De beste camera op reis - welke reiscamera neem je mee op reis?

Laatst bijgewerkt: 10-08-2022

Je gaat binnenkort op reis, en wil die mooie reisherinnering delen met vrienden. Of zelfs wel een fotoboek maken. Maar welke type camera moet jij meenemen tijdens je reis en wat is de beste camera voor jouw op reis?

Wij hebben een gids gescreven voor welke camera je het beste mee kan nemen tijdens jouw reis.

Voor als je een last minute beslissing wil nemen of als je fotografie plan naar een hoger level wil trekken. Of puur wat je het best mee kan nemen tijdens jouw reis.

Waar ben je naar op zoek?

De mythe luid de beste camra is de camera die je bij je hebt. Meestal is dat onze smartphone. Tegenwoordig kan je met de moderne telefoon al hele goede foto’s maken, maar om meer uit je reisfotografie te halen kan een camara echt het verschil maken.

Welke camera je nodig hebt hangt af van wat je met de camera wilt gaan doen. Wil je meer straat fotografie doen dan heb je aan een standaard lens voldoende, wil je meer wildlife fotografie doen en op safari gaan dan zal je een telelens nodig hebben om de dieren van dichtbij te fotograferen. Of wil je fotografie combineren met het maken van video’s dan heb je een goede camera nodig die hybrid kan shooten.

Voor elk budget kun je iets geschikt vinden, voor de beginnende reisfotograaf. Maar ook als je al meer ervaring hebt met fotografie hebt en een nieuwe camera zoekt.

De beste camera op reis

Wat is de beste budgetcamera en waar moet je opletten?

Als je opzoek bent naar een budget camera, kan je snel overdonderd worden door veel opties en merken. Maar welke camera moet je dan kiezen en wat zou deze camera allemaal moeten kunnen voor reisfotografie.

De beste camera bestaat niet, en helemaal niet als je meer in het budgetcamera segment zoekt. Maar het is belangrijk te weten wat jij belangrijk vind in een aanschaf in een camera. Dingen waar wij altijd naar kijken is, beeldkwaliteit, resolutie, gewicht en handzaamheid. Maar vooral de prijs natuurlijk.

Een goede camera voor reisfotografie moet voldoen aan goede autofocus, makkelijk bediening, en voldoende resolutie voor waar je de fotos voor wilt gebruiken. 

Beeldkwalitet 

Wat maakt een goede beeldkwaliteit? Dat is natuurlijk een brede term. Natuurlijk komt een goede beeldkwaliteit voornamlijk van de camera. Maar een groot gedeelte ook van de fotograaf en weten hoe je er mee om gaat.

Om te helpen voor een goede beeldkwaliteit zullen we ons beperken tot resolutie, stabilistie en andere camera eigenschappen. 

Megapixels en resolutie

We willen vaak voor een camera gaan met de meeste megapixels. Maar meer megapixels wil niet altijd zeggen dat je beter beeld hebt.

Hoeveel megapixels heb je dan nodig?

Wij vinden 20 tot 24 megapixels een hele mooie sweetspot. Vaak gebruiken we de fotos voor social media, delen online met vrienden en familie of printen we ze uit. Met deze resolutie is dat goed te doen. 

Wanneer je misschien meer resolutie is als je fotos wilt afdrukken heel groot, dan zou 45 megapixels aan te raden zijn.

Beeldstabilisatie

Misschien ken je dat wel dat soms er een waas op je fotos zit om dat je toch een beetje hebt bewogen. Daarom is het een goed idee om te kijken of de camera die je gaat kopen beeldstabilisatie hebben. Beelstabilsatie helpt met het maken van scherpe fotos als je van uit de hand schiet. 

Bij DSLR camera’s zit de stabilisatie in de lens, maar niet in alle lensen. Dus het maakt wel uit welke lens je er bij koopt.

Bij compact camara’s maar ook mirrorles(spiegelloze) camara’s zit de stabilisatie vaak in de body ingebouw. Je kan het herkennen aan IBIS of IS.

Camara gebruiks gemak

Wat belangrijk is in het gebruiks gemak van een camera is hoe de camara in de handlight en de knoppen aanvoelen of ze makkelijk te bereiken zijn. Krijg je geen kramp bij het vasthouden.

Het eerste waar wij opletten is zit er een camara grip(handgreep) op en voelt daarmee de camara goed in de hand.

Daarnaast letten we op of de shutter(ontspan) knop makkelijk is in te drukken, aangezien dit de belangrijkste knop is om fotos te maken. Dus let vooral als je de camara vast hebt of je daar bij kan.

Veel van deze keuzes zijn persoonlijk en voor iedereen anders. Het is handig om veel reviews van camera’s te bekijken en eventueel in een winkel te kijken hoe het in het echt aanvoelt.

Gewicht

Gewicht van een camera is ook belangrijk, zeker wanneer je er mee gaat reizen. Hoe handzamer een camera is hoe makkelijker je fotos mee kan maken. En hoe makkelijker je het besluit mee te nemen.

Daarnaast wil je niet dat gewicht constant met je nek willen dragen. Natuurlijk ontkom je er niet aan als je een profesionele camera wilt kopen, maar zijn genoeg goede modellen die niet zo zwaar zijn.

Beste reiscamera’s voor op reis in 2022

Waarschijnlijk heb je nu een beter beeld wat voor camera je wilt gebruiken tijdens het reizen. Hieronder hebben wij een aantal modellen neer gezet die wij erg geschikt vinden of erg van gechammeert voor reizen.

Reiscamera voor reisfotografie

Beste camera’s op reis

Beste smartphonecamera voor op reis

Beste budget reiscamera

Beste action camera voor op reis

Beste middenklasse camera

Beste reiscamera hoog budget

Je mobiel als camera

We hadden het er al even over, dat je met de camera op je telefoon ook al hele mooie fotos kan maken. En dat is zo! Het voordeel aan een smartphone is dat je hem altijd bij je hebt. En dat het mooie fotos maakt en je geen camera met je mee hoeft te nemen.

Mocht je toch kiezen om je smartphone te gebruiken voor fotografie dan bevelen je de high-end modellen aan die vaak meerdere camera’s op de telefoon hebben. Wij zijn erg gechameerd van de laatste versies van de iPhone Pro, Samsung S Ultra en Google Pixel modellen.

Maar waarom zou ik dan toch voor een camera moeten gaan?

Met een smartphone kan je hele toffe foto’s maken, maar al wil je meer met reisfotografie doen. Waar je meer speelt met scherpte diepte, bevriezen van het beeld valt er veel voor te zeggen om toch te kijken voor een camera.

Een drone voor op reis

Die toffe bovenaf shots die je wilt maken voor je reis, die maak je natuurlijk met een drone. Tegenwoordig zijn er hele leuke deals te vinden voor drones. Ook in het wat meer budget segment. Die hele mooie fotos en videos kunnen schieten van een unieke angle.

Beste lenzen voor op reis

24 -70 mm lens: beste allround lens 

Voor op reis is de meest flexiebele lens die je kunt vinden de 24-70mm lens. Met deze lens kan je mooie landschap fotografie doen, maar ook inzoomen voor potretten. Dus dit is een heel veelzeidige lens die je zou moeten hebben. Vaak vind je leuke deals rondom deze lens.

16 - 35 mm Landschap

Ook raden we de 16-35mm lens aan. Zeker bij die mooie natuurgebieden of gebouwen wil je soms nog meer wide-angle hebben dan de 24-70mm kan bieden. Daarvoor is de 16-35mm een erg geschikte lens.

Aanvullende fotografie tips

We hebben nog wat aanvollende tips om meer uit je fotografie ervaring te halen. En wat je gaat helpen tijdens je reisfotografie.

Verdiep je in de bestemmingen waar je heen gaat

Het is belangrijk dat je verdiept in waar je heen reist. Belangrijkste is dat je weet op welke plekken je hele mooie fotos kan maken, maar ook een stukje geschiedenis van de cultuur helpt met meer een verhaal te vertellen in je fotos;

Inversteer in een goede camera tas

Een goede camera tas is heel belangrijk om je camera te beschermen. En waar je gemakkelijk bij je camera bijkunt. En waar je makkelijk meerdere lensen mee kunt nemen.

Leer je fotos te bewerken

Je kunt nog meer uit je fotografie halen als je in een RAW formaat gaat schieten en later je fotos gaat bewerken. Dan kan je meer spelen met het contrast, schaduwen en highlights van de fotos. En meer een eigen stijl rondom je fotos creeren.

Wij bewerken onze fotos met lightroom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie plaatsen