Reisgids 24 uur in Berlijn - Wat moet je zien voor je eerste keer Berlijn?

Laatst bijgewerkt: 12-09-2022

Berlijn zien in 24 uur, je hebt maar kort de tijd om een glimp van Berlijn op te vangen en vraagt je af wat je moet zien in Berlijn binnen 1 dag?

Het eerlijke antwoord is dat je maar een glimp van Berlijn kan opvangen binnen 24 uur of zelfs korter en dat je liefst langer in deze metropool wilt blijven. Maar soms heb je niet de tijd om langer dan 1 dag in een stad te zijn, omdat je op doorreis bent of dat je er bent voor je werk.

Wij zijn echt Berlijn liefhebbers en willen onszelf het liefst Berlijn connaisseurs noemen, het liefst willen we je vertellen hoe je Berlijn in 3 dagen of langer kunt zien. Maar wij hebben voor jou een reisgids gemaakt die je de glimp geeft van deze stad om er nog een keer in terug te komen.

In onze gids hebben we een combinatie gemaakt van wat toeristische sightseeing plekken die je moet gezien hebben, wat meer creatieve hippe plekken om jou eerste kennismaking met Berlijn ultiem te maken.

Wat te doen in Berlijn in 24 uur?

Begin vroeg met opstaan, hierdoor heb je meer tijd om de stad te zien. Natuurlijk is dat altijd mogelijk. We beginnen Berlijn met een paar culturele en historische monumenten waarna wij door gaan naar wat meer arty plekjes.

Begin met het Holocaustmonument

We beginnen onze reisgids Berlijn in 24 uur zien met een bijzonder monument, wat je moet gezien hebben. Berlijn zit vol met plekken die reflecteren op de geschiedenis van de tweedewereldoorlog, het holocaust monument is een van de meest indrukwekkende monumenten die je in Berlijn gaat vinden. En is zeker een bezoek waardig wanneer je voor het eerst in Berlijn bent.

Berlijn in 1 dag

Dit monument is gemaakt om de Joodsebevolking te herdenken die is vermoord tijden de tweede wereldoorlog. Door het lopen tussen de betonnen blokken moet je het gevoel krijgen wat de joden hadden wanneer ze in de concentratiekampen waren. De eindeloze gangen en smalle spatjes en hogen blokken geven je het gevoel of er geen uitweg meer is, of je geïsoleerd bent.

Het monument is gemaakt door de Amerikaan Peter Eisenmann. Het is zeker waard om naar het informatiecentrum te gaan, waar je meer word verteld over het Joodse volk. De entree is trouwens gratis.

We willen verder vertellen om respect te hebben voor deze bezienswaardigheid en niet te rare selfies of fotos te maken, soms vergeten we ons in te leven.

Loop naar het icoon de Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor is een iconische bezienswaardigheid waar je reis Berlijn absoluut mee moet beginnen. Tegenwoordig dient het als een symbool voor het herenigde Berlijn wat tijdens de koude oorlog uiteen viel. 

Branderburger tor

Reden waarom het zo'n bekend bezienswaardigheid is omdat het de enige stadspoort is uit 1788 die nog overeind staat na de Tweede wereldoorlog en kwam na de oorlog ook in de Russische sector te staan. Omdat in tijden van de Berlijnse muur je de Brandenburger Tor niet meer kon passeren staat dit voor de Duitsers bekend als de eenwording van Berlijn en van oost en west Duitsland.

Wat we fijn vinden aan de ochtend hier te zijn, is dat het rustiger is bij de Brandenburger Tor. Zeker tegen de middag zijn er veel toeristen die een foto proberen te maken. Ook is de stand van het licht heel mooi, wat fijn is voor wat sfeerfoto's.

Loop langs het Reichstag en het museumeiland

Vanuit de Brandenburger Tor lopen we door naar de Reichstag en naar het Museuminsel (museumeiland), dat aan de rivier de Spree ligt in Berlijn. Het is in het algemeen een prachtige locatie waar je vanuit langs de spree zo op het water kan kijken en zie je de TV-toren mooi uit steken.

Uizicht langs het water

Bezoek de Reichstag en heb een super mooi uitzicht over de stad

In 1999 nadat de muur in Berlijn was gevallen, diende Berlijn weer als de hoofdstad van Duitsland. Sinds dien vervuld de Reichstag weer de functie die het vroeger ook had.

Bezoeken van de koepel

Een bezoek aan de Reichtsag is zeker de moeite waard, vanuit de koepel en ook van het omliggende terras heb je een mooi uitzicht over de parlementaire gebouwen en de rest van Berlijn.

Reichstag Koepel van Berlijn

Ook kan je een audiotour doen als je tijd hebt, waar ze meer vertellen over de koepel, het Reichstag en de omliggende gebouwen. En wellicht zie je vanuit de koepel het parlement debatteren omdat je zicht heb op de plenaire vergaderzaal.

Je kan de koepel, geheel gratis bezoeken. Helaas kan je niet zozomaar binnen lopen. Maar moet jezelf via de website van de Bundestag aanmelden. Doe dit ruim op tijd. Want er mag maar een beperkt aantal mensen hier naar binnen per dag. 

Museum eiland 

Museuminsel is een van de belangrijkste museum complexen ter wereld. Hier vind je genoeg zeker al ben jij een liefhebber van oudheid, schilderkunst of geschiedenis dan kan je hier uren zoet zijn. Helaas hebben we weinig tijd voor veel museums. Dus als je tijd hebt kan je er een doen. 

  • Het Altes Museum: Verzamelingen van antieke sculpturen, wapens, sierraden en schatten uit de Griekse kunstgeschiedenis.
  • Het Neues Museum: Hier bevindt zich de Egyptische collectie, maar ook prehistorische en historische collecties en een etnografische collectie.
  • Het Pergamonmuseum: In de drie vleugels van het Pergamonmuseum zijn oude Griekse en Romeinse beeldhouwwerken terug te vinden. 
  • De Alten Nationalgalerie: In de Alten Nationalgalerie toont beelden en schilderijen uit de 19e eeuw op drie verschillende verdiepingen in het gebouw. Het is een 19de eeuws gebouw voor 19e eeuwse kunstwerken.
  • Het Bode-Museum: Bode-Museum is de plek voor Byzantijnse kunst. Hoofdzakelijk beeldhouwkunst.

Wij zelf zijn erg fan van het Neues Museum en vooral de Egyptische collectie. Hier zijn wij dan ook naar toe gegaan.

Dom van Berlijn

Vanaf museum eiland zijn we op een kleine afstand van de Dom van Berlijn. Het is een prachtige sierlijke, helemaal symmetrisch en de belangrijkste kerk van Berlijn. Het toffe aan de Dom van Berlijn is dat het niet alleen een kerk is maar, ook in functie staat van museum en concertlocatie.

Berlin Dom

Puur om de kerk te zien is al heel mooi al heb je weinig tijd tijdens je 24 uur in Berlijn. Maar je kan het natuurlijk een bezoek doen aan de Dom van Berlijn, het is zeker de moeite waard.

Extra bezoek het DDR Museum

Sommige dingen zijn heel dichtbij in deze reisgids 24 uur Berlijn van elkaar. Het DDR Museum is zo dichtbij de Dom van Berlijn, dat we die eigenlijk niet over kunnen slaan.

In het DDR Museum zie je hoe de mensen van Oost-Berlijn leefde tijdens de DDR, en krijg je vooral meer informatie van de DDR. Wij vonden het een leuke besteding om meer te weten over de DDR.

Wil je het DDR Museum bezoeken dit kost 8 euro, en je bent er ongeveer 30 minuten tot 45 minuten binnen of langer natuurlijk. Maar wij vonden zeker een leuke plek voor als je de eerste keer naar Berlijn gaat.

Bezoek Alexanderplatz en heb zicht op de Fernsehturm

Alexanderplatz is een groot plein in Berlijn en misschien wel het centrale punt in de wijk Mitte. Vanuit hier kan je dan ook veel bezienswaardigheden, barretjes en restaurants vinden.

Vanuit het DDR museum kan je of richting Alexanderplatz lopen, of je loopt terug naar het  Museum eiland en kan je vanuit daar de U-bahn nemen richting Alexanderplatz.

Fernsehturm

Vanuit hier hebben we een dichtbij aanzicht op de Fernsehturm, de TV toren van Berlijn die 368 meter hoog is. Prachtig om deze kenmerkende toren van dichtbij te zien.

Je kan ook de Fernsehturm bezoeken, je komt dan maximaal op 203 meter waar je aan prachtig uitzicht hebt over de stad. Als je geluk hebt en het is helder weer kan je maximaal 40 kilometer voor je uit staren. Zo ga je een prachtig zicht hebben over de stad Berlijn.

Het jammeren is dat er vaak een lange wachtij staat om de Fernsehturm te bezoeken. Wil je het bezoeken dan kan je hier een skip the line ticket kopen.

Kijk op Fernseturm van uit het Panorama Terrrasse Park Inn

Eigenlijk is dit nog toffer dan de Fernsehturm, vanuit hier heb je juist zicht op de Fernsehturm. Het terras bevind zich op 150 meter boven Alexanderplatz. Zo kan je prachtige fotos maken van Berlijn en de Fernsehturm. 

Berlijn in 24 uur

Bezoek aan de Panorama Terrrasse Park Inn, kost 4 euro per bezoeker.

Richting de East Side Gallery

Vanuit Alexanderplatz kunnen de S-Bahn nemen richting Ostbahnhof. Vanuit hier is het een kleine wandel richting de East Side Gallery. Hier zie je een stukje Berlijnse muur dat overigens niet in originele staat is.

In het voorjaar van 1990, een paar maanden na de val van de Berlijnse Muur, zijn 118 kunstenaars uitgenodigd om hun visie op vrijheid op de muur te tekenen. De East Side Gallery is hierdoor een openbaar kunstwerk geworden.

Berlijnse muur vanuit de Trabant

Het is super tof om hier de kunstwerken op de muur te zien. Loop langs de muur en ervaar alle kunstwerken. Ook kan je even relaxen en met een beertje in je hand aan de spree zitten. Ook heb je zicht zicht over de Oberbaumbrücke wat een iconische brug is van Berlijn.

Loop richting de RAW-Gelände en heb een biertje in de Urban Spree

Vanuit de East side gallery lopen we richting RAW-Gelände. De RAW-Gelände is omgetoverd tot een cultuur plek in Berlijn. Wat vroeger een industrie complex uit de DDR tijd was. Vandaar krijg je hier de industriële vibe nog steeds.

Hier vind je meerdere eet tentjes, maar ook biertuinen waar je lekker een biertje kan drinken. Je kan bijvoorbeeld naar de Urban Spree gaan en daar lekker een biertje drinken. Maar je kan ook op het terrein van de de RAW-Gelände naar de biertuin gaan die bevind zich bij het skatepark en de klimwand.

Lekker eten en drinken op de Boxhagnerplatz 

Waarschijnlijk heb je nu wel honger? Mocht je veel trek hebben na al deze bezienswaardigheden dan kan je richting Boxhagnerplatz lopen. Hier bevinden meerdere lekkere eettentjes waar je lekker kan eten. Hier vind je het bruisende deel van Berlijn. Waar de Berliners aan een biertje zitten of Aperol Spritz.

In de buurt vind je de beplakte Intimes kino

Loop ook even langs de Intimes die in de buurt van Boxhagnerplatz bevind. Dit is een bioscoop helemaal beplakt met stickers en street art. Leuk om te zien!

Eten op de Boxhagnerplatz

Aanraders op de boxhagnerplatz zijn 1990 Vegan living, heerlijk Vietnamees eten. Heb je meer zin in een burger? Dan kan je terecht bij Burgeramt. Maar rond deze omgeving vind je genoeg restaurants dat je eigenlijk geen slechte keuze kan maken.

Mocht je nou Boxhagnerplatz te ver vinden en ben je afgetaaid van al het geloop dan vind je Bij de RAW-Gelände in de buurt de Fire Tiger heerlijk vietnamees eten. Wij zijn persoonlijk erg fan van de Honey chicken en ze maken ook heerlijke espresso martini.

Heb jij nog tijd voor het nachtleven van Berlijn?

Misschien ben jij na al deze bezienswaardigheden nog niet af, en wil je ook nog het nachtleven verkennen. 

Al denk je aan Berlijn dan denk je aan techno. Meeste clubs in Berlijn draaien techno, alle clubs hebben een andere vibe. Dus er is voor iedereen wat wils.

Let wel op sommige clubs zijn lastig om binnen te komen zonder de voldoen aan bepaalde dresscode of ze hebben iets minder toeristen. Dus voor deze gids 24 uur in Berlijn, raden we je aan naar de iets meer easygoing clubs te gaan.

Voor een eerste kennismaking met het nachtleven van Berlijn en de club scène raden we de Wilde-Renate aan. Deze club is wat minder strict qua kleding beleid en heeft een leuke ambiance door alle kleine ruimtes lijkt het soms wel een doolhof. En er word zeker goede harde techno gedraaid.

Wat wel belangrijk is voor de clubs in Berlijn is om gehoor bescherming te dragen. We kunnen je aanbevelen om dat mee te nemen. Heb je dat nog niet, ga even naar een DM in Berlijn daar kan je dat kopen.

Wil je meer weten over het nachtleven van Berlijn? Lees dan hier meer over het nachtleven en welke clubs er nog meer zijn.

Ben jij een ervaren techno liefhebber en wil je kans wagen in de techno tempel van Berlijn? Lees dan hier alles hoe je kans vergroot bij de Berghain.

Een dag rondreizen in Berlijn

De meeste bezienswaardigheden die wij voorstellen in onze reisgids Berlijn in 1 dag zien liggen allemaal dichtbij elkaar. Dit is erg fijn waardoor je veel bezienswaardigheden kan zien in Berlijn in korte tijd.

Na de Dom van Berlijn is het gebruik van de U-Bahn of de S-Bahn wel fijn. Zo kan je makkelijk naar Alexanderplatz reizen voor de TV-toren en daarna door naar Osbahnhof voor de East-size gallery.

S-Bahn in Berlin

Wil je verplaatsen met het openbaar vervoer in Berlijn dan kan je  een dagkaart kopen van 7 euro of losse kaartjes kopen van 2,90 euro, voor zones A en B. Hiermee mag je 2 uur reizen binnen deze zones.

Tips om Berlijn in één dag te zien

Deze reisgids zit erg bomvol en waarschijnlijk word het een lastige opgaven om alles te zien. Hopelijk heb je een eerste kennismaking gekregen met Berlijn om vaker te komen naar Berlijn. Want er is nog veel meer te zien wat we niet hebben kunnen opnoemen.

Maar na 24 uur in deze stad wil jij vast vaker komen om Berlijn te zien. Wil je toch iets minder toeristische dingen doen dan hebben wij ook een gids geschreven over alternatief Berlijn, wellicht vind je dat ook leuk.

De kans is aanwezig dat je te weinig tijd hebt om alles wat wij hebben beschreven te kunnen zien. Wij adviseren een museum te nemen kies voor een museum op het museum eiland of het DDR museum wat we beschreven op onze gids.

Op een andere manier Berlijn zien in een dag?

Berlijn in een dag is erg kort soms, kan je met een bepaalde tour veel van de highlights zien zonder dat je er allemaal heen hoeft te gaan.

Wil je Berlijn ervaren vanuit een Trabant?

Wij hebben een Trabant tour door Berlijn gedaan. Je voelt je weer even helemaal in Oost-Duitse sferen als je met dit autootje uit de DDR over de straten crost. Met deze trabant ga je langs veel van de plekken die wij ook benoemen in deze reisgids 24 uur in Berlijn.

Je rijd met een gids, door Berlijn heen en al rijdend verteld de gids over de geschiedenis van de DDR en de Trabant. En rij je langs bijzondere sights in de stad. Wist je dat je door naar de lantarenpalen nog steeds het verschil tussen Oost- en West-Berlijn kunt zien?

Berlijn ontdekken met een Brabant

Wij hebben ons heel erg vermaakt, je krijgt Berlijn echt van een andere zicht te zien dan je te voet doet. We kunnen de tour erg aanraden.

Wil je meer weten over onze bevindingen over het rijden met een Trabant door Berlijn? Lees dan hier onze ervaring hoe wij door Berlijn reden met dit autootje uit de DDR.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie plaatsen