Apen in Sri Lanka

Laatst bijgewerkt: 28-06-2020

Oei je kent vast wel die gemene aapjes van Zuid-Oost Azië, die je bezittingen afpakken of je aanvallen. Maar hoe zijn deze apen in Sri Lanka?

Mijn eerste les die ik leerde op Bali is dat je niet met een plastic zak moet lopen met chips waar apen in de buurt zijn. Ze zijn zo brutaal dat ze je kunnen aanvallen. Ik snapte toen pas waar het spreekwoord brutale aap vandaan kwam. In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten als je in Sri Lanka bent in de buurt van apen.

Maar hoe zijn de apen in Sri Lanka dan?

Moet je op je hoeden zijn voor de apen in Sri Lanka? Ja, ze zijn niet zo geniepig als in Cambodja of Indonesië. Je kan zeker een mooie foto van de aapjes maken. Het is wel handig om een aantal dingen te weten en vooral een beetje op je hoeden zijn voor de aapjes.

Apen in Sri Lanka

Dit moet jij weten over de aapjes in Sri Lanka:

  • De apen in Sri Lanka, doen niet snel wat kwaad, je kan zeker een paar passen vooruit zetten en een foto van ze nemen.
  • Probeer geen eten in je handen te hebben. Door voedsel kunnen ze gemenen streken uitvoeren en je misschien aanvallen.
  • Probeer een tas mee te nemen die niet heel makkelijk open gemaakt kan worden, zo bescherm je bezittingen die je meeneemt. Dit zorgt er voor dat aapjes niet zomaar bezittingen kunnen stelen. 

Wat voor apen komen voor in Sri Lanka?

Er komen verschillende Apen soorten voor in Sri Lanka. Een van de soorten die je tegen kan komen is de Ceylonkroonapen. Deze leven voornamelijk in de buurt van bossen en drinkwater. Ceylonkroonapen zijn de kleinste soort makaken. Op de rug hebben ze een goudbruine vacht en op de buik witte haren. Deze witte vacht loopt door tot de wangen en het gebied rond de oren.

Apen in Sri Lanka

Je kan de apensoort Ceylonhoelman tegen komen in Sri Lanka. De Ceylonhoelmans zijn grotendeels grijs met een zwart gezicht, wenkbrauwen en oren. Naarmate ze ouder worden zijn deze kleuren donkerder.

Apen in Sri Lanka

Waar kom je de aapjes tegen in Sri Lanka?

De apen in Sri Lanka kom je op verschillende plekken tegen. Vooral bij tempels stoepa’s, maar ook bij natuurgebieden als watervallen en bossen.

Waarschijnlijk ga jij de aapjes zien bij de bezienswaardigheden in Anuradhapura, Dambulla, Kendy, Ella.

Apen in Sri Lanka

Help door een aap gebeten in Sri Lanka? 

Het kan gebeuren dat een aap je gaat aanvallen en daardoor bent gebeten of een schaaf wond of iets anders aan over houd.

In Sri Lanka komt rabies voor bij apen. Mocht je aangevallen zijn door een aap en wond over houden, twijfel dan niet. Ga gelijk naar een dokter of ziekenhuis, twijfel er niet aan. 

Dit moet je doen:

De wond moet goed worden schoon gemaakt, het best kan je beginnen met water en zeep en ontsmetten met alcohol of Betadine.

Zorg dat je binnen 24 uur het antiserum krijgt. En begin zo snel mogelijk met een serie van vaccinaties.

Zodra er symptomen ontwikkelen van de virus infectie is de dood vrijwel onvermijdelijk.zover hoeft het natuurlijk niet te komen want rabiës kan voorkomen worden vooraf of 24 uur na contact. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie plaatsen