Packing cubes - Waarom gebruik maken van een Bag organiser?

Laatst bijgewerkt: 13-11-2022

Packing cubes is de meest handige tool die een reiziger kan gebruiken. 

Als jij het zat bent dat jouw kleding constant verkreukeld uit je tas of koffer komt tijdens jouw reis, dat iedere keer dat jij jouw tas pakt jouw kamer eruit ziet alsof er een bom ontploft is, waar jij niks in kan vinden. 

Als jou dit overkomt dan zijn packing cubes de uitkomst voor jou. 

In dit artikel kom jij erachter wat packing cubes zijn, wat de voordelen zijn voor het gebruiken van packing cubes, waar jij op moet letten als jij packing cubes koopt, en nog veel meer antwoorden op vragen. 

Wil jij ook meer weten hoe je backpack kan inpakken? Lees dan meer over het inpakken van je backpack.

Zoals of je kleding kreukt in een packing cube, hoeveel je er nou moet kopen, of er alternatieve zijn voor packing cubes en of je deze handige opbergkubussen kunt wassen. 

Genoeg gelult…

Ontdekken maar

Packing cubes

Wat zijn Packing Cubes?

Packing cubes zijn kleine tas achtige containers die jouw tas of koffer opdelen zodat jij makkelijker jouw kleding kan vinden en kreukvrij pakken zonder dat jij jouw tas overhoop hoeft te halen. 

Vaak zijn zij rechthoekig van vorm en gemaakt van een stof die waterdicht is. Packing cubes zijn vaak afsluitbaar met een rits zodat er geen kleding rond wordt geslingert in jouw reistas of koffer. Als jij gebruik maakt van packing cubes is het alsof jij een mobiele kast hebt meegenomen in je rugtas. 

Met de vele vormen en groottes die er worden aangeboden op het internet zit er altijd wel een packing cube bij die perfect is voor jou. 

Packing Cubes

Voordelen van packing cubes

 • Packing cubes komen in verschillende groottes, waardoor jij zelf kan passen en meten en het meeste uit jouw reistas of koffer kan halen. Vaak zijn ze rechthoekig maar de lengte, hoogte en breedte verschilt, waardoor zij perfect zijn voor ieder kledingstuk dat jij mee wilt nemen. 
 • Georganiseerde kleding. Packing cubes helpen jou bij het organiseren van jouw tas door kleding te scheiden. Zo kan jij een packing cube gebruikt om t-shirts in te pakken en de andere voor jouw broeken en weer een andere voor ondergoed. Organiseer op basis van grootte van jouw cubes. 

Extra tip gebruik verschillende kleuren. Dan zie jij sneller welke cubes jij moet openen. 

 • Houden jouw kleding schoon en voorkomt kreukels. Ondanks dat kreukels in jouw kleding onoverkoombaar zijn op een lange reis, zijn packing cubes daar toch heel goed in om dit te minimaliseren. Met name als je jouw kleding oprolt. 
 • Het maakt inpakken, herinpakken en het vinden van wat jij nodig hebt makkelijker. Wanneer je packing cubes gebruikt voor het inpakken van je tas of koffer, kun je gewoon een cubes pakken en deze weer wegleggen zonder dat je jouw tas overhoop hoeft te halen. 
 • Gebruik het als opbergplaats voor andere spullen. Sommige reizigers zullen kleinere cubes gebruiken om make up, of elektronica in op te bergen. 
 • Maximaliseert ruimte. Packing cubes kunnen jouw kleding compacter inpakken. Dit betekend dat jij meer bagage mee kunt nemen. Dankzij de handige blokken zijn ze makkelijk op elkaar te stapelen en nemen zo iedere cm van jouw tas in beslag. 
 • Het zijn de perfecte opberg plekken voor jouw vuile kleding. Gebruik minimaal een van de packing cubes als scheidingsunit voor vuile kleding. Het voorkomt dat jij jouw schone kleding mixt met vieze kleding. 
 • Het beschermt je tas voor de gevaren van binnenin. Wanneer er een flesje open gaat of stuk is kan jij jouw tas beschermen dankzij de packing cubes. Hierdoor zit niet jouw hele tas onder de tandpasta, shampoo of erger. 
 • Spullen die jij alleen voor reizen gebruikt kan het makkelijk opbergen. Er zijn spullen die jij alleen voor reizen gebruikt. Een packing cube zorgt ervoor dat jij deze bij elkaar houdt en niet op zoektocht hoeft door jouw hele huis. 

Packing cube kopen; waar je op moet letten?

Sommige bedrijven maken hun eigen packing cubes om perfect in hun eigen tassen te passen. Dit is handig aangezien er zijn zo ontzettend veel verschillende groottes en merken zijn. Maar naast dat, zijn de extra kenmerken die jou daarnaast helpen welke jij gaat kopen. 

Duur merk vs. goedkope Packing Cubes:

Er is een discussie gaande of je goedkope of merk packing cubes moet kopen. Ons antwoord is dat het geheel aan je eigen behoefte ligt. Sommige van de packing cubes van bekende merken komen met garanties of hebben toegevoegde kenmerken, maar zijn daardoor wel duurder. 

Als je andere reizigers mag geloven dan zijn de meningen hierover verschillend. Sommige beweren dat goedkope packing cubes jarenlang meegaan, terwijl andere reizigers beweren dat ze dat niet vertrouwen op meerdere reizen of een hele lange. 

Hierdoor kun je een gouden regel hanteren. Hoe langer je reis of hoe vaker jij wilt reizen, hoe beter de kwaliteit van jouw packing cube dient te zijn. Op die manier haal jij na verloop van tijd je geld er uit. 

Formaat van de Packing Cubes:

Als je net bent begonnen met reizen en niet zeker weet welke packing cubes je wilt kopen, raden wij je aan om grote packing cubes te vermijden. Zij nemen misschien meer ruimte in dan je nodig hebt. Daarbij komt dat het beter is om meerdere kleinere packing cubes te hebben in plaats van een grotere. Op die manier hoef jij niet je hele tas overhoop te halen. 

Ondanks dat het kopen van sets verleidelijk is zijn zij ook duur. Vaak zit er minimaal een hele grote packing cube dan tussen. 

Ook willen wij je er op wijzen dat er geen universele maten zijn voor packing cubes. Dit betekend dat je bij jouw afweging tussen meerdere packing cubes goed moet kijken naar de grootte van de inpak kubus. 

Stevige vs. Flexibele Packing Cubes:

Sommige packing cubes zijn iets zwaarder en steviger dan andere. Zij behouden daardoor hun vorm beter dan andere. Dat is misschien iets wat je wel of niet wilt. Andere packing cubes zijn ultra licht en dun waardoor zij ontzettend makkelijk op te bergen zijn. 

Het ligt dus aan jouw voorkeur wat betreft de flexibiliteit van een packing cube. Wil jij dat ze makkelijk op te bergen zijn als jij ze niet gebruikt tijdens je reis of dat zij meer vorm behouden, zodat je ze makkelijker kan stapelen. 

Packing Cubes met twee kanten:

Een packing cube die je aan twee kanten wilt gebruiken kan soms handig zijn. Zo kun je natte kleding scheiden van droge kleding en vieze van schone kleding. Zorg er dan wel voor dat de packing cube water dicht is. 

Lees voor welke packing cube je nodig hebt ook een van onze reviews:

Packing cubes met Handles

Handles maken het makkelijk om een packing cube te pakken vanuit jouw tas. Stel je voor dat jij iets uit je tas moet pakken dan zijn de cubes makkelijker vast te pakken dankzij de handles. 

Handles zijn met name handig als jouw tas zich aan de bovenkant opent. Je kan deze er dan makkelijk uit halen door ze naar boven te trekken aan het handle. 

Als jij een andere tas of koffer hebt. Zijn handles overbodig. 

Wij hebben liever handles die dichter tegen de packing cube aanzitten. Die zitten namelijk niet in de weg als je ze niet gebruikt. 

Packing cubes met een opzichtige herkenbare bovenkant

Zorg dat iedere packing cube zichzelf kan onderscheiden van de rest. Verschillende kleuren werken goed. Anders moet jij iedere cube open maken wanneer jij op zoek bent naar schone sokken. Nu zie jij dat met een snelle blik de juiste cube die jij nodig hebt.

De ritsen van een packing cube

Let er op dat de rits van jouw packing cube van goede kwaliteit is. Je wilt immers niet dat deze kapot gaat tijdens jouw reis. Als jij ykk ritssluiting kan vinden op een packing cube dan is dat altijd veiliger. Maar deze vind je meestal alleen bij de duurdere packing cubes. 

Verder is het handig om te letten in hoeverre deze open gaan. Er bestaan twee varianten: namelijk de packing cube die je volledig open kan ritsen als een schelp en de variant waarbij de helft maar kan openen. 

Waarbij de packing cube die opengaat als een schelp geeft je directe toegang tot de spullen die je nodig hebt. Waardoor je alles op de juiste plek kan leggen. 

Je denkt natuurlijk: top die neem ik. Maar er zit een kanttekening aan. Het kan lastig zijn om deze dicht te ritsen. Als je het hebt gevuld tot het randje. 

In contrast met de packing cube die opent als een schelp kun je de packing cube die maar voor de helft open gaat juist heel makkelijk dichtritsen. Maar als je spullen nodig hebt moet je er waarschijnlijk andere dingen uithalen. Vooral als deze onderop liggen. 

Andere dingen om op te letten als jij packing cubes koopt zijn: geen packing cubes met gaas kopen als jij naar een locatie toe gaat waar veel zand is zoals het strand. Het zand komt namelijk overal. 

Als jij naar een land toe gaat waar het warm en vochtig is zoals Bali, Vietnam of Thailand dan is het handig om packing cubes te kopen die ademen. 

Hoeveel packing cubes zal ik kopen?

Wat betreft het kopen van packing cubes is minder packing cubes beter. Door het nemen van minder packing cubes ben je minder geneigd te overpakken. 

Ga voor meerdere kleintjes in plaats van een grote. Dit zorgt ervoor dat jij meer kleding kan scheiden. Maak daarom een lijstje met wat je mee wilt nemen en hoeveel je wilt scheiden. Dan weet je ook gelijk hoeveel packing cubes je mee wilt nemen. 

Om jou toch een richtlijn te geven hoeveel packing cubes je nodig hebt. Dit is wat wij hanteren: (in laten vullen door wouter borst wat hij meeneemt en onze expert van wheretotravel dat zou doen). 

5 grootste fouten met packing cubes

#1 Teveel meenemen.

Er bestaat zoiets als te veel mee te nemen. Dat je onnodige spullen meeneemt en daar alleen maar last van hebt onderweg tijdens jouw reis. 

Dit kan ook gebeuren als jij packing cubes gebruikt. Maak daarom altijd van te voren een lijstje met de spullen die jij nodig hebt voor jouw reis. Op deze manier neem je nooit te veel mee. 

En kun je met een gerust hart de juiste hoeveelheid packing cubes kopen. 

#2 Gebruik maken van de grote packing cubes

Het is al eerder gezegd maar maak geen gebruik van grote packing cubes. Er bestaat een kans dat ze niet de volledige ruimte in jouw tas vullen of er in passen. Daarnaast zijn ze onhandig als jij deze uit jouw tas moet halen. 

Split de spullen liever die jij gepland had voor deze packing cube. 

#3 Te weinig of te veel inpakken.

Als jij jouw packing cubes niet vult, dan is er extra ruimte over voor de items in de packing cube om te kunnen schuiven. Hierdoor kunnen zij extra kreuken. Iets wat jij wilt voorkomen. 

Als jij jouw packing cube te vol inpakt krijg jij misschien de rits niet meer dicht en is jouw cube open in de tas. Waardoor er items in jouw backpack kunnen gaan zwerven. 

#4 Voor de verkeerde dingen gebruiken.

Je kan ook jouw packing cubes gebruiken voor de verkeerde dingen. Wat betreft elektronica en cosmetica zijn er betere oplossingen voor dan packing cubes. Hierdoor gaan snoeren niet in de war zitten en flesjes of andere cosmetica items niet stuk. 

#5 Gebruiken om meer spullen mee te nemen in plaats van ze te organiseren. 

Natuurlijk is het een bonus als jij meer spullen mee kan nemen. Maar je kan ook te veel meenemen. Waardoor je een te zware koffer of tas hebt. 

Het risico dat je loopt is dat je extra moet betalen of dingen thuis moet laten. Doodzonde natuurlijk. 

Alternatieven voor packing cubes

Als jij geen fan bent van packing cubes, zijn er alternatieven voor jou op de markt. Wij hebben voor jou deze alternatieve hieronder op een rijtje gezet zodat je zelf kunt kiezen wat beter bij je past. 

 • Packing folders: Packing folders zijn erg stijf waardoor ze geschikt zijn voor het inpakken van overhemden en flanellen broeken en pantalons. Ze zijn het waard om uit te proberen als jij op business trips gaat. 
 • Compression bags: Deze tassen verkleinen de ruimte die jouw ingepakte spullen innemen. Ze zijn geweldig voor het inpakken van pofferige jassen en kleding met een grote omvang. Zij werken doordat er een tweede rits is die alles strakker aantrekt waardoor zij in formaat afnemen. 
 • Shoe bags: Shoe bags zijn tassen in de vorm van een schoen die jou spullen dienen te beschermen tegen de zolen van schoenen. Sommige mensen gebruiken ze ook om camera kabels en opladers mee te nemen. 

Kreukt mijn kleding in packing cubes?

Als jij jouw kleding op de juiste manier inpakt, komt jouw kleding er bijna ongekreukt uit. Het beste kan je jouw broeken, jeans, jurken, hoodies en jassen vouwen. Je ondergoed, sokken, sjaals en t-shirts kun je het beste oprollen. 

Vaak kreukt je kleding door beweging. Bijvoorbeeld, wanneer je aankomt op jouw bestemming, je jouw koffer uit of in pakt. Door al deze beweging kreukt je kleding. Als jij dit vaak genoeg doet heb je geen schone kleding meer aan het eind van je vakantie die ongekreukt is. 

De grootste reden waarom het gebruik van packing cubes minder kreukels oplevert is dat niets daarin beweegt. Als jij een kledingstuk uitpakt hoef jij niet jouw hele koffer overhoop te halen. Zorg er wel voor dat jij jouw packing cubes vol propt zodat er minder beweging is. 

Hoe zwaar wegen packing cubes?

Gemiddeld weegt een set packing cubes tussen de 113 en 400 gram. Uiteraard hangt dit af van hoeveel stukken in een set zitten en van wat voor materiaal ze gemaakt zijn. 

 • eBags - Classic Packing Cubes - 3pc Set - 340 gram
 • eBags - Slim Classic Packing Cubes - 3pc Set - 226 gram
 • Eagle Creek - Pack-It Specter 3-Piece Cube - 56 gram
 • The Insider Packing Cubes - 320 gram

Zijn lichtere packing cubes het waard om meer voor neer te leggen?

Het is het niet waard om meer te betalen voor lichtgewicht packing cubes. Dit komt doordat de cubes niet het grootste gewicht hebben. Als jij bang bent om te veel mee te nemen, kun je beter wat uit je tas halen aan items die overbodig zijn. 

Het gewicht is daarom ook niet iets waar bedrijven een duurdere prijs voor zullen vragen. 

Vaak zitten er extra features bij zoals extra packing cubes, betere ritsen, of zij behouden hun vorm beter. 

Kun je packing cubes wassen

Het wassen van packing cubes kan. Waar je op moet letten is dat je hen dicht ritst zodat er geen water aan de binnenkant komt. Daarnaast is het handig om hen in koud water te wassen, met waspoeder dat kleur behoudt. 

Mocht je geen wasmachine bij de hand hebben dan kun je ook gewoon schoonmaken met een doekje. Zeker als het materiaal waarvan ze gemaakt zijn synthetisch is. 

Gebruik geen bleek op hen. Dit verpest de kleur. Ook is het niet slim om hen in de droger te stoppen. Hang hen liever even op en ze drogen vanzelf op. Zeker als je in een zonnig land bent. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie plaatsen