Eten en drinken in Vietnam

Laatst bijgewerkt: 18-09-2019

Het eten in Vietnam behoort tot het lekkerste eten in geheel Zuidoost Azië.

Om die reden hebben wij voor jou de gehele voedsel cultuur van Vietnam in kaart gebracht.

Niet alleen eten, maar ook etiquette, drinken en drank worden besproken. Maar ook locaties en hoe jij deze het beste kan ontdekken.

Eten in Vietnam

Je kan alles eten maar pas wel op. In Vietnam krijg jij meer dan genoeg mogelijkheden om lekker te eten.

Het is ook overal te vinden. Op iedere hoek van de straat staat wel een kraampje, restaurant of verkoper.

De keuze is in overvloed. Dit geldt nog meer voor steden als Hanoi en Ho Chi Minh City. Het maakt niet uit wanneer je honger hebt. Binnen een paar stappen kan je altijd wel iets vinden.

Eten in Vietnam

Drie plekken om jouw eten te scoren in Vietnam

Zoals gezegd zijn er drie mogelijkheden waar jij eten kan scoren. In restaurants, eetkraampjes langs de weg en bij lopende verkopers.

Vakantiegangers en rond reizigers kunnen het beste in restaurants eten.

Hiermee wordt iedere plek bedoeld die in het bezit is van een keuken.

De reden waarom reizigers hier beter kunnen eten is simpel. De hygiëne is hier een stuk beter. Daarnaast bieden zij vaak zitplaatsen aan.

Voor de prijs hoef je het in ieder geval niet te laten.

Een maaltijd kost tussen de 2 en 5 euro inclusief drankje.

Met name als jij je beperkt tot de Vietnamese keuken. Een goed gevulde noodlesoep kan je krijgen voor 2 a 3 euro.

Streetfood in Vietnam

Het is verleidelijk om streetfood te proberen als je op reis bent. Het eten ruikt lekker en de prijzen zijn laag.

Waar moet je opletten bij streetfood in Vietnam

Toch moet je oppassen. Het vlees en de vis die worden klaargemaakt zijn slecht gekoeld. Al het keukengerei wordt schoongemaakt op straat waardoor het niet geheel te vertrouwen is.

Als laatste worden de groenten en kruiden niet gewassen in mineraalwater. Hierdoor gelden er gezondheidsrisico’s als je wat gaat eten bij een straatkraampje.

Je kan van straat eten maar hou rekening dat je diarree kan krijgen op je reis. Of erger voedselvergiftiging.

Dit kan jouw reis erg doen vertragen en doen omslaan. Dit alles omdat je iets verkeerds hebt gegeten,

Je kan wel met gerust hart iets kopen bij mobiele verkopers. Denk er alleen aan dat het dan wel in een schil moet zitten zoals bananen of gebakken is.

Verlekker jezelf dan aan al wat je maar op kan. Als jij deze twee regels opvolgt komt het helemaal goed.

Invloed van de Franse keuken

De Fransen hebben naast de architectuur ook hun keuken nagelaten aan Vietnam.

Een van de dingen waaraan je dit kan merken is de koffie die men drinkt in Vietnam.

Huh, wat is daar dan mee aan de hand?

De Fransen hebben koffie geïntroduceerd in de 19de eeuw. Sinds dat moment is het een belangrijk onderdeel van de cultuur geworden, waarbij de Vietnamezen koffie drinken bij elke sociale gelegenheid.

Let maar eens op al die koffie tentjes in de straten van Vietnam.

Koffie in Vietnam en de franse invloeden daarvan

Daarnaast is het ook een van de grootste koffie exporteurs ter wereld.

Zijn er nog andere invloeden die de Fransen achter lieten na vertrek.

Ook de stokbrood heeft zijn weg gevonden in de harten van de Vietnamezen. Hieraan hebben zij hun geheel eigen draai gegeven.

Het broodje heet Banh Mi.

Banh Mi is een baguette gevuld met paté, verschillende soorten worst en aangevuld met komkommer, koriander en in het zuur gelegde wortel. Dit alles wordt afgemaakt met een pittig sausje.

In Vietnam maar ook daarbuiten is het een echte streetfood hit.

Naast de franse baquette is ook een gerecht genaamd Pho een hit.

Pho is een rijstnoedelsoep in een buillion getrokken van kip of rund. Vaak kom je variant tegen met de boulion getrokken uit de botten van de rund.

Je vraagt je natuurlijk af wat er nou zo frans aan is.

Dat heeft alles te maken met hoe de boullion getrokken is.

Als laatste is de creme caramel uit Frankrijk overgenomen. Deze kan je in veel winkeltjes en koffietentjes bestellen. Zij worden elke dag vers gemaakt. Daarnaast is de Vietnamezen versie misschien nog wel lekkerder door de toevoeging van kokosmelk.

Tripadvisor

Tripadvisor is echt aan te raden als het gaat om research doen voor jouw avondeten. Let goed op wat anderen over het plaatje zeggen. Dit kan jouw eten maken of kraken.

Zo kan je soms in steegjes terecht komen waarvan je niet eens wist dat zij daar zaten. Waar je nooit zou komen.

Maar pas wel op, deze plekken kunnen ook druk zijn. Veel toeristen maken hiervan gebruik.

Om klanten te lokken gebruiken sommige toko’s het logo van Tripadvisor. Let hierbij wel goed op het de actuele staat op Tripadvisor zelf.

Een hoge positie betekend niet direct dat je een heerlijke maaltijd krijgt. Maar wel dat je service goed is en tevreden weg gaat.

Bekijk hier goede tips voor restaurants in Hanoi of Ho Chi Minh.

De Vietnamese keuken

Het eten in Vietnam is heerlijk. De basis van deze Aziatische keuken wordt gevormd door rijst, noedels, en soep.

Mocht jij de Thaise keuken gewend zijn. Dan kom jij voor een verrassing te staan in Vietnam. De Vietnamese keuken is namelijk pittiger.

Maar naast dat het eten pikant is, worden er ook kruiden zoals munt, steranijs, citroengras, munt, Thaise basilicum en Vietnamese koriander. Ook andere ingrediënten zijn terug te proeven in de Vietnamese keuken. Zoals rode peper, limoen en knoflook.

Doordat de doorloopsnelheid zeer hoog is van deze producten kan je haast geen ingrediënten vinden die over datum zijn of niet vers. Hierdoor hoef je nooit te twijfelen over de kwaliteit van de producten.

Pho

Pho is het meest gegeten gerecht in Vietnam. Deze noodlesoep heeft behalve noodles nog veel meer in zich. Het is een gevulde soep met kip, vlees of vis en groenten. De bouillon is rijk aan smaak maar niet pittig.

Als je de soep zelf pikanter wilt maken dan kan dat door stukjes verse rode peper er aan toe te voegen.

Het fijne aan deze noodlesoep is, is dat je Pho ieder moment van de dag kan eten. Je betaald hier doorgaans twee tot drie euro voor.

Pho is een redelijk veilig keuze wat betreft eten. Dit komt doordat alles verhit wordt. Het grootste risico zit hem dan in de rauwe kruiden die worden gebruikt.

Rijst

Rijst mag niet ontbreken. Het is een van de meest gebruikte ingrediënten in Vietnamese gerechten. Je kan het gebruiken bij vlees, vis of groente gerechten. Als je dit besteld in een restaurant krijg je hier standaard gestoomde rijst bij.

Je eet deze rijst met stokjes. Het wordt dan ook opgediend als kleef rijst.

Naast kleefrijst wordt het ook vaak gebakken gegeten. Dit wordt dan geserveerd samen met groenten, ei of zeevruchten.

Gebakken noodles worden soms ook geserveerd maar gebeurd een stuk minder dan rijst.

Vietnam is de nummer 3 exporteur van rijst. Hierdoor verkiest de lokale bevolking ook rijst boven andere dingen. Daarnaast zijn etenswaren vaak op basis van rijst dan op basis van tarwe, dankzij de aanwezigheid en prijs van het product.

Vietnamese loempia's

Dit artikel zou niet compleet zijn zonder het te hebben over loempia’s. Er zijn talloze manieren om deze te bereiden en eten.

Om te beginnen kunnen loempia’s onderverdeeld worden in twee categorieën: verse loempia’s en gefrituurde loempia’s. De verse loempia’s worden gemaakt van rijstvellen. Deze zijn gevuld met dunnen noodles, groente, kruiden en vlees, vis of schaaldieren. De saus die er vaak wordt bij geserveerd is chilisaus. Maar ook wordt er regelmatig nuoc nam (vissaus) bij geserveerd.

Zoals gezegd zijn er twee soorten loempia’s. Naast de verse loempia’s worden zij ook gefrituurd geserveerd. Dit zijn de loempia’s die wij vooral kennen. Deze kan je in Nederland kopen bij de snackbar of bij de supermarkt om zelf te frituren.

Doorgaans wordt de loempia gemaakt van rijstvellen. De vulling bestaat uit groente, zeevoedsel, of vlees. Daarnaast zie je ook vaak dat er garnalen gebruikt worden aangevuld met krabvlees.

Fastfood en internationale gerechten

Fastfood neemt toe dankzij het groeiend aantal toeristen dat naar vietnam reist voor hun vakantie. Hierdoor zie je steeds vaker westerse ketens verschijnen in het straatbeeld. In de grote steden vindt je ongetwijfeld jouw bekende mc donnalds, burger king, kfc en domino’s.

Of dit een verbetering of vertroebeling is van het straatbeeld en de cultuur in Vietnam mag jij zelf over oordelen.

Doordat het toerisme toeneemt vind je ook veel invloeden van buitenaf in de keuken binnen druppelen. Zo zijn er steeds meer restaurants te vinden met internationale gerechten op de kaart. Dingen zoals spareribs, hamburgers, biefstuk, spaghetti, pizza en frietjes.

Al deze dingen komen vooral voor in de grote steden van Vietnam. Dit komt doordat het gros van de toeristen hier naartoe gaat. Voor jou kan het soms wel eens lekker zijn om gewoon iets vertrouwds te eten in plaats van iedere keer weer die rijst of noodles. Vanuit de grote steden zal zich dit langzaamaan verspreiden over de rest van Vietnam.

De vis wordt niet duur betaald

Terwijl overal in Europa, de vis telkens duurder wordt dankzij regeltjes, quota’s en andere dingen die het weerhouden voor vissers om te vissen. Mag dat nog wel in Vietnam. Hierdoor zijn vis en schaaldieren goedkoop. Deze worden in grote getalen gevangen voor de kust van Vietnam.

Zo zul je veel vis eten in Vietnam. De vissen die gevangen worden zijn terug te vinden op veel kaarten in de restaurants. Zoals gezegd is de vis goedkoop, er zijn maar weinig plaatsen op deze wereld waar je zo weinig betaald voor verse garnalen, krab en kreeft. De vis in vietnam is dan ook zeker een aanrader.

Ander vlees

Het vlees in Vietnam dat op de kaart staat bij restaurants en in de keuken van de lokale bevolking, is voornamelijk kip-, rund- en varkensvlees. Daarnaast kan jij ook geitenvlees of lamsvlees bestellen.

Als jij eens iets anders wilt proberen dan de standaard gerechten. Dan is het aan te raden om kikkers te bestellen. Deze zijn goedkoop te krijgen in de meeste restaurants.

Voor de echte foodies en daredevils onder ons kan je ook complete krokodillen en slang krijgen in Nha Trang.

Je hoeft niet bang te zijn om hond of kat te eten. Ondanks dat deze gerechten wel worden gegeten, wordt dit uitsluitend gedaan door de lokale bevolking. Je moet al je best doen om deze tegen te komen in straatkraampjes of restaurants.

De honden worden in Vietnam ook als huisdier beschouwd en zal dus ook niet worden opgegeten. Deze laten zij speciaal uit Thailand importeren. Het eten van honden en kattenvlees kent twee redenen: vanwege hun smaak, maar vooral omdat hondenvlees eten geluk brengt voor de volgende maand.

Smaken in de Vietnamese keuken

Het eten in Vietnam wordt sterk op smaak gebracht. Ook merk je sterk de verschillen in smaak tussen het noorden en het zuiden van Vietnam.

Elke regio gebruikt haar eigen specerijen en kruiden waardoor het gerecht anders smaakt.

Eten vervoeren over straat in Vietnam

Zo kookt het zuiden zoeter dan het noorden van Vietnam doordat zij makkelijker gebruik kunnen maken van kokosnoot en rietsuiker.

Het is goed om te onthouden dat het eten in Vietnam pittiger is dan bij ons in Nederland en België.

Zoet

De zoete smaak vind je overal terug in de Vietnamese keuken. In veel gerechten komt het terug. Zo vind je het onder andere in sauzen en hebben veel gerechten een zoet element.

Een veel gebruikt iets is karamelsaus gemaakt van rietsuiker. Dit komt voor in desserts, sauzen en koffie.

Zout

Gerechten in Vietnam kunnen behoorlijk zout zijn. De reden hiervoor is dat vis wordt gebruikt in combinatie met vissaus. Deze gerechten zijn zeer zout.

Dit is vooral langs de kust het geval. In het binnenland is het zoutgehalte ietsje minder hoog.

Zuur

een zure smaak gaat hand in hand met zoet. Dit wordt vaak ter compensatie gedaan.

Die zure smaak is afkomstig van limoen, citroen, tamarinde en een mix van fruitsappen.

Deze ingrediënten worden gebruikt om sausjes mee te maken waar je je eten in doopt.

Pittig

Zoals gezegd is het eten in Vietnam pittiger dan in Nederland en België.

Dit komt doordat zij in Vietnam fan zijn van het gebruik van chili’s en pepers.

Ondanks dat het eten minder heet is dan in Thailand is het nog steeds aan de pittige kant.

Mocht je hier niet goed tegen kunnen kan je dit beter tegen de kok vertellen zodat deze jouw gerecht milder kan maken.

Kruiden

De kruiden die worden gebruikt in Vietnam zijn heel vers.

Voorbeelden van veel gebruikte kruiden zijn: koriander, anijs, munt, kurkuma en oregano.

Deze kruiden zorgen voor een verse lichte smaak aan de gerechten.

Vaak kan je zelf je eten op smaak brengen. Er worden dan bakjes met kruiden als garnering op tafel gelegd zodat jij zelf jouw eten op smaak kan brengen zoals jij dat wilt.

Dit zijn de meest voorkomende smaakbrengers als garnering:

  • koriander
  • limoenblaadjes
  • munt
  • basilicum
  • lente ui
  • perilla bladeren

In gerechten

  • kaneel
  • gember
  • citroengras
  • turmeric

Vaak kan jij jouw eten nog verder afmaken door iets zuurs toe te voegen als ingelegde wortel en knoflook.

Eet gewoontes en etiquette

Net zoals in ieder land kent Vietnam haar eigen etiquette rondom eten en drinken. De mensen eten hier met stokjes. Denk nou niet dat de vietnamezen soep eten met stokjes. Dat zou bizar zijn. Die eten zij net als wij met een lepel.

In restaurants krijg je vaak een vork erbij als westerling. Deze hoef je dus niet te vragen, maar wordt er gewoon bijgelegd. Dit betekend dat je niet hoeft uit te leggen dat jij onhandig bent met stokjes.

Het is niet ongebruikelijk om slurp geluiden te maken.

Als je met meerdere mensen aan het eten bent, dan is het gebruikelijk om minimaal een gerecht meer te bestellen dan het aantal personen dat aan tafel zit. Dit betekend dat als jij met een groep van zes personen aan tafel zit jij zeven gerechten besteld. De rijst wordt hierbij niet meegerekend. Deze wordt standaard geserveerd bij ieder gerecht. De oudste besteld en begint ook met bestellen.

Ondanks dat wordt de westerse manier van bestellen steeds vaker gebruikt. Hierbij kan je gewoon per persoon bestellen. Dit is vooral gebruikelijker aan het worden op plekken waar veel toeristen zijn.

Kookworkshops

Na al dat lekkere eten, kunnen wij ons voorstellen dat jij wilt weten hoe zij dit maken. Een van de leukste dingen die je dan kan doen is het doen van een kookworkshop. Hierbij legt een kok uit hoe jij een bepaald gerecht moet maken. Hij helpt je met het voorbereiden en doet alles voor. Daarna mag je zelf aan de slag.

De recepten die jij hebt gekookt mag je meenemen naar huis zodat jij deze nog een keer kan koken.

Al met al duurt een kookworkshop een paar uur. Nadat je alles hebt bereid komt het lekkerste gedeelte het opeten van jouw zelfgemaakte overheerlijke gerechten. Vergeet het niet te delen op je insta of in je fotoboek te zetten.

eten in Vietnam

In Nederland of Belgie kan je de meeste ingrediënten vinden in de supermarkt of bij een toko (een Aziatische winkel).

Alcohol drinken in Vietnam

In Vietnam kan je alles krijgen wat betreft alcoholische dranken. De drank die het meeste wordt gekozen is bier. Deze zijn verrassend goedkoop. Probeer een van de lokale bieren zoals Tiger, Larue, Saigon, Huda  en 333.

 Saigon bier in Ho Chi Minh City

Naast deze lokale biertjes kan je ook eens een Tiger Chrystal drinken. Dit is de vietnamese variant van een biertje met een tequila smaak, oftewel corona.

Onder de internationale bieren die je hier aantreft vind je vooral Heineken. En in mindere mate Carlsberg en budweiser. Naast deze biertjes worden er in bier cafés Belgische bieren aangeboden.

Op het gebied van wijn, kan je vooral in de restaurants terecht van de grote steden. Als jij voor een buitenlandse wijn wilt gaan, dan is deze zeer prijzig in vergelijking met de rest. Deze wordt vaak ook alleen per fles verkocht.

De binnenlandse wijnen zijn iets goedkoper en worden vaak per glas besteld. De kwaliteit hiervan laat nog wel eens te wensen over.

De hoge prijzen van de wijn komen door de hoge belastingen hier op.

Wat ons betreft kan je beter voor een biertje gaan in Vietnam. Of voor een lekkere cocktail.

Voor geïmporteerde sterke dranken betaal je ook de hoofdprijs. Maar in vergelijking met andere landen valt het echt mee wat je er voor betaald.

Het aanbod aan cocktails in vietnam is ruim. Over het algemeen staan de bekende klassiekers altijd wel op de kaart. Denk hierbij aan;

Singapore sling, de mojito, Cuba Libre en de long island ICE’s tea.

Vietnam kent geen minimumleeftijd wat betreft het kopen van alcohol. Ook niet voor het drinken ervan.

Smoothies in Vietnam

Andere dranken

Vietnam kent een echte koffiecultuur.

In de steden zoals Hanoi en Ho Chi Minh city, vind je cafés die hier speciaal om draaien.

Niet zo gek als je bedenkt dat Vietnam vele koffiesoorten verbouwd in eigen land.

Je kan in Vietnam dus heerlijk koffie drinken. Alle denkbare varianten zijn mogelijk.

De thee wordt vaak geserveerd als welkomstdrankje. Ondanks dat je thee hebt in vele verschillende smaken, wordt er voornamelijk groene thee gedronken.

Frisdrank

De meeste bekende merken aan frisdrank zijn te koop in vietnam. Zo zal je coca cola en Pepsi overal wel vinden. Net zoals Sprite, 7-up en tonic. Verder tref je ook vaak fanta en icetea aan bij barretjes, cafeetjes, restaurants en supermarkten.

Daarnaast kan je ook vele soorten verse vruchtensappen krijgen.

Kraanwater

Het water uit de kraan kan beter vermeden worden om te drinken. Daar is het niet voor geschikt.

Koop daarom flessen (Nuoc Suoi) om uit te drinken. Deze zijn gelukkig overal verkrijgbaar.

Doordat het kraanwater niet goed is, moet je ook oppassen met ijsklontjes en ijs.

Mocht je toch kraanwater binnenkrijgen dan bestaat de kans dat je diarree krijgt of buikgriep.

Waar je wel op moet letten bij het kopen van waterflessen is dat deze nog dicht zitten en niet opnieuw zijn gevuld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie plaatsen