? Dan is deze Boedapest in 3 dagen gids perfect om jou trip naar Boedapest te beginnen.

3 dagen Boedapest

Wij denken dat drie dagen in Boedapest voldoende is voor je eerste kennismaking met deze stad.

Dag 1 in Boedapest

Bewonder het Hongarseparlement 

Het prachtige Hongaarse parlementsgebouw is niets anders dan luxueus en imposant gebouw. Het is een van de meest herkenbare gebouwen van Boedapst en misshien ook wel van Europa. Wij denken dat het mooiste parlementsgebouw van Europa is.

Als je in het parlementsgebouw wilt kijken, dan moet je een paar dagen van te voren een tour boeken, en mogelijk nog wat eerder als je in de zomermaanden het parlementsgebouw wilt bezoeken.

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om het gebouw van buiten te bewonderen, het scheelt aardig wat tijd aangezien je maar een dag hebt in Boedapest. En het gebouw is ook heel prachtig om te zien van buiten.

Schoenen op de Donaukade

Zodra je de kettingbrug aan de Pest-kant van de revier verlaat, sla je linksaf en wandel je langs de Donau.

Het uitzicht over de Buda is prachtig over het water en natuurlijk ook het Parlements gebouw verderop. Maar kijk ook naar het schoenen monument in de gaten.

De koperen schoenen zijn aan de Donau beverstiged om een zeer ernstig verhaal te vertellen: de schoenen zijn een gedachten van de mensen waaronder veel joden die in 1944-1945 langs de oevers van de Donau in Boedapest zijn vermoord.

Voordat ze werden neergeschoten en hun lichamen in de Donau vielen om te worden weggevaagd, werden slachtoffers gedwongen hun (waardevolle) schoenen uit te doen om ze niet te verspillen.

Loop over de Kettingbrug 

De Kettingbrug van Boedapest is misschien wel het op een na meest herkenbare kenmerk van de stad, net achter het Hongaarse parlementsgebouw.

In een dag Boedapest zien

Een wandeling over de kettingbrug geeft je een leuk zicht over de Donau, zicht op het parlementsgebouw, Margaretha-eiland en natuurlijk de iconische leeuwenbeelden wat de brug kenmerkt. Vergeet niet om hier een foto van te maken.

Ga naar het Vissersbastion

Dit prachtige sprookjes achtige kasteel is iets wat je moet zien in Boedapest. Maar laten we ons niet voor de gek houden, want het kasteel is in de 19de eeuw gebouw, dus is nooit gebruik gemaakt als een kasteel.

Boedapest in een dag

Vanaf het Vissersbastion heb je een prachtige uitzicht op Boedapest. Dit is ook daarom een goede plek om heen te gaan. Door de vroege ochtend zie je het mooie ochtend licht wat een spectaculair uitzicht opleverend en ook fotos. En nog een pluspunt is dat het de massa’s aan toersiten op deze plek ontwijkt.

Neem een kijkje in de Matthiaskerk

Direct achter het Vissersbastion vind je de kleurijke en opvallende  Matthiaskerk. Met zijn felgekleurde pannendak, gedetailleerd geschilderd interieur is het een pracht voor het oog om te zien. 

In de 13de eeuw werd de MatthiasKerk gediend als een plek waar veel koningklijke bruiloften plaatsvonden, maar ook de kroningen van twee van de Habsburgse koningen. Daarnaast heeft de MatthiasKerk 150 jaar lang als moskee gediend.

Het kleurijke dak is een recentere facelift, dit werd gebouwd toen het Vissersbastion ook werd gebouwd.

Loop naar Buda Castle

Buda Castle is een beizondere monument in de stad - of je nu alleen de prachtige uitzichten wilt zien van het terein en het gebouw of dat je binnen een kijkje wilt hebben bij het Hongaarse Nationale Galerie of het Historisch Museum van Boedapest. Buda Castle is iets wat je gezien moet hebben op elke reis Boedapest.

Wij raden aan om een van de museums te doen, bewaar het andere museum als je nog een keer in Boedapest hebt. Zo hou je wat tijd over om meer toffe dingen in Boadepest te zien.

Neem een cruise over de Donau rivier

Het is prachtig om een cruise te doen over de Donau. Je gaat langs de belangrijkste bouwerken van de stad, denk dan vooral aan: Buda-kasteel en het Hongaarse parlement.

En als je gaat wanneer de zon onder gaat dan word de ervaring nog beter. De lichten zullen de belangrijkste bouwerken markeren, je zal betovered raken door de stad die de bezienswaardigheden omringen.

Dag twee in Boedapest

Bezoek de markthal van Boedapest

De markhal van Boedapest is absoluut een plek waar je geweest moet zijn. Het is de comninatie van geuren, smaken en een bepaalde sfeer die samenkomt.

Bezoek zowel de eerste en de tweede verdieping bezoekt. Op de eerste verdieping bevinden zich vooral eetstalletjes en kruidenstalletjes en op de tweede verdieping vind je veel souvinier kraampjes met magneten en houtsnijwerken.

Markthal in Boedapest

Het is vooral leuk om even rond te kijken op de markthal, let wel op dat de prijzen aardig touristisch zijn dus de hongaren komen hier zelf niet eten.

Loop over de Vrijheidsbrug

Nadat we langs de Centrale Markthal zijn geweest, loop dan richting het Vrijheidsbrug en maak er een wandeling overheen. Het uitzicht is erg mooi. En deze wandeling over deze brug heeft vooral als doel om naar de overkant van de Donau te komen, waar de rest van de dag op je wacht.

Bezoek de Grotkerk(Cave Church)

Bijna direct aan de overkant van de vrijheidsbrug ligt de Cave Church, en ja dat is letterlijk: een kerk in een grot.

De kerk is een beizondere stop voor elke reis Boedapest, het ligt namelijk in de Gellert-heuvel. Wat een heel beizonder uiterlijk geeft an de Cave Church. Ook door de geschiedenis is de Cave Church interresant je zal dan meer horen over de Tweede Wereldoorlog en het communistische tijdperk wat de Cave Church heeft meegemaakt.

Relax in de middag in de Gellért-thermale baden 

Deze luxe thermale baden in een een prachtig authentiek gebouw, geven je het gevoel dat Jay Gatsby zo de deur uit kan lopen.

De architecteur van de Gellért-thermale baden is prachtig en is een plek waar je uren kan dopperen, zonder na te denken om een massage te nemen. De baden hebben ook een buiten sectie als je dat wilt zien.

Als je de Szechenyi-baden liever een onderdeel van je 3 dagen in Boedapest wilt maken (dat zijn degenen met het gele gebouw op de achtergrond dat je de hele tijd op Instagram ziet), ze zijn helemaal aan de andere kant van de stad aan de Pest-kant van de rivier.

Om die reden, als je daarheen gaat, kun je overwegen om deze Boedapest-route rond te veranderen en je ochtend daar te beginnen voordat je naar de Centrale Markthal gaat.

Geniet van de zonsondergang op Citadel van Boeda

Wij vonden het Vissersbastion een hele toffe plek en uitzicht, maar al zijn we eerlijk is het niet onze favoriten uitzicht op Boedapest.

Maar deze is fenomenaal met zonsondergang.

Citadel van Boeda ligt op de top van Gellert-heuvel en vanaf dat uitkijkpunt de zon zien ondergaan over de Donau is een hele mooie ervaring die je niet moet missen.

Zorg ervoor dat je lang genoeg blijft om de lichten boven de stad te zien aangaan - er gaat niets boven het zien van het Parlement, het Buda-kasteel, de bruggen en meer verlicht en gloeien in de nachtelijke hemel.

Dag drie in Boadapest

Breng de ochtend door met avontuur door het grottenstelsel van Boedapest

Het is misschien niet de meest traditionele sightseeing-activiteit, maar klimmen en kruipen door enkele van de grotten onder Boedapest is zonder twijfel een van onze favoriete dingen die we in de stad hebben gedaan.

Avontuurlijke reizigers zullen dol zijn op de mogelijkheid om deze grotten te verkennen - we kunnen de ervaring echt niet genoeg aanbevelen, en zelfs met slechts 3 dagen in Boedapest verdient het om op de reisroute te staan.

Als je geïnteresseerd bent in het ervaren van de grotten, maar niet denkt dat een intense avontuurlijke tour iets voor jou is, zijn er ook wandeltochten beschikbaar in meer toegankelijke delen van het grottenstelsel.

Ga naar de Szabo Ervin-bibliotheek

Ik zal eerlijk zijn: deze bibliotheek is een klein beetje uit de buurt van de rest van de haltes die voor de middag in de rij staan, maar als je een boekenliefhebber bent, is het de moeite waard.

Genesteld op de vierde verdieping van de Szabo Ervin-bibliotheek zitten verschillende absoluut mooie kamers waar ik bijna van moest gillen.

Als je opgroeide en droomde van duizenden boeken of van het repliceren van Belle's Beauty and the Beast-bibliotheek voor jezelf, nou ... het is in Boedapest, en het ticket om binnen te komen is slechts een handvol forint.

Bezoek de Hongaarse Staatsopera.

Majestueus en mooi, de Hongaarse Staatsopera is zeker een bezoek waard.

Rondleidingen vinden 3 keer per dag plaats in de middag, of u kunt tijdens uw bezoek kijken of er shows zijn als u een avond naar de opera wilt doorbrengen!

Ga naar de Sint-Stefanusbasiliek

De basiliek is vernoemd naar de eerste koning van Hongarije, Sint-Stefanus. De naam zal je veel meer plekken in de stad gaan terug zien.

Sint-Stefanusbasiliek heeft een prachtig interieur, een prachtig uitzicht vanaf het dak. We raden zeker aan om de toren te beklimmen als je genoeg tijd hebt. Maar houd rekening met dat als je voor de lift wilt gaan je ook nog een paar trappen op moet als je slecht ter been bent.

Bonus het reuzenrad van Boedapest

Ben je nog niet uitgekeken van de spectaculaire aangezichten van Boedapest.

Hopelijk ben jij nog in voor een mooi aangezicht, want vanaf Sint-Stefanusbasiliek ben je al bijna bij het reuzenrad van Boedapest.

Gelukkig hoef je geen London Eye wachtrijen te verwachten van het reuzenrad in Boedapest, zo beroemd is het dan weer niet. Maar het geeft je een prachtige birds eye view van de stad Boedapest. 

Ga naar een van de Ruin Bars

De Ruin Bars zijn iets heel iconisch, wat je moet zien in je drie dagen Boedapest. De bars zitten verstopt in verlaten gebouwen in de oude joodse wijk van Boedapest.

Wat je hier aan gaat treffen zijn gebouwen met veel funky kunst, graffiti, aparte meubels om op te zitten en natuurlijk een hele beizondere atmospere die je niet kan missen in Boedapest.

Een van de grootste en oudste Ruin Bar is de Szimpla Kert, dit is een goede eerste stop voor je pub crawl!

Je kan natuurlijk ook een tour doen om meerdere pubs aan te doen, als je in bent voor een echte pub crawl in Boedapest.

Meer weten naar welke bar jij wilt gaan? Lees dan alles over de leukste bars van Boedapest.

Reizen door Boedapest met het openbaar vervoer

Boedapest heeft een geweldig (en goedkoop!) openbaar vervoersnetwerk dat bestaat uit trams, een metro en bussen. Je kunt losse kaartjes, een groep van 10 kaartjes, een 24-uurspas, een 72-uurspas of een 7-dagenpas voor het vervoerssysteem kopen.

Openbaar vervoer van Boedapest

Afhankelijk van waar je verblijft voor je ene dag in Boedapest en of je vervoer nodig hebt om van en naar daar te komen, wil je misschien een 24-uurspas kopen, of het is misschien makkelijker om gewoon losse kaartjes te kopen.

Het makkelijkste is een 24-uurspas. Hierdoor hoef je niet na te denken als je het ov wilt nemen.

Hoeveel dagen in Boedapest?

Hoeveel dagen Boedapst moet jij doen? In onze mening is Boedapest een stad waar je zeker een week kan verblijven en nog steeds niet uitgekeken bent, als je budget dat toelaat natuurlijk. Je raakt in deze stad niet zo snel verveeld en er is genoeg te ontdekken zoals de thermale baden, de fantastische pubs en de mooie bouwerken, is het zeker een stad die wij vaker willen bezoeken.

Ben je nog nooit in Boedapest geweest, dan denken wij dat 3 dagen is voor een kennismaking met de stad. Ook als je Boedapest probeert te combineren emt een grotere trip met meerdere europese steden is dit genoeg om de leukste highlights te zien als de meest iconische aangezichten, een van de thermale baden en een paar iconische pubs.

Meer dan 3 dagen Boedapest?

Misschien heb je wel meer tijd in Boedapest? Probeer dan misschien een food of wijn tour aan je reis toe te voegen om meer te leren over het hongaarse eten. Maar een trip naar Margaretha-eiland is ook een idee om wat meer groen te zien. Of als je meer in tweedewereldoorlog verhalen bent kan je naar het Hospital in the Rock Nuclear Bunker Museum gaan. 

Boedapest in 3 dagen, wat zijn de dingen die je moet bezoeken, doen  en zien? Boedapest heeft ons betovered door de prachtige architecteur, uitzicht langs de rivier en de unieke dingen die de stad te bieden heeft. En we waren heel erg verrast door de lage prijzen in Boedapest. 

Ga je voor de eerste keer naar Boedapest? Dan is deze Boedapest in 3 dagen gids perfect om jou trip naar Boedapest te beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie plaatsen