Kruip door de tunnels in Vietnam

Laatst bijgewerkt: 16-02-2020

De tunnels in Vietnam zijn een van de meest indrukwekkende dingen die jij kan doen in het land. 

Dit artikel zal jou alles vertellen over de tunnels in vietnam, wat voor tours er zijn, waar zij liggen en waarom zij gebruikt werden. 

Welke Tunnels in Vietnam zijn het bezoeken waard?

In vietnam zijn er meerdere tunnel complexen die jij kan bezoeken. In het midden van Vietnam liggen bijvoorbeeld de Vinh Moc Tunnels. Deze tunnels werden gebruikt om te schuilen voor bombardementen van de amerikanen. Terwijl in het zuiden de bekendere Cu Chi Tunnels vooral werden gebruikt om verrassingsaanvallen te plegen op de amerikanen. 

Ontdek hoe de mensen leefden in deze tunnels en waar zij deze voor gebruikten. 

Zo vind je in de Vinh Moc tunnels gehele scholen, ziekenhuizen en bioscopen onder de grond. Mensen leefden soms dagenlang volledig onder de grond. Dit alles omdat het niet veilig was boven de grond aangezien de bombardementen van de amerikanen dagen lang konden duren. 

Kruip zelf door deze tunnels en ervaar voor jezelf hoe het leven daar was. 

Wat is de beste tijd om de tunnels in Vietnam te bezoeken?

De beste tijd om de tunnels in Vietnam te bezoeken is tijdens de drogere periode in Vietnam. Deze is tussen december en maart. De temperatuur ligt tussen de 21 en 34 graden celsius. Tijdens deze tijd is de vochtigheid op zijn laagst. Dit is wel zo fijn wanneer je door de tunnels kruipt. Dan zijn deze het minst benauwt. Dit geldt met name voor de Cu Chi tunnels in Vietnam. 

Voor de Vinh Moc tunnels is de beste reistijd net iets anders.  De beste reistijd is dan tussen februari en april. Door de hevige regenval en hoge temperaturen is het af te raden buiten deze periode de tunnels te bezoeken. De temperatuur kan in de maanden juni en juli oplopen tot 30 graden. Hierdoor kan het kruipen door de tunnels benauwd aanvoelen.

Bezoek de Vinh Moc Tunnels in Vietnam

De vinh moc tunnels liggen tussen Dong Hoi en Hue in centraal Vietnam. Dankzij hevige bombardementen van de Verenigde Staten waren de bewoners in het grensgebied tussen Noord- en Zuid Vietnam gedwongen ondergronds te gaan. 

De tunnels liggen iets ten zuiden van de DMZ (Demitilarized Zone). Doordat er geen Noord Vietnamezen over de grens mochten komen om wapens en andere goederen te leveren werd er zwaar gevochten. 

Waar de Vinh Moc tunnels voor werden gebruikt

De tunnels zijn gebouwd in 1966. Dit werd geheel in het geheim gedaan. 

Zoals gezegd werden deze tunnels meer als schuilkelders gebruikt voor de bewoners dan om aanvallen te plegen. 

De bombardementen konden soms dagen lang duren. Hierdoor zijn er scholen, ziekenhuizen en bioscopen ontstaan in de tunnels. De mensen moesten immers wel verder kunnen leven. 

De Vinh Moc tunnels werden niet alleen als schuilkelder maar ook als doorgeefluik gebruikt. Zo werden er wapens en andere dingen door de tunnels getransporteerd. Zo onder de neus van de amerikanen. 

Zodra er een alarm afging, gingen de dorpsbewoners naar de goed gecamoufleerde tunnels toe. Deze bestonden uit drie lagen. Waarvan de bovenste op 12 meter diepte bevond, de tweede op 15 meter diepte en de onderste op 23 meter diepte. 

Ondanks dat er veel meer tunnels waren in het gebied rondom Vinh Moc, hebben de meeste deze niet overleefd. 

Hoe je bij de Vinh Moc Tunnels komt

Ga naar Phong Nha, Dong Hoi of Hue om dit tunnelcomplex te bewonderen. Vanuit deze plaatsen gaan er dagelijks DMZ tours naar de tunnels van Vinh Moc. 

De tour gaat niet alleen naar de tunnels maar laat je ook de DMZ zien. De brug van Hien Luong is iconisch. Aan de noordzijde van de brug vind jij een museum en monument die je meer informatie kan verschaffen over de DMZ. 

De prijs voor een DMZ tour is 500.000 VND per persoon. 

Gelukkig voor ons europeanen zijn de tunnels ruimer dan die in Cu Chi. Maar vergis je niet, de hoogte van de tunnels in Vinh Moc is maar 1.60 meter hoog en 1.20 meter breed. De tunnels zijn ook minder benauwd. Dit komt door de zeebries die door de tunnels gaat dankzij het uitmonden van de Vinh Moc tunnels bij de zee. 

Deze tunnels hebben in totaal 13 uitgangen, waarvan 7 er op zee uitkomen. De bouw van de tunnels duurde iets meer dan een jaar en zijn 2.8 kilometer lang. 

Bezoek de Cu Chi tunnels in Vietnam

De Cu Chi tunnels in Vietnam spreken misschien wel het meest tot de verbeelding. De Cu Chi tunnels dienen dan ook als voorbeeld voor de vele oorlogsfilms van die zijn uitgebracht over de oorlog in Vietnam. 

Nu kan jij zelf de tunnels ontdekken. Kruip door de nauwe, donkere gangen en ervaar zelf hoe de Vietnamezen vochten tegen de Amerikanen. 

Zie de angstaanjagende boobytraps die gebruikt werden in de tunnels

Tijdens de Vietnam oorlog kwamen de amerikanen soms in de tunnels om de rebellen daar te uit te halen. Daardoor zijn er boobytraps gemaakt. Deze vallen zijn ontzettend gruwelijk om te zien en maken een onwijze indruk op je. 

Boobytraps bij de Vietcong tunnels in Vietnam

Probeer je voor te stellen hoe het was om te kruipen door de tunnels en niet te weten wat er voor je voor gevaar op de loer ligt. 

Verstopte luiken die leiden naar scherpe pinnen, en talloze andere boobytraps werden gebruikt om de amerikanen tegen te houden. 

Schiet met de geweren die werden gebruikt in de Vietnam oorlog

Naast het bezoeken van de tunnels kun jij ook schieten op een schietbaan met een AK-47. Daar ervaar jij de kracht van de wapens die zij tijdens de Vietnam oorlog hebben gebruikt. 

Een leuke bijkomstigheid is dat de geweerschoten die je hoort vanaf de schietbaan een extra dimensie geeft aan jouw ervaring in de tunnels. Op deze manier zit jij er echt helemaal in. 

Hoe de Cu Chi tunnels in Vietnam werden gebruikt voor verrassingsaanvallen

De Cu Chi Tunnels waren perfect voor verrassingsaanvallen. De Viet Cong soldaten kwamen uit het niets en vielen de amerikanen aan in korte maar hevige aanvallen. 

Na het gevecht trokken zij zich weer terug om niet gevonden te worden door de amerikanen. 

Als antwoord op de verrassingsaanvallen trainden de amerikanen speciale eenheden die de boobytraps en tunnels onschadelijk moeten maken. In de praktijk was dit een van de engste baantjes in het Amerikaanse leger. Je begeven op vijandig gebied waar overal boobytraps, wilde dieren en de vijand op de loer liggen om je te grazen te nemen. 

De hutten van vietcong strijders

Bouw van de Cu Chi Tunnels

De bouw van de tunnels Cu Chi Tunnels zijn ontzettend slim. Zo zijn er vele bochten gebouwd ter bescherming van explosies en doorgangen in een U-vorm die gevuld waren met water. Dit beschermde tegen giftige gassen. 

De tunnels waren daarna zeer smal waardoor de amerikanen problemen hadden om er doorheen te gaan. 

Hoe kun jij de Cu Chi Tunnels bezoeken

Chu Chi Tunnels tours

Regel jouw bezoek aan de Chu Chi tunnels gemakkelijk vanuit Ho Chi Minh City. Kies bijvoorbeeld voor een dagtour. Deze gaat samen met een bezoek aan de Cao Dai tempel. Of kies voor een halve dag tour. 

De tours zijn goedkoop, maar dat betekent wel dat jij in een grote groep hier naartoe gaat. Het kan dan moeilijk zijn om de gids te horen. 

De gids vertelt jou hoe de tunnels zijn ontstaan, gebouwd en hoe deze werden gebruikt. Kruip door de tunnels en ervaar voor jezelf hoe het leven daar was. Ondanks dat de tunnels heet, vochtig en claustrofobisch zijn hoef jij je geen zorgen te maken. Er is een uitgang elke 20 meter. 

Tijdens de rondleiding kan je geweerschoten horen. Onbedoeld geeft dit een extra impuls aan de ervaring. Maar hier later meer over. 

Ben Dinh

Vanuit Ho Chi Minh City kan je via Ben Dinh je aansluiten bij een georganiseerde excursie. Hierdoor kan het ontzettend druk zijn waardoor je de tunnels niet voor jezelf hebt. 

Aan de andere kant is er een gedeelte van de tunnels verbreed voor toeristen. Deze zijn dus niet meer in de originele staat. Hierdoor kan jij ook de tunnels ervaren, ook als je 1.90 lang bent en regelmatig naar de sportschool gaat. 

De tunnels in Ben Dinh leiden je naar de drie verschillende niveaus. Op drie, zes en negen meter diepte. Zoals gezegd zijn de breedte en hoogte van de tunnels uitgebreid zodat toeristen er beter doorheen kunnen. De hoogte is 80 centimeter en de breedte 1 meter.

Buiten de tunnels zijn er veel andere dingen die je kunt zien. Vele boobytraps liggen verspreid op het terrein zodat je kunt zien waar de amerikaanse soldaten gevangen in konden worden. Verder zie je ook oude wapens en andere gebruiksvoorwerpen uit die tijd. 

Daarnaast kun je ook schieten met een machinegeweer op het terrein. Maar hier later meer over.

Ben Duoc

Iets verder van Ho Chi Minh City ligt Ben Duoc. In deze plaats zijn een stuk minder toeristen en is het een stuk rustiger. 

De tunnels kunnen behoorlijk smal en krap zijn. Waardoor het soms lastig is om door de tunnels te kruipen. Zeker als je wat groter bent. 

De ondergrondse ruimtes bestaan uit vier gedeelte. Kruip langs slaapzalen en ziekenhuizen en bekijk de boobytraps van dichtbij. Een tour duurt ongeveer 3 kwartier en laat je het leven zien in de tunnels tijdens de oorlog.

Kruip door de ruige en smalle tunnels van Ben Duoc. Dit tunnelsysteem is authentieker dan haar tegenligger een paar kilometer verderop. Dit heeft ermee te maken dat de tunnels in Ben Duoc niet zijn aangepast voor toerisme. Als je zelf dus wat kleiner bent dan kun je net zo goed naar de tunnels van Ben Duoc gaan en een meer authentieke ervaring krijgen. 

Het tunnelsysteem bestrijkt 100 hectare en is daarmee vijf keer zo groot als Ben Dinh. Hierdoor kun je de tunnels langer verkennen en een beter beeld krijgen van hoe de Vietcong in deze tunnels leefde ten tijde van de oorlog in Vietnam. Doordat Ben Duoc de plek was waar de strategieën werden bedacht en uitgevoerd kun je verwachten dat je kamers tegen komt waar informatie werd verzameld en plannen werden beraamd tegen de vijand. 

Wanneer je door de tunnels kruipt in Vietnam kun je dit ervaren als benauwend. Met name als je groot van stuk bent. De tunnels van Ben Duoc zijn zoals gezegd authentieker. Dit betekend wel dat ze smaller zijn en minder hoog. Als grote europeaan kun je je dus opgesloten voelen. In Ben Dinh heb je daar minder last van.  

Toerisme in de Cu Chi Tunnels

In de verdediging van de tunnels zijn er 45.000 mensen overleden. In de jaren die volgden na de val van Saigon in 1975 onderhield de Vietnamese regering de tunnels als een netwerk van oorlog memorials over het gehele land. 

Bezoekers aan Vietnam kunnen nu kruipen door de veiligere gedeelten van de tunnels. 

Nu gaan er zoals gezegd dagelijk tours naar de tunnels toe om te ervaren hoe het leven daar was. De gruwelijke omstandigheden worden daar nagebootst met poppen en installaties terwijl jij er langs kruipt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie plaatsen