Kleding laten maken in Hoi An

Laatst bijgewerkt: 17-11-2019

Hoi An staat bekend om de velen kleermakers en souvenirwinkels. Dit is walhalla om te gaan shoppen! Zo kan je heel goed Kleding laten maken in Hoi An. Zo heb ik een pak laten maken in Hoi An.

Zit jij ook te denken om kleding te laten maken hier in Vietnam? Ik geef je hier mijn ervaringen met kleding te laten maken in Hoi An.

Kleding laten maken in Hoi An

Vietnam heeft veel verschillende kleermakers(tailors), waardoor het soms lastig is welke kleermaker goed is in Hoi An. Mijn tip is eerst op internet recensies van andere kleermakers te lezen.

Wat kost het laten maken van kleding in Hoi An?

Tussen alle tailors in Hoi An zit een groot verschil in de prijs en kwaliteitsverhouding. Je kan in principe een pak laten maken voor 60 dollar. Maar dat ga je zien in de afwerking. Bij een duurdere shop laat je een pak maken van 100 tot 250 dollar. Het verschil ga je zien in de stof die gebruikt is en de afwerking van de kleding.

Onderhandelen over de prijs?

Bij de meeste winkels kan je in Hoi An onderhandelen over de prijs! Je hebt de meeste kans dat je wat over de prijs kan onderhandelen als je meer besteld bij de tailor. Let wel op dat het in Vietnam onderhandelen geen topsport is, maar je kan zeker wat afdingen. Onderhandelen doe je in dollars maar je kan gewoon in Vietnamese dong betalen.

De tailors met goede recensies op Tripadvisor

Ik heb voornamelijk de tailors vergeleken op Tripadvisor. Vooral de reviews van  andere reizigers die kleding hebben laten maken in Hoi An. De tailors die op tripadvisor dan ook goede recensies hadden zijn Kimmy's Tailor, yaly’s, A dong Silk en Thu Thuy. Mijn keuze is gevallen op Kimmy’s Tailor, dit is qua prijs een van de duurdere tailors in Hoi An. Maar het verschil zie je dan zeker in kwaliteit en service.

Pak laten maken in Hoi An

In Nederland wist ik al dat je in Hoi An heel goed kleding kan laten maken. Maar wat laat je dan maken voor jezelf? Eerlijk gezegd was het niet heel moeilijk om te bedenken wat ik wou laten maken voor mezelf. Wat nog miste in mijn garderobe was een pak. En het liefst de Harvey Specter look dan!

Hoe bereid jezelf voor?

Ik heb zelf nog geen ervaring in het dragen van een pak, in het dagelijks leven heb ik aan een knappe jeans en een paar sneakers genoeg. De voorbereiding die ik heb getroffen was het foto’s verzamelen van afbeeldingen van pakken die ik zelf mooi vond.

Ik ben begonnen met de kleuren die ik mooi vind in een pak zo vond ik nachtblauw heel mooi als kleur voor een pak. Daarnaast ben ik een groot fan van de serie suits en de driedelige pakken die Harvey Spector draagt. Dus ik wist bij het begin dat ik voor het driedelige pak zou gaan.

Bij voorkeur print deze foto’s uit en laat ze zien aan de tailor waar je kleding bij laat maken. Zo weet de tailor precies wat jij wilt.

De werkwijzen van mijn Kimmy's Tailor

Kimmy’s Tailor is een van de duurdere tailors van Hoi An. Maar een fijne plek om kleding te laten maken in Hoi An. Ik werd er vriendelijk naar de tafel begeleid en kreeg een flesje water om af te koelen. Het fijne is bij kimmy’s tailors is dat ze vele iPads hebt waar ze allemaal standaard voorbeelden hebt wat je kan laten maken. Samen met de ontwerper kan je kijken wat je precies wilt. Je kan ook je meegebrachte foto laten zien. De medewerkster maakt een tekening op basis van wat je hebt uitgekozen hebt. Hier kan je nog aangeven waar je zakken in je kleding wil hebben en wat voor zakken.

Na je keuze wat je wilt, gaan ze je een aantal verschillende stoffen laten zien. En vertellen ze het verschil qua kwaliteit. Daarnaast kan je ook de binnenvoering uitkiezen. Iets waar ik niet aan gedacht had met mijn voorbereiding. Waardoor ik een beetje keuzestress kreeg. Ik heb gekozen voor iets duurdere stof wat ook mooier oogd bij het pak. Uiteindelijk heb je de stof gekozen en ga je onderhandelen over de prijs, als je daar akkoord mee gaat. Daarna worden al je maten opgenomen en ja ik heb nog nooit zo ongemakkelijk midden in een winkel gestaan. Maar wie een mooi pak wilt, moet leiden! Als laatste doe je een aanbetaling voor je kleding.

De eerste fitting

De volgende dag mocht ik weer terug komen bij Kimmy’s tailor, in minder dan 24 uur kon ik al wat gaan passen. Verwacht nog niet dat je kleding al af is. Vaak is de kleding nog niet mooi afgewerkt en is de voering nog niet af. De eerste fitting is dan ook bedoeld om te kijken of alles past en of alle contouren goed uitkomen met je lichaam. In mijn geval moeste er kleine wijzigingen doorgevoerd worden.

Toen ik ging passen, vond ik het chilet iets te breed bij de schouders, daarnaast heb ik samen met de kledingontwerper gekeken naar  de lengten van de pantalon en de mouwen van het overhemd en colbert.

De tweede fitting

Nu word het spannend, zouden al mijn suggesties die ik gegeven heb doorgevoerd zijn? Tot mijn verrassing paste alles perfect en was bijna alles klaar. De knopen waren alleen nog niet gezet. Bij de laatste fitting werden die bepaald en zou dit het laatste zijn wat nog zou gebeuren.

Er werd een oppik afspraak gemaakt dat ik de kleding kon ophalen. Ik kon die avond de kleding nog ophalen. Ze hebben nog de laatste details laten zien van de knopen en daarna werd het netjes in een tas voor mij gedaan.

The verdict: van kleding laten maken in Hoi An

Laat ik heel kort mijn conclusie concluderen, het pak zit als gegoten! Zou ik het nog een keer willen doen kleding maken in Hoi An? Als ik de tijd heb zeker! Het liefst kom ik nu op elke verjaardag en vrijmibo in pak, dat snap je natuurlijk.

Wat zou ik anders doen de volgende keer?

Ik zou meer research doen wat ik mooi vind en weten waar ik over praat. Ik merkte dat zeker het overhemd minder mooi vond dan gedacht. Aan de ene kant komt dat omdat ik weinig verstand heb van verschillende overhemden en wat ik echt mooi vind. Het is belangrijk net iets meer verstand te hebben van de kraag die je mooi vindt en de kleine details.

Waar moet je opletten bij kleding te laten maken in Hoi An?

  • Zorg dat je minimaal 2 pasbeurten hebt
  • Doe een aanbetaling maar betaal niet het volledige bedrag
  • Zorg dat je een tijdje blijft in Hoi An, dan is er voldoende tijd om de kleding goed af te werken. En is er tijd om correcties aan te brengen als je niet tevreden bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie plaatsen