Nusa Lembongan snorkelen: jouw kans om een manta rog te spotten

Laatst bijgewerkt: 01-04-2020

Snorkelen in het water rond Nusa Lembongan is een van de gaafste dingen die er te doen is op het eiland.

De wereld onderwater rond de Nusa eilanden is echt fantastisch. Het kristalhelder water,  de koraalriffen en tropische vissen maken jouw trip tot een waar genot.

In dit artikel kom jij er achter:

  • Met welke dieren jij oog in oog kan staan onder het wateroppervlak. Tip! een daarvan is de manta rog. Wat de rest is ontdek jij hieronder.
  • Naar welke plekken jij afreist om te gaan snorkelen om deze dieren te zien. Twee daarvan zijn logisch en de derde verrast je.
  • Hoe jij het beste een tour kan boeken. Zodat jij niet voor verrassingen komt te staan en precies weet welke tour voor jou geschikt is.

Wil je nog meer weten wat voor activiteiten je kan doen op Nusa Lembongan. Lees dan ons artikel over alle bezienswaardigheden in Nusa Lembongan hier. Of een kort overzicht met verschillende strand activiteiten en leuke bars hier.

Fotografie tips tijdens jouw snorkel trip in Thailand

Het leven onder water in Thailand is zo ontzettend mooi dat je niets anders kan dan het willen vastleggen. Hieronder vind jij de beste tips om de mooiste onderwaterfoto’s te maken. 

Maar voordat je je camera pakt en er op los schiet is er een regel die je in je achterhoofd moet houden. Je mag nooit het leven verstoren of vernietigen voor een foto. 

Gopro onderwater

Zorg dat je dichtbij je subject komt. Kleur vervormt onder water. Kom tot 40 centimeter afstand van jouw onderwerp. Als je op veel grotere afstand kleine onderwerpen gaat fotograferen vervormt het water het lichtinval waardoor je foto er anders uit komt te zien. 

Wil jij weten waarmee je het beste foto’s onder water kunt maken? Klik op de link en kom erachter welke producten op bol.com het beste zijn om zulk soort foto’s te maken. 

Zorg dat je flits aanstaat. Doordat het ligt vervormt onder water is het handig om je flits aan te hebben. Je onderwerp wordt dan beter belicht waardoor je foto beter lukt. 

Zorg dat de ogen van je onderwerp in focus zijn. Het kan er al snel dof uitzien onder water. Het is dus van belang om als je levende dieren wilt fotograferen om de ogen scherp te hebben. Dan lijken de dieren direct levendiger en jouw foto tien keer beter. 

Houdt je aan de rule of thirds. Er is zoveel moois te vinden in het water van thailand. Om mooie foto’s te maken is een goede compositie van belang. Een van de regels die je hierbij kunt gebruiken is de rule of thirds. Dan neemt je onderwerp een derde van de ruimte op jouw foto in en tweederde neemt de ruimte in. Hierdoor voelt je foto in balans en geeft het een interessante compositie. 

Hoe kan je snorkelen in Nusa Lembongan met Manta roggen

De meeste mensen beschrijven snorkelen in het water rondom Nusa Lembongan als iets magisch. Het leven onder water is ontzettend mooi. Er komt een onwijze verscheidenheid aan dieren voor en het water is ook nog eens kristalhelder.

Allemaal redenen om te gaan snorkelen op een van de meest gave plekken van Bali.

Een van de belangrijkste redenen om hier te willen snorkelen is vanwege de manta roggen. Deze enorme zeewezens zijn de meest vriendelijke dieren die je maar kan bedenken.

Nusa Lembongan snorkelen

Stel je eens voor hoe het is als tijdens het snorkelen...

deze vlak langs je zwemmen, met hun mond open op zoek naar plankton.

Maar hoe gaat dat dan in zijn werk?

Het begint allemaal bij het spotten van deze dieren. Je kan hen in het water herkennen als zwarte schimmen die onder je door zeilen. Langzaam zwemmend.

Op het moment dat jij hen hebt gevonden duik jij het water in om hen van dichterbij en in hun eigen leefomgeving te bewonderen.

Door de grote nieuwsgierigheid van deze dieren kan het zijn dat deze ineens een kijkje bij je komt nemen. Kan jij je voorstellen als zo’n manta rog ineens op jouw afkomt zwemmen met haar omvang van 7 bij 4 en een halve meter.

De adrenaline giert dan door je lichaam. Je voelt je hart bonsen tegen je borst terwijl het dier rustig langs je zwemt. Een van de meest mooie ervaringen die jij maar kan hebben is als dit gebeurd.

Als jij dit ook wilt is het verstandig om een Snorkelexcursie te boeken.

Mantra roggen in Nusa Lembogan

Waar kan jij een snorkel excursie boeken?

Bij het aankomen met de boot op Nusa Lembongan kan jij direct een tour boeken om te snorkelen. Er zijn daar diverse touroperators en duikschooltjes die dit aanbieden.

Op het eiland stik het werkelijk waar van de touroperators die dit aanbieden. Loop naar een van de bedrijfjes toe en vraag wat zij allemaal aanbieden. De kans is groot dat je er eentje vindt die bij jou past.

Maar welke drie locaties jij aandoet om te snorkelen lees jij hieronder.

Zwemmen met manta roggen in Manta bay

De eerste locatie is Manta Bay. Jouw kapitein zal je laten zien waar je de manta’s kan spotten vanuit zijn boot.

Voor je het water in duikt hoor je de gedragscode aan. Hierin staat uitgelegd hoe jij om moet gaan met deze dieren. Dit om het leven van de dieren te beschermen.

Jij kan op deze manier genieten van de dans van de manta’s voor je weer naar de boot terugkeert.

Van geheel Bali is dit misschien wel de beste plek om manta roggen te zien.

Zo kan jij manta roggen herkennen

Manta rays zijn de grootste roggen. Zij zijn familie van haaien en komen het meest voor in sub tropisch water.

Deze dieren eten grote hoeveelheden plankton die zij uit het water vissen. In plaats van dat hij een prooi kiest zwemt de Manta gewoon rond en opent deze zijn mond als hij wilt eten.

Het beweegt door het water dankzij zijn vleugel achtige vinnen. Voor mensen is dit dier onwijs vriendelijk. Hierdoor is de kans aanwezig dat jij deze kan zien in het wild, doordat zij uit nieuwsgierigheid naar boven zwemmen.

Kom je tijdens het snorkelen deze manta’s ook echt tegen?

Je bent bijna verzekerd van het zien van een Manta rog als jij gaat duiken.

Een ander voordeel is dat manta’s niet alleen in het diepe te vinden zijn. Vele zijn gevonden vlakbij de kust. Ondanks dat het gebruikelijk is dat er duikexcursies zijn met duikers bij schoonmaakstations, bestaat de kans dat jij ze ook ziet als jij gaat snorkelen.

Zelfs als jij een complete beginner bent met snorkelen zijn de plekken veilig en goed te doen. Daarbij komt dat jouw kapitein het geen punt vind om jou hierbij te helpen.

Crystal Bay Nusa Penida zwemmen met de mola-mola

Makkelijk te herkennen van veraf dankzij de grote rots die in het midden staat. Crystal bay heeft haar naam gekregen dankzij het onwijs mooie heldere water.

Het staat bekend als de beste plek in de wereld om de Mola-mola (zonvis) tegen te komen. Maar alleen als jij gaat duiken.

Crystal bay bevind zich tussen Nusa Penida en Nusa Cenningan. Dit is een van de plekke waar de stroming het sterkst is in indonesie.

Welke andere dieren kom je tegen in het water?

Naast de mola-mola, is hier een enorme variëteit aan tropische rif vissen. Denk bijvoorbeeld aan haaien, manta’s en tonijn. Het is dus leuk om hier foto’s te maken als jij daar de gelegenheid tot hebt.

Ook tussen het koraal vind jij genoeg leven. Van zeepaardjes tot zeeduivel en naaktslakken.

De stand van de maan en het tij zelf kunnen de stroming erg sterk maken buiten de baai. Maar maak je daarover niet druk. Jouw kapitein houdt altijd een oogje in het zeil.

In de bay zelf is het er relatief kalm. Het water is kristalhelder en daardoor perfect om te snorkelen. Daar zie je van tijd tot tijd scholen batfish en anthias voorbij zwemmen.

Wanneer kan je tijdens het duiken de mola-mola tegenkomen?

Tussen juli en augustus heb jij de kans om de mola-mola tegen te komen tijdens het duiken. Ondanks dat zij van kouder oceaan water houden laten zij zich dan zien.

De zichtbaarheid in het water is groot. Je kan tussen de 30 tot 50 meter ver kijken.

Dankzij de sterke stroming denken duikers dat het oke is om zich vast te houden aan het koraal. Maar dit is nooit een optie. Doe dit daarom ook niet.

mola-mola tijdens snorkelen Nusa Lembongan

Mangrove van Nusa Lembongan duiken op een onverwachte plek

Snorkelen in de mangrove van Lembongan is alsof je zwemt in een gigantisch aquarium. Het zit daar vol fel gekleurde visjes, en grote bruin gekleurde vissen tussen het koraal.

Let er op dat er altijd een stroming is in het water en dat je daar dus rekening mee houdt. Jouw kapitein zal uiteraard een oogje in het zeil houden en je veiligheid garanderen.

Mangrove Forest

De planten in de mangrove die daar groeien zijn zeer belangrijk. Het is het eiland afweermechanisme tegen de harde en grote golven die er kunnen zijn.

Met name de wortels zorgen ervoor dat er geen erosie voorkomt. De bomen bieden daarnaast bescherming tegen grotere vissen. Het is daardoor een strategie om jongen daar te krijgen zodat deze tussen de bomen groter kunnen worden.

Hou je ogen niet alleen maar naar beneden hoe verleidelijk dat ook is. De vogels die daar nesten zijn net zo mooi als de vissen die daar zwemmen. Zij gebruiken de mangrove als voedselbron dankzij al deze vissen en zaden.

Hoe ziet een snorkeltrip eruit

  1. jouw kapiteit haalt je op rond 8:00 in de ochtend van jouw hotel. Daar ontmoet je andere avonturiers die jou zullen bijstaan tijdens jouw snorkel excursie. Alle spullen worden aan jou geleverd. Alleen jouw badkleding, handdoek en camera moet je zelf regelen.
  2. Vervolgens begint jouw kapitein met de briefing. Ook controleert hij of alle spullen goed zitten zodat jij lekker kan gaan duiken en verteld hoe jij om dient te gaan met de natuur en de dieren. Net zoals de stroming.
  3. Tijdens de stop kom je langs drie verschillende plaatsen: manta bay, Crystal Bay en de mangrove. Daar duik jij in het water en ontdek je welke dieren er op de verschillende plaatsen zwemmen.

Nadat jij op deze drie plekken hebt gesnorkeld is het tijd om weer terug te keren naar de duikschool.

Misschien wil jij naast manta roggen spotten nog meer weten over de mooiste duik plekken in Bali? Check dat hier. Of wil je meer weten over snorkelen in Bali? Dan hebben we een artikel geschreven over snorkelen in Bali.