Ontdek het monkey forest in Ubud

Laatst bijgewerkt: 28-06-2020

Het Monkey Forest in Ubud staat ook wel bekend als het Sacred Monkey Forest Of Padangtegal. Het is een van Ubud’s meest populaire attracties.

Het is een natuurlijke bos begraafplaats die het huis is van een groep grijze langstaart makaken. De plek is goed onderhouden dankzij een management programma die is opgestart door de lokale bevolking.

Het bos is ook strategisch gepositioneerd vlakbij Ubud’s stad centrum. Deze is op loopafstand van het gasthuizen en resorts langs de hoofdweg van Jalan Hanoman en de naamdragende Jalan Monkey Forest.

Kijk naar de apen terwijl zij door bomen slingeren, langs het pad luieren of zich voeden aan bananen in hun natuurlijke leefomgeving.

De plek biedt schitterende eeuwenoude tempels met bemoste beelden die waken over het bos.

Voor degene die van buiten Ubud komen. Staat dit bos altijd hoog op het verlanglijstje om te zien.

Dit wordt dan vaak gecombineerd met een bezoek aan het paleis en winkelen in de markt in Ubud.

Wat krijg jij allemaal te zien in Ubud’s monkey forest?

Diep in het bos, ligt de Dalem Agung Padangtegal tempel uit de 14de eeuw.

Een andere interessante plek is de Pura Prajapati, welke is toegewijd aan de begrafenissen van de dorpelingen.

De meeste beelden en relikwieën zijn bemost en begroeid. Zij staan op plekken waar weinig zonlicht schijnt.

Hierdoor voelt het aan alsof het eeuwenoud is en zeer mysterieus.

De banyan bomen overschaduwen de draken trappen waardoor het een heel geschikt moment is voor een foto.

Jij kan ook een tempel ontdekken waar jij kan badderen. Deze bevindt zich noordwest van de Monkey Forest en staat ook bekend als Pura Beji.

Ontmoet de apen van monkey forest

Na een telling in 2011 werd er geschat dat er 605 makaken waren. Daarvan waren er 77 mannetjes, 194 vrouwtjes, 243 kleintjes en 91 babies. Zij staan bekend bij de lokale bevolking als de Balinese langstaart apen.

De apen worden gevoed met zoete aardappelen drie keer per dag. Dit is hun nummer een voedselbron. Daarnaast kunnen toeristen bananen kopen. Daarnaast eten de apen papaya bladeren, maïs, komkommer en kokosnoot.

Je mag als bezoeker onder geen beding de apen snacks voeren zoals chips, koekjes, pinda’s of brood. Dit in verband met de gezondheid van de apen.

In het monkey forest zijn er vijf groepen apen te vinden. Elke hebben een eigen territorium. Doordat er een overpopulatie is aan apen, komen de verschillende groepen steeds vaker met elkaar in contact. Dit zorgt voor conflicten tussen de groepen.

De apen slapen gedurende de nacht en zijn overdag het meest actief. Dit brengt hen in constant contact met mensen. Jij kan daar de dagelijkse routine zien van de apen. Zie hoe zij vechten, paren, zich schoonmaken en hun jongen verzorgen. Dit alles van heel dichtbij.

Honden zijn verboden in het park. Dit om te voorkomen dat zij de apen intimideren.

De apen zijn best stoutmoedig. Zij komen naar mensen toe waarvan zij denken dat zij voedsel bij zich hebben. Dit proberen zij dan te stelen. Jij kan het rare fenomeen zien van obese apen. Dit komt door de constante stroom aan voedsel.

Om agressiviteit te voorkomen kan jij maar beter niet weigeren jouw eten te geven aan de apen. Als het eten niet snel genoeg wordt gegeven kan de aap gaan bijten. Dit gebeurd dagelijks.

Het personeel van het park dragen ten allen tijde katapulten met zich mee. Dit om agressieve apen weg te jagen en tussen mens en aap in het komen.

Bezoek de tempels in Monkey Forest

Het gebied van de Monkey Forest zijn het huis van drie hindu tempels. Deze zijn allemaal gebouwd in de 14de eeuw.

De Pura Dalem Agung Padantegal, is de hoofdtempel. Deze ligt in het zuidwesten van het park. De tempel wordt gebruikt om de god Hyang Widhi te vereren.

De Pura Beji ligt in het noordwesten van het park. Deze tempel wordt gebruikt om Hyang Widhi aan te hangen. Deze tempel heeft een heilige bron waar jij je kunt reinigen.

De Pura Prajapati tempel bevindt zich in het noordoosten van het park. Het wordt gebruikt om de god Hyang Widhi aan te hangen. En wordt als tijdelijke begraafplaats gebruikt voordat zij massaal gecremeerd worden, elke vijf jaar.

De tempels spelen een belangrijke rol in het leven van de lokale bevolking. Het gebied van de monkey forest is heilig verklaard door de lokale bevolking, en sommige gedeelten zijn niet geopend voor publiek.

Ben jij benieuwd welke tempels jij nog meer kan bezoeken in Ubud. Bekijk dan de mooiste tempels te bieden heeft.

De beste tijd om naar het monkey forest in Bali te gaan

De beste tijd om het monkey forest in Bali te bezoeken is tijdens het droge seizoen. De temperatuur is dan aangenaam warm maar niet te heet. En de luchtvochtigheid is dan op zijn laagste. Dit maakt het prettig om de verkoelende schaduw op te zoeken van het Monkey Forest. 

Waar je wel rekening mee moet houden is dat het er druk kan zijn. Het monkey forest is populair onder bezoekers. Daardoor zijn er altijd wel toeristen te vinden in het Monkey Forest. 

Zoals gezegd zijn de maanden april tot en met september het meest geschikt om de apen te zien. Vooral het begin en einde van het droge seizoen zijn perfect om de apen te zien van het Monkey forest in ubud. Er zijn dan minder toeristen dan tijdens de top maanden. 

Waar je ook rekening moet houden is dat de apen minder gewelddadig zijn naarmate de dag vordert. Dit komt doordat zij door de toeristen die jou voor zijn gegaan al zijn gevoed. Hierdoor stelen de apen minder snel spullen van je en zullen zij minder snel bijten.

Dresscode voor in het Monkey forest van Ubud

De dresscode die er geldt voor het monkey forest in Bali is dezelfde als die voor ieder ander tempel bezoek. Het bos van waar monkey forest gevestigd is staat vol met tempels. bedek daarom je schouders. Draag een t-shirt of een hemd met brede banden. Bedek je benen en draag een sarong, rok of wijd zittende broek.

Dresscode voor in het Monkey forest van Ubud

De dresscode die er geldt voor het monkey forest in Bali is dezelfde als die voor ieder ander tempel bezoek. Het bos van waar monkey forest gevestigd is staat vol met tempels. bedek daarom je schouders. Draag een t-shirt of een hemd met brede banden. Bedek je benen en draag een sarong, rok of wijd zittende broek.

Goed om te weten over Ubud Monkey Forest

Ubud monkey forest heeft lokale gidsen en personeel om jou te assisteren tijdens jouw bezoek. De Wenara Wana proberen jou ook te helpen bij het terughalen van gestolen spullen.

Gidsen zijn een geweldige vorm van informatie. Zij kunnen jou alles vertellen over de historische en culturele gronden van het bos. De kosten om naar binnen te zijn, zijn: 40.000 IDR voor volwassenen en 30.000 IDR voor kinderen.