Bezoek de mooiste grotten van Vietnam (prijzen, moeilijkheidsgraad en meer)

Laatst bijgewerkt: 26-02-2020

Vietnam staat bekend om haar grotten. Er zijn er in deze voormalige kolonie van Frankrijk echt duizenden. 

Ook de grootste grot ter wereld vind je in Vietnam.

Lees verder en kom achter, welke grot in Vietnam de grootste ter wereld is, welke grotten jij absoluut moet bezoeken, of je entree moet betalen voor de grot en nog veel meer. En hoe groot het avontuur is om de grot te bezoeken.

Hang Son Doong grot

De Hang Son Doong grot is de grootste grot van Vietnam en van de wereld. De grot heeft haar eigen ecosysteem. Je vind er bomen tot wel 30 meter hoog. In de grot vind je naast de bomen en andere vegetatie ook dieren zoals vleermuizen, vogels en apen. 

Een van de grotten van Vietnam

De grot bestrijkt 38,5 miljoen kubieke meter. Doordat de Hang Son Doong grot in direct contact staat met de Hang Thung grot dankzij een tunnel tussen de twee grotten, lijkt het er op dat de grot 1,6 miljoen kubieke meter groter is dan eerst werd gedacht. 

Om de grot te betreden mag je diep in de buidel tasten. De kosten zijn 3000 dollar om de grot te bezoeken. Dit komt doordat het een trip is van 4 dagen naar de grot, waar je door de jungle trekt, abseilt, klimt, zwemt en kampeert in de grot. 

Deze tours zijn alleen te boeken bij Oxalis gedurende het droge seizoen tussen januari en augustus. Er mogen maar maximaal 10 personen mee per excursie. 

De tocht ziet er als volgt uit:

Op de eerste dag hiken reizigers door de jungle voor ongeveer een uur voordat zij stoppen voor een lunch in het dorpje Ban Doong. 

Na nog een paar uur te hebben gelopen maakt de groep een kamp bij de ingang van de Hang En grot. Daar kun je in de ondergrondse rivieren zwemmen in de Hang En grot en je opladen met overheerlijk Vietnamees voedsel. 

De volgende dag lopen de reizigers verder naar de afgelegen Son Doong grot. Daar worden zij in een harnas gezet om 80 meter naar beneden te abseilen. 

Eenmaal binnen, brengen de reizigers de volgende twee dagen door in de grot. Daar ontdekken zij wat er allemaal te zien is in de grot zoals: eeuwenoude fossielen, de ondergrondse jungle, stalagmieten en ondergrondse rivieren. 

De reis vordert naar de ´great wall of Vietnam´. Dit is een 80 meter hoge stenen muur die een combinatie vergt van touwklimmen, ladders en klauteren. 

Dit gezegd te hebben, is dit zeker niet een rustige wandeling. Er zijn meerdere rivieren die je moet oversteken, jungles, bergen en cliffs die je door en over moet, plus de wilde dieren die je tegen kunt komen. Dit alles maakt het een avontuur om nooit te vergeten. 

Paradise Cave

Paradise Cave werd pas in 2005 ontdekt. Ze heeft haar naam te danken aan de stalagmieten en stalactieten formaties. De grot is 31 kilometer lang met kamers die wel 100 hoog kunnen zijn. 

De kalkstenen formaties die in de grot te vinden zijn, vind je nergens anders. 

Het is een van de meest bezochte grotten in Vietnam. De buitenaards mooie stalactieten lijken als een waterval uit het plafond te komen. En haar kolommen laten iedereens mond zakken. 

Net zoals de grote van de grot. De grot is de langste grot zonder water of rivier in haar gangen stelsel. 

Reizigers kunnen het op twee manieren ervaren. De eerste manier is een wandeling van een kilometer door een netwerk aan verlichte trappen. De tweede optie is een excursie met overnachting inclusief een hike van zeven kilometer. 

  • Kun je makkelijk zelf bezoeken of per tour. Toegang: $12

Phong Nha Cave

Phong Nha is een grot in Vietnam die vernoemd is naar het gelijknamige nationale park. Deze grot kent de langste ondergrondse rivier ter wereld. Deze is 7,729 meter lang. 

Het is een van de leukere grotten om te bezoeken. 

Maak een boottocht over de rivier die door de grot heel loopt. De rit door de grot duur 25 minuten. Zodra je voor de ingang van de grot staat wordt de motor van de boot uitgedaan en vaar je verder met stokken. 

Een andere optie om deze grot te verkennen is door er te varen met een kajak. Dit maakt de ervaring nog intenser. Zeker wanneer je ook nog een stuk moet zwemmen en lopen door een onverlicht stuk van de grot. 

Mooiste grotten van Vietnam

Dark Cave

Als jij avontuurlijk bent ingesteld is de Dark Cave echt iets voor jou. Deze grot op 15 kilometer afstand van Phong Nha is niet voor mensen die bang zijn aangelegd. 

Je kunt de grot bezoeken in een halve dag. Waarbij je zipline van een toren naar de ingang van de grot. Zwemt van het einde van de zipline naar de ingang van de grot. Vervolgens loop je op blote voeten met helm en een hoofdlamp door de grot. De grot is aarde donker en wordt alleen verlicht door de lamp op je helm. 

Eenmaal in de grot kun je genieten van een modderbad. En natuurlijk de grot zelf. 

Vervolgens kajak je terug vanaf de ingang. Dit alles kost een halve dag. 

Hang En Cave

De Hang En Cave werd beschouwd als de grootste grot in Vietnam totdat de Son Doong haar plaats in nam. 

Het is de op twee na grootste grot ter wereld. Wat deze grot zo leuk maakt is dat zij ontzettend fotogeniek is. Dit komt door de wijde ingang met op de achtergrond de jungle. De lichtschachten in de grot verlichten het daarin gelegen meer met strand. 

Je kunt deze grot alleen bezoeken nadat je een trektocht door de jungle hebt gedaan van 10 kilometer. Op deze tocht doorkruis je rivieren, en beklim je berghellingen. Je voelt je net indiana Jones. 

Die lange trektocht en de obstakels die je moet overbruggen zorgen ervoor dat je deze grot maar met weinig andere toeristen hoeft te delen. 

De tocht naar de grot en weer terug duurt twee dagen. Waarbij je overnacht in de grot op het zandstrand. Verder bezoek je een etnisch dorpje genaamd Ban Doong, midden in de jungle. Je kunt deze grot bezoeken vanaf 300 euro. 

Tu Lan Cave

De Tu Lan Cave is een ondergrondse oase. Deze idyllische plek ligt verborgen onder de grond. Je vindt hier naast de stalagmieten en stalagtieten een ondergrondse waterval die uitmondt in een groen meer. 

Het grottencomplex bestaat uit meer dan 10 grotten. De grot heeft aan populariteit gewonnen dankzij de de film: Kong: skull island. 

De totale grote van de het complex is vijf kilometer lang. En is op zijn piek meer dan 100 meter hoog. 

Als je deze grot wilt zien moet je van avontuur houden. Je moet meerdere kilometers wandelen om er te komen. Maar niet alleen dat. Je moet ook door het water zwemmen. Het is daarom alleen voor echte avonturiers. 

Je kunt deze grot bezoeken in een dag. Maar ook meerdere dagen, waarbij je overnacht bij een van de meren of watervallen. 

Als je het in een dag wilt doen. Dan ziet jouw grot excursie naar de Tu Lan Cave er als volgt uit. Je moet klimmen, ongeveer 50 meter zwemmen door een wilde ondergrondse rivier, en 9 kilometer hiken door de jungle. 

Wil je het nog avontuurlijker?

Je kunt zoals gezegd ook meerdere dagen overnachten in de grot. 

Als je voor een tweedaagse trip gaat, dan zwem je net als bij de eendaagse excursie door een ondergrondse rivier en wandel je door de jungle. Maar er is nog een extra stap. Eenmaal aangekomen breng je de nacht door in een jungle kamp naast de waterval. 

Bij een driedaagse excursie ga je nog verder. Je overnacht bij twee verschillende grote watervallen, en verkent meerdere grotten. Dit is alleen voor de echte ontdekkingsreizigers. 

De excursies zijn gelimiteerd voor een beperkt aantal reizigers per keer om de regio authentiek te houden.

Hang Va Cave

Officieel onderdeel van het Son Doong grotte stelsel liggen Hang Va en Hang Nuoc Nut. Deze grotten zijn perfect om te bezoeken als je het ultra hoge prijskaartje van de Son Doong niet kunt betalen. 

Je moet behoorlijk fit zijn om deze grotten te kunnen bezoeken. Om de grot te bereiken moet je door rivieren zwemmen, en over rotsen klauteren. Hierdoor is het perfect voor de avontuurlijke reiziger. Een leuke bijkomstigheid is dat deze grot pas is ontdekt in 2012 waardoor het nog niet bekend is bij het grote publiek. 

Een tweedaagse tour kun je voor 300 euro krijgen. In deze twee dagen bezoek je dan de twee grotten Hang Va en Hang Nuoc Nut. 

Tien Song Cave

De Tien Song Cave is de oudste ontdekte grot in Vietnam tot op heden. Ondanks dit speciale feit wordt deze vaak overgeslagen. Dat heeft vooral te maken met het feit dat de  Tien Song Cave lijkt op de veel populairdere Phong Nha Cave 

De grot is alleen te bereiken via een lange steile trap. Waardoor je niet bang aangelegd moet zijn om deze grot te willen bezoeken. 

Op haar hoogste stuk is de grot 25 meter hoog. Met een breedte van 35 meter is dit zeker geen kleintje. 

De Tien Song Cave en de Phong Nha Cave worden vaak in combinatie bezocht. Logisch ook. Ze liggen immers boven elkaar. 

De toegangsprijs is 80.000 vnd. Daarbij zit het kaartje voor de boottocht er naar toe niet bij. 

Tra Ang Cave

Tra Ang Cave is een van de meest recent ontdekte grotten in Vietnam. Dit gebeurde pas in 2016. Hierdoor zijn er nauwelijks toeristen geweest die deze schoonheid konden bewonderen. 

Om de grot te bereiken trek je door de dichte jungle. 

Eenmaal aangekomen bij de grot kun je de grot alleen verkennen door door de rivier heen te zwemmen die door de grot stroomt. 

De grot kun je in een dag bezoeken. Dit komt doordat je een aantal kilometer door de jungle moet trekken. 

Tam Co Cave

Op 20 minuten rijden van paradise cave. De grot is gemakkelijk zelf te zoeken. 

De geschiedenis wrede geschiedenis van Vietnam is deze grot niet gespaard gebleven. In 1972 stierf een groep vrouwen nadat ze in de val liepen dankzij een bomexplosie in de oorlog tegen de Verenigde Staten. 

Op de plek vind je nu een altaar ter nagedachtenis aan deze vrouwen. 

Pygmy Cave

De Pygmy Cave in Vietnam is de meest recent geopende grot. Hierdoor kent de grot nog maar weinig bezoekers. Zonde! Het is de vier na grootste grot ter wereld. 

Wanneer je in de grot staat voel je je nietig. Het is meer dan indrukwekkend. 

De tour naar en weer terug duurt 2 dagen. Je trekt door de jungle en zwemt door rivieren om de grot te bereiken. 

De Pygmy Cave wordt vaak bezocht in combinatie met de Hang Over Cave. 

Sung Sot

Ondanks dat Halong Bay bekend staat om haar duizenden eilandjes, zijn er ook ongelofelijk veel grotten. De een groter dan de ander. 

In totaal zijn er 59 grotten gevonden in de baai. 

De meest bekende is Sung Sot, die ook wel bekend staat als Suprise Cave. Het ligt op het eiland Bo Hon in Halong Bay. De grot werd ontdekt in 1901 door franse avonturiers. 

De grot beslaat 10,000 vierkante meter. Wanneer je in de grot staat voelt ze groot en ruimtelijk aan. De stalactieten en stalagmieten zijn ongelofelijk. Als je goed kijkt nemen zij veelal de vorm aan van de natuur (zowel dieren als planten) uit Vietnam. 

Luon Cave

Ondanks dat de Luon Cave een stuk kleiner is dan de Sung Sot Cave. Is de Luon Cave niet minder gaaf om te bezoeken. 

Wanneer je de grot binnen stapt heb je het gevoel dat het een geheime toegangspoort is naar de wereld binnen Halong Bay. 

De grot die op een toegangspoort lijkt is maar 60 meter lang en vier meter hoog. Luon Cave kun je alleen bereiken als je gebruik maakt van een kayak. 

Wanneer het vloed is kun je alleen maar bukken om bij de grot naar binnen te gaan. 

Binnen in de grot voelt het er koel aan. Met het kraakheldere blauwe water onder je en een andere smalle uitgang aan de andere kant. 

Aan de andere kant van de grot vind je een vredige lagune die wordt omsingelt door zandsteen waar groepen apen het plaatje compleet maken. 

On the other side of the cavern, a peaceful lagoon is surrounded by limestone cliffs where tribes of monkeys complete the picture.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie plaatsen