Geld in Boedapest - alles over de munteenheid, pinnen en geld wisselen

Laatst bijgewerkt: 25-10-2022

Tijdens jouw stedentrip in Boedapest vraag je af kan ik wel met euro's betalen in Boedapest? Waar kan ik geld opnemen of wisselen En moet ik fooi geven in een restaurant? In dit artikel vertellen we alles over geld in Boedapest.

Wil je meer weten over hoeveel een stedentrip naar Boedapest kost en hoeveel geld je nodig hebt voor Boedapest, lees hier.

Wat is de munteenheid van Boedapest

In Hongarije betaal je niet met de euro, maar in Boedapest en Hongarije betaal je met de Hongaarse Forint. Ook wel afgekort als HUF of FT als je een valuta app gebruikt. 

Hoeveel euro is een Hongaarse Forint (HUF)

Om te weten hoeveel Huf een euro is, kan je het best een valuta omreken app downloaden, wij gebruiken daarvoor Currency deze is beschikbaar voor Android en iPhone. Natuurlijk zijn er meerdere apps die je kan downloaden hiervoor, dit vinden wij erg fijn tijdens onze reis om bepaalde prijs terug naar euros uit te rekenen.

Het wisselt soms een beetje hoeveel  Hongaarse Forint een euro kost. Op dit moment kost FT 1.000,00 ongeveer € 2,50. Als je dat ongeveer weet kan je makkelijk terug rekenen naar euros.

Waar geld wisselen in Boedapest?

In Boedapest kan je euro’s wisselen bij banken in de stad. Maar ook op de luchthaven van Boedapest. Maar geld wisselen op de luchthaven raden wij af bij wisselkantoren. Ze vragen hier een veels te hogen commissie dan op andere plekken in de stad. Zo betaal je veels te veel euro's voor je Hongaarse Forinten.

Ook bij de pinautomaten op de luchthaven vragen ze te veelste veel, ongeveer 20% te veel. Mocht je echt wat hongaars geld nodig hebben wat niet kan wachten tot je in de stad bent. Pin een klein bedrag in hongaarse forinten. Let ook op bij het pinnen hoe de pinautomaat het geld omrekent. Laat de conversie altijd door jouw bank doen als de pinautomaat vraagt om de conversie te doen, hier hebben wij over geschreven over een van de scams in Boedapest.

Onze tip is geen geld te pinnen bij de luchthaven, en dat in de stad Boedapest te doen. Je kan je buskaartje buiten gewoon met je pinpas betalen bij de kaartjesautomaat of een taxi met een app bestellen en betalen.

Mocht je geld willen wisselen kan je het best naar IBLA change in de binnenstad gaan. Deze biedt de meest redelijke koers.

Geld pinnen in Boedapest en geldautomaten

In Boedapest hoef je niet zorgen te maken dat je zonder geld komt te zitten, er zijn op genoeg plekken geldautomaten te bevinden om te pinnen. Waar je wel op moet letten is dat jou bank geld bedrag vraagt omdat jij pint in het buitenland.

Let op bij ATM en geldautomaten die je in winkeltjes of midden op straat tegenkomt. Daar betaal je vaak te veel geld voor een transactie. Daarnaast proberen ze in hun menu heel erg te pushen om hogere bedragen te pinnen waar zij een hogere transactie voor kunnen rekenen.

Het beste is om geld op te nemen bij geldautomaten die aan een bank vastzitten of bij een bank staan.

Bij het pinnen vragen ze of je het geld in euro’s of HUF wilt afrekenen kies altijd voor HUF. Anders ben je duurder uit. Dit beschrijven wij ook in oplichting in Boedapest artikel.

Kan je betalen met je pinpas in Boedapest?

In Boedapest kan je gewoon betalen met je pinpas, eigenlijk kan je overal terecht met je pinpas. Je betaalt wel een klein bedrag voor de transactie, dit verschilt heel erg per bank. Sommigen banken rekenen 0,15 euro per transactie de ander net iets meer. 

Toch is het fijn om cash bij je te hebben omdat die transactie kosten snel kunnen oplopen, zeker als je even een koffie in de stad doet.

Kan je met creditcard betalen in Boedapest?

In Boedapest kan je met creditcard betalen op de meeste plekken, maar bij kleine winkels, kleine restaurants of de markt kan dit niet. Dan heb je soms cashgeld nodig om te kunnen betalen. Daarom is het handig om toch wat cashgeld bij je te hebben.

Moet je fooi geven in Boedapest?

In Boedapests het gebruikelijk om fooi te geven als je in een restaurant wat gaat eten en tevreden bent met de service. Een gemiddelde fooi wat verwacht word in Boedapest is 10% tot 15%. 

Als je ergens wat gaat drinken hoef je geen fooi te geven, maar het word wel op prijs gesteld. En zeker wat het horeca personeel in Boedapest verdient is het een mooie geste om te doen. Soms al rond je het bedrag al af naar boven is dat fijn.

Soms staat er servicekosten op de rekening, dit wil niet zeggen dat het naar het personeel gaat. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie plaatsen