1

Hoe kan je het best onderhandelen op vakantie?

Laatst bijgewerkt: 14-07-2020

We willen er vaak niet aan geloven maar op vakantie word er van je verwacht om te gaan onderhandelen, als je dit niet doet dan betaal je te veel. Thuis in Nederland zijn we niet gewend om af te dingen en heeft alles vaak een vaste prijs.

Onderhandelen op vakantie en leren afdingen

Op vakantie kan je niet alleen in aanraking komen met onderhandelen op de markt maar ook voor je hotel of voor een excursie. Daarom hebben we een aantal tips voor je om te begrijpen hoe je het best kan onderhandelen op vakantie. Voor het onderhandelen op vakantie moet je weten hoe je kunt afdingen. De meeste vinden dit afdingen vreselijk en laten het liever aanzicht voor bij gaan. Als je er een spel van maakt dan valt dat afdingen op vakantie wel mee.

Wat is iets waard?

Een beginners fout is het in ons platte engels te vragen "how much is it". Dit is voor de verkoper natuurlijk makkelijk om een hoge prijs te zeggen. Daarnaast kan een vreemde valuta het lastig maken om terug te rekenen naar euro's.

Zorg dat je de waarde kent van het geld wat je betaald. Als je wat wat 1, 2, 5, 10, 20, 50 euro is in de vreemde valuta waard is kan je makkelijker een prijs voor je zelf bepalen.

Nu je weet wat het geld waard is tijdens het onderhandelen op vakantie. Kan je beter voor je zelf een betere prijs bepalen. Neem eerst een prijs in je hoofd wat je het waard vind. Probeer onder die prijs te zitten tijdens het onderhandelen hierdoor zorg je er voor dat je naar deze prijs kan onderhandelen.

Informeren bij andere toeristen?

Het is altijd lastig om te onderhandelen op vakantie, helemaal al doe je het met vreemd geld waar je niet vertrouwd mee bent. Vaak zijn er toeristen die de souvenirs gekocht of excursie gedaan hebben die jij graag wilt hebben en doen, door te vragen of zij het een fair prijs vinden achteraf.

Door dit te weten kan je zelf inschatten of je het waard vind of niet, als je de prijs nog te hoog vind weet je wat je er niet voor wil geven en wat je er waarschijnlijk wel voor wil geven.

Kijken kijken niet kopen

Onderhandelen op vakantie werkt niet als je net bij je hotel bent en pas op je bestemming bent, ben je vaak moe en zit je met een instelling van 'Het zal wel'. Met deze instelling ben je dief van je eigen portemonnee en word je zeker uitgebuit.

Kijk eerst rond met de Hollandse instelling van 'Kijken kijken niet kopen'. Kijk rustig rond in toeristenwinkels en toon niet te veel interesse. Als je de prijs belachelijk vind komt de winkelier je vast wel achter na met een beter bod.

Blend in onderhandelen als de locals

Een domme toerist laat zich eerder afzetten dan iemand die de lokale gebruiken kent. Als je wat gebruiken kent vergroot je de kans om beter te onderhandelen op vakantie.Zorg er bijvoorbeeld voor dat je altijd een kopje thee mee drinkt als je in een Arabisch land bent en blijf in Azië vooral lachen als je aan het onderhandelen bent, grotere kans dat het je dan beter lukt. Weet hoe je iemand moet begroeten in zijn of haar taal, daarnaast is het handig om 5 woorden te kennen in de taal die je verder helpen zoals  (‘hallo’, ‘mooi’, ‘te duur’, ‘jij bent mijn vriend, ’heb je geen betere prijs’ en ‘echt niet?’).

Afdingen is alleen wel effectiever als je ook wat lokale gebruiken onder de knie hebt.

Emotie

Veel verkopers gaan proberen op je emotie in te spelen, Kopieer zijn gedrag. Als zijn moeder op sterven ligt en daarom de prijs niet kan laten zakken? Dan heb jij een broertje die gehandicapt is en veel geld kost en voor hem het cadeautje wilt mee nemen.

Zullen we daar maar een contractje van maken?

Wees alert bij het regelen van excursies. Vaak zijn veel beloften die worden beloofd half waar. Zorg dat je een pen en een schrijfblok bij je hebt en schrijf de dingen op die hij beloofd. Als je dit in het bijzijn van de onderhandelingspartner doet en hem laat ondertekenen dan heb je het zwart op wit. Vaak schrikt de verkoper van het idee van zwart op wit en passen wel op wat ze beloven. Zo zorg je dat het onderhandelen op vakantie een officieel tintje krijgt.

Keep your cool

Wees altijd rustig tijdens het onderhandelen op vakantie, het heeft geen zin om zelf boos te worden. Als de verkoper vervelend is of het te bont maakt dan groet je vriendelijk en neem je afscheid. Word niet als eerste boos, verkopers kunnen het bloed onder je nagels vandaan halen maar door boos te worden denk je niet helder na tijdens het onderhandelen op vakantie.

Wees creatief, speel je eigen spel

Goed onderhandelen op vakantie is begrijpen hoe het spelletje werkt. Zoek altijd naar nieuwe technieken. Dus al heb je op de luchthaven 50 mannen die op je afstormen voor een taxi of iets anders. Speel jou spel, niet hun spel. Probeer je pet te verkopen met de woorden  (‘nice price! Just for you, good quality!’). Die zijn binnen 30 seconde weg. Vergeet nooit een zak snoep of ander cadeautje mee te nemen dit kan wonderen doen.

Let op met noemen van getallen

Als je overlegt met vrienden of familie over het bedrag dat je wilt betalen let dan op dat je de bedragen in ieder geval niet voluit uitspreekt. Buitenlandse verkopers spreken zeker geen vloeiend Nederlands, maar reken maar dat ze die getallen kunnen verstaan. Als ze die bedragen horen kunnen ze makkelijker op je inspelen en je uiteindelijk overhalen om toch meer te gaan betalen.

Onderhandelen op vakantie is moeilijker als je zelf luxe gekleed bent

Dit is voor de hand liggend , maar veel toeristen vergeten dat hoe luxer je kleed hoe lastiger het onderhandelen op vakantie gaat. Dus hou je iPhone in je zak en doe je mindere outfit aan.

Humor is het geheimen wapen voor onderhandelen op vakantie

Een grapje maken kan het ijs doen breken bij sommigen verkopers. Het zorgt er voor dat je likeble word en in elke cultuur is humor een ijsbreker. Als humor niet jij ding is kan je altijd over voetbal beginnen want daar is waar de meeste buitenlanders is kleine kikkerlandje van kennen.

Op welke manier doe jij aan afdingen op vakantie?

Ieder heeft natuurlijk zijn eigen manier van afdingen en sommige houden er zoals we net als zeiden helemaal niet van. Maar mocht je nog goede afding tips hebben die hier niet zijn genoemd, laat ze dan achter in een reactie!

Geef een reactie 1

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie plaatsen

1 Reactie

Avatar

[…] je skills verbeteren om beter te kunnen onderhandelen in bali? Lees dan het artikel hoe je onderhandel skills kan verbeteren en de verkopers te slim af af kan […]