Snorkelen in Thailand (10 mooiste locaties, beste tijd en veiligheid)

Laatst bijgewerkt: 28-06-2020

Snorkelen in Thailand is een van de activiteiten die je niet mag overslaan.

Laat je verbazen over de schoonheid van water er allemaal in het water van Thailand zit. 

In dit artikel kom je erachter: wat de mooiste locaties zijn om te snorkelen in thailand, wat de beste tijd van het jaar is om te snorkelen, of snorkelen veilig is in Thailand, welke dieren jij onder water tegen kan komen tijdens jouw duik en als laatste hoe duur een snorkel sessie is in Thailand. 

Snorkelen in Thailand

Waarom jij moet snorkelen in Thailand?

Snorkelen in Thailand is een van de vetste activiteiten die je kunt doen. De wereld onder water  is ontzettend mooi. Het water rondom het land zit chock vol met leven. Laat je verbazen over de kleuren van het koraal en de tropische vissen die om je heen zwemmen. Zwem met zeeschildpadden, haaien en morenen. Je kunt in het kraakheldere water vele meters ver kijken, waardoor je perfect kunt ervaren hoe dieren in het water van Thailand. 

Fotografie tips tijdens jouw snorkel trip in Thailand

Het leven onder water in Thailand is zo ontzettend mooi dat je niets anders kan dan het willen vastleggen. Hieronder vind jij de beste tips om de mooiste onderwaterfoto’s te maken. 

Maar voordat je je camera pakt en er op los schiet is er een regel die je in je achterhoofd moet houden. Je mag nooit het leven verstoren of vernietigen voor een foto. 

Gopro onderwater

Zorg dat je dichtbij je subject komt. Kleur vervormt onder water. Kom tot 40 centimeter afstand van jouw onderwerp. Als je op veel grotere afstand kleine onderwerpen gaat fotograferen vervormt het water het lichtinval waardoor je foto er anders uit komt te zien. 

Zorg dat je flits aanstaat. Doordat het ligt vervormt onder water is het handig om je flits aan te hebben. Je onderwerp wordt dan beter belicht waardoor je foto beter lukt. 

Zorg dat de ogen van je onderwerp in focus zijn. Het kan er al snel dof uitzien onder water. Het is dus van belang om als je levende dieren wilt fotograferen om de ogen scherp te hebben. Dan lijken de dieren direct levendiger en jouw foto tien keer beter. 

Houdt je aan de rule of thirds. Er is zoveel moois te vinden in het water van thailand. Om mooie foto’s te maken is een goede compositie van belang. Een van de regels die je hierbij kunt gebruiken is de rule of thirds. Dan neemt je onderwerp een derde van de ruimte op jouw foto in en tweederde neemt de ruimte in. Hierdoor voelt je foto in balans en geeft het een interessante compositie. 

10 Mooiste snorkel locaties van thailand

#1 Surin Islands helder ondiep water en ongerept koraal in Thailand

De vijf eilanden die samen de Surin eilanden vormen een van de meest geliefde snorkel plekken in Thailand. Met haar heldere ondiepe water, en ongerepte koraal en riffen. Het eiland biedt de perfecte snorkel ervaring. Er is een grote hoeveelheid aan leven onder het wateroppervlak. Snorkelaars kunnen vaak zwemmen met schildpadden en manta roggen. 

Heel veel snorkel locaties in Thailand vind je op een van de Koh eilanden in Thailand. Lees alles over de Koh Eilanden van Thailand.

#2 Nang Yuan, vlakbij Koh Tao de perfecte snorkellocatie in Thailand

Na een klein stukje varen van Koh Tao, ten oosten van het vaste land, ligt Koh Nang Yuan. Het is een van de meest populaire plekken om te snorkelen in Thailand. 

Houdt je camera in de aanslag. Deze plek is door vele toeristen op de foto genomen dankzij haar ongekende schoonheid. Het gebied bestaat uit een aantal kleine eilandjes die met elkaar in verbinding staan door een strip wit zand strand. Het is daardoor de ideale plek om te genieten van de omgeving, zowel boven als onder het wateroppervlak. 

Zet daarom maar je snorkel op en spring in het water. Al vanaf knie diepte kun je de mooiste vissen tegenkomen in Nang Yuan Thailand. Maar hoe dieper je komt hoe mooier en kleurrijker het leven onder water wordt. 

Koh Tao, prachtig snorkel eiland

Eenmaal kopje onder kun je genieten van hoe kleurrijk het koraalrif is. Daar zwemmen tal van tropische vissen om je heen. Het is niet ongewoon om Clown fish, angelfish, jack fish en veel meer. Als je geluk hebt kun je zelf een rog of zeeschildpad zien zwemmen. 

Tips voor wanneer je naar Nang Yuan reist

Neem contant geld mee. Je dient entree te betalen, plus er is een restaurant en bar aanwezig.
Zorg dat je er zo vroeg mogelijk bij bent. Dan heb je het water voor jezelf.
Kies voor de meest rustige baai. Dan heb je de grootste kans dat je niet op mensen in zwemt. 

#3 Maya Bay, Koh Phi Phi het gehele jaar door snorkelen in Thailand

Maya Beach werd een bekend strand dankzij de film `The Beach` met Leonardo DiCaprio. Dit idyllische strand dat gelegen ligt tussen de mooiste kliffen die een beschermde baai vormen. Dit maakt het perfect voor jou om te snorkelen in haar kraakheldere water. 

Ko Phi Phi Thailand

Zet je snorkel op en neem een kijkje naar al het moois wat het water rond Maya Bay te bieden heeft. De uitgebreide koraalriffen creëren het landschap onder het wateroppervlak wanneer jij gaat snorkelen in Thailand. 

Kijk je ogen uit! Wanneer je snorkelt in Maya Bay moet je niet verbaasd zijn wanneer er tal van vissen rondom je zwemmen. De een met nog mooiere kleuren dan de ander. Je kunt er alleen komen per boot. Laat je anker zakken en duik in het water. 

Zodra je door je snorkel onder water kijkt wil je niet meer anders. Wees aardig voor het rif. Door de toename in toerisme is het rif beschadigt. Als je geluk hebt, heb je kans om de twee verschillende soorten clownfish te zien, namelijk de pink skunk clownfish en ocellaris clownfish. 

Top tips wanneer je naar maya beach reist:

Bezoek deze plek niet gedurende piek uren. Ga heel vroeg of later in de avond.
Neem contant geld mee. Dan kun je de boot huren met kapitein om je naar de plek te brengen. 

#4 Phi Phi Islands: Snorkel in Thailand tussen de zeeschildpadden

Een van de bekendste plaatsen om te snorkelen in Thailand zijn de Phi Phi eilanden. Hier vind je ook Phi Phi Don met haar Bamboo eilanden en Phi Phi Ley. Maar dat is niet alles er is ook nog Maya Bay. Naast het ongelofelijk mooie koraal en anemonen, zien mensen vaak ook ander zeeleven. 

Snorkel in Thailand in de Phi Phi eilanden tussen zeeschildpadden, leopard fish en zelfs walvishaaien. We kunnen het bijna niet geloven, maar als je dan toch klaar bent naar het kijken naar het moois wat je onder water vind. Zijn er nog genoeg leuke dingen te doen in de omgeving. Neem bijvoorbeeld een kijkje op het nabij gelegen Monkey Beach. 

#5 Aow Leuk, Koh Tao snorkelen vanaf het strand in Thailand

Spring in het water van Aow Leuk. Het koraal rif begint meteen vanaf het strand. Waardoor je vanaf het strand direct kunt snorkelen zonder dat je een boot nodig hebt. Je vind het koraal aan beide kanten van de baai. Het diepste punt van de baai is 10 meter. Hier zie je een groot aantal gekleurde tropische vissen. Als je geluk hebt zie je baby black tip reef sharks voordat ze naar dieper water zwemmen. 

Je ziet gegarandeerd dat je scholen met sergeant major fish, parrot fish, jack fish, trigger fish, snappers, lionfish en misschien zelfs een zeeschildpad. Het is een rustige baai. Hierdoor heb je meer snorkel plezier. Ondanks dat kun je nog steeds het beste de piekuren ontwijken.

Tips: 

Als je vanaf het land reist, moet je voorbereid zijn om entreegeld te betalen.
Reis jij per boot, zorg dan dat de zee rustig is. Anders wordt het moeilijk het anker te laten vallen.  

#6 Shark Bay, Koh Tao snorkelen tussen de haaien in Thailand

Zoals de naam suggereert zwemmen er haaien in Shark Bay. Het is dus de ideale plek om oog in oog te staan met een black tip reef haai tijdens het snorkelen. De baai staat bekend als Thian Og. Het is een afgelegen strand dat maar twee resorts heeft. 

Shark Bay is bereikbaar per boot of je kunt een bezoekers bewijs betalen om te mogen snorkelen vanaf het strand. Het water is op het diepste punt vier meter diep. Daar laat je je anker zakken. Maar je kunt helemaal tot het ondiepe water snorkelen waar het rif ophoudt. 

Er woont een paar zeeschildpadden die zeer regelmatig de buitenkant van de baai bezoeken. Ondanks dat zij liever in het diepere water van de baai blijven is het toch slim om er op te letten. Ze kunnen zomaar verschijnen. Hoe vet zou het zijn tijdens jouw snorkeltrip in Thailand om deze wonderen der natuur tegen te komen. 

Verder vind je een overvloed aan parrot fish, bluestreak cleaner wrasse, trigger fish en ongelovelijk veel andere vissen. 

#7 Similan Islands: ontdek het kraakheldere water tijdens jouw snorkeltrip in Thailand

Dit is een plek waar je het grote publiek kunt ontlopen en haar kraakheldere water kunt bewonderen van the Similan Islands. Je hebt hier de mogelijkheid om meerdere duiksafaris te boeken. Deze safaris duren meerdere dagen. Waardoor jij een onvergetelijke ervaring beleeft. 

Snorkelen tijdens een snorkelsafari in het water van de Similan Islands in Thailand is de perfecte manier om zeldzame vissen te spotten. Zwem tussen de manta roggen en walvishaaien. 

Snorkelen in Thailand - Scorpion Leaf

Heb jij niet meerdere dagen de tijd om te snorkelen in jouw drukke agenda. Dan kun je uiteraard ook een dag snorkelen. 

#8 Racha & Coral Islands: ontdek het mooiste koraal en tropische vissen

Racha en Coral islands kennen een ongelofelijke verscheidenheid aan zeeleven en koraalriffen. Snorkelaars kunnen hier exotische variaties koraal vinden rondom de wateren van Racha en Coral Islands. 

Als jij snorkelt in het water van Racha en de Coral islands kun je vissen zoals garden eels, parrot fish en stings rays tegenkomen. 

#9 Ao Niang Bay, Koh Kradan snorkel over onaangetast koraal 

Je kunt ook het kleine eiland ten zuidoosten van Koh Lanta genaamd Koh Kradan bezoeken. Het is een waar spektakel waar je ogen ook heen gaan. Onder het wateroppervlak kun je de grote verscheidenheid aan onderwaterleven ontdekken. Het eiland valt onder de bescherming van Hat Chao Mai National Park. Dit is de reden waarom het koraalrif hier nauwelijks bezoekers trekt. Hierdoor is het een van de meest rustige eilanden van Thailand. 

Als je alleen wilt zijn tijdens jouw duik, dan is dit de plek voor jou. Doordat er nauwelijks duikers zijn in dit gebied is het leven onder het wateroppervlak onaangetast.

#10 Kata Beach, Phuket de mooiste plek rondom Phuket om te snorkelen

Als snorkelen een van de dingen is die je wilt doen nabij Phuket, dan is Kata Beach de plek voor jou. Het beeld onder water is zo ongelofelijk mooi. Wat nog mooier is, is dat het je geen fortuin kost om hier haar schoonheid te mogen bewonderen. Het strand is bestaat uit een schitterend wit strand. De palmbomen geven het een serene rust. 

Wat kan ik zien tijdens het snorkelen in thailand

Er is zo veel te zien in de wateren van Thailand. Wanneer jij het water in duikt zie jij een enorme verscheidenheid aan dieren. 

Snorkel over het mooiste koraal dat Thailand te bieden heeft. Je vind hier zeldzame soorten koraal zoals brain coral, cabbage coral, staghorn coral, mushroom coral en bubble coral. 

Maar je vind niet alleen koraal in de wateren van Thailand. Wanneer je in haar wateren snorkelt, zie je zeeanemonen deinen op het tij. Die het huis vormen van de clown anemoonvis. 

Op de bodem vind je een groot aantal stekelige zee egels. Ook vind je zeesterren in de mooiste kleuren. Laat je verbazen over wat voor geheimen de bodem van de zee heeft voor je. 

Scholen vissen zwemmen langs je. Snorkel met fusilliers, surgeon fish, jacks, trevallies, sweetlips, goat fish, rabbit fish, parrotfish, lionfish, puffer fish, porcupine fish. 

Lionfish - snorkelen in Thailand

Dat is nog niet alles. Naast al deze kleine zee bewoners leven er ook grote vissen en dieren in de wateren van Thailand. Op jouw snorkel expeditie heb je kans om zeeschildpadden, leopard haaien en rifhaaien tegenkomen. Sommige snorkelaars zijn hebben zelfs mazzel en komen walvishaaien en manta’s tegen tijdens hun duik. 

Beste tijd om te snorkelen in Thailand

Tussen april en juni kan het dagen lang regenen. Boten kunnen niet uitvaren tijdens deze weercondities. De temperatuur ligt dan tegen de 40 graden celcius. Deze maanden vallen tijdens het regen seizoen. Naast dat er boten niet kunnen varen, is het zicht ook nog verslechterd door de vele regen die valt. 

Het beste is het om te snorkelen in Thailand tijdens het droge seizoen. Het zicht onder water verbetert sterk waardoor je meer kunt zien van de dieren en koraal die er onder het wateroppervlak te vinden is. 

Houdt er wel rekening mee dat de stranden en het water dat daar aan vast ligt bezaaid is met toeristen. Hierdoor heb je kans om met te veel toeristen in het water te liggen waardoor je de vissen wegjaagt. 

Wat kan je verwachten tijdens jouw snorkel expeditie?

Tijdens het droge seizoen kan je tot 30 meter ver kijken. Het water is aangenaam warm het hele jaar door. Het verschil met het droge en natte seizoen is maar een paar graden. Pak je onder water camera in want je gaat de neiging krijgen om al dit moois vast te willen leggen. De hoeveelheid aan leven onder water is enorm.

Is snorkelen in Thailand veilig

Snorkelen in Thailand is veilig. Het water is over het algemeen rustig tijdens het droge seizoen. Je zal geen last hebben van de golfslag. 

Als jij in een boot stapt om naar een snorkel locatie toe te varen, let er dan op dat zij reddingsvesten aan boord hebben. Op deze manier kunnen zelfs niet hele sterke zwemmers ontdekken wat er onderwater te vinden is. 

Let op wat er om je heen gebeurd. Zeker als er meerdere boten zijn op dezelfde locatie. Het kan anders zeer pijnlijk zijn als je tegen een andere duiker op botst of nog erger tegen de romp van de boot. 

Raak niks aan onder water. Het kost jaren om koraal terug te laten groeien. Daarnaast zijn er koraalsoorten in de wateren van Thailand die voor pijnscheuten zorgen en irritatie op je huid als je ze aanraakt. Daarnaast heb je kans dat je op een zee egel staat. Je hebt er zeker spijt van als je dit doet. 

Het meeste van de vissen en andere dieren die zwemmen in het water van Thailand zullen je niks doen als jij hen ook niks doet. Als jij je hier niet aan houdt is het een ander verhaal. Sommige van de dieren kunnen naar uithalen. Denk aan bijten, maar ook het gebruik van gif is niet raar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie plaatsen