Mekong Delta in Vietnam (11 activiteiten en 2 reisroutes)

Laatst bijgewerkt: 26-10-2019

De Mekong Delta in Vietnam is een van de highlights van Vietnam. Deze plek mag je niet laten liggen op jouw vakantie.

En waarom dat zo is lees je hieronder.

In dit artikel vind jij de mooiste reisroute door de Mekong Delta voor zowel 24 en 48 uur in de Delta. Daarnaast vind je de leukste activiteiten die jij kan doen in de Mekong Delta.

Mekong Delta in Vietnam

Waarom is de Mekong Delta de moeite waard om te bezoeken?

De Mekong Delta is de moeite waard om te bezoeken. Zie de lokale bewoners werken op het land, terwijl kinderen waterbuffels rijden en fietsen over landweggetjes naar school toe.

Activiteiten in de Mekong Delta

#1 Ontdek Ninh Kiau Wharf en zie de boten vol goederen voorbij je varen

Ninh Kiau Wharf is een van de leukste dingen om te bezoeken in de Mekong Delta. Voel het ritme van het leven aan de rivieroever terwijl bootjes hun producten vervoeren naar de drijvende markten.

Ninh Kieu wharf ligt vlakbij Can Tho aan de oever van de Hau rivier. Vlakbij de werf vind je een park dat strekt over 7,000 vierkante meter.

Veel restaurants en hotels zijn verspreid over dit gebied. Dit maakt het een populair en druk bezocht gebied voor toeristen.

Dwaal rond het park tijdens de zonsondergang en neem de mooiste foto’s van het water dat vol staat met gekleurde vissersbootjes. Eet bij een restaurant aan de waterkant en verkent de nachtmarkt die maar op een paar stappen van je vandaan is.

#2 Geniet op de Cai Rang floating market van de meest lekkere producten die de Mekong Delta te bieden heeft

De Mekong Delta heeft een watersysteem dat zich strekt over 54000 kilometer lang. De bewoners van de delta hebben daarom hun leven rondom het water gebouwd.

Voor toeristen zijn de drijvende markten niet meer dan een toeristische attractie. Voor de lokale bewoners is dit een heel ander verhaal. Voor hen is het onderdeel van hun leven.

Zie hoe de lokale bevolking handel drijft en haar goederen verhandeld.

De markt is geopend vanaf 03:00 maar is op zijn drukst rond 05:00. Om er te komen kan je makkelijk een boot pakken vanaf NinH Kieu Wharf. Neem de tijd om te observeren hoe het leven hier is. En ervaar zelf hoe de lokale bevolking, eten, drinken, spullen verhandelden, slapen en leven op hun boten.

Floating market op de Mekong Delta

#3 Ontdek de architectuur van de Mekong Delta in Vinh Trang Pagoda

Deze pagode die ligt in My Tho is gebouwd in 1849 en bestrijkt ongeveer 2000 vierkante meter. De architectuur is een smeltkroes van Chinese, Vietnamese, Khmer en Europese stijlen. Het gebied laat verschillende Buddha beelden zien, een schitterend versierde poort die gemaakt is door vakmannen uit Hue.

Bezoek de pagode om 10 en je zult de klanken van monniken horen die hun verzen zingen.

#4 Bezoek de grootste drijvende markt van de Mekong Delta in Cai Be Floating market

De drijvende markten van Cai Be is de grootste markt in de Mekong Delta. Het bevindt zich in het plaatsje Cai Be. Je vindt hier alles van fruit, stoffen, tot huishoudapparatuur, maar ook vers zeevoedsel en drinken. Dit alles wordt van boot tot boot verhandeld.

#5 Snoep stiekem in Cai Be fruit orchard

De Mekong Delta levert 70% van het fruit dat wordt gegeten in Vietnam, en er zijn genoeg boomgaarden die verspreid zijn over de verschillende provincies die de Delta beslaan.

Je zal verschillende vruchten vinden zoals mango, grapefruit, guave, appel, jackfruit, dragon fruit, pruim en nog veel meer.

Je kan een tour nemen over het terrein, rijp fruit plukken van de bomen en stiekem er van snoepen.

#6 Ontdek alternatief Mekong Delta met de Tra Su mangrove

De mangrove van Tra Su is een van de mooiste plekken om te bezoeken in de Mekong Delta. Zeker als jij op zoek bent naar iets anders dan de drijvende markten.

De mangrove is bijna het gehele jaar door droog. Maar aan het einde van het regenseizoen overstroomd het bos. Dit maakt het ideaal voor een boottocht met gids door de regio. De beste maanden om te bezoeken zijn september tot en met november.

#7 Ga op avontuur in en beklim Sam Mountain

Vlakbij de stad Chau Doc ligt Sam mountain. Dit is de ideale berg om te beklimmen en een avontuur te hebben.

De uitzichten zijn onwaarschijnlijk mooi. Je kijkt uit over de adembenemende rijstvelden, stelt dorpjes en mooie natuur.

Maar…

Je passeert ook meer dan een dozijn altaars, tombes, en zelfs een tempel onderweg naar de top van de berg.

Wanneer je eenmaal de top hebt bereikt vind je een kleine militaire buitenpost met en geweldig uitzicht over zowel Cambodia en Vietnam.

#8 kijk over de boomtoppen in Tan Lap village

Het drijvende dorp van Tan Lap bevindt zich in de Long An provincie. Het is een typisch stuk Vietnam dat overstroomd van tijd tot tijd. Voor het lage bedrag van 50.000 VND kan je de lopen op de verhoogde paden door een schitterende Sajput bossen of een boottocht langs de Rung kanaal.

Je kan ook genieten van het schitterende uitzicht over de toppen van de bomen in de observatietoren, genieten van lokale gerechten, bij een kampvuur zitten, barbecuen en picknicken en nog veel meer. De beste tijd om deze plek te bezoeken is in november. Dan zijn alle lotussen in bloei en biedt het een mooi contrast met het groen van de bomen.

#9 Proef het lekkerste snoep in Co Tu Ha

De naam Co Tu Ha is beroemd en berucht in de Ben Tre provincie. Wanneer je deze naam noemt tegen een taxi of boot bestuurder in de buurt zullen zij het kennen. Zij weten precies wat je bedoeld en zullen je meenemen naar het huis van een schattig oud vrouwtje van een jaar of zestig.

De reden dat zij jou daar mee naar toe nemen is omdat zij de lekkerste kokosnoot snoepjes maakt. Co Tu Ha laat jou deze lekkernijen proeven, en als jij dat wilt ook nog maken.

#10 Ontdek de wildlife in Tram Chim national park

Tram CHim National Park wordt ook het vogel koninkrijk genoemd in Vietnam. Het park spant over meer dan 7500 hectare en huist meer dan 200 type vogels.

Dit is een kwart van de vogelpopulatie in Vietnam. De beste tijd om te vogelspotten is in Maart en April.

#11 Ontdek de Mekong Delta in de Sampan Cruise in My Tho

Ga aan boord van een sampan. Een smalle gammele houten roeiboot, en peddel jouw weg door en smal kanaal. Dit is de beste manier om te reizen door de Mekong Delta.

Je zult langs bloemen velden, boomgaarden, rijstpapier fabrieken, tempels en rivier restaurants varen. Naast alle andere attracties op het water. Ben Tre en My Tho zijn de beste plaatsen om dit te doen. Zorg er wel voor dat je boten vermijd die vol toeristen zit die naar Can Tho gaan.

Welke Mekong reisroutes zijn er?

Het hangt ervan af hoe lang jij geplant hebt om te blijven in de Mekong delta. Wij raden jou aan om minimaal een dag hier te besteden. Dit komt omdat het gebied ontzettend groot is en je aan een dagdeel niet genoeg hebt.

Ga daarom voor een verblijf van één of twee dagen in de Mekong Delta.

24 uur in de Mekong Delta

Als jij maar een nacht kan blijven in de Mekong Delta, ga dan naar Can Tho. Neem daar de tijd om het plaatsje te ontdekken, stop bij het charmante Ong Pagoda aan de rivier. Neem daar een wandeling rond Ninh Kieu Pier voor je naar Can THo museum en naar de lokale Wat Pitukhosaransay. Can Tho’s lokale Khmer pagode. Boek een boot trip voor de vroege ochtend voor de volgende dag zodat je het drijvende markt kan zien. In de avond ga je naar de nachtmarkt en kan je relaxen aan de oever van de rivier.

Mekong Delta

48 uur in de Mekong Delta

Hop op een boot naar Cai Rang drijvende markt waar jij met eigen ogen ziet hoe er handel wordt gedreven door de lokale bevolking. Jij kan hier een hele dag besteden als jij dat wilt. Als jij weer aanmeert bij de pier en je bent op tijd ga dan naar de Binh Thuy Acient House voordat je naar de stad toe gaat in de namiddag.

Mekong Delta tour, hoe ziet deze er uit?

Als je een tour boekt vaar je hoogstwaarschijnlijk per boot over de kanalen per motorboot. Je loopt in de dorpjes in de delta en vaart langs groene rijstvelden, boomgaarden die vol hangen met fruit en andere producten die zij verbouwen.

Je wordt vroeg in de ochtend opgepikt en reist dan per bus naar de Mekong delta vanuit Ho Chi Minh City. Deze rit duurt gemiddeld anderhalf uur.
Nadat je bent aangekomen stap je in een boot en vaar je langs de rijstvelden, boomgaarden en kleine dorpjes langs en in de rivier.
Dwaal in de dorpjes en boomgaarden en pluk stiekem wat fruit. De lunch zal daar worden geserveerd te midden van de boomgaard. Waarbij je in de middag verder gaat over de rivier naar de kokosnoot boomgaarden. Daar kan je roeien op de rivier waarna de bus je aan het einde van de middag weer oppikt om naar Ho Chi Minh City te vervoeren.
Zorg dat je zelf voldoende te drinken mee neemt zodat je niet uitdroogt. De tour is in het engels waarbij de gids uitleg geeft over wat er allemaal te beleven valt in de Mekong Delta.

Zien alle tours door de Mekong Delta er dan hetzelfde uit?

Andere tours hebben een gelijke set up, maar houden hun lunch bijvoorbeeld in een lokaal restaurant of gaan langs andere bezienswaardigheden.

Insider tip: let goed op de algemene waardering op tripadvisor. Deze laten zien hoe goed de tour geregeld is.

Hoe kom je er?

Je kan de Mekong Delta makkelijk bereiken via het vliegtuig. Dit is wel de meest dure optie. Daarnaast is het goed te bereiken met de bus, brommer of auto.

De meest populaire plek om naar de Mekong Delta te gaan is Ho Chi Minh.

Per bus

Vanuit Ho Chi Minh City pak je vanaf Mien Thay busstation de bus naar de Mekong Delta. De bussen gaan naar My Tho. Dit is de toegangspoort tot Mekong. Maar je kunt ook naar Bent Tre reizen. Daar is het niet meer nodig om met de veerpont te gaan doordat er een directe verbinding is dankzij de nieuwe brug.


De busrit duurt 3 uur en een ticket kost 125.000 Dong.

Dit is uiteraard alleen als je zelf jouw bezoek regelt. Je kan ook meegaan met een vooropgezette tour. Deze neemt jou mee per busje naar de Mekong Delta en zit bij de prijs inbegrepen.

Per boot

Het is redelijk makkelijk om van Cambodja naar de Mekong Delta te reizen per boot. Er varen dagelijks meerdere boten naar Chau Doc in Vietnam vanaf Phnom Penh in Cambodja. Er varen zowel langzame als snelle boten. Een visa kan je krijgen bij de grens, de crew op de boot behandeld jouw binnenkomst verder af.

De tocht duurt 10 uur met een langzame boot terwijl een speed boot 5 uur duurt. Speedboten van de Hang Chau Boat Company vertrekken om 7:30 iedere ochtend van de haven van Phnom Penh. Met de boot reizen naar de Mekong Delta is de ideale manier om te genieten van de Mekong Delta.

Beste reistijd

De beste tijd om de Mekong Delta in Vietnam te bezoeken is van december tot en met april. Dit staat gelijk aan het droge seizoen. De lucht is dan strak blauw, het landschap op haar allermooist en het water is rustig. Waardoor jij optimaal kan genieten van een van de mooiste stukjes dat Vietnam te bieden heeft.

Van Juni tot en met september kan het warm en vochtig zijn waardoor het voor jou minder fijn is om de hele dag actief te zijn. Ook al is de natuur dan op zijn mooist dankzij de hoge vochtigheid.

Vanaf oktober tot en met november kan je overstromingen verwachten waardoor wij het jou afraden om naar de Mekong Delta in Vietnam te gaan. Wanneer je in deze periode reist raden wij jou aan om de weerberichten goed in de gaten te houden.

Vloed seizoen is van september tot en met november. De bewoners van de Mekong Delta zien dit niet als een natuurramp. De overstromingen nemen alles mee op hun pad. Dit komt voornamelijk doordat de bewoners dit zien als de tijd om te vissen en gebruik te maken van de overvloed aan water vruchten.

Boeren vissen ofwel voor zichzelf of wel om geld te verdienen buiten het seizoen om. Het leven aan de waterkant is het meest fascinerend rond deze tijd. Ondanks dat het weer niet perfect is, zijn er wel minder toeristen en de prijzen voor rondleidingen een stuk lager. Als jij overal waterlelies wild zien groeien is dit jouw kans.

Eten dat jij moet proberen in de Mekong Delta in Vietnam

Voor degene die op zoek zijn naar lokale gerechten kan zijn hart ophalen in de Mekong Delta. Probeer de lokale vruchten en vis waar de Mekong Delta om bekend staat.

  • Tropical fruits: De Mekong Delta staat bekend om haar tropische vruchten. Het grootste gedeelte van de vruchten uit Vietnam komt hier vandaan. Deze komen uit de vele boomgaarden die te vinden zijn in de Mekong Delta. Snoep van de appels, mango’s en dragon fruits die hier worden verbouwd. Elephant’s Ear Fish: Het lekkerste gerecht wat je kan nemen is de Elephant’s ear fish. Het wordt zo genoemd omdat het er uit ziet. De licht gefrituurde, knapperige vis wordt rechtop geserveerd, met de schubben en tanden nog steeds vast aan de vis. Vanuit deze vis maak jij je eigen loempia.
  • Coconut candy in Ben Tre: De snoepgoed die wordt gemaakt van de kokosnoot is de specialiteit in de Ben Tre provincie. De voedsel kunstenaars hebben een manier gevonden om vanuit kokosnoten snoepgoed te maken. Probeer deze snoepjes eens zelf en wordt op slag verliefd.

Wat zal je dragen naar de Mekong Delta?

Draag luchtige kleding naar de Mekong Delta. Zuid Vietnam staat bekend als vochtig en warm. Waardoor het prettig is om niet te veel om het lijf te hebben. Ook is het fijn om zonnebrand mee te nemen om je te beschermen tegen de stralen van de zon.

Zijn er krokodillen in de Mekong Delta?

Er zijn krokodillen in de Mekong Delta. Nadat deze zijn opgejaagd en verbannen uit de delta door de lokale bevolking, worden deze dieren nu weer gefokt. Je vind hen dus alleen op plaatsen waar zij worden gefokt. Het fokken gebeurt voornamelijk voor toeristen en om op te eten.

Deze zoutwater krokodillen kun je ook voeren. Voel de spanning als jij deze giganten te eten geeft. Hun sterke kaken klappen dicht om hun prooi heen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie plaatsen