Hoe kom je de Berghain Binnen?

Laatst bijgewerkt: 01-08-2022

De Berghain Mysterie of overhyped? Maar misschien is de grootste vraag wel hoe kom je de Berghain binnen? In dit artikel geven je tips hoe je in de meest exclusieve techno club van Berlijn kan binnenkomen.

In dit artikel vertellen je meer over deze mysterieuze club de Berghain, over de muziek, over de geruchten van deze club en natuurlijk hoe je kansen kan vergroten om binnen te komen.

De Berghain
De Berghain helemaal verlaten

Techno in Berlijn

Als je aan Berlijn denkt denk je aan het nachtleven en de techno. Toen techno zijn entree maakten vanuit Detroit vond het zijn tweede thuis in Berlijn. Dit was de tijd van de val van de Berlijnse muur en de hereniging van Oost-Berlijn. Hierdoor begonnen de eerste illegale feesten in afgelegen industriële panden. Dit werden uiteindelijk de Berlijnse techno scene.

Voor wie is de Berghain niet?

Met de vraag voor wie is de Berghain? Is er eigenlijk een belangrijkere vraag: voor wie is de Berghain niet? 

Er zijn veel websites die zeggen dat je beter de Berghain kan overslaan omdat er een kans is dat je de club lastig binnenkomt door de ontransparante doorpolicy. En ja dat is waar, wil je zeker weten in een club komen in Berlijn is misschien een andere club een betere optie. 

Wij hebben meer over het nachtleven geschreven en andere club opties, als je de Berghain wilt overslaan.

#1 Touristisch gedrag

Er zijn veel toeristen die horen van deze exotische club en graag hierheen willen. Maar vaak zijn dit niet de mensen die de underground scene, techno scene echt uitstralen. Het doel van Sven Marquardt is een authentieke sfeer te creëren die bij de Berghain past. Dus ben je gekleed als tourist of gedraag je zo en pas je niet bij de rest van de mensen die in de rij staan, vergeet het dan maar.

Overigens is het niet zo dat Berghain geen toeristen binnenlaat, 50 procent van de bezoekers zijn tourist. Alleen deze mensen dragen dat niet perse uit.

#2  Je bent te netjes gekleed

Berghain heeft een obscure industriële sfeer, daarin passen overhemden, nette schoenen totaal niet. Berghain heeft een divers publiek maar het straalt allemaal alternatief, punk, gothic, zwart en industrieel. Er is een regel voor Berghain beter underdress than overdress!

#3 Te groote groepen

In de Berlijnse clubscene zijn e sowieso niet echt fan van groote groepen, dit is bij de Berghain geen uitzondering. Het best kan je de groep opsplitsen in 2 of 3 personen en niet bij elkaar in de rij staan. En ook geen contact met elkaar maken tijdens het staan in de rij. Er is een kans dat jij niet wordt binnen gelaten maar de andere van de groep wel. Wees daarop voorbereid!

Techno clubs Berlijn - voor de Berghain

Ervaringen de Berghain

Wij zijn in de Berghain geweest vinden dat het deels een mysterie moet blijven, maar omdat er zoveel review op tripadvisor staan, willen we die jullie niet ontnemen.

We willen deel van de reviews wel verdedigen, hoewel wij zelf de ervaring in de Berghain erg bijzonder vonden. Zijn er mensen die de ervaring minder vonden. Dat het te overhiped is, of dat ze zieloze mensen zagen in de club. De Berghain is niet voor iedereen. De ene vind het geweldig de ander kwam toch erachter dat de club niet voor hun is.

Er zijn meer clubs in Berlijn die misschien beter bij je passen, maar alleen al binnen komen in de Berghain is een ervaring die je niet wil missen.

Hoe overleef je 24 uur in de Berghain

Berghain is niet de club waar je na twee uur er weer tussenuit piept. De locals beweren zelfs dat je de club alleen kan ervaren als je 12 uur lang in de club bent geweest of langer. Er zijn club gangers die langer dan 24 uur hier zijn, maar hoe overleef je dat?

Wij hebben een aantal tips opgesteld wat je nodig hebt voor de Berghain. Voor newbies, zal dit even wennen zijn. Voor de ervarener clubgangers zal dit als de same old same old klinken.

#1 Neem een rugzak mee

Misschien wel het belangrijkste neem een rugzak mee, niet een te grote rugzak maar een klein tasje waar je geld, garderobe nummer, telefoon. Neem niet een mooie tas mee, want door al het gezweet zal dat zonden zijn van je tas.

#2 Ga voor alternatief comfy

We hoeven je niet te vertellen dat strapless 24 uur lang niet werkt. In het algemeen denken we dat een jurk en een panty niet heel fijn zijn. Je kan beter voor Dr. Martens gaan in combinatie met een broek en een shirt. Je kan hierdoor makkelijker van tshirt wisselen als je dat zou willen.

Dingen die je absoluut niet in de berghain moet doen?

Er zijn een paar absolute don'ts die je echt niet moet doen. Dit zijn dingen die je techno-tempel ervaring kunnen verstoren of abrupt kunnen beëindigen. 

#1 Pas op met het gebruik van je telefoon

De berghain is gebaseerd op vertrouwen, dat betekent dat je elkaar in de gaten houd. Dingen die in de Berghain gebeuren blijven in de Berghain is de regel. Mensen zijn daardoor erg waakzaam. Zorg dat je niet op je telefoon zit op de dansvloer, want sommige mensen melden je bij de beveiliging.

Je telefoon is alleen toegestaan op de niet dans gedeelten en probeer absoluut geen foto te maken!

Hoe kom je de Berghain binnen?

Dit is misschien wel de vraag die je heel graag beantwoord wilt hebben: hoe kom je de Berghain binnen? Hoe kom je langs de portier Sven Marquardt. Er zijn vele Youtube filmpjes, artikelen op internet met theorieën hoe je de berghain binnenkomt. Maar geen van die theorieën zijn waterdicht. Veel van deze theorieën gaan zo: dat je in de ogen van de bouncer moet kijken, weg moet kijken, geen toerist moet zijn. Maar niemand weet echt waarom iets echt werkt.

Er is geen set met regels die je garanderen dat je de Berghain binnenkomt. En als je met wat regeltjes binnen zou komen zou het de exclusiviteit verraden want niemand praat zijn mond voorbij.

#1 Wees jezelf

Er zijn vele mythes over wat voor kleding je aan zou moeten hebben, hoe je er bij moet kijken. De bouncer is getraind om mensen te spotten die niet in de Berghain thuishoren. Dus voel je niet comfy in wat je aan hebt of voer je een toneelstuk op? Dan is Berghain niet de club waar je thuis gaat voelen.

Straal je de stijl van de industriële techno van binnen al uit en is het geen act, dan is de kans al veel groter dat je kans maakt om binnen te komen.

Nein, heb een plan B

Het kan misschien vervelend zijn dat je net bij de Berghain geweigerd bent, na 2 uur in de rij te hebben moeten staan. Maar je wist dat operatie Berghain zo voorbij kon zijn. Maar er is niks mis met een alternatief plan want je bent in Berlijn, de techno stad. 

En nog beter nieuws je staat op de grens van Kreuzberg en Friedrichshain en daar is het nachtleven. Misschien is de beste avond van je leven wel niet in de Berghain, maar er zijn genoeg plaatsen in Berlijn waar die avond kan plaatsvinden.

Hier hebben wij een lijst voor jou met andere toffe techno clubs in Berlijn, als plan B.

Je wist dat je nee kon krijgen, maar er zijn genoeg plekjes en industriële panden die in de nacht hun deuren voor je kunnen openen.