Geld in Vietnam: pinnen, fooi en afdingen

Laatst bijgewerkt: 30-06-2020

De munteenheid die gebruikt wordt in Vietnam heet de Dong. Als jij je geld wisselt krijg jij momenteel 26.272 voor iedere euro die jij wisselt.

De bankbiljetten die Vietnam heeft zijn: 200, 500, 1.000, 2.000, 5.000, 10.000, 20.000, 50.000, 100.000, 200.000 en 500.000.

Deze biljetten worden vaak gebruikt en zonder enige twijfel aangenomen door de lokale bevolking en winkeleigenaren.

Uiteraard is het niet handig om te betalen met 500.000 Dong voor kleine aankopen. De kans dat zij dan geen wisselgeld hebben is vrij groot.

Let er dus op dat je met miljoenen in jouw zak kan rondlopen. Wisselen in vietnam kan soms lastig zijn. Hierdoor is het aan te raden om altijd kleine copures op zak te hebben. Met deze briefjes met lage bedragen kan jij makkelijker gepast betalen.

Let er goed op wanneer jij betaald met briefgeld dat jij de juiste hoeveelheid geeft. Een nul extra en je betaald ineens 27 euro in plaats van 2,70.

Pinnen in Vietnam

Pinnen in vietnam is prima te doen. In alle grote steden en bij alle toeristische grote attracties zijn er wel pinautomaten te vinden. Ook met jouw nederlandse bankpas levert het vaak geen problemen op. Waar het soms nog wel eens voorkomt in het buitenland dat zij niet iedere pas aannemen heb jij daar geen last van in Vietnam.

Het maximale bedrag wat jij per dag kan pinnen is 2 miljoen Dong per keer.

Het pinnen is natuurlijk alleen mogelijk onder de voorwaarde dat jouw bankpas op de wereld stand staat en dus niet gelimiteerd wordt door grenzen.

Per transactie worden er kosten in rekening gebracht. Daarom is het handig om een zo groot mogelijk bedrag in een keer op te nemen. Dan hoef jij minder vaak transactie kosten te betalen.

De kosten voor pinnen in het buitenland staan hieronder.

BankOpnamekostenOpslaglimiet per dag
ABN Amro
2,25 euro + 1.2 %valuta opslag
300 tot 500 euro voor het pinnen
2500 voor het betalen


ING

2,25 euro + 1,2% valuta opslag
500 euro voor het pinnen
1000 euro voor betalen

Knab
0,5% valuta opslag
500 euro voor pinnen
1000 euro voor betalen

Rabobank
2 euro + 1 procent valuta opslag

500 euro voor pinnen
500 voor betalen
ASN bank2,25 euro500 euro voor pinnen
2500 euro voor betalen

Regiobank2,25 euro 500 euro voor pinnen
750 euro voor betalen


Triodos bank
2,25 euro + 1% valuta opslag500 euro voor pinnen
3000 euro voor betalen

Zoals te zien is betaal je op twee manieren over het gepinde geld. Ten eerste betaal je een bedrag om te mogen pinnen en daarnaast betaal jij nog een percentage over het gepinde bedrag.

De openingstijden van de banken in Vietnam zijn van maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 11:30 en 13:00 tot 16:00. Op zaterdagen zijn de banken geopent van 08:00 tot 11:30. Verder zijn de banken gesloten op nationale feestdagen.

Geld opnemen kan je meerdere keren achter elkaar doen. Ga op zoek naar een ATM van Citibank of ANZ. Waar je wel op moet letten is dat er een cirrus/mastercard logo op de automaat staat.

Anders loop je de kans dat jij er niet kan pinnen.

Betaal gewoontes in Vietnam

Fooi geven in vietnam is gebruikelijk. Je geeft fooi aan kamermeisjes, tassendragers en jouw gids uiteraard. Daarnaast verwacht de bediening ook dat jij heb fooi geeft. Het is gebruikelijk om daar tien procent te geven. De fooi is een vorm om jouw wadering te uiten.

Een ander gebruik in Vietnam is afdingen. Door af te dingen kan jij echte koopjes op de kop tikken. Tot wel de helft van de prijs. Het is de bedoeling dat je niet te laag in zet maar ook zeker niet te hoog.

Het beste is om een prijs van te voren in gedachte te hebben wat jij ervoor wilt betalen, dan kan jij dat als uitgangspunt nemen om te beginnen met onderhandelen.

Nadat jullie allebei jullie prijs hebben genoemd begint het spel. Jullie bewegen je langzaam naar elkaar toe. Neem de tijd om het spel te spelen.

Een van de strategien is om weg te lopen tijdens het onderhandelen. Dan kan je de winkelier de gelegenheid geven om achter jou aan te lopen.

Afdingen kan alleen bij lokale winkeliers en op markten. Probeer dit niet bij winkelketens.

Geld bij aankomst in Vietnam

Jij hebt je vast wel eens afgevraagt of jij geld moet meenemen van te voren naar Vietnam?

Dit is zeker aan te raden. Het zorgt ervoor dat jouw rit naar je hotel of hostel een stuk soepeler verloopt.

De reden hiervoor is dit. Je kan wel geld wisselen op het vliegveld maar daar betaal je een geld bedrag over. Hierdoor is dit een minder goede optie in mijn optiek. Een ander ding wat jij kan doen is geld pinnen op het vliegveld in vietnam. Ook dit is een minder goede opties. Het zorgt voor vertraging in jouw reis.

Als jij op reis bent en je bent net geland, wil je natuurlijk meteen door naar jouw hotel toe om je spullen te dumpen of te slapen. Als jij dan nog in de rij moet staan om te pinnen is dat niet optimaal.

De beste optie is om geld mee te nemen vanuit thuis. Je kan makkelijk je geld wisselen via GWK travelex.nl

Mocht jij dit niet redden voordat jij niet op vakantie gaat, dan kan dit altijd nog op het vliegveld.

Prijslijst voor Vietnam


budgetovernachting

5 euro

middenklasse overnachting

25 euro

eenvoudige maaltijd

1,50 euro

diner 3 gangen

8 euro

taxirit ongeveer 3 kilometer

1 euro

kopje koffie

1 euro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie plaatsen