Duiken in Vietnam (8 mooiste duiklocaties in Vietnam)

Laatst bijgewerkt: 29-06-2020

Duiken is een van de dingen in Vietnam die je gedaan moet hebben. Het water rondom het land is rijk aan koraal, walvissen en andere zeedieren. 

Ondanks dat Vietnam er niet om bekend staat heeft het duiklocaties die kunnen concurreren met Thailand, Indonesië of de Malediven. Verwonder je over de koraal tuinen, of zwem met walvissen en manta roggen. 

In dit artikel vind jij de beste locatie om te duiken in Vietnam. Wat er in het water zwemt en wat de beste tijd is om te duiken in Vietnam. 

Dus…

Laten we beginnen!

Wil je meer lezen over snorkelen in Vietnam? Lees dan ons artikelen over snorkelen in Vietnam.

#1 Nha Trang - de goedkoopste plek om jouw PADI te halen

Nha Trang is een van de populairste plek om te duiken in Vietnam. De enige plek die nog populairder is lees je verder in dit artikel. 

Dankzij Nha Trang’s locatie is het een geliefde stop onder backpackers om te gaan duiken. Er zijn meer dan 20 duikscholen actief binnen de stad. Deze bieden jou van alles aan. Van duiklessen tot tours. En het mooiste is, zij zijn spotgoedkoop.

Dit is de goedkoopste plek om je PADI te halen in de wereld. Dus als jij jouw duikbrevet wilt halen is dit de uitgelezen kans om dat te doen voor een prikkie. 

De temperatuur van het water ligt rond de 28 graden celsius. Dit samen met de hoge helderheid en de vriendelijke stroming maakt Nha Trang tot een duikersparadijs. 

Er zijn drie locaties waar je kan duiken in Nha Trang:

Hon Mun Marine Park. Deze plek is geschikt voor ieder level. Het zit er vol leven zowel in het open water als bij het rif. Je vind hier Moray Beach. Met haar zanderige bodem en ondiep water is het een geweldige plek om te oefenen met duiken en om Moray alen te zien. 

Er is ongelofelijk mooi koraal te zien. Waar schorpioenvissen, clownvissen samen met talloze andere vissen tussen zwemmen. 

Madonna Rock is een andere plek waar jij goed kan duiken. Er zal talloze grotten te vinden in het water waar de vissen schuilen en hun eitjes leggen. 

Je zult waarschijnlijk garnalen, lionfish en ghost fist vinden in deze grotten. Daarnaast zie jij waarschijnlijk tijdens jouw duik een octopus voorbij zwemmen. 

De grotten zijn te vinden op verschillende dieptes. En bieden deze vissen schutting tegen de gevaren van de zee. 

Whale Island biedt een meer divers zee leven. Zie zeepaardjes en stonefish, samen met de bovengenoemde vissen, rondzwemmen rondom het eiland. Dit gebied is het thuis van de eagle rays, manta rays en stingrays. Deze zijn te vinden als jij dieper duikt. Maar het gaafste wat je hier kan vinden zijn de walvishaaien die af en toe zichzelf tonen in het water. 

Nabij whale island vind je daarnaast drie pieken uit het water stijgen. Dit staat ook wel bekend als Three King Island. Deze plek is favoriet onder manta, eagle en stingrays om eten te vinden. 

Maar dat is niet het enige…

De locatie is prachtig. Verwonder over de kleuren van het koraal zoals paars, geld en wit. Terwijl de planten op de bodem een doolhof aan gangetjes vormen. 

Iets verder van Whale Island ligt White Rock. Je kan hier perfect duiken. De plek kent een diepte van ongeveer 40 meter en zit bomvol gigantische roggen. 

#2 Hoi An & Da Nang - duiken door grotten in Vietnam

Da Nang is een mega haven in Vietnam langs de kust van de Zuid Chinese zee. Op ongeveer 29 kilometer ten zuidoosten van Hoi An. 

In vergelijking tot andere plekken is deze plek bijna onontdekt door andere duikers. 

De meest populaire duikplekken in Da Nang vind je rond de Son Tra Peninsula. 12 kilometer ten noorden van Hoi An. 

De beste tijd om te duiken is tussen februari en september. Dan zijn de omstandigheden het beste. Het water is kraakhelder en de temperatuur aangenaam. Vermijd andere maanden aangezien je geen hand voor ogen ziet wanneer jij een duik neemt. 

Maar…

Je kan ook vanaf de kust van Hoi An duiken. Je vind daar honderden verschillende soorten koraal en tropische vissen in het warme water. 

Ga bijvoorbeeld naar Cu Lao Cham Marine Park. Op ongeveer 21 kilometer vanaf Hoi An. Het bestaat uit acht eilandjes in de zuid chinese zee. Waarvan het populairste eiland Cham Island is. 

Het gebied zit chock vol met vis, in het ondiepe water. Met grotten waar jij doorheen kan zwemmen is het de ideale plek om te duiken, ongeacht jouw level. 

#3 Con Dao Islands - duiken in een national park

De Con Dao archipel ligt in het zuiden van Vietnam. Het is een groep van 16 eilanden, waarvan het grootste gedeelte onderdeel zijn van Con Dao National Park. Deze eilanden hebben een beschermde status. 

De Con Dao islands zijn de ideale plek om te duiken. Met meer dan 20 verschillende spots die verschillen in moeilijkheidsgraad, is dit de droom van iedere duiker. 

Het landschap is perfect om te duiken dankzij de koraalformaties. De kleuren van het koraal zijn spectaculair. Daarnaast vind je het enige wrak schip in de wateren van Vietnam waar je naartoe kan duiken. Deze plek is ontzettend fotogeniek dus neem gerust een paar foto´s tijdens jouw duik. 

Duik naar het schip en kom erachter hoe mooi het gedecoreerd is door de natuur. Het wrak is door koraal en sponsachtige bedekt en biedt onderdak aan schildpadden, haaien en roggen. 

#4 Phu Quoc - De populairste plek om te duiken in Vietnam

Als laatste maar niet de minste plek op dit lijstje staat Phu Quoc. Deze magische plek ligt vlakbij Cambodia en schuilt de mooiste onderwaterwereld van Vietnam. 

De beste plekken om te duiken in Phu Quoc in Vietnam zijn Dry island en Nudibranch island. Daar zit het vol met vissen zoals cuttlefish, octopus, scorpion fish, crustaceans, pufferfish, anemones, damselfish en moray eels. 

Het water is kraakhelder en kalm. Het wordt beschermt voor de sterke stroming dat wel invloed heeft op andere gebieden. Dit zorgt ervoor dat jij ideaal kan duiken bij Phu Quoc. 

De eilanden van An Thoi, het uiterst zuiderste puntje van Phu Quoc, biedt een meer uitdagende omgeving voor duikers. Het is wel minder waarschijnlijk dat je een grote haai of mantarog aan het zwemmen bent, maar de kansen bestaat dat je een bamboohaai of blauw gevlekte rog tegenkomt dankzij de sterke stroming. 

De dieptes van Phu Quoc zijn nog steeds voor het grootste gedeelte onontdekt. Nieuwe plekken worden nog steeds ieder seizoen gevonden. Ga hier naar toe als jij op zoek bent naar een once in a lifetime avontuur. En ga naar waar nog niemand is geweest. 

#5 Hon Ko, Phu Quoc - duik naar het mooiste koraalrif van Vietnam

Dit staat ook bekend als Dry island. Deze plek waardig om te duiken in Vietnam dankzij haar ongelofelijk mooie koraalrif. Aan het oppervlak zul je misschien alleen wat rotsen zien. 

Maar laat je niet misleiden. 

Het staat in het niet met wat jij onderwater vind als jij eenmaal het water in springt. Het bestaat uit een onwaarschijnlijk koraalrif. Het huist roggen, bamboohaaien, meerkatten en schorpioenvissen. 

#6 Hon Nhan, Hoi An - De perfecte plek voor jouw eerste duik

De diepte van de zee rondom Hon Nhan in Hoi An is ongeveer 40 meter. Voor mensen die voor het eerst duiken is dit de perfecte plek. Het wordt bevolkt door pipefish, clownfish, triggerfish en lionfish. En je hebt misschien kans om zeepaardjes, barracudas en ribbon eels tegen te komen. Je zal hier ongetwijfeld omgeven worden door vissen. 

Best time: January- October

#8 Thao Dien, Ho Chi Minh City District - Duiken na het stappen

Ho Chi Minh City is de bestemming van veel reizigers. Terwijl je perfect uit kan gaan in de nacht, verandert het overdag in een plek waar jij perfect kan duiken. 

Duik net buiten de kust en zie wat er allemaal onder de zeespiegel te vinden is. 

Ondanks dat je er heel goed kan duiken is deze plek wel minder aantrekkelijk dan de andere plekken in dit lijstje. Gebruik het vooral als jij eens iets anders wilt doen dan uitgaan of de stad verkennen. 

Beste Tijd om te duiken in Vietnam

Duiken kan jij het hele jaar door in Vietnam. Maar de beste tijd om dit te doen is tijdens tussen maart en oktober. Dan is de stroming het kalmst en de zichtbaarheid het grootst. 

Doordat het weer veel kan verschillen van dag tot dag, is het verstandig om de weersverwachtingen te checken voordat jij kopje onder gaat tijdens het duiken. 

Duikscholen in Vietnam

Om jou niet veilig de onderwaterwereld te laten verkennen hebben wij voor jou een aantal duikscholen op een rijtje gezet waar jij jouw PADI kan halen. 

#1 Nha Trang Fun Divers

Nha Trang Fun Divers is SSI geaffilieerd en heeft PADI instructeurs die jou kunnen leren duiken. Het maakt daarbij niet uit welk level jij hebt als duiker. Er is altijd wel een instructeur die jou nog beter kan maken. Zij bieden aan om je gratis van je hotel op te pikken van het stadscentrum van Nha Trang en lunch op de boot. 

 • Address: Hung Vu'o'ng, Nha Trang
 • Telephone: +84 (058) 625 2023
 • Whatsapp: +841267077893
 • Email: office@nhatrang-fundivers.com
 • Website: http://www.ntfundivers.com/
 • Business Hours: 7:00 AM-9:30 PM, throughout the week
 • Approximate cost: VND 1500213 - 7000994
 • Best time: February- October

#2 Rainbow Divers

Rainbow Divers biedt PADI cursussen aan in onder andere Nha Trang, Whale island, Hoi An, Con Dao en Phu Quoc island. Daarnaast kun je mee met hen dagelijkse duik trips. Vertrouw op de professionele en veilige instructies van de instructeurs als zij jou alle kneepjes van het duiken uitleggen. 

 • Address: The Rainbow Bar, 90a Hung Vuong Street
 • Telephone: +84-58-524351
 • E-mail: info@divevietnam.com
 • Website: http://www.divevietnam.com/
 • Approximate cost: VND 2024000 - 2934000
 • Best time: February - October

#3 Oceans5 Instructor Training Centre

Oceans5 biedt onder meer online trainingen aan in een multimedia room. Daarnaast zijn er meerdere meertalige duikinstructeurs aanwezig die jou assisteren bij het maken van jouw duik. 

 • Address: Yersin 5, Nha Trang, Vietnam
 • Telephone: +84 583 811 969
 • Email: scuba.manager@hotmail.com
 • Website: http://www.oceans5.co/
 • Approximate cost: VND 1500213 - 7000994
 • Best time: February - October

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie plaatsen