Snorkelen in Bali (9 gaafste plekken om te snorkelen)

Laatst bijgewerkt: 02-09-2022

Jij wilt snorkelen in Bali. Maar, je weet niet waar je dat moet doen.

Wij gaan jou vertellen waar de mooiste plaatsen zijn om te snorkelen, of je dat kan doen vanaf het strand, of het gevaarlijk is en waar jij op moet letten.

Zoals welk strand wij het mooiste vinden om in te snorkelen en wat het zo bijzonder maakt.

Misschien wil jij naast snorkelen ook meer weten over duiken in Bali? Lees dan hier ons artikel duiken in Bali. Of wil je ook meer weten over ander bezienswaardigheden in Bali, lees dan hier.

Fotografie tips tijdens jouw snorkel trip in Bali

Het leven onder water in Indonesië is zo ontzettend mooi dat je niets anders kan dan het willen vastleggen. Hieronder vind jij de beste tips om de mooiste onderwaterfoto’s te maken. 

Maar voordat je je camera pakt en er op los schiet is er een regel die je in je achterhoofd moet houden. Je mag nooit het leven verstoren of vernietigen voor een foto. 

Zorg dat je dichtbij je subject komt. Kleur vervormt onder water. Kom tot 40 centimeter afstand van jouw onderwerp. Als je op veel grotere afstand kleine onderwerpen gaat fotograferen vervormt het water het lichtinval waardoor je foto er anders uit komt te zien. 

Zorg dat je flits aanstaat. Doordat het ligt vervormt onder water is het handig om je flits aan te hebben. Je onderwerp wordt dan beter belicht waardoor je foto beter lukt. 

Zorg dat de ogen van je onderwerp in focus zijn. Het kan er al snel dof uitzien onder water. Het is dus van belang om als je levende dieren wilt fotograferen om de ogen scherp te hebben. Dan lijken de dieren direct levendiger en jouw foto tien keer beter. 

Houdt je aan de rule of thirds. Er is zoveel moois te vinden in het water van Indonesië. Om mooie foto’s te maken is een goede compositie van belang. Een van de regels die je hierbij kunt gebruiken is de rule of thirds. Dan neemt je onderwerp een derde van de ruimte op jouw foto in en tweederde neemt de ruimte in. Hierdoor voelt je foto in balans en geeft het een interessante compositie. 

#1 Ongelofelijk helder als je boven het rif zwemt -pos dua, Menjangan eiland

Het wordt gezien als een van de mooiste locaties in Bali, Menjagan ligt iets uit de kust van het mooie Bali Barat National park.

Het wordt bezocht door maar een fractie van alle toeristen. Het kent geweldige onbezochte riffen. Het meest spectaculaire is Pos Dua, je kan daar 40 meter ver kijken.

Pos Dua begint als een laagwater rif vergezeld door een ontzettend mooi wit strand. Een korte zwem leidt jou naar een onderwater canyon met een koraal korst aan de muur, dat zo’n 40 meter naar beneden gaat. Je kan dus stellen dat je direct vanaf het strand kan snorkelen bij Pos Dua.

Ondanks de canyons kolossale diepte, staan de muren maar 1 meter vanaf elkaar. De muren zijn compleet bedekt met koraal en vol met leven. De mooiste vissen zwemmen in en uit het koraal.

Het achterwaarts uit de boot springen is een geweldige ervaring. Jij zwemt boven het rif voordat het ineens een dieper wordt totdat het duister het over neemt. Pos Dua is beroemd voor haar gigantische gorgonian fan koraal en de kans om een grote vis te ontmoeten zoals de napoleon of een wittip rifhaai.

#2 De oceaan tuin met wilde zeeschildpadden - de koraal tuin, Menjangan eiland

Het tweede koraal tuin op onze lijst, deze bevindt zich in het noordwesten. Aan de kust van Menjangan en is waarschijnlijk de beste plek om te snorkelen voor beginners alsmede meer ervaren onderwater ontdekkingsreizigers.

De tuin begint al vanaf 5 meter diep. Het is bedekt met duizenden anemonen, de bloemachtige familie van de koraal familie dat frequent gebruikt wordt als huis voor clownvis families (beter bekend als Nemo)

Terwijl de vele kleine vis en schaaldieren die leven rond het rif jij kunnen afleiden voor uren, hou een oog in het blauw. Soms zijn er grotere vissen die langs het rif zwemmen aan de rand van het rif. Rifhaaien, tonijn adelaarsroggen en pijlstaartroggen.

Menjangan staat ook bekend als de plek om te zwemmen met schildpadden in Bali. Dus als jij wilt zwemmen met wilde zeeschildpadden, dan is het waard om een stuk om te rijden naar Menjangan en te vragen aan de gidsen of er een paar zijn gespot de laatste tijd.

#3 Zie hoe grote manta’s schoon worden gemaakt - manta point, Nusa Penida

UIt de ruige kust van Nusa Penida ligt manta point. De enige plaats in Bali waar manta’s te zien zijn bij het rif.

Deze grote giganten (bekend om hun nieuwsgierigheid en vriendelijkheid rondom mensen) komen vanuit de diepte om de parasieten die op hen zitten te laten plukken. Dit wordt gedaan door een leger aan schoonmaker vis.

De schoonmaak vis zijn gestationeerd in het koraal een paar meter onder de oppervlakte. Als de manta’s in de stemming zijn om schoongemaakt te worden, zwemmen zij in cirkels totdat de vissen klaar zijn met hun werk.

Snorkelen Bali - Mantra roggen

Aangezien ze zo dicht bij de oppervlakte komen, kunnen snorkelaars dit makkelijk zien gebeuren voor hun ogen. Er moet bij worden vermeld dat snorkelaars in geen geval deze wilde dieren mogen verstoren, jagen of aanraken. Dit kan ervoor zorgen dat zij zich terugtrekken en dat verpest de ervaring voor iedereen.

Er is niet veel meer te zien dan dit. Als jij dus pech hebt, dan kan jij je echt vervelen. Maar als jij geluk hebt (wat het meeste van de tijd is), dan krijg jij het meest vette te zien wat jij je maar kan inbeelden.

Zwem dichtbij de dieren, want dit is een van de mooiste dier tot mens interacties die jij maar kan meemaken.

Gebruik absoluut een gids bij dit punt. De stroming is sterk, wat betekent dat er iemand nodig is die jullie in de gaten houdt als jullie mee worden genomen door de stroming.

De plek is alleen te bereiken per boot. Jouw gids brengt jou naar de plek waar de manta’s omhoog komen om zich schoon te laten maken.

Wil je meer weten over Nusa Penida, zoals de mooiste uitzichtpunten. Klik dan hier. Of ben je benieuwd naar andere bezienswaardigheden van de Nusa Eilanden? Lees dan hier.

#4 De natuurlijke kwekerij voor baby vis - Mangrove Point, Nusa Lembongan

Het rif rondom Nusa Pendia en Nusa Lembongan zijn vaak getroffen door sterke stromingen, welke een uitdaging kan zijn voor snorkelaars. Of nog erger, gevaarlijk. Neem daarom altijd een spotter mee als je hier gaat snorkelen.

Mangrove point is gelegen aan de noordkust van Nusa Lembongan, en de stroming aan deze kan van het eiland is een stuk milder. Dit betekent dat snorkelaars kunnen genieten van het langzaam wegdrijven op het tempo van de stroming zonder te veel zorgen hoeven te maken.

Als jij nooit de ervaring hebt gehad dat je door de stroming wordt meegevoerd, dan voelt het als het glijden door de lucht. Een goede kapitein heeft iemand op de boot zitten die een oogje in het zeil houdt. Op deze manier hoef jij niet helemaal terug te zwemmen tegen de stroming in.

De plek is vernoemd naar een dichtbij gelegen mangrove. Deze dient als een ondiepe kweekvijver voor duizenden babyvisjes. Deze visjes zwemmen later uit de naar het door de stroming geteisterde stroming rond Lembongon en Penida.

Ondanks dat lokale vissers aanbieden jou op tour mee te nemen naar de plek. Raden wij jou aan om een gecertificeerde duikschool te nemen als gids. Dit is voornamelijk vanwege de stroming.

Je kan alleen bij deze spot komen per boot. Ondanks dat het water vaak rustig is, kan er onverwacht een sterke stroming zijn waardoor jij wordt weggetrokken. Neem daarom een ervaren duikschool in de hand.

Wij hebben ook een artikel geschreven over Snorkelen in Nusa Lembongan. Of wil jij weten wat jij nog meer kan doen op Nusa Lembongan, zoals een bezoekje aan bushroom beach of een bezoekje aan Nusa Ceninga, klik dan hier.

#5 Geweldig voor nieuwe snorkelers en tal van tropische vissen - Blue Lagoon, Padangbai

Naast Tulamben, is Padangbai aan het oosten, het andere centrum om te duiken en snorkelen in Bali. Het is populair omdat het vele goede plekken kent. De plekken zijn niet alleen in de open zee maar ook dichterbij de Padangbai zelf.

De meest bekende plek in Padanbai voor snorkelaars is de blue lagoon.

Terwijl de naam wat misleidend is (het is in feite geen lagoon maar een ondiep koraalrif). Blue lagoon is een van Bali’s meest populaire plek voor snorkelaars. Dit komt doordat het maar op een 5 minuten boottocht is van Padangbai’s centrale strand.

Bijna altijd kalm en plat en vol met tropische vissen. Het biedt genoeg voor zowel ervaren als beginnende snorkelaars die graag de dieren in het wild van dichtbij wilt zien.

Sommige van de boot operators bij blue lagoon voeden de vissen hier, zodat deze redelijk tam en absoluut niet bang zijn voor dichtbij zwemmende snorkelaars of als zij zelf een kijkje dichterbij nemen.

Er zijn genoeg mensen die een tour aanbieden in dit gebied. Maar wij kunnen niet garanderen dat jij daar veilig bij bent. Neem daarom een gelieerde duikschool in de arm zeker als je weinig ervaring hebt. Zij zorgen dat jij veilig in het water kan zijn.

Als jij eenmaal bij Padanbai bent aangekomen is het nog 5 minuten per boot om blue lagoon te zien.

#6 Zie koraal en vissen in de mooiste kleuren bij de U.S. Liberty wrak - Amed en Tulamben

Talamben is waarschijnlijk de meest bekende plek onder duikers in Bali. Het huist het wrak van het amerikaanse oorlogsschip, the USAT Liberty, dat getorpedeerd werd in de tweede wereldoorlog toen het gelegen lag in de straat van lombok.

De Liberty redde het uiteindelijk tot Bali, maar had te veel water naar binnen gekregen en zonk uiteindelijk voor Tulamben.

De bodem van het wrak is ongeveer 30 meter. Dit maakt het diepste gedeelte van het schip alleen toegankelijk voor de meest ervaren duikers. De bovenkant daarentegen is maar 5 meter onder de oppervlakte. Wanneer het water helder is kan je het grootste gedeelte van het 125 meter lange scheepswrak zien vanaf de oppervlakte.

Het beste is nog wel dat de Liberty voor snorkelaars een enorm grote hoeveelheid zeeleven behuisd. Voor de vissen en andere zeedieren is het een kunstmatig rif dat compleet overgroeid is met gezond koraal.

Omdat Tulambens economie zo hevig wordt gestuurd door de duikindustrie, heeft de lokale bevolking besloten om niet te vissen bij het scheepswrak. Het resultaat is dat de vispopulatie explodeerde.

Snorkelen Bali

Met scholen tropische rif vissen en veel interessante geschiedenis is de Liberty makkelijk een van de beste locaties om te snorkelen in Azië.

Een touroperator is aan te raden voor deze locatie. Dit komt doordat de U.S. Liberty in zee ligt. Langs de strip van Talumben vind jij genoeg duik bedrijfjes die jou maar te graag het wrak laten zien. Ga voor een persoonlijke gids die jou het wrak laat zien wanneer er niet zoveel snorkelaars en duikers in het water zijn.

Hoe kom je bij de U.S. Liberty?

De U.S. Liberty ligt gelegen direct voor het strand van Tulemben strand. Ten noorden van de hotel/resort strip. Neem een tourguide als jij voor het eerst naar het wrak toe gaat.

Pas op als jij op het strand loopt. Het is gemaakt van gladde steentjes, waardoor jij makkelijk uit kan glijden als ze nat zijn.

#7 Snorkelen recht boven de oceaan tuin - de Koraal tuin, Tulamben

Het is Bali’s grootste duik bestemming. Er is meer in Tulamben dan alleen het wrak van de Liberty. Eigenlijk is het hoogtepunt voor snorkelaars de koraal tuin, een ondiep rif dat start zodra je het water inloopt.

De koraaltuin is een mix tussen van origineel rotsachtig rif en door de mens gemaakte structuren. Deze zijn geplaatst nabij duikresorts om hen te helpen met de promotie van de groei en repopulatie riffen na decennia lang te hebben gevist.

Het 150 meter lange rif is zeer ondiep. Met zacht en hard koraal dat begint 3 meter onder het oppervlak tot 12 meter diep.

Kom op verschillende tijden van de dag en je zult scholen damselfish, butterfly fish, clownfish, alen, octopus, inktvis barracuda's en heel misschien de trevally die zich daar hebben gehuisvest. Een indrukwekkent gezicht als zij met een groot aantal zilveren visjes rondzwemmen in het ondiepe water.

Wees zeker dat iemand op zoek gaat naar de onderwater tempel. Dat zich nu heeft gemanifesteerd met kleurrijk oceaan leven. De koraal tuin ligt letterlijk recht voor een aantal resorts.

Waar anders in Bali kan jij koffie drinken terwijl jij bij een van de beste eiland duikpunten bent. Het is inderdaad een droom van elke snorkelaar.

Neem een gids mee als jij gaat snorkelen. Zeker als het jouw eerste keer is dat jij op die plaats gaat snorkelen. Een gids kan jij alle mooie plekjes aanwijzen onderwater.

Het rif is niet moeilijk te vinden. Loop over het strand direct het water in. Zorg dat de resorts direct in jouw rug te vinden zijn. Als jij het water in loopt, kan jij direct snorkelen vanaf het strand.

#8 Zie het wrak van een Japanse patrouilleboot uit WWII - Lipah Bay, Amed

Deze rustige baai met zwart zand nabij het plaatsje Amed huist een wonderbaarlijk rif rijk aan zacht en hard koraal en een grote variatie aan vissen.

Een van de makkelijkste plekjes om te snorkelen in Bali. Loop simpelweg recht het water in en met een paar meter zwemmen ben jij in het midden van een wonderschone beschermd rif. Het rif zakt langzaam tot een ondiep, zanderige bodem.

Lipah Bay is ook de rustplaats voor een scheepswrak uit de tweede wereldoorlog. De bovenkant van het wrak is slechts op zes meter diepte. En op een heldere dag kan je veel van het scheepswrak zien liggen.

De bodem van het wrak ligt slechts op 12 meter diepte. Dit maakt het makkelijk om toegang tot het schip te krijgen als je gaat duiken.

Het wrak is begroeid en bedekt met staghorn koraal op het ondiepe gedeelte van het dek, waar het gastheer is voor vele vissen, krabben, octopussen en andere tropische weekdieren.

Ondanks dat Lipah Bay beschermd wordt, is het een geweldig gebied om te snorkelen. Het grote aantal onderwaterleven komt door de rijke voedingsbron die het verder gelegen rif vormt.

Het is redelijk veilig om hier te snorkelen zonder een gids. Maar zorg ervoor dat je bij het rif blijft en niet verder gaat naar de diepere oceaan.

#9 Kristalhelder saffier water - Jemeluk Bay, Amed

Als jij op zoek bent naar een rustig, relaxed heenkomen. Waar jij gemakkelijk kan snorkelen, dan is Amed iets voor jou.

Jemeluk Bay en een ander kalm maansikkel gevormde baai nabij Amed. Het is mogelijk een van de meest fotogenieke stranden in Bali. Met de loomic vulkaan die zich opdoemt uit Gunung Agung op de achtergrond.

Jemeluk is dichterbij dan Lipah voor de meeste resorts. De mensen snorkelen hier omdat het simpelweg een paar stappen van hun resort af ligt. Je kan dus zeggen dat je vanaf het strand direct kan snorkelen in de Jemeluk baai.

Jemeluks water zijn meestal helder blauw van kleur. Dit maakt het makkelijk om het zeeleven te zien. De meeste van de koraalriffen variëren van 12 meter diep tot 22 meter. Aan de andere kant van de baai is een voorzichtig hellende muur. Daar bevind zich spectaculair uitziend zwart koraal.

Net buiten de kust zijn sommige kunstmatige FADS. Dit staat voor: fish attracting devices. Zij staan ook wel bekend als piramides, dankzij hun vorm. De piramides trekken moray alen, napoleon wrasse, trevally en soms zelfs een schildpad.

Jemeluk kan je zelf onderzoeken zonder gids. Maar een gids kan handig zijn om alle mooie plekjes te laten zien. Wil je iets verder van de kust af snorkelen, probeer dan mee te gaan met een tourboot. Zij gaan naar diepere spots verder van de kust af.

Is duiken in Bali gevaarlijk?

Het is niet gevaarlijk om te snorkelen in Bali. Je kan vrij gemakkelijk beginnen met snorkelen. Maar..

Er zijn wel een paar punten waar jij op moet letten wat betreft veiligheid als jij gaat snorkelen.

Zo kan de stroming erg sterk zijn op sommige plekken. Vooral verder van de kust af. Dit betekent dat jij daar altijd een gids voor nodig hebt.

Buiten de stroming is er geen reden voor gevaar. Let alleen op vaarverkeer als er meerdere boten zijn waar jij snorkels.

Snorkel tips voor Bali

De tropische zon kan erg sterk zijn, zelfs als je het spendeert in het water. Daarom adviseren wij jou om een wetsuit te dragen met lange mouwen. Hetzelfde geld voor een zonnebrandcrème met een minimale factor van 30.

Sommige plekken kennen veel vaarverkeer. Zoals bijvoorbeeld Padangbai. Hierbij is het dus extra belangrijk om goed op te letten.

Dit geldt ook voor snorkelen verder van de kust. Probeer niets kapot te maken in de natuur. Maak daarom alleen foto’s, raak niks aan en zeker geen koraal.

Ondanks dat je direct vanaf het strand kan snorkelen kun je het beter regelen bij een conciërge of een bedrijfje. Zij weten waar je kan snorkelen en hoe je met de natuur om moet gaan.

Wanneer kan jij het beste snorkelen

Bali heeft een tropisch klimaat, wat betekent dat het warm is het hele jaar door. Er zijn twee seizoenen in Bali: een langere droog seizoen van april tot en met september, en een regenseizoen van oktober tot en met maart. 

Maar wanneer moet je nou snorkelen in Bali?

Kort gezegd…

Niet in het regenseizoen. De zee kan dan ruig zijn en de wind sterk, wat jou een oncomfortabel en onveilig gevoel geven. Vanwege de regen, wind, stroming en water met verminderde helderheid. Raden wij af om in deze periode te gaan snorkelen. 

Ga snorkelen in het droge seizoen van April tot en met september. Met juli en augustus als droogste seizoenen. Hou wel in gedachte dat dit ook hoogseizoen is en de prijzen voor een excursie omhoog gaan. Daardoor zijn de beste tijden om te snorkelen in Bali mei, juni en september.

Snorkelen in Bali prijzen

Als eerst, wanneer je naar indonesië toe gaat: betaal jij als toerist altijd meer dan een local. Het enige wat je kan doen is proberen te onderhandelen over de prijs. 

Check eerst tripadvisor om te zien wat de prijzen zijn voor een snorkelexcursie. Op deze manier kom jij niet voor verrassingen te staan. 

Wanneer het aankomt om prijzen voor het snorkelen. Gemiddeld zijn de prijzen voor zo’n trip 80.000 tot 100.000 IDR per persoon. Het nadeel van deze expedities is dat het erg massaal is. Je zit dan met 30 tot 40 anderen in een boot. Ga daarom voor een iets duurdere tour. Deze is rustiger met maximaal 10 mensen voor maar 150.000 tot 200.000 IDR per persoon. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie plaatsen