Beste reistijd Bali - klimaat, regenseizoen, Bali per maand

Laatst bijgewerkt: 10-03-2020

De beste tijd om Bali te bezoeken is niet nog niet zo makkelijk te bepalen. Bali kent verschillende seizoenen. Iedere maand heeft zijn voor- en nadelen.

Maar welke is het meest geschikt voor jou?

In dit artikel lees jij welke maand het meest geschikt is voor jou. Wat het weer doet elke maand zodat jij weet wat jij in moet pakken. Welke activiteiten jij kan doen per maand.

Voor het klimaat spelen drie verschillende factoren, namelijk: benauwdheid, regen en drukte

Welke twee seizoenen jij rekening moet houden als jij Bali bezoekt

Droge seizoen

Het droge seizoen in Bali is van april tot september. Bali kent dan haar piek in toeristen in juli en augustus. De temperatuur is zeer stabiel het hele jaar door.

In het droge seizoen toont Bali zich van haar mooiste kant. Het strand tovert zich dan om tot paradijs. Ze zijn schoon, wit en wordt vergezeld door een azuurblauwe zee.

Maar…

Soms kan het onverwachts flink regenen in het droge seizoen. Hoewel de frequentie een stuk minder is. Dit is vooral goed te zien aan de noordkust van Bali.

De gemiddelde hoeveelheid regen dat valt in plaatsen zoals singaradja kan dalen tot slechts 10 tot 30 millimeter in juni tot en met september.

Het zuiden doet het iets beter, daar valt ongeveer het dubbele.

Natte seizoen

Het natte seizoen begint in oktober en eindigt in maart. Dit wordt ook wel het regenseizoen genoemd. Dit komt door de tropische regenbuien die dit seizoen kenmerkt.

In het regenseizoen gaat het vaak om wolken in afwisseling met zon. De temperatuur ligt rond de 29 graden. Ook is de luchtvochtigheid tijdens deze periode in Bali vele male hoger dan tijdens het droge seizoen. De luchtvochtigheid kan dan stijgen tot 80%. Hierdoor voelt de lucht benauwt aan tijdens deze periode. 

Maar…

Hoe veel valt er tijdens het regenseizoen in Bali?

Het kan dus ook flink regenen. Er kan een flinke hoeveelheid water in een keer naar beneden vallen. Vaak is er sprake van een fikse bui aan het einde van de middag. Maanden tijdens het regenseizoen zijn december en januari. Dan vallen de grootste hoeveelheden regen uit de lucht. Gemiddeld valt er 90 milliliter die maand uit de lucht.

Het gebeurd niet vaak dat het dagen achter elkaar regent.

Je moet wel erge pech hebben als het dagen achter elkaar regent en jij niks kunt doen. Des al niet te min kan dit voorkomen. Het weer tijdens het regenseizoen is geen peil op te trekken. Het ene jaar kan het hevig regenen en het andere jaar valt het heel erg mee. 

Als het dan stormt in Bali ben je de pineut. En het wordt nog erger wanneer het dondert en bliksemt. Wanneer dat gebeurt kun je maar beter niet in het water zijn. De stromen in Bali zijn elektrisch of op zijn minst geladen. Waardoor het onveilig is om dan in het water te zijn.

Is de zee nog veilig tijdens het regenseizoen in Bali?

Naast dat het flink kan regenen wordt de zee ook ruiger. De zee in het zuiden kent zelfs een eigen plastic seizoen. Dan spoelt het afval in de rivieren in de zee en spoelt aan op het strand. Dit gebeurd voornamelijk in Januari en februari.

Ook waait het een stuk harder tijdens het regenseizoen in Bali. De stroming kan sterker worden en het kan er dus heel hard regenen. Hierdoor wordt varen met kleine bootjes naar bijvoorbeeld de Nusa en Gili eilanden gevaarlijk. Kies altijd voor een grotere boot tijdens het regenseizoen om mee te varen.

Waar je rekening mee moet houden tijdens het regenseizoen

Houdt er rekening mee dat je tijdens het regenseizoen deze activiteiten maar beter niet kunt doen. Dit zijn activiteiten zoals brommer rijden. Het verkeer is al hectisch maar in deze periode wordt het er niet beter op. Het is gewoonweg onveilig. Het is dus verstandig om in dit seizoen met de taxi te reizen. 

Ook trekkings in de natuur kun je beter laten tijdens het regenseizoen op Bali. Op de vulkaan wandelen na een regenbui is geen pretje. De helling is glad en modderig. Dit geldt ook voor de paden waar je op loopt als je naar de rijstvelden gaat. Je kunt makkelijk uitglijden. 

Neem altijd een poncho of regenkleding mee wanneer je op pad gaat tijdens het natte seizoen. De buien kunnen ineens uit het niets opdoemen.

De temperatuur in Bali

Bali kent weinig variatie wat de temperatuur betreft. Overdag ligt de temperatuur tussen de 28 en 32 graden. S nachts koelt het iets af. Dan ligt de temperatuur tussen de 22 en 25 graden.

De temperatuur stijgt vrijwel direct zodra de zon opkomt. Het kwik ligt vaak al op de maximale temperatuur twee uur na zonsopgang.

In het natte seizoen voelt de hoge temperatuur vervelender aan. Het is dan klammer en benauwder. Tijdens het droge seizoen voelt de temperatuur aangenamer aan. Dan valt de benauwdheid mee.

Het verschil ligt dus aan de luchtvochtigheid. Tijdens het droge seizoen ligt het tussen de 60 en 70 procent. Terwijl in het natte seizoen dit oploopt tot 90 procent.

Orkanen

Bali kent geen orkanen. Dit komt door de ligging. Als er zware stormen voorkomen dan is dit aan de zuidkust van Bali. Het gaat dan om onweers depressies die ontstaan zijn in het orkaangebied.

In deze gevallen heeft het eiland te maken met zware buien en harde winden. Maar geen orkaankracht.

De maanden waarop de kans het hoogste is, zijn: januari, februari en maart.

Bali in januari

Hoe is het weer in januari op Bali?

Januari is in het midden van het regenseizoen op Bali. Ondanks dat zijn er nog steeds mooie dagen te vinden in januari, waar het maar een klein beetje regent. De tropische regendouches horen nou eenmaal bij de ervaring die Bali te bieden heeft.

Ondanks dat bali het gehele jaar door mooi is, is de maand januari het meest geschikt om tempels, de natuur, winkeltjes, kunstmarkten en het eten te proberen dan naar het strand te gaan.

Dit komt doordat de zee ruiger is in januari. Daarnaast wordt deze vrij vies met al het plastic die door de rivieren naar de zee wordt vervoerd. De zee rondom Bali is in januari het warmste van alle maanden, met een gemiddelde temperatuur van 29 graden celsius. Ondanks dat het water lekker warm is, is het niet aan te raden om te gaan duiken. Dit is in januari minder mooi doordat je zicht minder ver is, en er veel plastic in de zee ligt.

Na zes januari is het laagseizoen. De prijzen voor accommodaties dalen dan ook flink na deze datum. Dit komt doordat veel mensen uit Australië kerstvakantie vieren op Bali.

De temperatuur voor Bali in januari ligt tussen de 24 en 31 graden.

Het regent gemiddeld 16 dagen in Bali in januari. De hoeveelheid dat valt die maand is gemiddeld 90 millimeter. Ondanks dat het vaak bewolkt is, laat de zon zich ook regelmatig zien. 

Het leukste wat je kan doen in januari is surfen. De golven zijn sterker in het regenseizoen dan tijdens het droge seizoen dankzij sterke winden.

Als jij toch meer wilt zien van het binnenland dan zijn de watervallen een goede optie voor jou. Deze zijn het mooiste in het regenseizoen aangezien jij dan de waarde kracht van de waterval kan meemaken. Of vier chinees nieuw jaar mee op Bali dat valt rond het einde van januari of het begin van februari. Bezoek dan ook een Chinese tempel op het eiland en zie hoe mooi het dan is versierd.

Bali in februari

Hoe is het weer op Bali in februari?

In februari is het nog steeds regenseizoen op Bali. Ondanks dat jij dagen gaat ervaren dat jij lekker aan het zwembad kan zitten, maar verwacht ook flinke regenbuien.

Februari op Bali is interessant omdat Balinezen aan het voorbereiden zijn voor Nyepi. De dag van de stilte, waar een dag lang geen gemotoriseerde voertuigen worden gebruikt.

De gemiddelde temperatuur in Bali in februari is 26 graden. Met een minimum van 22 en maxima van 30 graden celsius. De lucht is vaak bewolkt in februari, met regenwolken die worden afgewisseld door een lekker zonnetje. Er valt gemiddeld gemiddeld 90 millimeter regen in deze maand. Door al dat water is de luchtvochtigheid ook erg hoog, met ongeveer 80%. 

Februari is ook een rustige tijd op Bali, mensen gaan naar café's toe in Ubud om te ontspannen. Geniet van een drankje terwijl de regendruppels op het dak roffelen.

Reisroute Bali - Ubud

Klik hier als je meer wilt weten wat je kan doen in Ubud tijdens de regen.

Ga voor een duik in een van de vele waterparken die Bali kent. Probeer zo snel mogelijk te gaan van de glijbaan. Met name rond de toeristen gebieden zoals Kuta en Seminyak zijn deze te vinden. Het is de perfecte manier om lekker af te koelen en plezier te hebben ondanks de regen.

Sta jij toch liever op het droge?

Probeer dan Bounce Bali, en spring lekker op trampolines. Ook zijn er vele leuke musea te bezoeken zoals Agung Rai museum of art (ARAI). Zij tonen Balinese en buitenlandse kunst zien in een grote verscheidenheid aan artiesten.

Bali in maart

Hoe is het weer in maart op Bali?

Ondanks dat het nog steeds regenseizoen is in maart op Bali, verbeteren dingen een hoop. De stranden worden schoner, de wind waait minder hard aan de kust.

Beste tijd Bali - regen

Wil jij weten vanaf welke stranden jij kan snorkelen en het koraal zien direct vanaf jouw eerste stap in het water? Neem dan een kijkje in dit artikel en kom er achter.

De gemiddelde temperatuur in Bali in maart is 27 graden celsius. Het aantal dagen dat regent verminderd. In maart is dit gemiddeld maar 14 dagen. Waar er nog steeds gemiddeld 90 millimeter water valt. De dagen zijn het beste te omschrijven als dagen met bewolking afgewisseld met dagen met zonneschijn. 

Ondanks dat er meer zon schijnt en de dagen langer worden, koelt de temperatuur van de zee. De temperatuur van de zee is 28 graden celsius, en nog steeds heerlijk om een duik in te nemen.

Het toerisme is nog rustig in maart.

In maart kan je voelen dat het regenseizoen tot een eind komt. De luchtvochtigheid gaat omhoog en het voelt benauwd aan. Dit kan zelfs onaangenaam aanvoelen.

Een dag om echt naar uit te kijken op bali in maart is Nyepi. De dag van de stilte. Het is dan niet mogelijk om de straat op te gaan. Ook mogen er geen elektriciteit worden gebruikt. Dit kan lastig zijn als je een huisje hebt gehuurd.

Zoek daarom van te voren op wanneer Nyepi valt om te voorkomen dat jij er last van hebt.

Bali in april

Hoe is het weer in april op Bali?

In april valt gewoonlijk maar een derde van de regen dat valt in maart. Dus, ja, de zonnige dagen zijn gearriveerd.

Terwijl maart nog tussen nat- en droge seizoen in zat, is april het begin van het droge seizoen.

Bali beste maand

De temperaturen schommelen tussen de 22 en 32 graden celsius. Met een gemiddelde temperatuur van 27 graden celsius. Het aantal dagen dat het regent in Bali in april is 12. In totaal valt er maar 70 millimeter water. 

Schone stranden, een zachte bries aan de kust en zonnig weer. De hotels vullen zich langzaam. Toch kan het regenen van tijd tot tijd.

Hou rekening met pasen, tijdens deze tijd is het heel druk. De hotels kunnen snel vol raken, en de prijzen voor accommodaties stijgen snel.

Neem een duik onderwater en zie wat de zee rondom Bali te bieden heeft. Door het afgelopen regenseizoen zijn de wateren helderder dan in de rest van het jaar. Het fijne is dat het water van de zee rondom Bali niet verder afkoelt in april. Waardoor het zeer aangenaam blijft om er in te zwemmen, snorkelen en duiken.

Als jij toch liever met je voeten op het droge blijft, ga dan lekker winkelen in een van de malls.

Een ander ding wat je kan doen in Bali in april is het Bali spirit festival. Een jaarlijks festival die yoga dans en kunst bij elkaar brengt. Het vindt plaats in april of maart en bevindt zich in Ubud. Ook is het leuk om deze maand het food festival bij te wonen in Ubud. En proef de meest heerlijke gerechten die de Balinese keuken te bieden heeft.

Bali in mei: het begin van het droge seizoen

Hoe is het weer in mei op Bali?

Mei is geweldig op Bali. Verwacht heerlijk weer. In mei is de paasdrukte voorbij, dus Bali is weer rustig.

De temperatuur gaat verder omhoog in mei. De gemiddelde temperatuur is 28 graden celsius. Met minima en maxima van 23 en 33 graden celsius. Het regent in mei nog maar negen dagen van de maand. Waar er 70 millimeter water gemiddeld valt. 

De luchtvochtigheid gaat naar beneden en is nog maar 75%, maar het kan erger aanvoelen doordat de temperatuur hoger wordt. 

De stranden zijn schoon. Prijzen zijn nog relatief laag, tot wel 50% minder dan in het hoogseizoen. Maar een klein beetje regenval.

Samen met juni en september is het een van de beste maanden om in Bali te zijn.

Bezoek een van de geliefde tempels die Bali te bieden heeft. Of ga naar de markt en verbeter jouw skills in het afdingen. Andere leuke opties zijn snorkelen en op zoek gaan naar de meest mooie tropische vissen en Manta roggen.

Bali in juni: wel droogte maar geen extreem tourisme

Hoe is het weer in juni op bali?

Juni is vergelijkbaar met mei en september. Een van de beste maanden om naar Bali te komen. Het weer is geweldig, heel veel zonneschijn.

De gemiddelde temperatuur in juni in bali is 27 graden celsius. Met minima en maxima van 22 en 31 graden celsius. De regenval vermindert verder naar 50 millimeter water en nog maar 5 dagen dat het regent. 

Maar…

Het is nog geen hoogseizoen. De hotels zijn nog steeds niet vol, er zijn nog genoeg lege kamers en villa’s. Ook activiteiten en en restaurants worden nog niet overspoeld.

Het leukste om te doen in juni zijn watersporten en duiken.

In juni vindt het Bali arts festival plaats. Zorg ervoor dat je de parades ziet. Het festival begint half juni en gaat door tot half juli.

Bali in juli: hoogseizoen en massa toerisme

Hoe is het weer in juli op Bali?

Juli betekend zomer op Bali. Verwacht overal geweldig weer. Gemiddeld regent het maar 4 dagen deze maand.

De gemiddelde temperatuur in juli in bali is 27 graden celsius. Met minima en maxima van 22 en 31 graden celsius. De regenval vermindert nog steeds naar vier regendagen en maar 40 millimeter water. Wat inhoudt dat er maar weinig dagen zijn met bewolking. 

Juli is het hoogseizoen. Omdat het zomervakantie is, stijgen het aantal aankomsten snel. Hotels, resorts, tour operators, spa managers maken zich klaar voor de meest belangrijke maanden. De prijzen stijgen net zo snel als het aantal toeristen dat binnen komt.

Als jij niet ruim van te voren hebt geboekt, loop je misschien goede deals mis. Kuta, Seminyak, Sanur en Ubud worden snel durk.

Daarnaast worden dj’s van overal over de wereld ingevlogen om te draaien in clubs.

Leuke dingen die je kan doen in Bali in juli zijn: het Bali kites festival, makepung bufalo race en perang pendan.

Bali in augustus: Muziekfestivals in het hoogseizoen

Hoe is het weer in augustus op Bali?

Net als in juli, kan je in augustus ook goed merken dat het droge seizoen in volle gang is. Gewoonlijk valt in deze maand de minst aantal regen. Ondanks dat de temperaturen in Bali het gehele jaar hetzelfde zijn, is augustus toch het heetst.

De gemiddelde temperatuur in augustus in bali is 27 graden celsius. Met een minima en maxima van 22 en 31 graden celsius. Het regent maar gemiddeld 3 dagen en er valt 40 millimeter water uit de lucht. De luchtvochtigheid in gaat verder naar beneden naar 70%. Dit maakt het heel aangenaam. 

En ja…

Het is nog steeds hoogseizoen. Het prijsniveau van hotels en villa’s zijn net zo hoog als die tijdens kerstmis en nieuwjaar.

Het zuiden van Bali is erg druk in deze periode. Vooral plaatsen zoals Kuta, Seminyak, Ubud, Sanur, Nusa Dua en Benoa.

Veel dingen gebeuren er op het eiland. Denk maar aan de onafhankelijkheidsdag van Indonesië die deze maand wordt gevierd.

Ondanks dat het droog is, kan je soms een onverwachte regenbui op je hoofd krijgen. Ondanks dat zie je wel de zonnige kant van Bali.

In augustus zijn er genoeg dingen te doen in bali, zoals het Ubud jazz festival, Jazz market by the sea en sanur village festival.

Bali in september, prijsdalingen in het droogseizoen

Hoe is het weer in september op Bali?

Nog steeds onwijs lekker en mooi. Toch zul jij merken dat de regen terug keert. Dat is maar goed ook. De rivieren zijn uitgedroogd. Sommige watervallen, waar Bali om bekend is, doen het niet meer.

Wil jij weten welke watervallen het nog wel doen in het droge seizoen? Bekijk dan de 14 mooiste watervallen van Bali en kom er achter.

Maar gewoonlijk is september nog steeds een droge maand.

Wat je wel merkt is dat het geen hoogseizoen meer is. Het wordt rustiger. De prijzen zakken gewoonlijk met 30%.

Net zoals in mei en juni, is september een van de beste maanden om in Bali te verblijven.

In september is er genoeg te beleven op Bali. Balinale is daar een goed voorbeeld van. Dit is een filmfestival. Er zijn workshops, screenings en meet en great met acteurs en regisseurs.

Ultra beach Bali, is een internationaal festival waar de beste dj’s in de wereld komen draaien, op Semiyak’s patato beach.

Bali in oktober, begin van het regenseizoen

Wat doet het weer in oktober op Bali?

De regen is teruggekeerd. Na september, welke nog steeds tot het droge seizoen behoort. Voelt oktober meer tot het regenseizoen van tijd tot tijd.

Gemiddeld zijn er 15 dagen met regen in oktober. De regen die valt is niet heel veel. Er valt gemiddeld 60 milimeter water uit de lucht. 

De gemiddelde temperatuur is 27 graden celsius, met een minima en maxima van 23 en 31 graden celsius. Dit maakt het nog steeds aangenaam om te vertoeven in Bali in oktober. 

Het is nog steeds een geweldige maand om naar Bali te gaan. Zelfs als het regent, heeft Bali nog steeds genoeg leuke activiteiten om te doen, ook buiten het strand om.

Het is zeker een goed moment om goedkoop een kamer, villa of accommodatie te boeken.

Een paar internationale festivals trekken publiek naar bepaalde gebieden, maar over het geheel gezien is het er erg rustig.  

Daarnaast is er nog de triatlon in Jimbaray bay. Het gaat om zowel een olympische triatlon afstand als een sprint.

Ubud schrijvers en lezers festival. Een jaarlijks boeken festival in Ubud.

Bali in november, binnen activiteiten en hoge golven tijdens het regenseizoen

Hoe is het weer in november op Bali?

Het regenseizoen is gearriveerd. Alles gaat rustiger aan op Bali. Het beklimmen van vulkanen gebeurd niet meer. Toch krijg je nog steeds dagen met zonneschijn. Geniet van het strand en de golven.

De gemiddelde temperatuur in november in Bali is 27 graden celsius. Met een minima en maxima van 23 en 31 graden celsius. Het regent gemiddeld 13 dagen van de 30, waarbij 70 millimeter in totaal naar beneden valt. 

Mensen die naar Bali reizen in het laagseizoen komen voor de rust.

De prijzen van de kamers zijn op hun allerlaagst, restaurants biedt geweldige aanbiedingen en vele winkels hebben sale in deze maand. Het is tijd om te relaxen, van het eten te genieten, een goed boek te lezen en jouw tijd te spenderen in een cafeetje om interessante mensen te ontmoeten.

dingen die jij kan doen op Bali in september zijn: het bezoeken van een spa, een yogales volgen, naar het museum gaan of een waterpark bezoeken.

Bali in december: kerstvakantie op Bali

Hoe is het weer in december op Bali?

Het is regenseizoen en hoogseizoen. Zoals in november kan er een hoop regen vallen op Bali. Maar in december krijg je ook dagen dat je naar het strand kan gaan. Omdat kerstvakantie en oud en nieuw in deze maand vallen is het erg druk op Bali. Het piekt vaak tussen 23 december en 6 januari.

De gemiddelde temperatuur in december op Bali is 27 graden celsius. Met minima en maxima van 23 en 30 graden. Het regent gemiddeld 13 dagen van de 31, waarbij er 90 millimeter water uit de lucht valt deze maand. De luchtvochtigheid is 75% wat het enigszins benauwd kan aanvoelen. 

Bekende dj’s vliegen naar Bali om te draaien in clubs voor nieuwjaarsfeestjes, hotels en restaurants bieden veel verschillende aanbiedingen en verrassingen. De prijzen voor accommodaties zijn omhoog gegaan. Het is nog steeds geen slecht tijd om hier te komen. Vooral niet vanwege de feestdagen. In de lucht hangt deze dagen een positieve energie, mensen genieten van het lekkere eten, de feestjes en hun gezelschap.

Als het in november relatief droog is, dan valt er in december een flinke bak regen. Dit betekend dat het regenseizoen is ingezet. Wat eigenlijk in november al had moeten gebeuren. Wanneer het regent is het meestal kort maar krachtig. Het kan verschillen tussen een paar minuten en een paar dagen. De zee wordt ruig, het wordt winderig in het zuiden en het afval kan aanspoelen op het strand van Kuta, Seminyak en Canggu. Dit kan duren tot februari en is afhankelijk van de wind en de stroming.

Activiteiten die je kan doen in december in Bali zijn raften, lekker winkelen, duik met een onderzeeër om het maritieme leven te zien of bezoek bali’s safari park.

Daarnaast kan je ook het denpasar festival bezoeken. De datum voor dit festival is 28 tot 31 december.