Duiken in Japan (ontdek de beste duiklocatie van Japan)

Laatst bijgewerkt: 07-09-2023

Wanneer je duiken zegt zal je niet meteen denken aan Japan. Maar het land van de rijzende zon heeft een verrassend hoge diversiteit aan duiklocaties. Iedere locatie en het leven dat zich daar bevindt is uniek.

In dit artikel ontdek je:

 • Waar je walvishaaien kunt spotten
 • Waar je kunt zwemmen met hamerhaaien
 • Welke duiklocatie zo ongerept is dat je er geen andere duikers tegen gaat komen
 • Wat je kunt zien in de mangrovebossen onder het wateroppervlak en waar je daar kunt duiken
 • Waar je kunt duiken naar scheepswrakken uit de Tweede Wereldoorlog.

Duik met walvishaaien in Okinawa

 • Zicht: Het zicht varieert, maar kan op sommige plaatsen meer dan 30 meter bedragen.
 • Niveau: Geschikt voor alle niveaus, inclusief beginners.
 • Flora en fauna: Kleurrijke koraalriffen, zeeschildpadden, tropische vissen.
 • Bijzonderheden: De Kerama-eilanden zijn een bijzondere plek met diverse mariene leven, waaronder de mogelijkheid om walvishaaien te zien in bepaalde seizoenen.

Wanneer je bij Okinawa een duik neemt, zie je de kleuren van de wereld onder het wateroppervlak. De kleuren zijn afkomstig van het koraal dat je overal om je heen vindt en de scholen tropische vissen die daar zwemmen. Het water is zo helder dat je tot 30 meter ver kunt kijken.

De diepere wateren rond de Kerama-eilanden biedt je een unieke kans om walvishaaien te spotten, vooral tijdens de lente en de vroege zomer. Deze vriendelijke reuzen zwemmen vreedzaam langs je op zoek naar plankton en ander voedsel. De gidsen uit de omgeving weten exact waar zij hen moeten vinden en hoe zij met het dier om moeten gaan, zodat zowel de duiker als het dier zich op hun gemak voelen.

Ontdek de kleurrijke zeeslakken in Izu-schiereiland

 • Zicht: Over het algemeen goed, met zichtbaarheid tot 20 meter.
 • Niveau: Geschikt voor alle niveaus.
 • Flora en fauna: Koraalriffen, octopussen, zeebaarzen.
 • Bijzonderheden: De regio staat bekend om zijn gevarieerde onderwaterlandschap, variërend van rotsachtige formaties tot zandbodems.

Duiken bij het Izu-schiereiland biedt een gevarieerd onderwaterlandschap voor duikers van alle niveaus. Kleurrijke koraalriffen vormen de thuisbasis van octopussen die zich uit nieuwsgierigheid laten zien en zeebaarzen op zoek naar kleine zeedieren. Daarnaast leven er nog talloze vissoorten die het koraalrif hun thuis hebben gemaakt.

Op de zandbodems rondom het schiereiland vind je garnalen, krabben, sepia’s en inktvissen, zeesterren en zeeëgels en… nudibranchs. Dit zijn zeeslakken die je in verschillende vormen en kleuren kunt vinden. De stroming rondom het schiereiland is rustig waardoor je er ook als beginnende duiker prima kunt duiken.

Duik met hamerhaaien in water met meer dan zicht in Ogasawara-eilanden

 • Zicht: Uitstekend zicht, vaak meer dan 40 meter.
 • Niveau: Geschikt voor ervaren duikers vanwege soms uitdagende omstandigheden.
 • Flora en fauna: Grote scholen vis, hamerhaaien, dolfijnen.
 • Bijzonderheden: De afgelegen locatie zorgt voor ongerepte duikomstandigheden en de kans om zeldzaam zeeleven tegen te komen.

Duiken bij de Ogasawara-eilanden, ook bekend als de Bonineilanden, biedt jou een unieke ervaring midden in de oceaan. Het water is zo helder dat je tot wel 40 meter zicht hebt. Dit is echt uitzonderlijk voor een locatie.

Maar het meest bijzondere aan het duiken in de wateren van Ogasawara is het spotten van de hamerhaaien. Je hoeft daarbij niet bang te zijn dat je iets als duiker gevaarlijks overkomt.

Je hebt de grootste kans om deze haaien te zien rond zonsopgang en zijn daar aanwezig van juni tot en met oktober. De haaien zijn al te zien op 15 meter diepte waardoor je zelfs als beginner kans hebt om de haaien te spotten. Wel moet erbij worden vermeld dat de stroming sterk is.

Naast de hamerhaaien heb je ook de kans om ander uniek leven tegen te komen tijdens je duik bij de Ogasawara-eilanden. Zie naaktslakken in de meest uiteenlopende kleuren, en zelfs zeedraken. Dit kleine zeediertje dat lijkt op een zeepaardje is een lust voor het oog. Het is ontzettend goed gecamoufleerd maar als je hem spot, stelt hij niet teleur.

Maak in een privé duik in ongerepte natuur in Yakushima

 • Zicht: Goed zicht, variërend van 15-30 meter.
 • Niveau: Geschikt voor alle niveaus.
 • Flora en fauna: Koraalriffen, zeeschildpadden, diverse vissen.
 • Bijzonderheden: De combinatie van weelderige bossen op het eiland en diverse onderwaterleven maakt Yakushima uniek.

Wanneer je op zoek bent naar een ongestoorde duikervaring. Waar je niet hoeft te irriteren aan andere duikers dan ben je bij Yakushima aan het juiste adres. Deze plek is nog niet ontdekt bij het grote publiek. Wat jou de kans geeft om te duiken in de ongerepte wateren van Yakushima.

Doordat het zicht tot wel 30 meter kan zijn, kun je perfect zien wat er om je heen gebeurd. Probeer daarom ook te genieten van de vissen en andere zeedieren die er zwemmen boven en in het koraalrif. De wateren rondom Yakushima zijn de wateren met de grootste biodiversiteit van Japan. Nergens anders vind je meer verschillende dieren en planten op dezelfde plek.

Je hebt er kans dat je zeeschildpadden tegenkomt tijdens je duik die nieuwsgierig naar je toe zwemmen. De zeeschildpadden leggen hun eieren daar in de zomer op de stranden van de eilanden.

Duik in de mangrovebossen van Iriomote-jima

 • Zicht: Goed zicht, meestal rond 20 meter.
 • Niveau: Geschikt voor alle niveaus.
 • Flora en fauna: Mangrovebossen, zeeslangen, tropische vissen.
 • Bijzonderheden: De aanwezigheid van mangrovebossen en het gevarieerde zeeleven maken Iriomote-jima speciaal.

Altijd al nieuwsgierig geweest naar hoe mangrovebossen er onder het wateroppervlak uitzien. Wanneer je duikt rond Iriomote-jima zie je wat er tussen de boomwortels onder het wateroppervlak afspeelt . Zwem tussen de wortels en ontdek de tropische vissen en zeedraken die zich daar schuilhouden.

Dit is jouw kans om de unieke flora en fauna van de wateren rondom Iriomote-Jima te bewonderen. Doordat je rond de 20 meter ver kan kijken kun je prima navigeren naar vissen, koraal en planten die zich in het mangrovebos thuis hebben gemaakt.

Duik in de kelpbossen van Hokkaido en naar een scheepswrak uit WO2

 • Zicht: Kan variëren, maar vaak goed met zicht tot 20 meter.
 • Niveau: Geschikt voor alle niveaus.
 • Flora en fauna: Kelpbossen, zee-egels, schaaldieren.
 • Bijzonderheden: Het noordelijke klimaat en de aanwezigheid van kelpbossen maken Hokkaido anders dan de meer tropische duiklocaties in Japan.

Ondanks dat het een stuk kouder is in de wateren van Hokkaido biedt het onder het wateroppervlak een uitgestrekt kelpbos. Tussen de kelp vind je zee-egels, schaaldieren en kleurrijke vissen.

Doordat het zicht maar tot maximaal 20 meter is heb je de kans dat je niet heel ver kunt kijken. Als je dan toch ver kunt kijken dan kijk je uit over de kelpwouden die heen en weer wiegen op de stroming van het water. Zwem tussen de kelp en ervaar welke schatten er achter iedere stengel zich bevinden.

Maar dat is niet het enige dat je kunt zien wanneer je de wateren van Hokkaido verkent. Het gezonken schip Unkai Maru No. 6 ligt daar ook voor jou om te ontdekken. Het schip dat afkomstig is uit de Tweede Wereldoorlog is gezonken tijdens een luchtaanval. En je kunt het vinden in de buurt van Rebun Island, ten noordwesten van Hokkaido.

Om naar het wrak schip te duiken heb je wel de juiste vaardigheden nodig. Doordat het schip zo diep ligt en de uitdagende omstandigheden zoals de stroming en het beperkte zicht, raden wij dit dan ook alleen aan aan gevorderde duikers.

Wanneer je het wrak ziet voor de eerste keer zal je merken dat deze volledig is begroeid met vegetatie en dat vissen en andere zeeleven hun toevlucht tot hebben gezocht. Wanneer je het schip verkent kun je de bepaalde details van het schip zoals de brug, machinekamer en vrachtruimten verkennen.

Wanneer je het beste kunt duiken in Japan

Er is geen beste tijd om te duiken in Japan. Dit komt doordat er zo veel verschillende duiklocaties zijn verspreid langs de Japanse kust.

Mocht je willen duiken met hamerhaaien, dan kan dat tussen november en mei. Tijdens deze maanden komen de haaien naar de Japanse wateren vanwege de perfecte omstandigheden.

Als je mantaroggen wilt spotten terwijl ze worden schoongemaakt door vissen, kun je het beste in de zomer een duik wagen.