Duiken in Myanmar (ontdek waar je kunt duiken met walvishaaien)

Laatst bijgewerkt: 07-09-2023

Myanmar heeft zo ontzettend veel locaties om te duiken. Met meer dan 800 eilanden om uit te kiezen is dat ook niet zo gek. Hieronder vind je een paar van de beste duiklocaties, niet alleen van Myanmar maar van heel Zuidoost Azië.

Ontdek:

 • Waar je kunt duiken met hamerhaaien
 • Op welke plek je kunt zwemmen met zeeschildpadden
 • De plek waar je kunt zwemmen onder onderwater archen
 • Bij welke grotduik je de kans hebt om oog in oog te staan met witpunthaaien
 • Op welke 2 plekken je in Myanmar een ontmoeting kunt hebben met de walvishaai

Duik naar scheepswrakken in de Mergui Archipel

 • Zicht: Over het algemeen goed, maar kan variëren.
 • Niveau: Geschikt voor gevorderde duikers vanwege soms sterke stromingen.
 • Flora en fauna: Witpunthaaien, grijze rifhaaien, barracuda's, manta's, en diverse rifvissen.
 • Bijzonderheden: De diversiteit aan haaien en grote scholen vis maken deze locatie bijzonder.

In de wateren van de Mergui-archipel wacht een van de mooiste duikplekken van Myanmar op je. Zodra je onder het wateroppervlak komt wordt je begroet door grote hoeveelheden vissen, roggen en ander zeeleven terwijl het koraal reikt ver tot buiten je zicht.

Een van de dingen die het duiken in de Mergui-archipel zo leuk maakt is dat je kunt duiken naar scheepswrakken. Ontdek welk leven ze daar hun huis hebben gemaakt. Zie of je de vorm van het schip kunt ontdekken dat zich onder het koraal en andere zeeplanten bevindt.

De wrakken zijn een lust voor het oog door al het leven dat het aantrekt. Duik er naartoe en zie de schepen van dichtbij.

Ben je er nog niet overtuigd van hoe tof de Mergui-archipel is als duiklocatie?

Goed nieuws! Het gebied biedt nog zo veel meer.

Als je altijd al op je bucketlist hebt staan dat je wilt duiken met walvishaaien dan is Black Rock de place to be. Terwijl je onder water zweeft in spanning afwacht tot je oog in oog komt te staan met deze vriendelijke reuzen, komt er eentje traag door het water aangezwommen.

Zwem vooral een stukje mee, maar behoudt je afstand. Je wilt het dier niet laten schrikken of er een klap van krijgen.

Black Rock is niet de enige plek die het duiken in de Mergui-archipel de moeite waard maakt….

Het landschap van Western Rocky wordt gedomineerd door rotsformaties. Dit zijn ideale condities voor het groeien van koraal en het leven dat daar zijn thuis tussen vindt.
Tussen de spleten hebben murenen zich verscholen. Terwijl schildpadden daarboven door het water glijden.

Kawthaung:

 • Zicht: Goed tot uitstekend.
 • Niveau: Geschikt voor alle niveaus, afhankelijk van de specifieke duikstek.
 • Flora en fauna: Manta's, rifhaaien, schildpadden, en kleurrijke koraaltuinen.
 • Bijzonderheden: Verschillende duikstekken bieden een gevarieerd onderwaterlandschap.

Verken de onderwatergrotten van Nabu Island

 • Zicht: Goed, maar kan variëren.
 • Niveau: Geschikt voor alle niveaus.
 • Flora en fauna: Rifhaaien, barracuda's, zeeschildpadden en diverse rifvissen.
 • Bijzonderheden: Onderwatergrotten en tunnels maken deze locatie interessant.

Nabu Island is een interessante plek om te duiken. Zodra je onder het wateroppervlak bent wordt je verrast door de verscheidenheid aan vissen, haaien, barracuda’s en zeeschildpadden die in en boven het rif zwemmen.

Maar…

Wat de Nabu Islands echt speciaal maakt is dat je als een echte ontdekkingsreiziger in onderwatergrotten en door tunnels kunt zwemmen. Het biedt een leuke extra uitdaging om je in een krappe ruimte te bewegen met wisselend licht, wat je zicht belemmert.

Eenmaal in de grot waan je je in een wereld in het klein. Voel hoe sereen het voelt wanneer alle prikkels wegvallen. De grotten bij Nabu Island hebben iets magisch en avontuurlijks. Wanneer je de kans krijgt, bezoek deze dan zeker.

Het duiken op deze plek is geschikt voor iedereen. Wel moet gezegd worden dat als je wilt grotduiken je een ervaren duiker moet zijn.

Duik met hamerhaaien in Burma Banks

 • Zicht: Over het algemeen goed.
 • Niveau: Geschikt voor gevorderde duikers vanwege diepe zeebeddingen.
 • Flora en fauna: Grote scholen hamerhaaien, grijze rifhaaien en diverse pelagische soorten.
 • Bijzonderheden: Diepe zeebeddingen met indrukwekkende pelagische soorten.

De wateren rond Burma Banks trekken grote scholen hamerhaaien aan. Het eerste wat je ziet is de iconische silhouet van de haaien met hun karakteristieke vorm van hun kop. Het bijzondere aan Burma Banks is de grote hoeveelheid van deze haaiensoort die te vinden is in het water.

Behoud je afstand met deze haaien. Ondanks dat ze eerder zullen vluchten dan aanvallen bij het zien van mensen kun je beter voorzichtig zijn.

Naast de hamerhaaien kun je ook grijze rifhaaien spotten en diverse grote scholen vissen die in de vorm van een kolom zwemmen.

Doordat de duik bij Burma Banks diep is, is het alleen geschikt voor ervaren duikers.

Duik met walvishaaien in MacLeod Island

 • Zicht: Goed tot uitstekend.
 • Niveau: Geschikt voor alle niveaus.
 • Flora en fauna: Walvishaaien, rifhaaien, barracuda's, en diverse zeeleven.
 • Bijzonderheden: Shark Point staat bekend om het spotten van walvishaaien.

Shark Point is een van de plaatsen waar je de walvishaai kunt zien. Ze komen naar deze voedselrijke wateren toe om zich hier te goed te doen aan de plankton.

Hoewel deze haaien hier vaak worden gezien, moet je maar net mazzel hebben. Doordat zij in een groter gebied rondzwemmen is er geen 100% zekerheid dat je deze vriendelijke reus te zien krijgt.

Naast walvishaaien zwemmen bij MacLeod Island ook barracuda’s, rifhaaien en vele andere vissen rond. Het open water zit dus vol met leven.

Het nadeel van duiken bij sharkpoint is dat je veel andere duikers om je heen hebt. Wil je wat meer rust opzoeken, probeer dan ook een van de andere duiklocaties rondom MacLeod Island.

Verken de onderwatergrotten en tunnels van Western Rocky

 • Zicht: Goed tot uitstekend.
 • Niveau: Geschikt voor alle niveaus, maar soms sterke stromingen.
 • Flora en fauna: Rifhaaien, barracuda's, trevally en indrukwekkende onderwaterarchen.
 • Bijzonderheden: Grotten, tunnels en overhangen maken deze locatie uniek.

Stel je voor dat je afdrijft naar de diepten van de Andamanse Zee, waar Western Rocky, een duiklocatie in de Mergui-archipel, wacht met zijn indrukwekkende rotsformaties en een overvloed aan zeeleven. Onder het wateroppervlak ontvouwt zich een surrealistisch landschap dat duikers betovert met zijn unieke karakter.

De rotsen van Western Rocky rijzen op uit het niets en vormen majestueuze onderwaterpieken. Terwijl duikers zich tussen de spleten en kloven bewegen, komen ze oog in oog te staan met verborgen schatten. Murenen verschuilen zich tussen de rotsen, nieuwsgierige octopussen glijden behendig over de zeebodem, en kleurrijke vissen zwemmen in scholen rondom de indrukwekkende rotsformaties.

De diepten van Western Rocky herbergen ook nieuwsgierige schildpadden die elegant door het water glijden. Deze rustige wezens lijken ongestoord door de aanwezigheid van duikers en bieden een betoverende ervaring voor degenen die de kans krijgen om ze te observeren.

Naast het rijke zeeleven zijn het ook de ongerepte koraalriffen die deze duiklocatie bijzonder maken. Zacht koraal bedekt de rotsen in een scala van kleuren, en koraaltuinen strekken zich uit over de zeebodem. Het is een visueel feest, waar duikers kunnen genieten van de prachtige symbiose tussen het marineleven en de levendige koraalformaties.

Een extra element dat de duikervaring hier verrijkt, zijn de historische scheepswrakken die de wateren van Western Rocky bewonen. Deze wrakken, overgroeid met koraal en omgeven door nieuwsgierige vissen, vertellen stille verhalen van het maritieme verleden. Duikers kunnen tussen de overblijfselen zwemmen en zich laten meeslepen door de mysterie en geschiedenis van deze onderwaterjuweeltjes.

Bij het verkennen van Western Rocky is het van het grootste belang om bewust te duiken en de lokale richtlijnen voor duurzaam toerisme te volgen. De unieke combinatie van dramatische rotsformaties, weelderige koralen en historische wrakken maken Western Rocky tot een must-visit bestemming voor duikers die verlangen naar avontuur en verwondering in de onderwaterwereld.

Spot walvishaaien bij North Twin en South Twin Islands

 • Zicht: Over het algemeen goed.
 • Niveau: Geschikt voor gevorderde duikers vanwege soms sterke stromingen.
 • Flora en fauna: Walvishaaien, grijze rifhaaien, scholen tonijn en diverse rifvissen.
 • Bijzonderheden: De kans op het spotten van walvishaaien maakt deze locaties bijzonder.

Ook hier kun je walvishaaien spotten. De rijke wateren van North en South Twin Island trekken deze dieren aan waardoor jij de kans hebt om ze te zien in hun natuurlijke habitat.

Naast deze grote haai heb je ook kans om scholen tonijn te zien. De vissen zwemmen dicht op elkaar en hebben de vorm van een wervelwind.

Duiken bij North Twin en South Twin Island is alleen voor gevorderde duikers geschikt. Dit heeft te maken met de sterke stroming die je vindt rondom de eilanden en het feit dat je duikt in open water waardoor het rif de stroming niet kan breken.