S-Bahn Berlijn (Zones, Kaartjes, Plannen, Lijnen )

Laatst bijgewerkt: 14-10-2019

De S-Bahn in Berlijn is de meest gebruikte manier van vervoer in Berlijn. S-Bahn is eigenlijk een soort stadstrein die rijd over langere trajecten door Berlijn. Waar de U-Bahn ondergronds rijd zal je de S-Bahn bovengronds makkelijk kunnen herkennen.

De S-Bahn wordt gebruikt door ongeveer 1,2 miljoen mensen waaronder berliners zelf die naar hun werk gaan. Natuurlijk ook door toeristen junkies muzikanten, feestgangers. De Stadtschnellbahn of ook wel de Schnellbahn ook wel genoemd is een van de snelste manieren om de stad te doorkruisen.

S-Bahn Berlijn

Heb je nog geen treinticket naar Berlijn? Lees alles over reizen met de trein in ons artikel.

Naast snelheid en het gemak van de S-Bahn, zijn de tickets voor de S-Bahn scherp geprijsd en daarnaast heb je verschillende kaartjes die 1 uur, 1 dag of 1 week geldig zijn. Dit is fijn als je langer in Berlijn verblijft.

De zones van de S-Bahn Berlijn

Berlijn kent 3 zones qua openbaar vervoer, wat ook geldt voor de S-bahn in Berlijn. De zones zijn verdeeld van A t.e.m. C:

Zone A, het centrum van Berlijn:

In zone A bevinden zich onder meer de wijken als: Mitte, Kreuzberg, Charlottenburg en de friedrichshain. In zone A bevinden zich bijna alle bezienswaardigheden van Berlijn. Denk dan vooral aan de Fernsehturm, Reichstag, Potsdamer Platz en de Kurfürstendamm liggen in zone A. Makkelijke manier om het centrum te herkennen is door de Ringbahn die gaat als een rondje om het centrum heen.

Zone B, De buitenwijken van Berlijn

Zone B is vooral de buitenwijken van Berlijn denk dan vooral aan Spandau, wedding maar je vindt er ook de luchthaven Tegel.

Zone C, Aangrenzende steden 

In zone C vind je vooral aangrenzende steden en dorpen, waaronder Potsdam, Oranienburg, voormalige concentratiekamp, sachsenhausen en luchthaven Schönefeld.

S-bahn kaartjes Berlijn

Kaartjes voor de S-bahn, kun je kopen bij de gele of oranje automaten op de metrostations van Berlijn. De kaartjes gelden niet alleen voor de S-bahn maar ook voor U-Bahn en bus in Berlijn. Eigenlijk elke vorm van openbaar vervoer in Berlijn. Behalve de trein, daar heb je andere kaartjes voor nodig.

Word er veel gecontroleerd?

Soms voelt Berlijn een beetje raar aan vergeleken met een stad in Nederland. Omdat je zo in de tram kan lopen. Toch raden we aan om een geldig kaartje te kopen.

Er staat een boete van 60 euro op zwartrijden in het openbaarvervoer van Berlijn. Dat geld voor verkeerde kaartjes, niet afgestempeld of geen vervoer bewijs in bezit hebben. In deze gevallen moet je de geldboete betalen.

In Berlijn word je niet gecontroleerd door een conducteur, maar in een controleur in burger. Daardoor zijn ze moeilijk te herkennen. Het kan daarom maar beter het geval zijn dat je een kaartje bij je hebt anders ben je zo 60 euro lichter.

Er staat een boete van € 60,- op het zwartrijden in het Berlijnse openbaar vervoer. Er wordt regelmatig steekproefsgewijs op tickets gecontroleerd. Heb je geen vervoersbewijs bij je? Of een vals vervoersbewijs, verkeerd of niet afgestempeld vervoersbewijs? Dan wordt deze overtreding bekeurd met een geldboete.

Een tip is: betaal contant gelijk als je bekeurd word want dit scheelt weer administratie kosten. Maar beter is gewoon een geldig vervoersbewijs te hebben, zo duur is een kaartje niet al vergelijk je het in Nederland.

Route plannen in Berlijn

Vaak staat goed aangegeven waar de S-bahn, U-bahn, trams of bussen stoppen in Berlijn. Maar het kan makkelijk zijn om de BVG app te gebruiken of Google Maps te gebruiken die gemakkelijk laat zien hoe je moet reizen van A naar B.

Moet ik mijn ticket afstempelen voor de S-Bahn?

Standaard komen de tickets gestempeld uit de kaartjesautomaat. Je moet ze zelf dus stempelen bij de stempelautomaat. Er is een lege strook die je moet stempelen met de tekst  ‘Bitte entwerten‘. De bestempeling zet de vertrektijd op de kaartjes. Je kunt ze herkennen aan het gele of rode kastje. De stations beschikken niet over controlepoortjes.

S-bahn lijnen

S-Bahn kent 15 verschillende lijnen, die jaarlijks door 3,5 miljoen mensen word gebruikt. Dit is 331 kilometer spoor waar deze soort van trein jou in Berlijn mee vervoert.

Vermijd in de spits vooral de drukkere trajecten, dat zijn de spoorbaan oost-west. Dat zijn andere andere de S9, S7, S3 en S75.

Berlijn heeft de volgende lijnen:

  • S1: Wannsee – Oranienburg
  • S2: Blankenfelde – Bernau
  • S25: Teltow Stadt – Hennigsdorf
  • S3: Erkner – Ostbahnhof
  • S41: Gesundbrunnen – Gesundbrunnen (Ringbahn)
  • S42: Gesundbrunnen – Gesundbrunnen (Ringbahn)
  • S45: Hermannstraße – Flughafen Berlin-Schönefeld
  • S46: Westend – Königs Wusterhausen
  • S47: Südkreuz – Spindlersfeld
  • S5: Westkreuz – Strausberg Nord
  • S7: Potsdam Hauptbahnhof – Ahrensfelde
  • S75: Spandau – Wartenberg
  • S8: Hohen Neuendorf – Zeuthen
  • S85: Waidmannslust – Grünau
  • S9: Spandau – Flughafen Berlin-Schönefeld

S-Bahn Berlijn map

Hier een afbeelding van de kaart van alle lijnen van de S-bahn, zo kan je makkelijk opzoeken welke lijn je nodig hebt om door Berlijn te reizen.

S-Bahn Berlijn map