1

Backpack route Vietnam

Laatst bijgewerkt: 14-07-2020

Jou besluit te gaan backpacken in Vietnam staat al een tijdje vast. Maar hoe ga je reizen door Vietnam? Wij hebben een backpack route Vietnam uitgestippeld met alle highlights.

In een paar weken kun je bijna alle hoogtepunten zien in Vietnam. Onze route begint in Hanoi waar we steeds meer het zuiden opgaan in Vietnam richting Ho Chi Minh City.

kaart van de backpack route Vietnam

Hoe kan je het best reizen door Vietnam?

Vietnam is goed te doen met het reizen, het is makkelijk met bussen te reizen door Vietnam. Je kan zelfs met de nachtbus reizen, dit scheelt een verloren dag en meer tijd om de stad te verkennen.

Lees meer over de bussen in Vietnam hier.

Of toch de Brommer?

Natuurlijk zijn er meer manieren om je backpack reisroute Vietnam af te leggen, bijvoorbeeld met de brommer! Vietnam is een Brommer land en voor weinig geld kan je een brommer kopen en het land doorkruisen. Wil je meer weten over reizen met een brommer in Vietnam? Lees hier.

Backpack route Vietnam

Hanoi

Waarschijnlijk is je backpack avontuur begonnen in Hanoi, in Hanoi zijn niet veel bijzondere bezienswaardigheden. Maar in het oude centrum hangt er zeker een relaxte sfeer en vind je veel andere backpackers om samen mee te reizen.

Backpack route Vietnam - Hanoi

Een van de leukere dingen om te doen in Hanoi is het bezoeken van de traditionele poppen theater. Daar dansen en schuiven de poppen elegant over een vloeibare ondergrond bespeeld door de poppenmeesters.

Daarnaast is het mausoleum van Ho Chi Minh een bezoekje waard. Hier ligt de oud leider tijdens de Vietnam oorlog opgebaard.

Als jij op zoek bent naar een slaapplek in Hanoi dan zijn dit onze aanraders:

 • Hanoi Westlake Phuong Anh Hotel - budget
 • The Queen Hotel & Spa 2 - budget
 • MayFlower Hotel- Central Old Quarter - middenklasse
 • Hanoi naar Ha Long Bay

Sapa, als je tijd over hebt!

Als je tijd hebt ga eerst dan naar Sapa. Dit lijkt misschien een kleine omweg in je backpack route Vietnam om nog meer noordelijk te gaan, maar is zeker een van de leukere bestemmingen in Vietnam.

Zeker als jij een trekking in de mooie natuur wel ziet zitten. Daar ligt de hoogste berg van Vietnam de Fansipan met haar 3143 meter hoogste.

Backpack route Vietnam - Sapa

De afstand van Hanoi naar Sapa is ongeveer 320 kilometer.

Er zijn meerdere manieren om naar Sapa toe te reizen. Dit kan je doen per bus, trein of minivan.

De nachttrein doet er ongeveer 8 uur over en stopt in Lao Cai. Vanuit hier pak jij gewoon de lokale bus en reis je op die manier de laatste 30 kilometer. Je stapt op op Tran Quy Cap station en reist naar het station van Lao Cai.

Je kan ook de bus pakken vanaf Hanoi. Er rijden genoeg toeristen bussen tussen de twee locaties. Hier ben je ongeveer 6 uur onderweg. Een kaartje heb je al vanaf 9 dollar.

De laatste manier die jij kan gebruiken om van Hanoi naar Sapa te reizen op jouw reisroute door vietnam is met een minivan. Deze zijn een stuk prijziger dus hou dat in de gaten.

Hanoi naar Ha Long Bay

Ga voor een cruise van een of meerdere dagen. Het is de ideale manier om de baai te leren kennen. De vele eilandjes te zien en de kalkstenen rotsformaties.

Backpack route Vietnam - Halong Bay

Andere dingen die leuk zijn om te doen in Halong bay zijn winkelen op de drijvende markt en het meest verse zeevoedsel eten op een van de drijvende restaurants. Het is zo vers dat het nog uit het water moet komen.

Er zijn vele verschillende opties die jou naar Ha Long Bay kunnen brengen. Zo kan jij reizen met de bus en trein.

Er is maar 1 trein die gaat van Hanoi naar Halong bay. Deze trein kost ongeveer 4.5 dollar per persoon.

De trein vertrekt vanuit Yen Vien Station in Hanoi.

Je moet er rekening mee houden dat de trein 6 uur onderweg is van Hanoi naar Ha Long Bay. Houdt hier rekening mee.

De bus doet er zo’n 2.5 uur over om van Hanoi naar Halong Bay te gaan. Als jij dus een dagje naar Halong Bay wilt is dit een redelijke optie.

Als jij wilt overnachten in Halong Bay dan hieronder onze aanraders:

 • Aroma Ha Long hostel - budget
 • Zostay Halong backpackers - middenklasse
 • Ha Long Bay Fancy hostel - middenklasse

Ha Long Bay naar Ninh Binh

De omgeving van Ninh Binh is een fijne plek om als backpacker een paar dagen te blijven. Ik verbleef zelf in de buurt van Tam Coc. Dit is in de buurt van heel veel mooie bezienswaardigheden in Vietnam.

Backpack route Vietnam - Hanoi

Het gaat dan met name om de natuur die heel mooi is. Stap in een boot en vaar langs grotten, tempels en ander natuurschoon.

Daarnaast is het vlakbij een nationaal park dat bekend staat om haar grotten.

De afstand tussen Halong bay en Ninh Binh is ongeveer 300 kilometer. Door deze afstand ben je ongeveer 4.5 uur onderweg.

Pak hier lekker de bus en laat je meevoeren naar jouw eindbestemming. Een buskaartje kost 15 dollar en je krijgt daar een engelstalige host bij. Het veiligste reis je met Vietnam Local Bus naar je volgende bestemming voor je backpack route Vietnam.

Ninh Binh naar Hué

Hué was vroeger voor lange tijd de keizerlijke hoofdstad van Vietnam. Deze stad heeft veel culturele bezienswaardigheden om te zien.

Ga langs bij het oud keizerlijk paleis of de vele tempels en pagoda’s die er te vinden zijn in de stad. Deze zijn zeer de moeite waard om te zien.

De beste manier om van Ninh Binh naar Hue te reizen is per trein of de bus. Hue ligt op ongeveer 570 kilometer afstand.

De rit duurt lang, zo’n 10 uur. Ga daarom met een slaap bus of nachttrein van Ninh Binh naar Hue.

De nachtbus kost maar 15 dollar.

ALs jij de trein pakt stap je op in Ninh Binh railway station. En stap je pas weer uit op Hue railway station.

Hué naar Hoi An

Hoi An is een van mijn favo steden van Vietnam. Er is een hele mooie oude stad wat echt aanvoelt als een toeristische bestemming waar je goed kan shoppen. Je kan er zelfs een pak, jurk of mooie jas voor in de winter laten maken.

Als je van Hue reist kan je de Top Gear experience doen naar Hoi An. Dan reis je met een scooter over de Hai Van pass een van de mooiste berg wegen van Vietnam. Zeker een aanrader!

Het makkelijkste om te reizen van Hue naar Hoi An is door de bus te pakken. Deze reist direct naar Hoi An vanaf Hue.

De rit duurt ongeveer vier uur. Een kaartje kost tussen de 6 en 11 dollar.
Ook kan je met de trein reizen vanaf Hue naar Da Nang. Vanaf daar pak je dan de bus naar Hanoi. Je bent ongeveer even lang bezig met de trein als met de bus. Hierdoor is reizen met de bus dus chiller.

Backpack route Vietnam - Hoi An

Hoi An naar Mui Ne

Ik ben vanuit Hoi An gelijk naar Mui Ne afgereisd. Mui Ne heeft mooie stranden om even bij te komen van je drukke reis. Een tip is een hostel of hotel aan het strand te boeken. Helaas is er geen publiek strand waardoor je beter wat luxer kan verblijven als je deze stad aan doet.

Backpack route Vietnam - Mui Nee

Deze plek kent een heel bijzonder natuurfenomeen. Het heeft namelijk rode en witte duinen. Het is onwijs leuk om daar vanaf te sleeen.

Verder staat mui ne bekend om haar watersporten. Je kan hier heel goed windsurfen en snorkelen. Maar natuurlijk lekker op het strand bakken mag natuurlijk ook.

Door de grote afstand tussen Hanoi en Mui Ne (750 kilometer) is het verstandig om te gaan reizen per nachttrein of nachtbus.

Het duurt namelijk 15 uur voordat je aankomt op de plaats van bestemming. Hierdoor is het prettig als jij gewoon kan slapen.

De bussen waar jij in reist zijn veilig en betrouwbaar. Zij volgen de tijdschema’s strict waardoor het prettig met hen reizen is.

Wil je weten waar je kan overnachten in Mui Ne?

Hieronder staan voor jou samengevat de beste opties om te overnachten in Mui Ne.

 • Joe's Seaside Boutique - middenklasse
 • Joe’s cafe en garden resort - middenklasse
 • Tulip guest house - lowbudget
 • Nhat Quang Bungalow - lowbudget

Mui Ne naar Dalat

Dalat is een stad in de bergen met een erg aangename temperatuur. Er zijn veel mooie watervallen hier te bezichtigen. En voor de outdoor sporter is er zeker genoeg te doen.

Een van de gaafste dingen om te doen in Dalat is het Hang Nga crazy house te bezoeken. Dit huis is gemaakt door een bekende vietnamese architect. Wat het huis zo speciaal maakt is dat de verschillende kamers in verbinding staan met trappen, bruggen en gangen die samen een labyrint vormen.

Daarnaast heeft Dalat veel meer te bieden. Er staan heel dichtbij drie bekende watervallen. De Ankroet Falls, de Gougah Falls en de Pongour Falls. Deze natuurverschijnsels zijn natuurlijk de ideale plek om de avonturier in jou los te laten en op zoek te gaan naar dit schoons.
Het beste kan jij per bus reizen vanuit Mui Ne naar Dalat. Het is de beste optie als jij reist met een klein budget. De rit duurt uiteindelijk maar 4 uur.  

Dalat naar Ho Chi Minh City

Ho Chi Minh City is een grote en levendige stad van Vietnam. Hier vind je veel museum over de Vietnam oorlog. Maar ook de beroemde Vietcong tunnels zijn hier te vinden.

Ga op pad en ondervind wat er allemaal te doen is in de stad die vernoemd is naar deze bekende vietnamese ex leider.

Als jij het goed weet te plannen en jouw ticket al optijd hebt gekocht dan is vliegen vanuit Dalat naar Ho chi minh city erg makkelijk en snel. Een kaartje voor het vliegtuig heb je al voor 26 euro.

Doordat het een binnenlandse vlucht is, is deze erg kort, maar 2.5 uur.

Heb je een wat beperkter budget of wil je daar niet te veel aan spenderen dan kan je met de bus reizen. Al voor 8 dollar heb je al een kaartje.

De bus kan er een stuk langer over doen dan het vliegtuig. Gemiddeld doet deze er 8 uur over.

Ho Chi Minh City naar Phu Quoc

Na het velen reizen door Vietnam ben je soms toe aan ontspanning. Je kan nog doorreizen naar het Exotische eiland Phu Quoc. Waar je heerlijk kan genieten van de stranden.

Het is net alsof jij in een reisbrochure stapt zo mooi is het. Het is niet met andere woorden te omschrijven.

Geniet van het lekkere weer, het witte strand en het warme water.

Van Ho chi minh naar phu quoc reis jij met het vliegtuig. Dit is maar een uur vliegen. Een kaartje voor een enkeltje verschilt. En ligt tussen de 30 en 130 euro.

Backpack route Vietnam - Ho Chi Minh City

Backpack route vietnam 3 weken of 4 weken?

Als jij in 3 weken deze backpackroute wilt volbrengen dan is het slim om vooral ‘s nachts te reizen. Met name de lange stukken tussen Hoi An en Mui Ne en Ninh Binh en Hue zijn dan verstandig om op deze manier te doen. Hiermee bespaar je tijd en hoef je niet te betalen voor jouw accomondatie.

Een backpack route vietnam 3 weken ziet er als volgt uit:

 • Hanoi: 2 dagen
 • Hanoi - Halong Bay 3 dagen
 • Halong Bay - Ninh Binh 2 dagen
 • Ninh Binh - Hue 3 dagen
 • Hue - Hoi An 2 dagen
 • Hoi an - Mui Ne 3 dagen
 • Mui ne - Dalat 2 dagen
 • Dalat - Ho Chi Minh city 3 dagen

Zoals je kan zien

Als jij deze backpackroute in 4 weken wilt afleggen dan heb jij extra tijd. Deze kan je dan gebruiken om het wat rustiger aan te doen of om juist wat extra bezienswaardigheden en tripjes op locatie te maken.

Een backpack route vietnam 4 weken ziet er als volgt uit:

 • Hanoi: 2 dagen
 • Hanoi - Sapa: 3 dagen
 • Hanoi - Halong Bay: 3 dagen
 • Halong Bay - Ninh Binh: 2 dagen
 • Ninh Binh - Hue: 3 dagen
 • Hue - Hoi An: 2 dagen
 • Hoi An - Mui ne: 3 dagen
 • Mui Ne - Dalat: 2 dagen
 • Dalat - Ho Chi Minh City: 3 dagen
 • Ho Chi Minh City - Phu Coc: 3 dagen

Zoals je kan zien heb je dan meer ruimte om meer te zien. Wij raden aan om te gaan reizen naar sapa en daar een trekking tocht te maken. Daarnaast kan je afsluiten op Phu Coc en tot rust komen een paar dagen voordat je weer terug gaat in het vliegtuig.

Geef een reactie 1

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie plaatsen

1 Reactie

Avatar

[…] Backpack route Vietnam […]