De 21 mooiste tempels in Bali

Laatst bijgewerkt: 28-06-2020

Jij wilt weten wat de mooiste tempels zijn die Bali te bieden heeft. Er zijn zoveel verschillende tempels dat jij templed out kan raken. Te veel tempels zien en er genoeg van hebben.

De tempels op Bali zijn ontzettend mooi. Maar, om te voorkomen dat jij te veel tempels ziet tijdens jouw bezoek aan Bali, zijn hieronder de mooiste tempels van het eiland.

Jij komt te weten wat er zo mooi is aan de tempel en wat hen bijzonder maakt. Plus waar zij liggen zodat jij alleen maar het adres hoeft in te typen om erheen te gaan.

De 7 mooiste tempels in Ubud

Ubud kent vele tempels. Om jou een handje te helpen hebben wij alle tempels op een rijtje gezet die de moeite waard zijn om te bezoeken.

#1 Pura Gunung Lebah

De Pura Gunung Lebah tempel is een van Ubuds meest bekende bezienswaardigheden. De tempel is gebouwd in de 8ste eeuw. Het bevindt zich aan de westerse kant van de Jalan Raya Ubud hoofdweg. Het overziet de de oostkant van de Cahuhan Vallei in Ubud.

Pura Gunung Lebah betekent berg vallei tempel in oud Balinees. Het dateert uit de tijd van de historische Hindoe priester Rsi Markandeya. Deze persoon is verantwoordelijk voor de bouw van de meeste tempels op Bali.

Voor een bezoek aan de Pura Gunung Lebah tempel hoef je niks te betalen.

De tempel is op haar mooist tijdens haar jaarlijkse tempel viering. Dit gebeurd eens in de 210 dagen op Wuku Sinta, woensdag. Deze tempel is gebouwd zoals de meeste tempels in Ubud. Het kent een schitterende setting tussen de weelderige natuurlijke omgeving.

De tempel is omgeven door bamboebos met de Campuhan rivier die er onder stroomt. De tempel staat op een kleine verhoging.

De tempel bevindt zich een eindje van de weg af, waardoor het geluid van het verkeer redelijk gedempt is.

De Pura Gunung Lebah heeft nauwe spirituele banden met de Batur tempel. Deze tempel bevindt zich op 90 minuten rijden ten noorden van de centrale hooglanden. Gunung Lebah zelf eerd de godin van Batur.

De tempel kent drie binnenplaatsen.

Bij de eerste binnenplaats  je zo naar binnen lopen. Verwonder jou daar over de mooie kenmerken die deze tempel te bieden heeft.

Je ziet gelijk de torenhoge altaren van de Padmasana in het midden.

De twee binnenste binnenplaatsen zijn meestal geopend tijdens ceremonies. Hoewel je het altijd kan proberen om binnen te komen. Zolang jij maar de juiste kleding draagt.

Binnenin vindt jij een Bale Gong of gamelan paviljoen. Daar staat het orkest dat de ceremonies begeleid.

Zij treden op samen met de dansers. De houten bel bevindt zich in de majestueuze Bale Kulkul toren. Het belangrijkste altaar van het complex laat een aantal verdiepingen zien.

Je kan de Pura Gunung Lebah tempel vinden in het oosten van Ubuds Camphuhan brug.

Het is makkelijk te zien dankzij het torenhoge altaar van de tempel.

Vanuit de meeste omliggende hotels is het mogelijk om naar de tempel toe te lopen.

Pura Gunung Lebah Tempel Locatie: Jalan Raya Ubud, Campuhan, Ubud

#2 Pura Taman Seraswati

De Pura Taman Saraswati is een schitterde water tempel in het midden van Ubud.

Je kan er naar toe via de Jalan Kajeng zijstraat van de hoofdweg de Jalan Raya Ubud. Net voorbij Cafe lotus.

De tempel is een geweldige tussenstop voor als jij aan het wandelen bent in Ubud.

Het biedt bezienswaardigheden en genoeg kansen om foto’s te maken. Het kenmerkt de klassieke Balinese architectuur die gezien wordt bij tempels als deze, en vijvers gevuld met lotussen.

Pura Taman Seraswati tempel op Bali

De toegang tot de Taman Saraswati tempel is gratis.

Iedere avond worden er traditionele dansen gehouden in de tempel om 19:30.

Deze is ook te zien vanuit het nabij gelegen lotus cafe, waar jij een diner kunt krijgen voor 200.000 IDR.

Het is altijd mogelijk om de tempel achter het amphitheater te bezoeken op elk punt van de dag. Hier vind je de kalme atmosfeer van, en de zandstenen beelden die de Hindoe godin van de kennis en kunst eert, Saraswati.  

Pura Taman Saraswati Temple Locatie: Jalan Raya Ubud, Ubud

#3 Kehen tempel

De meeste mensen komen naar Bangli om de Kehen tempel te bezoeken.
Het is een van de meest mooie tempels die te zien is in bali.

Het staat op een beboste helling op ongeveer 2 kilometer ten noorden van het centrum van Cempaga’s. Het ligt op ongeveer 43 kilometer van denpasar vandaan. Maar als jij vanaf Ubud reist is het ongeveer 40 minuten reizen. De kehen tempel wordt gezien als een miniatuur versie van de Besakih tempel. Het heeft acht terrassen.

De tempel is de grootste van oost Bali. Een van de grootste attracties binnen de tempel is een grote Banyan boom van 700 jaar oud.

Het is de meest heilige tempel in de omgeving en het dient als een hoofdtempel voor Bangli. Daardoor is het de meest belangrijke tempel in de omgeving. Vele religieuze ceremonies worden hier gehouden.

De geschiedenis van de Kehen tempel

Het is de hoofdtempel van het bangli koninkrijk. Dat was een van de negen koninkrijken van Bali. Bangli heeft een populatie van 197.210 mensen en kent een oppervlak van 520 vierkante kilometer. De naam komt van Bang giri. Dat betekend rood bos of berg en is afkomstig van lokale verhalen.

De kehen tempel werd gebouwd gedurende de regeerperiode van Sri Bhatara Guru Adikunti Ketana in de elfde eeuw op de zuiderhelling van de heuvel.

De naam van Kehen tempel komt van het woord Keren. Dit betekend vlam. Dit slaat natuurlijk mooi terug op de rode kleur van het bos of de heuvel.

Er zijn 38 trappen voor je aankomt bij de mooi gedecoreerde ingang van de Kehen tempel. Aan beide kanten van de trappen vind je beelden die de ingang bewaken.

Op de binnenplaats worden optredens gehouden ter ere van god. Het middelste binnenplaats wordt gebruikt als offer altaar.

Terwijl de achterste binnenplaats een 11 niveau hoge toren beslaat met een gegraveerde basis van hout en steen.
Het is in toewijding van hun god en beschermd de tempel. Aan beide kanten vind je kleinere meru’s. Daar kunnen berggoden rusten wanneer zij de tempel bezoeken.

Het uitgebreide houtwerk is ontzettend mooi gerestaureerd en herschilderd door vaklieden.

De gids zal in deze houtwerken platen uit china aanwijzen. Gek genoeg laat het ook een heel engels tafereel zien met een watermolen en een postkoets getrokken door vier paarden.

Een uit stenen gegraveerde lotustroon bevindt zich in het noorden van de binnenplaats, en is toegewijd aan de drie hindoe goden Brahma, Shiva en Vishnu.

De graveringen zijn heel bijzonder voor een Balinese tempel. De schildpad en slang wikkelen zich om de basis van het altaar en symboliseren de onderwereld.

Iedere drie jaar in november rond de volle maan wordt er een grote ceremonie gehouden bij de tempel.

#4 Pura Batuan tempel

De Batuan tempel wordt ook wel ‘Pura Puseh Ian Pura Desa Adat Batuan’ genoemd door de lokale bevolking.

Deze bezienswaardigheid is vooral bekend door de traditionele Balinese kunst en schilderijen.

Het is maar op  10 kilometer afstand van Ubud. Het laat een groot aantal altaren zien.

De traditionele Balinese architectuur van deze tempel is goed bewaard gebleven in deze tempel. Dit is tevens ook de reden waarom deze tempel zo mooi is.

De gezamenlijke hal stamt uit de 11de eeuw. Hier starten de meeste van de bezoekers hun bezoek binnen de tempel.

Wanneer er geen grote ceremonie is, die anders gevuld is met fruit en bloemen offeringen, is het gevuld met lokale kunstenaars en ambachtslieden die hun laatste werk daar ten toon stellen.

Met de juiste kleding aan kan jij de tempel bezoeken.

Bij de hoofdpoort van de Butuan tempel kan je een mythische voorstelling zien met Balinese figuren en bloemen thema’s.

Verder in de tempel staan beelden van de heilige drie eenheid uit, Vishnu, Brahma en Shiva.

De houten balken en plafonds van het tempel paviljoen zijn gegraveerd en verguld met goud.

Als jij een bezoek wilt brengen aan een tempel op Bali kun jij dit het beste doen tijdens een viering.

Als er geen viering is kan jij ook altijd nog naar een barong-dansshow die dagelijks wordt opgevoerd in het dorp.

Deze worden gehouden op het speciaal hiervoor gemaakte podium.

Locatie van de Batuan tempel: Jalan Raya Batuan, Batuan Village, Sukawati, Gianyar

#5 Pura Gunung Kawi in alle rust plaatjes schieten

Gunung Kawi Sebatu tempel, of zoals de lokale bevolking het noemd Pura Titra Dawa Gunung Kawi Sebaut, is een ontzettend mooie tempel.

De tempel ligt in Centraal Bali.

Het is een van de minst bezochte tempel complexen op het eiland. Toch is het een van de mooiste en serene die er is.

Het heeft groene tuinen rondom vijvers gevuld met karpers en bloeiende lotus bloemen. De vijvers zijn omgeven door altaren

Het tempelcomplex bevindt zich in het hoogland van het dorpje Sebatu in Yagallalang, Gianyar. Op ongeveer 12 kilometer ten noordoosten van Ubud.

De kaartjes zijn 15.000 voor een volwassenen en de helft voor een kind.

Als jij naar de tempel toeloopt vanaf de weg kan jij de gehele tempel zien liggen en haar tuinen.

De tempel is een verfrissende stop. Het kent veel water rondom. Een van de hoogtepunten van deze tempel is de rustgevende setting van een van de enkelvoudige altaren genaamd Taman Suci.

Deze ligt naast een rechthoekige vijver met een dichtbegroeide heuvelrug op de achtergrond. Echt perfect voor jou om een foto te maken.

Maar,

voor je de hoek in het noordwesten kan bereiken waar de Taman Suci ligt samen met de hoofdtempel. Moet je de verplichte sjerp om je middel slaan.

Een paar stappen op het met keien besteende pad, zal jij een watertuin in al haar glorie zien. Een bad waar gouden karpers zwemmen, met een beeld van de hod Sarasvati als het middelpunt. Samen met de drijvende Wantialan hal vanwaar jij de vis kan voeden.

De vissen worden verkocht voor 5.000 IDR.

Naast het bad liggen er twee ommuurde bad gedeeltes, die de lokale bevolking en de pelgrims gebruiken om in te baden.

Er staat een bord dat het verbiedt om daar foto’s te schieten.

In het noorden liggen daar de candi bentar tempel poorten, die leiden naar het verhoogde stuk waar de hoofdtempel ligt.

Je zal daar een paar dieren zien, die daar gehouden worden zoals kippen, jonge herten en zeldzame kippen soorten. Deze geven leven aan de anders onbeweeglijke beelden en torenhoge tempels.

Gunung Kawi Sebatu viert de Piodalan tempels jaarlijkse feest iedere eerste volle maan van de Balinese kalender.

Het biedt een mooie kans om de kleurrijke festiviteiten bij te wonen die plaatsvinden in de tempel.

Gunung Kawi Sebatu tempel wordt vaak opgenomen in een tour of rondreis deze regio van Bali. Maar mag niet worden verward met een gelijknamige tempel in het naburige Tampaksiring.

Locatie: Sebatu Village, Tegallalang, Gianyar (12.8km ten noorden van Ubud)

#6 Goa gajah mediteren in een grot

De naam van Goa Gajah is een beetje misleidend. Het laat het beeld achter dat het een gigantische grot is vol met olifanten.

Niettemin de Goa Gajah elephant cave is een archeologische plek met een significante historische waarde die het speciaal maken om de plek te bezoeken.

De tempel bevindt zich in aan de westkant van de plaats Bedulu, zes kilometer buiten Ubud.

Je hebt niet langer nodig dan een uur om af te dalen naar de binnenplaats die gevuld is met relikwieën.

Bekijk de snijwerken in de rotswand, een centrale meditatie grot, het baden in zwembaden en fonteinen.

Wat is er te zien?

Goa Gajah gaat terug tot de 11de eeuw. Het is gebouwd als een spirituele plek voor meditatie.

Het hoofdterrein zijn een paar trappen naar beneden vanaf de weg en parkeerplaats.

Op de parkeerplaats staan souvenirwinkels, met kunst winkeltjes en kiosken met drinken en eten.

Als je bij het begin aankomt kom je langs een grote wantilan of ontmoetingshal en een assortiment met grote oude stenen beelden.

Sommige daarvan zijn gerestaureerd tot hun voormalige glorie.

Het zwembad, is opgegraven in 1954, en toont vijf beelden van hindoe engelen. Allemaal houden zij vazen vast die dienen als waterspuiten.

Veel gebouwen laten hindoe invloeden zien die teruggaan tot de 10de eeuw, en sommige relikwie laten boeddhistische elementen zien die nog ouder zijn. Tot de achtste eeuw aan toe.

De grot is nauw.

Binnenin zijn drie stenen idolen. Elk daarvan is verpakt in rode, gele en zwarte doeken.

Zwarte roet lijnen staan op de muren van de grot. Zij komen door het wierrook dat wordt aangestoken in de grot.

Verschillende inkepingen laten zien waar priesters eens hebben gezeten.

De noorder zijde van het complex is dominant boeddhistisch terwijl het zuiden over de rivier meer Shivaite is.

Aan het uiteinde in het zuiden zijn schitterende rijstvelden en kleine stroompjes te zien die leiden naar de Petanu rivier.

Een ander natuurlijke schoonheid die verstrengeld is in lokale legendes en sagen. Goa Gajah was op een helling gebouwd waar twee stroompjes samen komen en een rivier knooppunt vormen.

De plek werd beschouwd als heilig en was gebouwd voor meditatie en gebeden.

Wat betekent de naam?

Ook Al vertaald de naam zich in olifantengrot, je zal er geen een vinden.

Verschillende theorieën suggereren het ontstaan van de naam.

Zoals dat de naam van de rivier vroeger Lwa Gajah heette, wat zoiets betekent als Rivier Gajah. Daarna is pas de naar Petanu rivier gekomen.

Andere bronnen zeggen dat de Gajah of olifant aspect van de naam afkomstig is van de stenen figuren binnenin de grot.

Die zouden de hindoe god Ganesh moeten voorstellen. Deze god wordt afgebeeld met een olifanten hoofd.

Oude inscripties verwijzen naar de naam Antakunjarapada, welke grofweg vertaald Olifanten grens betekent.

De ingang naar de grot laat een dreigend gigantisch gezicht zien met een wijd openstaande mond als deur.

Verschillende motieven verbeelden het bos en de dieren uit. En zijn gegraveerd in de rotswand buiten de grot. Het gigantische gezicht werd gezien als dat van een olifant.

Wanneer kan je het bezoeken?

Het complex is dagelijks geopend van 08:00 tot 16:00. Zoals iedere tempel in Bali, mogen vrouwen gedurende hun menstruatie niet naar binnen. Het dragen van een sarong en sjerp zijn verplicht.

Deze kunnen gehuurd worden aan het begin, bij binnenkomst.

De Goa Gajah tempel viert haar verjaardag op een Anggara Kasih Prangbakat dinsdag op de 210de dag van de Balinese kalender.

Deze dag correspondeert iedere keer op een andere datum op de Gregoriaanse kalender. Wil jij daarom zeker weten op welke dag het valt. Vraag het dan aan de lokale bevolking.

De prijs van een toegangskaartje is 15.000 rupiah voor volwassenen en 7.500 voor kinderen.

Goa Gajah openingstijden zijn: Maandag tot zondag, 08:00 tot 16:00.

Locatie: Bedulu Village, Jalan Raya Goa Gajah, Blahbatuh, Gianyar.

Hoe kom jij daar: Ga oostwaarts vanaf Ubud. Op ongeveer 3 kilometer richting Jalan Raya Goa Gajah vind jij de elephant cave.

Lees ook ons artikel over de olifanten grot in Ubud.

#7 Taman Ayun tempel

De Pura Taman Ayun is een tempel in het dorp Mengwi.

Deze tempel ligt ten westen van Ubud.

De Pura Taman Ayun is gebouwd ter ere van de voorouders van de vorsten die over Mengwi regeerden.

Om de tempel vind jij aan drie kanten een gracht met lotusbloemen.

De tempel is te bereiken via de hoofdpoort. Daar vind jij een beeld van Sai.

Naast het beeld van Sai vindt je ook verschillende altaren of meru’s. Dit zijn torens die de bergen moeten voorstellen.

De hoogste meru is rechtsachter. Het kent elf niveaus en stelt de berg Gunung Batukau voor.

Taman Ayun betekend prachtige tuin. Het is ook niet voor niks dat dit wordt gezien als een van de mooiste tempels van Bali.

De tempel kent een ontzettend mooi park met bomen en vijvers.

Het ligt op ongeveer acht kilometer afstand van Ubud.

De tempel werd in 1634 gebouwd door I gusti Agung Putu.

Het is een familie tempel, hier worden de voorouders van de Raja-dynastie geëerd samen met de belangrijkste goden.

Doordat de tempel is omringt door brede grachten kan het alleen door een brug te bewandelen worden bereikt.

De brug brengt jou naar een candi bentar oftewel een toegangspoort. Deze is rijk versierd met snijwerken.

Deze voert jou naar een wandelpad door een park. Waar je vijvers vindt en een fontein.

Het wandelpad gaat verder naar de tweede binnenplaats van de tempel.

Binnen de tweede binnenplaats vind je de Jaba Jero oftewel de derde plek binnen de tempel.

Deze is het meest heilig. Hier vind je de altaren met de meru’s.

Het laatste gedeelte, de derde binnenplaats, is alleen toegankelijk voor ceremonies.

De 2 tempels die je in Oost Bali gezien moet hebben

Het oosten van Bali kent een paar van de mooiste tempels. Deze mag je zeker niet missen als jij gaat tempel hoppen.

#1 Voel de oudheid in de pura luhur lempuyang

De Lempuyang tempel wordt ook wel de Pura Lempuyang Luhur genoemd door de lokale bevolking. Het is een van de oudste en meest gewaardeerde tempels op Bali. Het staat op dezelfde hoogte als de Besakih (beter bekend als de moeder der tempels op Bali).

Het wordt ook geloofd dat het ouder is dan de meeste hindoe tempels op het eiland.

Zeker een hoogtepunt op iedere reis.

De hoofdtempel ligt op 1.175 meter boven zeeniveau. Op de punt van de berg Lempuyang in oost bali.

De tempel is te bereiken via een trap die minstens 1700 treden kent.

Gelukkig staan er andere attracties langs de weg, zoals tempels en groepen grijze langstaart makaken die in de bossen op de berg wonen.

Terwijl doorgewinterde wandelaars de mix van bergen en culturele excursies die het oosten van Bali te bieden heeft geweldig zullen vinden.

Zijn er voor hen die niet verder willen wandelen bij de splitsing bij de beklimming van de berg kunnen nog steeds genieten van het geweldige uitzicht op Pura Penataran Agnung tempel aan de voet van de berg.

Het eerste wat in zicht komt bij deze bedevaartstocht zijn de draken trappen.

Deze trappen zijn echt perfect voor foto’s.

Het beste uitzicht is nog steeds hoger op de trap, waar jij een zicht krijgt op de groene hellingen van de berg en de naburige Mount Agung.

Er zijn genoeg gemotoriseerde taxi’s. Deze worden bestuurd door lokale bewoners en kunnen jou brengen tot waar het asfalt eindigt.

Over het bedrag kan je onderhandelen.

Zij zijn gemakkelijk voor de mensen die hun wandeling willen verkorten.

Nadat je hebt genoten van het uitzicht op de eerste stop, is de echte attractie nog een 1500 treden verder. Het is redelijk intimiderend voor de meeste bezoekers.

Er wordt geloofd dat bedevaarders met een zwaar hart het nooit de top zullen halen.

Dat is het spirituele gedeelte van de klim.

De lokale bevolking gelooft sterk dat naast respectvol gedrag behouden en op die manier spreken, je niet mag klagen onderweg naar boven.

Anders…

Zul jij nooit met succes de top bereiken van de tempel.

Bedevaartgangers met een sterke wil krijgen geweldige uitzichten en panorama’s te zien van de oostelijke bergketen en de kustlijn van Bali.

Je wordt omgeven door de frisse berglucht.

De grijze makaken op deze berg zijn minder nieuwsgierig en stoutmoedig dan in Uluwatu op het eiland aan de zuidkust. Waar het gebruikelijk is om geen losse spullen is of hen te voeden.

Na een klim van ongeveer twee uur ben jij eindelijk boven.

De Lempuyang tempel op de top verwelkomt jou met een uitzonderlijk mooi uitzicht en een kalme plek.

De tempel zelf is kleiner in vergelijking met de Penataran agung, maar er is een groter gevoel van mythe door de kalme setting.

Prayers ensue with refreshing holy water from the priest that soothes body, mind and soul. Naturally, the temple is not very crowded, and is top of the list on sights to see and endeavours off the beaten path in Bali.

Lempuyang Tempel Locatie: Mount Lempuyang, Bunutan Village, Karangasem, Oost Bali

#2 Lempuyang tempel voor echte wandel liefhebbers

Op de Seraya heuvel staat de Pura Lempyang Luhur. Deze ligt gelegen in het noordoosten van Bali.

De Lempuyang Luhur is een van de negen belangrijkste tempels van Bali.

Vaak komen Families naar deze tempel om te bidden of een offer te brengen.

Als jij Balinese mensen een bezoek ziet brengen in ceremoniële kleding met grote manden met voedsel op hun hoofd. Dan doen zij dit om gezegend te worden door de tempel priester.

Het is nog best een pittige wandeling naar de tempel toe. Deze tempel kent 1700 traptreden.

Daarnaast wordt het ook wel de tempel van de 1000 treden genoemd.

Neem er dus de tijd voor als jij deze tempel wilt bezoeken.

Als jij eenmaal bent aangekomen zul jij geen spijt krijgen. De tempel is echt heel mooi.

Dit tempelcomplex bestaat uit zeven tempels.

De hoogste ligt op 1058 meter hoogte.

De mooiste van deze zeven tempels ligt onderaan de heuvel. Dit is de Pura Penatara Agung Lempuyang.

Het is verplicht om je te houden aan de kledingvoorschriften die gelden voor de tempels.

De tempel kent meerdere trappen omhoog. Alleen de linker en rechter trap mogen gebruikt worden.

De derde trap in het midden is voor de goden en priesters. Deze wordt alleen gebruikt bij speciale ceremonies.

Om naar de tweede tempel te gaan moet je alleen de smalle geasfalteerde weg volgen. Deze gaat stijl omhoog.

Als je deze volgt.

Kom je bij de Telaga Mas Tempel uit.

De andere tempels zijn: Lempuyang Madya Tempel, Puncak Bisbis tempel, Agung Lempuyang markt en als laatste de Lempuyang Luhur tempel.

De tempel is niet alleen mooi vanwege haar architectuur en de tradities die de tempel met zich meebrengt, maar ook vanwege haar uitzicht.

Het mooiste is nog wel wanneer de zon opkomt.

Dan zie je vanaf de tempel de zon opkomen vanuit het water opkomt en haar licht schijnt op de bergen.

Daarom is de beste tijd om heen te gaan ook in de ochtend.

Als je toch overdag heen wilt gaan, heb je kans dat er bewolking is en een minder mooi uitzicht geeft over de omgeving.

Balinese bezoeken de tempel om het heilige water te krijgen.

De manier om dit te krijgen is om een bamboestengel af te snijden. Deze groeien op de binnenplaats van de tempel.

Het heilige water druipt vervolgens van de verse bamboestengel.

Om de binnenplaats van de tempel te zien heb je geluk nodig.

Alleen toeristen die echte interesse tonen krijgen de kans om de Pura Lempuyang te zien.

Een handige tip die jij kan gebruiken om jouw kans te vergroten is een Balinese chauffeur mee te nemen.

Zoals al eerder gezegd moet je je verder houden aan de etiquette die gelden voor de tempel.

Een paar van deze regels zijn: geen scheldwoorden gebruiken, geen kinderen die tanden wisselen, geen vrouwen die menstrueren of borstvoeding geven en iemand die onlangs iemand heeft verloren wordt ook niet toegelaten.

Heb respect voor deze regels.

Het klinkt misschien vreemd, maar denk eraan dat je in een ander land zit met een andere cultuur.

De drie gaafste tempels in Noord Bali

Ontdek welke tempels een Nederlands tintje heeft en wat daar mee wordt bedoeld.

#1 Pura Beji tempel met een Nederlands tintje

De Pura Beji is een van de gaafste tempels in het noorden van Bali.

De tempel is gevestigd op 8 kilometer van Singaraja. Tussen Singaraja en Kubutamhahan in.

Het plaatsje waar de Tempel zich bevindt is Sangsit.

Je kan er makkelijk voorbij rijden doordat het in de zijstraat ligt.

Kijk voor een klein bord aan de linkerkant van de weg.

Sla vervolgens af in de zijweg en rij deze stoffige weg af richting de zee.

Ook voor deze tempel is het verplicht om je te houden aan de kledingvoorschriften.

Het fijne aan deze tempel is dat deze niet vaak wordt bezocht door toeristen. Alleen als er een tour heen gaat wordt deze tempel aangedaan.

Toch is dit een hele gave tempel om te bezichtigen.

Waarom?

Er zit namelijk een nederlands tintje aan.

Een andere naam voor deze tempel is Pura Subak.

Deze tempel werd in de 15de eeuw gebouwd. Tijdens de regeerperiode van koning Majapahit.

Het is een van de oudste tempels van Bali.

Anders dan andere tempels bidt de Pura Subak de godin Dewi Sri aan.

Deze godin staat voor vruchtbaarheid en beschermt de rijstvelden tegen een slechte oogst en insecten.

De Pura Biji beheert de irrigatie voor de rijstvelden. Dit komt doordat zij op een put is gebouwd.

De Subak tempel is gebouwd in rococostijl. Dit kan je zien aan de beeldhouwwerken.

Het materiaal waarvan de tempel is gebouwd is zacht zandsteen. Hierdoor is het gemakkelijk te bewerken zodat zij rijk versiert kon worden met afbeeldingen van demonen, slangen en duivels.

De toegangspoort is versierd met naga-slangen en duivels.

Een gevoel van rust geeft de binnenplaats. Dit komt door de oude Kamboja bomen.

Ook vind jij ontzettend veel kleine altaren zonder dak. Deze zijn rijkelijk versiert. Dit is het grote verschil met de meru tempels op Bali. Zij kennen daken boven hun altaren.

Bijzonder belangrijk zijn de houten beelden en de troon. Deze is gemaakt voor de zonnegod.

Overal staan beelden die gehouwen zijn in de typische Buleleng stijl. Daarnaast zijn deze ook geschilderd, wat het een kleurrijk geheel maakt.

Er wordt een kleine donatie gemaakt bij de uitgang.

Zoals al eerder gezegd zit er een Nederlands tintje aan deze tempel.

Als jij goed zoekt, ontdek jij een afbeelding van twee nederlandse muzikanten.

Eentje heeft een gitaar vast en tropenhelm op, en de ander een snaarinstrument.

pura gunung lebah tempel

#2 Meduwe karang tempel een tempel met Hollandse invloeden

De Meduwe Karang tempel is een schitterende bezienswaardigheid in het gebied van Kubutambahan, in het noorden van Bali.

Het kent zeer mooie karakteristieken.

Doordat het op 15 kilometer afstand ligt van Lovina Beach is het een perfecte tussenstop voor mensen die verder naar oosten willen reizen.

Het meest merkwaardige aan deze tempel is de klassieke Balinese architectuur, en een muur die er in het oog springt.

Benieuwd wat er op deze muur staat?

Op deze muur staat een reliëf van een gestileerde man die aan het fietsen is met bloemen wielen.

Mensen denken dat het de Nederlandse kunstenaar, lithograaf en ethnologist, Wijnand Otto Jan Nieuwenkamp.

Deze man wordt gezien als eerste kunstenaar die het eiland bezocht in 1906.

Nieuwenkamp bracht een lange periode door in het noorden van Bali om de lokale kunst en cultuur te bestuderen.

De kunstenaar was geliefd onder de Balinese bevolking en een graag geziene gast.

Hij had altijd zijn fiets bij zich, vandaar dat hij zo is afgebeeld in de tempel.

Ondanks dat het in het verleden is gerestaureerd. Zijn de muren, altaren en reliëfs in het Meduwe Karang Tempelcomplex magisch.

Zij bieden genoeg ruimte om rond te wandelen en je te verbazen wat er allemaal te zien is.

Voor deze tempel geldt dat er geen entreegeld hoeft te worden betaald.

Als jij een tourgids wilt hebben kun je deze jou laten rondleiden. Dit kost 3 tot 7 euro.

Meduwe Karang Tempel openingstijden: 08:00-17:00.

Locatie: Jalan Raya Air Sanih, Kubatambahan, Oost Buleleng, Noord Bali.

#3 Ontdek jouw inner boeddha in Brahma Vihara Arama

Brahmavihara-Arama is de grootste boeddhistische klooster.

Het bevindt zich in het heuvels van Banjar, op ongeveer 1,5 kilometer van de Banjar hot springs.

Het is geopend in 1970. Het complex kent vele meditatieruimtes, bibliotheken en schitterende tuinen.

Het klooster is op ongeveer 20 kilometer afstand van Singaraja, en op 10 kilometer van het strand in Lovina.

Als jij rijd naar deze attractie dan is de eerste grote hint dat jij in de buurt bent het plaatsje Dusun Abian.

Vanaf daar is het makkelijk zij laten jou borden zien die jou de weg wijzen naar het klooster en de heetwaterbronnen.

Parkeren kan tegenover de ingang, welke typische Balinese architectuur vertoont, met een toren die een metalen bel behuisd.

Dit staat natuurlijk in contrast met de traditionele houten bel.

Een andere poort heeft een trap en aan de kant beelden van bewakers. Iedere stap markeert een trede in de boeddhistische achtvoudige pad naar verlichting.

Haar naam gegeven door de oprichter bestaat uit de woorden: Brahma, Vihara en Arama, welke gecombineerd zoiets betekent als “een plek voor zelf cultivatie”.

Hoge dennenbomen, getrimde gazons, goed onderhouden bloementuinen en hoogte dragen allemaal hun steentje bij aan de rust die de plek uitstraalt.

De Dharmasala is een studieplek waar de bhiku kunnen bidden, lezingen geven en plechtige activiteiten kunnen uitvoeren.

Door de tuin heen vind je verschillende boeddha figuren in verschillende houdingen.

De meest kenmerkende zijn twee met goud versierde bronzen boeddhabeelden die geschonken zijn uit Thailand en Sri Lanka.

De plek wordt ook gebruikt om te mediteren voor boeddhistische pelgrims.

Ook voor deze tempel geld dat jij de juiste kleding moet dragen. Dezelfde dresscode geldt voor deze tempel als voor de hindoe tempels.

Brahmavihara-Arama Locatie: Banjar Tegeha, Banjar, Buleleng, Noord Bali

Tel: +62 (0)361 929 54

De 7 mooiste tempels in zuid Bali

Het zuiden van Bali is een gebied waar vele tempels staan. Je kan er hierdoor meerdere op een dag bezoeken.

Naast de grote en bekende tempels die iedere toerist op zijn bucketlist heeft staan, hebben wij ook een paar onbekende toegevoegd waar jij in alle rust een mooi kiekje kan maken.

#3 Pura Goa Lawah niet voor bangeriken

Een van de meest belangrijke tempels is de Goa Lawah.

Het heeft een tempelcomplex gebouwd rondom een grotopening. In deze grot zitten groepen met vleermuizen.

Vandaar dat de vertaling van deze tempel vleermuis grot betekent.

Deze tempel heeft zich gevestigd als een van de eerste hindoeïstische tempel op het eiland.

Goa Lawah is bevindt zich in het dorpje Pesinggahan, in de Dawan regio.

Deze bezienswaardigheid is een van de eerste stops, als jij een tour neemt naar Candidasa en verder naar de oostelijke regio’s binnen Karagasem.

De Goa Lawah tempel is een groot complex aan de noordkant van de Jalan Raya Goa Lawah hoofdweg.

Het is een stop voor de lokale bevolking dat op reis gaat voor hun vakantie en een pauze inlast om te bidden en te offeren. Voordat zij weer op reis gaan.

Voor de algemene bezoeker is dit een kans om foto’s te maken van de tempel en om jouw benen te strekken en wat te drinken.

Aan de horizon zie je het silhouet van de Nusa Penida eiland.

Twee grote Banyan bomen staan bij de ingang van de Goa Lawah tempel.

Bij het binnenkomen van de tempels binnenplaats, zie je drie paviljoens in de drie hoeken van het complex.

Op deze plaatsen worden vaak fruit offerings gemaakt en waar gamelan orkesten spelen tijdens ceremonies.

In het middelpunt staat een oude altaar, welke vele menigte aan nectar vleermuizen heeft doorstaan.

Je kan ze zelfs horen achter de altaren bij de grot.

Hier staat ook een Shivaite altaar die al duizenden jaren staat. Samen met de mythische draak die de kosmos in balans houdt.

Dit was eens een plek om te mediteren voor priesters. Ook al lijkt dat onmogelijk met al dat geluid en gepiep van de vleermuizen.

Goed om te weten over de Goa Lawah Tempel

Het verhaal over de Goa Lawah tempel gaat als volgt.

De prins van de Mingwi kingdom verstopte zichzelf voor zijn vijanden in de grot en ging er verder in.

Uiteindelijk kwam hij uit bij de Besakih tempel aan de voet van Mount Agung.

Dit ligt noord oost van deze locatie.

Niemand heeft ooit geprobeerd dit verhaal te bewijzen op echtheid.

Volgens de lokale bevolking en de tempel gemeenschap leidt de grot naar drie verschillende locaties, namelijk Mount Agung, Talibeng en Tangkid Bangbang.

Er zijn verschillende bronnen die vertellen dat wanneer Mount Agung uitbarst dat er rook komt uit Goa Lawah.

De beste tijd om de tempel te bezoeken is in de ochtend. Dit is ook de tijd wanneer de lokale bevolking haar gebeden doet in de tempel.

Hoewel de middag ook lekker is aangezien de bomen genoeg schaduw bieden.

Goa Lawahs piodalan ofwel haar verjaardag vindt iedere 210 dagen plaats op de Balinese kalender. Het is dezelfde dag als de Uluwatu tempel.

Dankzij de constante stroom aan bedevaartgangers en toeristen is de tempel goed onderhouden.

Goa Lawah heeft een serie aan renovaties ondergaan rondom de muren en poorten.

Verwacht een grotere groep pelgrims rondom de Nyepi vakantie.

Goa Lawah temple locatie: Jalan Raya Goa Lawah, Pesinggahan Village, Dawan District, Klungkung.

#2 Pura Ulun Danu Bratan

De Pura Ulun Danu Bratan is een belangrijke plek voor hindoes.

Deze tempel is gelegen aan de westkant van Beratan in Bedugul.

De tempel heeft een strategische ligging. Het verbindt het noorden met het zuiden van Bali.

Pura Ulun Danu Bratan in Bali

De vertaling van Ulun Danu Bratan is: bron tempel van het meer Beratan.

Deze tempel mag je niet missen.

Het hoort in hetzelfde rijtje thuis als de Tanah lot en de Uluwatu tempel.

Geschiedenis

De Pura Danu Bratan is gebouwd in de 17de eeuw. Hier kan je de drie belangrijkste eenheden aanbidden van het hindoestaanse geloof, namelijk: Brahma, Vishnu en Shiva.

Naast deze goden kan ook de godin Dewi Danu worden geëerd in deze tempel.

De tempel gaat terug tot het Mengwi koninkrijk.

Archeologische opgravingen laten zien de tempel of heilige plek veel ouder is dan de de 17de eeuw.

Er zijn spullen gevonden die dateren uit de 5de eeuw voor christus. Zo zijn er een sarcofaag en een stenen bord gevonden.

De Pura Ulan Danu Bratan bestaat uit vier groepen met heiligdommen. In het oosten vind je de de prominente Lingga Petak altaar.

Daar vind je vier poorten die als een kompas werken. Elke poort wijst naar een andere windrichting.

De tweede groep staat in het westen. Deze eren een andere tempel die op de Puncak Mangu staat.

Deze staan voor de vruchtbaarheid voor de boden.

De heuveltop van de Mangu bevindt zich ten noordoosten van het Beratan meer.

De Pura Ulun Danu Bratan geeft de illusie weer te zweven. Dit komt doordat het meer een reflecterende werking heeft. De bergketens op de achtergrond maken het plaatje compleet.

De typische Balinese architectuur wordt meteen zichtbaar als jij binnenloopt. Het is aan alles te zien.

Niet alleen aan de tempels en de gebouwen, maar ook aan al de altaren en meru’s.

De drie belangrijkste goden worden hier aanbeden.

Sterker nog,

Er zijn verschillende meru’s voor gebouwd.

De god Vishnu heeft een altaar met 11 verdiepingen, Brahma 7 en de god Shiva heeft er 3.

Ook hier komen veel pelgrims naar deze tempel. Vooral tijdens feestdagen kan het hier druk zijn. De ceremonie waarmee de verjaardag van deze Tempel wordt gevierd heet Piodalan.

Als je het rustiger wilt hebben kan je het beste de tempel bezoeken wanneer er geen feestdagen of speciale ceremonies zijn.

Er zijn verschillende manieren om de omgeving van de tempel te verkennen.

Je kunt bijvoorbeeld een traditionele boot huren, een Jukun genaamd.

Wil jij toch liever niet te veel zweten, dan kan je ook een gemotoriseerde boot huren.

Als jij een adrenaline junkie bent, kan jij ook een jetski huren. scheur dan lekker over het water.

Ook zijn er mogelijkheden om te vissen. Er worden hengels een aas verhuurt zodat jij in alle rust van het meer en het uitzicht kan genieten.

Als buitenlandse toerist betaal jij een toegangsprijs van 10.000 IDR. De lokale bevolking betaald 7.500 IDR.

De tempel is geopend van 8:00 tot 18:00.

Je kan de tempel vinden aan de westoever van de Berantan bij het dorp Kuning.

Dit ligt in de regio Tabanan.

#3 vihara dharmayan kuta de verborgen tempel in Kuta

De Vihara Dhamayana Kuta is een tempel die verborgen ligt midden in kuta.

Deze tempel is een van de weinige boeddhistische tempels op het eiland.

Het werd bezocht door de 14de Dalai Lama. Tenzin Gyatso op zijn internationale rondreis in 1982.

Dit geeft aan hoe significant deze tempel is.

De Vihara Dharayana Kuta bevindt zich op nog geen kilometer van het belangrijkste strand in Kuta. Hierdoor kun jij er gemakkelijk heen lopen.

De andere naam voor deze tempel is de Kongco Leeng Gwan Kuta. Ook wel afgekort de Kongco Kuta.

Je kan de tempel makkelijk over het hoofd zien, doordat het aan een eenrichtingsweg ligt en enigszins verscholen.

Als jij op zoek bent naar deze tempel moet je letten op de rode muren en muurschilderingen.

De Vihara Dharmayana is gebouwd in 1876. Neem dus een kijkje in de rijke geschiedenis van de kustplaats.

De lokale bevolking heeft er voor gezorgt dat de tempel in prima staat is ondanks haar ouderdom.

Ontsnap in deze tempel aan het hectische verkeer. Kom tot rust op de binnenplaats.

De wierook die brand in de tempel geeft het een spirituele sfeer mee.

Het hoofdgebouw of Baktisala is versierd met rode lantaarns, die gemonteerd zijn aan de rand van het dak.

Rode draken die dreigende kijken ondersteunen het dak.

Tegenover de Baktisala is een geschikte plek om te bidden. Daar is een Boeddha met vier gezichten.

Deze wordt omringt door een kleine gracht waar schildpadden in liggen.

Je bent van harte welkom als bezoeker en er is gratis toegang.

Je hoort je wel te houden aan een bepaalde dresscode. Zo mag je niet in shorts naar de tempel gaan.

Vihara Dharmayana Tempel

Boeddhistische Tempel

Openingstijden: 09:00 – 20:00

Locatie: Jalan Blambangan, Kuta

Telefoon: +62 361 762362

#4 pura luhur uluwatu: de mooiste zonsondergang

De Pura Luhur Uluwatu is een van de zes spirituele pilaren in Bali.

Het is een geweldige locatie, die zich bevindt op een cliff, op ongeveer 70 meter boven zeeniveau.

Deze tempel deelt ook een meer dan mooie zonsondergang op de achtergrond. De Pura Luhur Uluwatu is echt een van de beste plaatsen op het eiland om de zonsondergang te zien.

Je kan de indische oceaan zien.

Daarnaast voeren dansers dagelijks hun Kecak dans op.

De balinese architectuur, de traditioneel gestylde poorten en eeuwenoude sculpturen voegen echt iets toe aan de charme van deze tempel.

Zonder twijfel kan ik jou vertellen dat hetgeen wat deze tempel speciaal maakt is de setting van deze tempel. Het ligt op een plateau op 70 meter boven zeeniveau.

Ulu betekend top en watu betekent steen of rots. Dit verwijst natuurlijk naar hoe deze tempel gelegen ligt. Bovenop een rots.

De vele archeologische overblijfselen vertellen dat de tempel dateert uit de 10de eeuw.

Er zijn twee ingangen naar de Uluwatu tempel. Vanaf het zuiden en noorden kan je allebei naar binnen gaan.

Daar is een klein bos waar apen zich in hebben gevestigd.

Het wordt geloofd dat zij de tempel bewaken van slechte invloeden.

Het kronkelige pad naar de tempel is versterkt met betonnen muren aan de kant van de cliff.

Het duurt ongeveer een uur om van de ene plek te gaan naar de andere, aangezien er verschillende punten zijn waar jij moet stoppen om door een hek heen te gaan.

Het uitzicht vanaf het water, die tegen de rotsen slaan samen met de horizon zijn geweldig.

De hindoeistische balinezen geloven dat de goden Brahma, Vishnu en Shiva een worden op dat punt.

Hierdoor is de tempel een plek om Siva Rudra te eren. Zij is de god van alle elementen en aspecten van het leven in het universum.

De tempel van Uluwatu is er ook om kwade zee geesten buiten bali te houden.

De historische inscripties beweren dat de Uluwatu tempel werd gebouwd door Mpu Kuntaran. Dit was een Majapahit monnik die ook betrokken was bij het neerzetten van andere belangrijke tempels zoals de Pura Sakenan in Denpasar.

Een heilige priester uit het oosten van Java, Dhang Huang Dwijendra sloot Uluwatu tempel om zijn eindpunt te zijn.

Balinese hindoeïstische gelovers geloven dat hij het hoogste punt van spiritualiteit heeft bereikt door getroffen te worden door bliksem en vervolgens te verdwijnen.

De legende zegt dat Dhang Hyang Dwijendra de architect was van Uluwatu tempel. Net zoals andere tempels op bali, lombok en sumbawa.

Tot 1983 was de Uluwatu tempel slecht te bereiken.

Daarbij komt dat een blikseminslag in 1999 de tempel gedeeltelijk in brand heeft gezet.

De tempel is vervolgens gerestaureerd.

Waar jij vooral op moet letten zijn de snijwerken boven de poorten. Daar staan bloemen en bladeren in gegraveerd.

Voor elk van hen staan een paar beelden die de vorm hebben van een mensenlichaam met een olifanten hoofd.

Een erfenis uit de 10de eeuw is een stuk stenen poort dat te vinden is in de binnenplaats van Pura Uluwatu.

In de 16de eeuw zijn er drie beelden bijgekomen, een van hen is Brahma.

Er zijn twee twee stenen in het tempelgebied die samen een sarcofaag vormen.

Het strand waar deze tempel aan ligt staat bekend om haar geweldige golven onder surfers.

Wat je moet weten over de Uluwatu tempel is dat elke zes maanden volgens de balinese 210 daagse Pawukon cyclus, vindt er een grote viering plaats.

De koninklijke familie van Jro Kuta van Denpasar zijn de organisatoren van het event.

Er staan borden die de bezoekers moeten waarschuwen dat de apen spullen afpakken die schitteren zoals camera’s en brillen.

Hoewel zij rustiger kunnen zijn als er contact wordt gezocht met bananen en pinda’s. Dit geeft de kans om jouw spullen terug te winnen.

Er is geen significante erosie aan de kustlijn van de tempel.

Sommige volgers geloven dat dit te maken heeft met een manifestatie van hun hogere machten.

Publieke faciliteiten zijn aanwezig, maar niet in de tempel zelf.

Het aantal verkopers is een stuk minder bij deze tempel dan bij andere tempels.

Bezoekers zijn verplicht om een sarong en een sjerp te dragen.

Als jij deze nog niet hebt kan jij ze huren bij de tempel zelf.

De beste tijd om heen te gaan is vlak voor zonsondergang. Dit gebeurd iedere dag tussen 18:00 en 19:00.

De bezoekers moeten een kleine honorarium betalen.

Het gene wat het een fantastische plek maakt om zo’n dans te bewonderen is de achtergrond.

Let op dat er geen publiek transport is zoals bussen om er te komen. Dit kan terugreizen naar jouw locatie moeilijk maken.

Je hebt hier geen gids nodig.

Hoogtepunten en bezienswaardigheden

Achter de hoofdaltaar in en van de binnenplaatsen van de tempel ligt een beeld van Brahmin. Het gezicht richt zich naar de zee.

Er wordt gespeculeerd dat dit Dhang Hyang Dwijendra moet voorstellen.

De openingstijden zijn: 09:00 tot 18:00. Maar om te bidden kan je er 24 uur per dag naar binnen.

Locatie: Pura Uluwatu bevindt zich in Pecatu Village, Kuta sub-district, Badung regency.

Het ligt op ongeveer 25 kilometer ten zuiden van Kuta en normaal gesproken duurt het ongeveer een uur om hier te komen.

Hoe moet je er komen: Neem de hoofdweg naar Nusa Dua en Jimbaran en volg dan oplopende weg naar Uluwatu.

#5 Pura Tanah Lot

De pura tanah lot ligt aan de kust van Bali.

De pura tanah lot wordt ook wel tanah lot tempel genoemd.

De tempel is op rotsen gebouwd.

Hierdoor toornt het uit boven de zee en jou een prachtig uitzicht verleent over de zee aan de ene kant en het eiland aan de andere kant.

Omringt liggen kleinere heiligdommen.

Daarnaast liggen er accommodaties die jouw verblijf aangenaam kunnen maken.

De tanah lot tempel ligt op ongeveer 20 kilometer afstand van kuta.

Vanuit kuta zijn er excursies te boeken naar deze tempel.

wil jij de Pura Tanah lot tempel bezoeken?

De tempel is gebouwd in een unieke locatie, namelijk de zee.

Hierdoor is het niet altijd mogelijk om de tempel te bereiken.

Als het vloed is de tempel omringt met water, waardoor de tempel niet te bereiken is. De paden overspoelen die naar de tempel toe leiden liggen dan ook onder water.

Bij eb kan jij de tempel wel bezoeken.

Het is niet toegestaan om de daadwerkelijke tempel te bezoeken.

maar,

het is wel toegestaan om het eiland te bezoeken en de omgeving rondom de tempel.

Ondanks dat jij niet naar de tempel kan is het nog steeds de moeite waard om de tempel te bezoeken. Het uitzicht is overweldigend.

De tempel aan de zee

Bij eb kan jij dus oversteken naar de Tanah lot tempel.

Je kan dan de zeeslangen dan bewonderen die de tempel bewaken.

De slangen bevinden zich in de kloven van Tirta Pabersihan fontein.

De fontein is natuurlijk uitgesleten. In de fontein bevindt zich de bron waar het heilige water ligt voor de tempels in de omgeving.

Je kan door priesters gezegend worden, deze sprenkelen water over jouw hoofd.

Legende van Tanah Lot tempel

De legende van Tanah Lot gaat als volgd. In 1489 reisde een hoge priester van het Majapahit koninkrijk van Oost-Java naar Bali toe om het hindoeïsme te verspreiden.

Om de zeegod Baruna te eren vestigde de priester (Dang Hyang Nirartha) zich op de locatie van Tanah Lot.

Terwijl hij zijn kennis deelde over het hindoeïsme aan de dorpsbewoners, kreeg de priester het aan de stok met het dorpshoofd.

De priester haalde een rots omhoog uit het water. Waarna de vleugels in zeeslangen veranderden.

Origineel heette de naam rots Tengah Lod. Dit betekend letterlijk “in de zee”.

Bekering

De dorpelingen bekeerden zich nadat Dang Hyang dit wonder verrichte. Daarbij werd hen een heilige kris dolk geschonken.

Deze dolk is tegenwoordig een heilig erfstuk. Het behoort tot het koninklijk paleis van Kediri.

Na het lopen van een 11 kilometer lange bedevaartstocht, bezoeken de pelgrims het relikwie.

De dag waarop het gedaan wordt heet Kuningan dag. Dit is ook de dag waarop de pelgrims naar de Luhur Pakendungan tempel trekken.

Dit is ook de plek ook de plek waar de priester mediteerde.

De Tanah Lot in ere hersteld

De tempel was er slecht aan toe.

In de loop van de tijd heeft de Tanah Lot tempel veel te verduren gehad.

Zo zijn de rotsen rondom de tempel beschadigd door erosie. Hierdoor was het er in 1980 slecht aan toe.

Dankzij de hulp van de Japanse overheid kon de Tanah Lot tempel behouden worden. Vanaf dat moment is de tempel volledig gerestaureerd.

De rots waarop de tempel staat is voor een derde kunstmatig tot stand gekomen.

De schitterende omgeving van de Tanah Lot

De toeristen en pelgrims bezoeken niet alleen de tempel. Er zijn ook veel plekken op het vasteland die zij bezoeken.

Daar vind je winkels met souvenirs en kunst van de tempel.

Daarnaast kan je daar wat eten en drinken. De tentjes die daar staan verkopen traditionele gerechten.

Doordat de tempel omgeven wordt door water, is het belangrijk om de weersverwachtingen in de gaten te houden.

Verder staan er altijd reddingsdiensten paraat, die toezicht houden op het water.

Handig om te weten over de Tanah Lot

Je kan de Tanah Lot tempel bezoeken dankzij een toegangskaart.

Denk bij het parkeren van jouw auto dat je parkeerbonnen aanschaft.

Als jij de tempel wilt bezoeken kan je dit ook doen met een dagtour.

maar,

Als de heilige dag van Kuningan is aangebroken, neem dan ook een kijkje bij de parades.

Voor deze tempel geldt ook dat jij je moet houden aan de kledingvoorschriften.

#6 Pura Besakih Bali’s moeder tempel

De Besakih Tempel ook wel bekend als de moeder tempel is meer dan 1000 jaar oud.

Op meer dan 1000 meter hoogte aan de zuidwestkant van Mount Agung.

Besakih is een artistiek en uniek complex. Het omvat meer dan 86 tempels. Dit is inclusief de hoofd tempel, de Pura Penataran Agung. Oftewel de grote tempel van de staat.

Besakih is de grootste en heiligste tempel op het eiland en is omgeven bij adembenemende rijstvelden, heuvels, bergen en stroompjes.

Voor de balinese bevolking is het bezoeken  van de tempels heiligdommen een speciale bedevaart.

Mount Agung’s hoge locatie geeft het een bijna mythische sfeer.

Veel trappen leiden naar de heilige berg. Deze leiden naar de vele tempels. Zij variëren in type, status en functies.

Pura Besakih heeft drie tempels die toegewijd zijn aan de hindoe drie eenheid.

Pura Penataran Agung in het midden heeft witte banners voor shiva, de vernietiger.

Pura Kiduling Kreteg aan de rechterkant heeft rode banners voor Brahma, de maker.

en Pura Batu Madeg representeert Vishnu, de behouder, heeft zwarte vlaggen.

Je kan andere tempels bezoeken in Pura Besakih, maar veel van de binnenplaatsen zijn gesloten voor het grote publiek. Alleen bedevaartgangers mogen naar binnen.

Pura Besakih is de enige tempel die geopend is voor iedere volger van elke kaste. De reden waarom deze geopend is voor iedereen is vanwege het feit dat zij het centrum zijn voor alle ceremoniële activiteiten.

Geschiedenis van de Besakih tempel

Pura Batu Madeg heeft een centrale steen dat aangeeft dat het gedeelte van de Pura Besakih al eerder werd gezien als een heilige plaats. Dit gebeurde al in de oudheid.

tijdens zijn isolatie had een hindostaanse monnik een droom om huizen te bouwen voor mensen. Dit was in de achtste eeuw.

Veel van de volgers van deze monnik gingen dood aan ziekte en ongelukken tijdens dit project.

Nadat het klaar was werd het Basuki genoemd. Het refereert naar de Naga Besukian. Een draak, waarvan werd geloofd dat deze in de berg woonde.

De naam ontwikkelde zich later tot Besakih. Andere altaren werden geleidelijk gebouwd. Pura Besakih werd de hoofdtempel gedurende het veroveren van bali door de Majapahit rijk in 1343.

Sindsdien kent de Pura Besakih de nodige restauraties. Aardbevingen in 1917 en de uitbarsting in 1963 hebben het complex flink beschadigd.

De lavastroom gleed voorbij de Pura Besakih en het wordt geloofd dat het een mirakel is van de goden dat de lavastroom het complex niet geraakt heeft.

Besakih tempels hoogtepunten en kenmerken

De grootste tempel in het complex is de Pura Penataran Agung. Het heeft verschillende gebieden.

De verschillende gebieden representeren de zeven lagen van het universum, elk met hun eigen altaren.

Pura Pasimpangan aan het oosten van de hoofdstraat staat op drie kilometer afstand van de Pura Pangubengan.

Het dichtst bij de piek van de berg ligt de Pura Pangubengan. Het kent een geweldig uitzicht en is op ongeveer 30 minuten lopen van Pura Penataran Agung.

Op ongeveer 10 minuten ten oosten van Pura Pangubengan is Pura Batu Tirtha. Het is waar heilig water uit de bron komt voor de karya agung ceremonies op Pura Besakih en Pekraman dorpjes.

Vier tempels binnen het complex reflecteren de vier vormen van god. Zij wijzen als een kompas de windrichtingen aan.

Pura Batu Madeg in het noorden, Pura Kiduling Kreteg in het zuiden, Pura Gelap in het oosten en Pura Ulun Kulkul in het westen.

Batu ngadeg betekent letterlijk staande steen. Het werd gevonden bij het altaar van Meru Tumpang Sebelas op Pura Batu Madeg, voor Meru Tumpang Sebelas is de Pesamuan altaar.

Op tenminste 20 minuten ten noordwesten van Pura Batua Madeg ligt Pura Pninjoan. Je loopt langs een rivier  om er te komen en ligt op een kleine heuvel.

Het mooie uitzicht van hier omvat zowel alle altaren van Pura Penantaran Agung, de stranden en het zuiden van Bali in de verte.

In het westen is Pura Ulun Kulkul. Het is beroemd voor de houten gong.

Aan De noordkant van Pura Ulun Kulkul is Pura Merajan Selonding. Daar word de koning genoemd in de inscripties.

Pura Gua aan de oostkant van de hoofdstraat is het huis van de draak god. Er is een grote grot in de canyon. De opening van de grot is dicht. Dit komt door de erosie van de rivier die er langs gaat. Maar mensen doen nog steeds yoga naast de grot.

Pura Jengglala in het zuidwesten van de Pura Penataran Agung is wordt ook vaak Pura Hyang Haluh genoemd door lokale toegewijden.

De Setra Agung begraafplaats is ten zuiden van de tempel. Hier zijn heilige oude stenen beelden die in de vorm van mythische vogels zijn gehouwen.

Pura Baskukian Puseh jagat bevindt zich in het zuidoosten van Pura Penataran Agung, de hoofd fundatie van Pura Besakih.

Goed om te weten

De Besakih tempel is genomineerd als een werelderfgoed in 1995, maar blijft tot op heden alleen genomineerd.

Er zijn ten minste 70 ceremonies of religieuze feesten die ieder jaar worden gehouden. Ieder altaar kent haar eigen jaarlijkse feest. Plus de grote vakanties die gebaseerd zijn op de 210 daagse Balinese Hindoe kalender.

Pura Basukian, Pura Penataran Agung en Pura Dalem Puri worden gezien als de moeder tempels.

Hun altaren bevatten religieuze literaire verwijzingen naar hoe een tempel gebouwd dient te worden.

Gedurende de dag transformeert Basakih zich tot een drukke toeristenval, met burgers die zich tempelbewakers noemen. Daarnaast vind je er sjacheraars en venters die hun spullen proberen te verkopen.

Denk erom dat jij de juiste kleding aan hebt. Dit betekend de juiste top, een sarong en een sjerp.

De beste tijd overdag om deze tempel te bezoeken is in de vroege ochtend, of in de avond als het complex een stuk rustiger is.

De officiële gidsen zijn makkelijk te vinden dankzij hun kleding. Deze dragen batik shirts met een symmetrisch patroon.

De dienst is niet gratis, maar ook niet duur gezien de grote van het complex.

Sarongs en sjerps kan je huren. Je kan ze ook kopen bij de vele stalletjes buiten het tempel complex. Onderhandelen is aangeraden.

Het is verboden voor vrouwen die aan het menstrueren zijn,

Vergeet niet om geld te wisselen in de bekendere gebieden. De wissel ratio's kunnen jou hier misleiden en zijn niet betrouwbaar.

Besakih tempel is geopend tussen 08:00 - 17:00, maar is eigenlijk 24 per dag open aangezien het een heilige plek is waar gebeden wordt.

Hoe kom jij er: van Sanur neem je de Kusamba weg naar Klungkun. Ga richting het noorden naar Klungkun en neem dan de afslag aan de rechterkant bij Menanga. Zo kom je bij Besakih. De weg vanaf Sanur zou niet langer moeten duren dan twee en een half uur.

#7 Sakenan tempel

De Sakenan tempel is een belangrijke tempel in het zuiden van bali.

De tempel bevindt zich in aan de noordwestkust van Serangan. Dat is een klein eiland dat 10 kilometer ten zuiden van Denpasar ligt.

De Sekenan tempel is gebouwd in de tiende eeuw door de hogepriester Mpu Katuran. Die kwam in 1001 n.chr aan in Bali.

Dat is nog voor de van van de Majapahit koninkrijk. Hij was op een missie om de socio-religieuze aspect van de Balinese gemeenschap te reconstrueren.

De tempel kent twee significante gebieden.

Het grootste gebied is kent veel restauraties. Behalve de antieke muren rondom de tempel, en een kleiner gedeelte dat haar oude kenmerken nog steeds bezit.

De oude tempel is gemaakt van kalksteen en koraal.

Naast en in de tempel vind je torenhoge bomen.

Deze bomen zijn versierd met geruite doeken en worden beschouwd als de bewakers van de tempel.

Vroeger kwamen honderden pelgrims naar de Sakenan tempel voor haar jaarlijkse viering. Deze bereikten zij tijdens laag tij te voet en tijdens vloed per boot.

Sinds de bouw van de brug zijn de boottochten iets uit het verleden.

Tijdens de aankomst gaan de volgelingen eerst naar de Pura Susunan Wadon. Dat is een tempel apart van de hoofdtempel, de Sakenan tempel, op ongeveer een halve kilometer oostwaarts.

De gebeden gaan dan verder richting de Pura Susunan Agung en vervolgens naar de Pura Dalem Sakeman.

Toegang tot de Sakenan tempel en het eiland van Serangan gaat gemakkelijk via de brug.

Tijdens de viering is er een entreeprijs die verschilt van 2.000 tot 5.000 IDR.

Er worden tijdens deze viering meerdere dansoptredens getoont. Dit geeft een goed moment om foto’s te maken.

Probeer niet te lopen op plekken waar zij offeren maar loop er omheen.

Als mensen zich in een rij voegen probeer deze dan niet te storen.

Hoe kom je er:

Sakenan Tempel locatie: Serangan eiland, zuid Denpasar.

Volg de weg tegenovergesteld van Lotte Mart op de Jalan Bypass Ngurah Rai vanuit Sanur.

De 2 vetste Tempels in Centraal Bali

Ondanks dat het niet zo veel tempels kent als bijvoorbeeld in het zuiden van Bali. Kent centraal bali wel een van de belangrijkste tempels van het eiland.

#1 Tirta empul

Tirta Empul is een belangrijk tempel complex en heilige waterbron.

Het ligt in het plaatsje Manukaya in centraal bali.

De plek dient als setting voor veel oude verhalen tussen goed en kwaad.

Het is ook en nationaal cultureel erfgoed. Het complex werd gebouwd rond 960 en heeft bestaan toen het oude balinese koninkrijk in volle glorie was. Met name de tijd van de Warmadewa dynastie.

Een ander belangrijk gebouw op de top van de heuvel is het presidentiële paleis. Dat werd gebouwd tijdens de jaren van de eerste president van Indonesië.

De vertaling van Titra empul is Heilige waterbron. De naam is eigenlijk van de waterbron die is gelegen in de tempel.

De bron voedt verschillende zuiverings baden, pondjes en vijvers. Al dit water stroomt uiteindelijk naar de Tukad Pakerisan rivier.

Verschillende plekken door de regio en vele andere archeologische relikwie relateren aan de lokale mythes en legendes.

Zoals gebruikelijk met balinese tempels kent het complex van de tirta empul drie secties. Namelijk het eerste hof, het tweede hof en het derde hof.

Waarbij het derde hof bedoeld is voor bidden.

De bezoekers van de Tirta Empul komen allereerst in de groene tuinen en paden vergezeld door beelden en tropische planten die leiden tot de ingang.

Nadat jij de typische candi bentar (tempel poort) door bent, wordt jij begroet door een binnenplaats die jou leidt naar een wantilan aan de rechterkant.

Binnenin de centrale binnenplaats, ook wel de madya mandala genoemd, kunnen pelgrims eerst door een rechthoekige zuiverings bad.

Daar zijn 13 uitvoerig gesculptuurde spuiten te zien, die van west naar oost staan opgesteld.

Nadat zij gebeden hebben bij een altaar, mogen zij verder naar het kristalheldere berg water.

Maak met jouw ineen gevouwen, buig jij onder het spuitende water van de eerste tuit. Ga zo door tot de elfde.

Het water van de twaalfde en dertiende tuit zijn bedoeld voor reinigings doeleinden tijdens begrafenis rites.

De mythe achter de genezende en zuiverende bron vertelt over een balinese heerser, ook wel bekend als Mayadenawa. Die trotseerde de invloeden van hindoeïsme en verbood zijn onderdanen om te bidden en hun geloof uit te voeren.

De legende vertelt dat dit uiteindelijk de goden kwaad maakte en Indra de god temde Mayadenawa uiteindelijk.

De hoogtepunten van de Tirta empul tempel

De verstoppertje tactieken van een op de vlucht geslagen Mayadenawa vonden plaats over de gehele regio. Van de rivier de Petanu tot Pakerisan en Tampaksiring in het noorden.

Vandaar ook dat veel natuurlijke plekken vernoemd zijn naar het verhaal.

Een voorbeeld hiervan is Tampaksiring. Tampak betekent voet en siring betekent zijweg. Dit refereert naar het hoofdstuk waar de vluchtende koning zijn voetafdruk achterliet op de heuvel.

Daar creëerde de koning een giftige bron, zodat de vermoeide troepen van Indra daar dronken en omkwamen.

Het viel Indra op dat zijn mannen waren gevallen en sloeg snel zijn staf in de grond om de omgeving te zuiveren. Een bron spoot uit de grond om de troepen te genezen.

Dit verhaal werd de legende die rondom de heilige bron van de tirta empul bleef hangen.

Goed om te weten over de Tirta Empul tempel

Net als bij alle andere tempels in Bali is ook hier een dresscode van kracht. Kleed je altijd respectvol.

De simpele balinese tempel dresscode voor gasten is een traditionele kamen om het beneden lichaam en een sjerp om jouw middel.

Het is verboden om de tempel te betreden voor vrouwen als het jouw periode van de maand is. Zij mogen alleen in het buitenste gedeelte van de tempel komen.

Het is verleidelijk om zelf te baden in een van de zuiverings baden.

Dit is niet de bedoeling. Alleen bedevaartgangers en gelovige mogen dit doen.

Aan het begin van het tempelcomplex bevindt zich een grote parkeerplaats. Aan de oostkant van de parkeerplaats vindt zich een kunst markt en rijen met winkeltjes die verschillende souvenirs en andere curiositeiten verkopen.

Er zijn ook verschillende warungs en voedsel kraampjes, die jouw een heerlijke versnapering kunnen verschaffen.

Tirta Empul Temple Openingstijden: 09:00 – 17:00

Locatie: Manukaya village, district of Tampaksiring, Gianyar, centraal Bali.

#2 Pura taman ayun

De Taman Ayun tempel is een mijlpaal in het dorpje Mengwi op ongeveer 17 kilometer ten noordwesten van Denpasar.

Dit tempelcomplex laat ongelovelijk mooie traditionele architectonische kenmerken zien. Dit is te zien door de gehele binnenplaats heen.

Daarnaast omsluit de binnenplaats vijvers vol vis en lotusbloemen.

De tempel was gebouwd rond 1634 door de heerser van het Mengwi koninkrijk, Tjokerda Sakti Blambangan.

De tempel kent chinese invloeden en onderging een significante restauratieproject in 1937.

De torens van de tempel altaren maken het grootste gedeelte van het profiel van de tempel.

Het is een gift van de mensen van Mengwi een referentie naar hun adellijke voorouders.

Het tempel complex wordt gezien als de moeder tempel van Mengwi.

De Taman Ayun tempel dient als de hoofdtempel voor de mensen die de hindoe goden aanbidden in Mengwi.

Verder dient deze tempel en andere als een verenigt symbool voor de koninklijke familie van Mengwi.

Het tempelcomplex van Taman Ayun bestaat uit vier verschillende niveaus. De een is nog hoger dan de ander.

Het eerste niveau wordt de Jaba genoemd en verwijst naar de buitenlaag. Het is bereikbaar door een enkele ingang en pad over het water.

Binnenin, bij de ingang, is een kleine beschermheilige en aan de rechterkant een grote wantilan hal waar de bevolking samenkomt.

Een hoge fontein met tuiten steekt uit in de hoofdrichting en kan gezien worden in dit gebied.

In het volgende gebied kan een kleine samenstelling van tempels gezien worden, genaamd Pura Luhuring Purnama.

Het tweede en derde terras zijn ietsje hoger dan de eerste. Om binnen te komen dienen bezoekers door een tweede poort te gaan waar een overkapping genaamd Bale Pengubengan heb begroet met ornamenten die de negen hindoe goden moeten voorstellen.

Aan het oosten van deze plek is een kleine tempel genaamd Pura Dalem Bekak.

In de westhoek is acht meter hoge houten bel toren, ook wel bekend als Bale Kulkul.

Een klim naar boven zal twee hangende rechthoekige houten bellen zien. Plus een hoge en spectaculair uitzicht over het hele complex.

De bezienswaardigheden van de Taman Ayun tempel in bali.

De vierde en laatste binnenplaats wordt gezien als de meest heilige, en dus het hoogste in rang.

Het wordt Utama Mandala genoemd.

Dit gebied is alleen geopend gedurende ceremonies en is de toegangsweg naar erfstukken en andere ceremoniële parafernalia.

Een andere poort aan de oostkant biedt dagelijkse toegang.

Meerdere niveaus maken de skyline van de tempel.

De drie niveaus van de tempel duiden de drie kosmologische levels aan van het balinese hindoeïsme. Dit zijn, de wereld van de mens, het rijk van de goden en de het allerhoogste goddelijke level.

De naam Taman Ayun is vrij vertaald de mooie tuin.

De vijvers rondom de tempel waren eerst koninklijke plaatsen voor de bedienden van het paleis om te varen met kano's.

Tegenwoordig wordt het gebied omheind en de bezoekers wordt toegang geweigerd.

Goed om te weten over de Taman Ayun tempel

Het bedrag dat jij moet betalen voor de Taman Ayun tempel is 3000 tot 4000 rupia.

De tempel deelt dezelfde verjaardag als de Uluwatu tempel. Deze wordt gevierd op de 210de dag van de balinese Pawukon kalender of op iedere Kliwon Medangsia dinsdag.

Op de verjaardag van de tempel zie je vele bedevaartgangers naar de tempel toe gaan.

Een trip naar het complex van Taman Ayun tempel is gebruikelijk inbegrepen bij een lange reis door het noordelijke of centrale gedeelte van Bali.

Het is voornamelijk een stop voor bezoekers die op reis zijn naar bedugul, aangezien de tempel op de route ligt hier naar toe.

Het is een geweldige plek om er rond te lopen en je te verbazen over de vroege en traditionele balinese architecturale kenmerken dat het eiland te bieden heeft.

Ondanks dat de vijvers niks zijn in vergelijking met de glorieuze dagen van het verleden.

Toch geeft de met mos bedekte muren en algen gevulde water een rustieke charme aan het geheel.

Aan het noorden van de bel toren is een paviljoen genaamd Bale Loji.

In het verleden namen priesters en ceremoniële bezoekers voorbereidingen en pauzes hier.

Tegenwoordig zijn het voornamelijk kunstenaars die hier komen.

Schilderijen kan je hier ook kopen.

Het museum Manusa Yadnya bevindt zich tegenover de tempel.

Het museum laat balinese hinduistische rituelen en menselijke overgangsrites zien. Het is vaak een gemakkelijke en extra bezienswaardigheid om te doen tijdens jouw bezoek bij de Taman Ayun tempel.

Taman Ayun Tempels openingstijden: 09:00-16:00

Locatie: Village of Mengwi, Badung regency, ongeveer 17 kilometer ten noordwesten van Denpasar.

Hoe kom je daar: Volg de hoofdweg noordwaarts van Denpasar naar het gemeenschappelijke Jalan Kapal doorgang richting Bedugul. Bij het bereiken van Mengwi, kan het niet gemist worden.

Tips bezoeken Tempels op Bali

Etiquette balinese tempels

Zoals al eerder is benadrukt moet jij je houden aan de regels en etiquette van de tempels om deze te bezoeken.

Met name de echte balinese lokale bevolking is hier erg op gesteld.

Dingen die dus echt niet kunnen zijn:

  • het dragen van een tank top
  • ontblote schouders
  • een korte broek

Zorg er dus voor dat jij je schouders en ellebogen bedekt. Ditzelfde geldt voor jouw benen.

Dit kan je simpelweg doen door een shirt met lange mouwen aan te trekken, een lange broek of een sarong om je middel te binden.

Jouw voeten worden als onhygiënisch beschouwd in bali. Zorg er dus voor dat jij niet met jouw voeten richting een heiligdom wijst.

De locals lossen dit op door met hun benen gekruist te zitten.

Ook bloeden kan echt niet.

Als jij dus een open wond hebt is het niet toegestaan om de tempel te betreden.

neem voldoende drinken mee

De afstanden tussen de parkeerplaats en de tempel kan groot zijn. Dat is zonder dat je langs tentjes komt waar je wat kan eten of drinken.

Verspil daarom geen tijd aan het zoeken naar een restaurant.

Dit kan je doen door zelf water, fruit en eventueel wat zoutjes mee te nemen.

huur een scooter

Wil jij niet afhankelijk zijn van lokaal vervoer. Huur dan een scooter. Deze kunnen je verder brengen dan andere transport methode en je kan vertrekken wanneer het jou uitkomt.

Als jij een scooter wilt huren dan kost jou dit ongeveer 50.000 tot 60.000 IDR per dag. Omgerekend is dit 4 euro.

De benzineprijzen zijn rond de 0,40 cent.

Het is wel belangrijk dat jij een internationaal rijbewijs bij je hebt.

Lees de algemene voorwaarde eerst goed door en draag ten alle tijden een helm.

Architectuur van de balinese tempels

De tempels op bali verschillen van die van de tempels in India. Een balinese tempel of Pura is een open ommuurde ruimte.

Daarin vinden een aantal meru’s en paviljoenen.

Een meru is een toren, deze lijkt op een pagode, en is gewijd aan een god. De vorm verwijst naar een mythische berg.

Pura’s of tempels zijn ingedeeld in drie hoven. Deze worden mandala’s genoemd. De hoven zijn met poorten verbonden.

Nista mandala: is de naam voor het eerste hof. Vaak wordt dit vormgegeven als een open ruimte. De ruimte wordt gebruikt om men voor te bereiden om de tempel te bezoeken en soms voor voorstellingen.

Madya mandala: is de naam voor het tweede hof. Het is bereikbaar vanuit de nista mandala. Soms kun je via een zijingang direct het tweede hof bereiken.

In het tweede hof vinden verschillende rituelen plaats. Verschillende paviljoenen zijn hier te vinden. Denk aan de wantilan, waar mensen samenkomen, of de bale kulkul, waar de spleettrommel wordt bespeeld. Verder vind je er een bale gong waar de gamelan wordt bespeeld.

Utama mandala: Dit is het meest heilige deel van het complex. de Utama mandala is nooit direct vanuit de buitenkant te bereiken. Het wordt betreden vanuit het tweede hof. Voor toeristen is het meestal niet toegankelijk. In dit gedeelte staat de lotustroon van Acintya (de belangrijkste godheid van Balinees hindoeïsme. In deze ruimte staan ook de meru’s en altaren om offers voor te maken.

De tempels kennen vaak twee soorten poorten. De Candi Bentar en de Paduraksa.

De Candi Bentar vormt de doorgang tussen het eerste en tweede hof. Het is een grote gespleten poort.

De Paduraksa is de poort van het tweede hof naar het derde hof. Deze poort is overdekt.

Verschillende functies tempels

De tempels op bali hebben verschillende functies. Daardoor zijn zij ook gebouwd op verschillende plekken.

De soorten tempels die onderscheiden kunnen worden zijn:

Pura kahyangan jagad: dit zijn tempels die op de helling van een vulkaan of berg te vinden zijn. Denk aan de tempels op gunung agung.

pura tirta: dit is een watertempel. Deze hadden een maatschappelijke rol. Zij werden gebruikt voor het reguleren van irrigatiewater.

pura segara: een zeetempel. Deze werden gebouwd om de zee goden te eren en bevinden zich rond de kust in de 16de eeuw. De tempels bevinden zich rondom de het eiland en het was de bedoeling dat je een tempel kon zien vanuit een zeetempel.

Dorp- en stad stempels: deze zijn gebouwd om Brahma te vereren. Dit is de personificatie van de scheppende aspect van de goddelijke Hindoe-drie eenheid.

Pura mrajapati: deze tempels zijn gewijd aan de Praja Pati's. Deze tempels dienen om overleden personen en familieleden op te baren voordat zij gecremeerd worden.