1

Thailand eten en drinken (tips over de voedsel cultuur van Thailand)

Laatst bijgewerkt: 30-06-2020

De Thaise keuken kent ongelofelijk lekker eten, wij verteller je alles over Thailand eten en drinken. Het legt de nadruk op aromatische componenten met een pittig randje. Het is meer dan het proberen waard wanneer jij in Thailand bent. Het is niet voor niks dat van de 50 gerechten die zijn opgenomen in `The world's best foods` er zeven uit Thailand komen. Daarmee heeft Thailand meer gerechten op de lijst dan ieder ander land. 

Benieuwd welke dat zijn? Lees dat in de lijst hieronder. Samen met…

Waar de meeste gerechten uit bestaan in Thailand, Thaise eetgewoonten, of je van Thais streetfood kunt genieten (spoiler alert: je kunt niet alles eten) en wat je wel en niet moet drinken in Thailand. 

Eten in Thailand

Lekkerste gerechten in Thailand die je moet bestellen

Hieronder vind je een lijst met gerechten uit Thailand die je gegeten moet hebben. Probeer deze eens uit tijdens jouw reis door Thailand. Dit zijn de lekkerste vormen van eten en drinken in Thailand volgens ons!

#1 Pad Thai

Pad Thai is het meest bekende gerecht uit de Thaise keuken. Het staat overal op de kaart bij ieder restaurant en iedere food stand. Het gerecht bestaat uit gebakken rijstnoedels met veel ei, tofu, gamba’s, tauge, bosui, pinda en limoen. Afgetopt met de typische saus die ze serveren bij Pad Thai. 

#2 Yam wum Sen

Deze Thaise salade is prima te bestellen als bijgerecht. Het combineerd vleessoorten of vis en wordt gemengt met verse kruiden. 

#3 Kai Yang

Kay Yang is een van de meest legendarische gerechten van Thailand. Het bestaat uit gegrilde kip, gemarineerde vissaus samen met koriander en knoflook. Dit wordt traditioneel gegeten met plakrijst. 

#4 Khao Pat

Gebakkenrijst is een van de standaards in Thailand. Een van de variaties die zij daar eten is Khao Pat. Dit bestaat uit gebakken rijst met krab en ei. 

#5 Laap

Met name in het Noordoosten van Thailand wordt dit gerecht gegeten. Laap bestaat uit gekruid gehakt, limoensap, vissaus en verse kruiden. Je hoort het traditioneel te eten met plakrijst. 

#6 Khao Soi

Dit noord Thaise gerecht bestaat uit een op curry gebaseerde soep met kip of rund, limoen, sjalotjes, kruiden, kokosmelk en eiernoedels. 

#7 Som Tam

Ondanks dat het uit het noordoosten komt, is dit gerecht populair door het hele land. Het bestaat uit onrijpe schillen van de papaja, die in tomaten, sperziebonen, pepers, limoen en vissaus liggen. Zoals gebruikelijk wordt dit gecombineerd met Thaise plakrijst. 

#8 Groene Curry

Probeer eens groene curry als je niet van pittig eten houdt. Deze curry is een kruising tussen pikante kruiden pasta en een grote hoeveelheid kokosmelk. Hierdoor proeft de curry minder scherp. 

#9 Tom Yam

Tom Yan is een thaise soep. Vaak wordt deze in europa geserveerd als Tom Yan Kung (met garnalen). De combinatie tussen de sappig vette garnalen en de pittige soep maakt het een smakelijk maar pittig gerecht. 

Gerechten die je niet moet eten in Thailand

Naast de gerechten hierboven die je absoluut moet proberen. Zijn er ook gerechten die je absoluut moet overslaan. Deze gerechten staan hier met een reden. Of omdat zij de meest smerige ingrediënten hebben of omdat jij hier ziek van wordt.

Dus, neem deze lijst door over eten en drinken in Thailand, want je wilt niet ziek worden tijdens jouw reis!

Luu Moo

De basis van deze soep is rauw varkensbloed. Het bloed is gemixt met specerijen en slachtafval. Deze dikke drab wordt gegeten met noodles. Het krijgen van een bacteriele infectie is hoog nadat je dit gerecht hebt gegeten. En kan soms zelfs fataal zijn. 

Koi Pla

Koi Pla is een populair gerecht in het noordoosten van Thailand. De salade is bestaat uit rauwe vis die op smaak wordt gebracht door limoen, chili en specerijen. Terwijl het eenmalig eten van dit gerecht je niet veel zal doen. Kan het vaker eten slecht voor je zijn. De vis kan een parasiet met zich mee dragen dat de kans op kanker verhoogt. De vis gekookt eten is geen probleem, de parasiet in de vis wordt dan gedood en is dus veilig voor je lichaam. 

Larb dib

Larb dib is een ander gerecht met rauw eten in een salade. Het kan gemaakt worden van rauwe koe en varkensvlees. Het wordt meestal op smaak gebracht met mint en andere kruiden. In het rauwe vlees kunnen er parasieten in zitten of slechte bacteriën. Eet daarom geen rauw vlees in Thailand. 

Shark fin soup

Een gerecht dat veel Thaise restaurants vind is haaienvinnensoep. Het wordt gezien als luxe gerecht. De soep kent een lange historie. De reden dat je het niet moet eten is dat er overbevissing is op haaien. Steun dit niet door dit gerecht niet te kiezen. 

Scorpion

Thailand heeft vele insecten die je kunt eten. Schorpioenen zijn misschien wel de stoerste om te eten. Als je het echt niet kunt laten om dit te eten, zorg er dan voor dat je angel verwijderd voor je het eet. De angel is namelijk giftig. 

Streetfood in Thailand

Je vindt streetfood door heel Thailand heen. Op iedere hoek van de straat vind je wel een karretje dat je overheerlijk eten verkoopt. Het ene nog eten en drinken nog lekkerder dan het andere in Thailand. 

Streetfood markten in Thailand
De vele streetfood markten van Bangkok

Er zijn maar weinig gerechten die niet door Thaise straatverkopers worden verkocht. Sommige maar met een specifiek gerecht, andere met een variëteit aan gerechten om uit te kiezen. 

Thailand eten en drinken

De venters kun je veelal herkennen aan het ongelofelijke lekkere geuren die van de kraampjes afkomen. Als je dan een kijkje neemt zul je het vaakste Som tam, larb, Khao Mun Gai, Jok, Lad Nah, Hoi Tod, Pad Thai, Satay, Khao Moo Daeng, en Khoa Tom. 

Foodcourts in Thailand

Het eten in Thailand is vaak zo lekker dat je in de rij moet staan en wachten op je beurt voordat je kunt eten. 

Ook in de foodcourts van Thailand kun je overheerlijk eten. Laat je leiden door je neus en geniet van al het lekkere eten dat zij jou voorschotelen. 

Een foodcourt is een verzameling vaste straatstalletjes dat zich bevindt in een openlucht hal. Iedere uitbater heeft haar eigen stoeltjes en tafeltjes en een beperkte keuze. Het is een goede plek om je te goed te doen aan het lekkerste streetfood dat Thailand te bieden heeft. 

Het eten wat je kunt bestellen in deze Thaise foodcourts is zowel voorgekookt als voor je neus klaargemaakt. De gerechten die je hier kunt bestellen zijn veelal dezelfde gerechten die je kunt bestellen bij andere straatventers. 

Vegetarisch eten in Thailand

Als vegetariër is het nog niet zo makkelijk om eten te bestellen zonder vlees. Ondanks dat er een festival is voor vegetariërs zul je in de meeste restaurants en eettentjes geen vegetarisch eten vinden. 

Pas dus goed op als vegetariër of veganist in Thailand. Thaise mensen zijn dol op het koken met varkensvlees, je vind het bijna in ieder gerecht. En als er een keer geen varkensvlees in zit dan zit er altijd nog vissaus in. 

Maar voor jij in de stress schiet, haal diep adem. Het eten in Thailand wordt ter plekke bereid. Hierbij kun jij, gelukkig, van te voren aangeven dat jij geen vlees in je eten wilt. 

Als jij geen vlees (of vis) wilt eten is het verstandig om de Thaise visie op vegetarisme te kennen. Vegetariër betekent in de ogen van een Thai dat je geen stukken vlees eet. Hierdoor zijn vissaus, eieren en andere dierenproducten dus gewoon gebruikt worden. 

Je kunt dus beter zeggen dat je veganist bent. Hierdoor zit je op hetzelfde level als de Thai en snapt deze dat je helemaal geen vlees wilt. Zo krijg je helemaal geen vlees, vis of andere dierlijke producten. 

Aan welke Thaise etiquette fouten maak jij je schuldig?

Mensen uit Thailand gebruiken over het algemeen vorken en lepels om mee te eten in plaats van stokjes. Lepels worden gebruikt om voedsel in je mond. Doe je dat met een vork en je wordt gezien als ongemanierd. 

Noodlesoep wordt gegeten met een lepel en stokjes. Kleefrijst wordt vaak gegeten met de rechterhand en het eten dat geserveerd wordt is altijd in hapklare stukjes. 

De Thaise bevolking houdt ervan om in groepen te eten en om meerdere gerechten te bestellen waar iedereen van mag pakken. Alleen de soep die je besteld is voor jezelf. Schep dus niet gelijk je hele bord vol. Neem kleine beetjes. Bij de start van iedere maaltijd is het gebruikelijk om een hap rijst te eten als eerste. Vaak zit de Thaise bevolking in kleermakerszit op een mat wanneer zij eten. 

De inwoners van Thailand vormen een ring rondom het eten dat op de tafel is geserveerd of op de grond. De gerechten zijn vaak een variatie op: pittige soep, een gefrituurd gerecht, een soep, een dip en een rijst gerecht voor ieder persoon. 

Een thaise salade is vaak een van de meest pittige gerechten uit de thaise keuken. Het wordt vaak besteld als een van de gerechten die worden gedeeld. Toetjes bestaan technisch gezien niet in Thailand. Alle gerechten worden in een keer uitgeserveerd. 

Als je wilt weten hoe je jouw lepel en vork dient te gebruiken in Thailand ben je aan het juiste adres. Normaliter heb je jouw lepel in je rechterhand en schep je met je vork jouw eten op je lepel. Een mes wordt normaal gesproken niet gebruikt sinds de gerechten al in hapklare stukjes zijn bereid. 

Eet jouw gerechten rustig aan. Neem je tijd als je eet. Als je wel snel eet in Thailand dan merk je dat je jouw bord als enige leeg hebt terwijl de rest nauwelijks zijn of haar eten heeft aangeraakt. 

Voor iedere hollander komt natuurlijk nu de belangrijkste vraag… Wie betaald er in Thailand tijdens een diner. Dit is doorgaans de oudste of meest rijke persoon. Als jij dus eet met een stel locals dan ben je al snel de lul. Maar neem het niet als sneer. Het is juist een compliment zij zien jou dan als iemand voor wie zij respect hebben en jou zien als iemand die boven hen staat. 

Eetgewoonten in Thailand

Het diner is meestal de hoofdmaaltijd van maandag tot vrijdag. In het weekend wordt er vaak een grote maaltijd gegeten in de vroege middag. Veel van de Thaise bevolking heeft de Amerikaanse stijl van eten geadopteerd. Zeker degene die in de stad wonen. Zij eten een stevig ontbijt, lichte lunch en een flink avondeten. 

De basis van ieder gerecht zijn rijst en noodles. Vaak worden deze gegeten voor ontbijt, lunch en diner. Een typisch Thaise maaltijd bestaat uit Kow (kleefrijst), tom (soep), gaeng ped (curry), krueang king (bijgerechten zoals gekruide kip, garnalen komkommer en groenten met saus), Khong Nueng, Khin thod, paad, khong yaang (gestoomde, gefrituurde en gegrilde gerechten), krueang jin (dip die sterk van smaak is met groenten en vis of salade) Khong waan (deserts), en als laatste polamai (vers fruit).

Ontbijt wordt normaal gesproken gegeten tussen half zeven half acht in de ochtend en is doorgaans rijst soep, gepocheerde eieren en thee of koffie. Soms wordt er ook een rauw ei in de rijst soep gedaan. De meeste mensen eten hun ontbijt thuis. Het is moeilijk om een restaurant te vinden die ontbijt serveert. Sommige restaurants hebben een vast ontbijt met drinken, toast, en gekookte eieren. Gelukkig hebben veel restaurants een arrangement inclusief ontbijt. 

De lunch wordt vaak tussen 12 en 1 uur gegeten. De meeste mensen eten buiten de deur. Een typisch Thaise lunch bestaat uit pittige kip, gefrituurde groente met rijst, noodles en soep. Zoals gezegd eten de Thaise bevolking een lichte lunch. 

Het avondeten lijkt op de lunch qua inhoud. Het is vooral meer en het wordt langzamer gegeten. Het bestaat vaak als basis uit rijst en noodles. Daarnaast wordt er over het algemeen soep geserveerd met vele zij gerechten zoals groenten en vis. 

Wat zit er meestal in het eten van Thailand?

Rijst in Thailand

Rijst is net als zuurstof in Thailand. De Thai kan niet zonder. Het werkwoord voor eten is ook letterlijk vertaald het eten van rijst in het Thais. Rijst heeft dus een speciale plek in de hiërarchie van het leven. 

De heerlijke rijst

Om er voor te zorgen dat de rijst geest content is worden er speciale ceremonies gehouden tijdens het planten en oogsten. De rijst wordt snel van de grond opgeveegd om niet de rijst geest boos te maken. 

De Thaise bevolking kan kieskeurig zijn wat betreft het kiezen van de rijst die zij gaan eten. Er zijn zoveel verschillende variaties van witte rijst. De beste kwaliteit rijst staat bekend als Khao Hawm Mali. Mensen in het noordoosten prefereren Lao style plakrijst. De risjt wordt overal bij geserveerd vaak met toppings. 

Thailand staat ook bekend om haar lange jasmijn rijstkorrels. Deze staan bekend om haar parelachtige witte kleur en zoete aroma. Het wordt meestal geserveerd met andere Thaise gerechten zoals curry. 

Thai Noodles 

Terwijl de meeste maaltijden rijst bevatten zijn noodles net zo onmisbaar in de thaise keuken. De meeste noodle gerechten zijn in tegenstelling tot de andere thaise gerechten bedoeld om niet te delen. 

Noodles worden met name verkocht in de straatstalletjes. Zij specialiseren zich in een soort noodles gerecht en maken het beter dan de meeste restaurants kunnen. 

De meeste noodles zijn gemaakt van rijst in Thailand. Maar noodles van ei en van mungbean zijn ook verkrijgbaar. 

Noodles worden gegeten met stokjes in Thailand. 

Vlees en vis in Thailand 

De thaise bevolking eten vlees. Meestal varken, kip vis en andere zeevoedsel. Dit gaat in tegen het boeddhistische gedachtegoed dat leeft in Thailand. Zij mogen het leven niet nemen van dieren. 

Om hier mee om te gaan hebben zij slimme uitwegen gevonden om hiermee te dealen. Bekende gezegden zijn: Ik heb de vis net uit het water gevist en het ging zelf dood. De kip was al dood toen ik het kocht, en het varken vervult zijn doel als gever van vlees. 

Vis (blah), Varken (moo), Biefstuk (neua), en kip (gai) worden allemaal voorbereid in een variatie van manieren. Maar meestal worden ze gesneden in hapklare stukjes. Vis en kip worden vaak gegrild of gefrituurd, vis wordt ook vaak gekookt en geserveerd in haar geheel. 

Biefstuk wordt gezien als iets duurs. En is daardoor duurder dan andere vleessoorten. Zeevoedsel zoals garnalen, gamba’s, krab en kreeft zijn volop aanwezig in kustplaatsen. 

Fruit in Thailand

Tussen de lokaal geconsumeerde fruitsoorten zoals dragon fruit, chompu, guavas, rambutans, lychees, custard appel, passion fruit, jerek, starfruit, durians, mango, jackfruit, ananas, sinaasappel, bananen, kokosnoten, papaya’s en watermeloen. 

Thailand wordt soms het land van de fruit genoemd. Fruit verkopers bieden op iedere straathoek een grote verscheidenheid aan fruit aan. Maar niet alleen fruit maar ook sappen worden massaal aangeboden. 

Fruit wordt op vele manieren gegeten. Als toetje of aan het einde van een maaltijd. 

Thailand eten en drinken

Insecten eten in Thailand

kijk er niet van op als je ergens de kans krijgt om insecten te eten in Thailand. Sommige beweren zelfs dat Thailand de grootste uitbater is van eetbare insecten in de wereld. Dit zou best eens kunnen kloppen. Er zijn maar liefst 20.000 insecten boerderijen te vinden in Thailand. Die insecten kweken om te verkopen als lekker hapje of als ingrediënt in je gerecht. 

Met name in het noorden van Thailand worden insecten gegeten. Vele markten verkopen gefrituurde sprinkhanen, krekels, bijen larven, mieren eitjes en termieten. Als jij al moet nekken bij het idee dat je zo´n zespotig beest eet, dan ben je bij deze gewaarschuwd. 

Eten kopen in Supermarkten in Thailand

De supermarktketens waar jij het beste jouw boodschappen kan kopen zijn: Tops market, Gourmet market, Maxvalu, Big C, Tesco Lotus, en Marko. 

Tops Market is de grootste van deze ketens. Van de 147 supermarktketen zijn er 92 in bangkok. Ga naar de grotere locaties daar verkopen ze ook westerse voedingsmiddelen. 

Een andere goede plek om boodschappen te doen is in Tesco Lotus. Je vind hier net als bij Tops Market niet alleen Thais eten maar ook eten wat je gewend bent van thuis. 

Drank in Thailand

Het is verstandig om voldoende water te drinken in Thailand. Door het warme klimaat in het land heb je dat meer dan nodig. Laat je alleen niet verleiden om water uit de kraan te gaan drinken. Dit is niet geschikt voor consumptie met buikpijn en diarree tot gevolg. Koop daarom flessen water. Deze zijn overal verkrijgbaar en zeer goedkoop. 

Fruit Smoothies en vruchtensappen zijn overal te koop in Thailand. Smoothies worden gemaakt van vers fruit en suikersiroop. Waarna het wordt vermengt met ijs. Ook kokosmelk kun je gewoon drinken. De noot wordt opengebarsten en wordt geserveerd met een rietje aan de bovenkant. 

Een ander populaire drank is Thaise ijsthee. Het wordt geserveerd met gecondenseerde melk. Hierdoor heeft het een roze-oranje kleur en smaakt het zo zoet. 

Koffie wordt veel gedronken in Thailand. Je kan op iedere straathoek van de grote stad wel een koffietentje vinden. De kwaliteit van de koffie is over het algemeen goed. Dit komt dat de Thaise bevolking vers gebrande koffiebonen gebruiken. Misschien ben je geneigd om naar de grote koffieketens toe te gaan. Maar dit kun je beter niet doen. Je vindt veel lekkere bakkies in de kleine koffietentjes. 

De bieren die in Thailand gebrouwen worden kent een hoog alcohol gehalte. Hierdoor hoef je niet bang te zijn voor ziektekiemen, maar je moet er wel rekening mee houden dat deze biertjes zwaar kunnen vallen. Zeker met het warme weer. Bekende Thaise biermerken zijn Singha, Chang en Leo. Verder kun je bijna overal wel een import biertje drinken zoals Heineken. 

Geef een reactie 1

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie plaatsen

1 Reactie

Avatar

Jolanda

Leuke informatie. Thais eten is heerlijk, fris en vers. Plus licht verteerbaar