Duiken in Costa Rica (duiken met hamerhaaien, scheepswrakken en stierhaaien)

Laatst bijgewerkt: 07-09-2023

In Costa Rica heb je de kans om in twee verschillende zeeën te duiken op relatief weinig tijd tussen beide zijden van het land. De kust kent zoveel schatten en geheimen. Niet voor niets betekent Costa Rica dan ook “rijke kust”.

In dit artikel ontdek je:

 • Waar je kunt duiken met stierhaaien en bultrugwalvissen
 • Op welke plek je meer dan 30 meter zicht hebt
 • Waar je kunt zwemmen met hamerhaaien

Duik met hamerhaaien bij Coco’s Island

 • Zichtbaarheid: Het zicht kan variëren, maar kan buitengewoon goed zijn, vaak meer dan 30 meter.
 • Niveau: Gevorderd tot ervaren duikers, vanwege soms uitdagende stromingen en dieptes.
 • Flora en Fauna: Grote scholen hamerhaaien, witpunthaaien, zijdehaaien, adelaarsroggen, dolfijnen, mantaroggen, schildpadden en diverse zeeleven.
 • Bijzonderheden: UNESCO-werelderfgoed, bekend als een van 's werelds beste duiklocaties vanwege de overvloed aan grote zeedieren.

De verschillende soorten duiken die je kunt doen bij Coco’s is ontzettend gevarieerd. De 20 duiklocaties bieden onder andere diepe, drift, en ommuurde duiken.

Terwijl je tot wel 30 meter ver kunt kijken in het water. En dat is maar goed ook want er is zo ontzettend veel te zien.

Het water rondom Coco’s Island zit ontzettend vol met leven. Van kleine visjes die je vindt bij het koraal die in grote scholen voorbij zwemmen genieten van de bescherming in een grote groep. Tot groter zeeleven zoals mantaroggen, schildpadden en roggen.

Dit trekt ook veel haaien aan die hier de perfecte condities vinden om te leven van de witpunthaai, tijgerhaai, zwartkop, gitaarhaai, zijdehaai en de iconische hamerhaai. Met name de hamerhaai kun je makkelijk herkennen. De vorm van het hoofd herken je gelijk. Zie hoe zij zigzaggend door het water zich voortbewegen gebruikmakend van hun sensoren in hun gezicht om hun volgende maaltijd te vinden.

De enige manier om hier te duiken is door een liveaboard. Waar je op een boot zit met meerdere duikers die je naar de beste duikspots brengt bij Coco’s. Wees er wel van bewust dat je ver van tevoren moet boeken. De populariteit van deze duikplek is ongekend groot. Sommige mensen boeken het zelfs een jaar van tevoren.

Daarnaast heb je de kans om de bultrug walvis te spotten die tijdens het broedseizoen langskomen. Het is zo indrukwekkend wanneer zij zich laten zien. Of dat het nu boven het water is, spuitend, met hun staart zwaaiend, of zelfs springend. Of juist onder water in hun wereld.

Duiken met witpunthaaien bij Caño Island Biological Reserve (Reserva Biológica Isla del Caño)

Caño Island Biological Reserve (Reserva Biológica Isla del Caño):

 • Zichtbaarheid: Gewoonlijk goed, vaak tussen 15-25 meter.
 • Niveau: Geschikt voor alle niveaus, inclusief beginners.
 • Flora en fauna: Witpunthaaien, adelaarsroggen, murenen, schildpadden, verschillende vissoorten en koraalformaties.
 • Bijzonderheden: Beschikt over gezond koraal en diverse mariene soorten. Archeologische overblijfselen zijn ook te vinden in de omgeving.

Er is zoveel leven te vinden rondom de wateren van Cano Island. De biodiversiteit laat zien hoe gezond deze locatie is en waarom dit een natuurreservaat is.

Terwijl je langzaam naar beneden zakt in het heldere water zie je de bonte kleuren van het koraal, en de anemonen wuiven door de golfslag en de stroming. Binnen de anemonen vind je anemoonvissen die daar hun bescherming vinden.

Maar dat is nog niet alles…

Zoals gezegd is het water rondom Cano Island onwijs divers waardoor het roofdieren zoals wintpunthaaien aantrekt. Die rusten daar uit onder de overhangende rotsen. Doordat zij zich zo stil houden kun jij hen goed observeren.

Verder vind je nog tal van andere zeeleven dat daar rondzwemt. Laat je verrassen door wat je allemaal gaat zien.

Doordat de locatie een beschermde status heeft mag je maar met groepen van maximaal 10 andere duikers duiken. Super fijn! Dan hoef je de zee niet te delen met te veel mensen.

Duiken met stierhaaien bij Bats Island (Islas Murciélagos)

Bat Islands (Islas Murciélagos):

 • Zichtbaarheid: Goed tot uitstekend, vaak meer dan 20 meter.
 • Niveau: Gevorderd, vanwege sterke stromingen en de aanwezigheid van grote haaiensoorten.
 • Flora en fauna: Stierhaaien (seizoensgebonden), manta's, roggen en ander zeeleven.
 • Bijzonderheden: Bekend om ontmoetingen met stierhaaien in het juiste seizoen.

Als jij een bucketlist bijhoudt met dieren die je nog wilt zien onder de zeespiegel, dan mag Bat Islands niet ontbreken. De grote aantallen stierhaaien zorgen voor een mooi plaatje. De twee bekendste plekken bij Bats Island waar je absoluut gedoken moet hebben zijn “The Big Square” en “Black Rock” waar de stierhaaien naartoe komen om zich te ontdoen van parasieten door andere vissen die hen te laten af halen.

Doordat er een sterke stroming staat raden wij deze plek alleen aan aan ervaren duikers.

Bats Island ligt in een natuurgebied en is een flink stuk varen. Tijdens het varen bestaat de kans dat dolfijnen naast je boot een stukje met je mee zwemmen. Houdt je ogen dus open.

Je kunt het beste duiken bij Bats Island in de maanden mei tot en met oktober. De wateren rondom dit eiland zitten bomvol met vissoorten die alleen in de open zee leven. De toename in voedsel trekt stierhaaien en andere haaiensoorten aan.

WrakDuiken bij Gulf of Papagayo

Gulf of Papagayo:

 • Zichtbaarheid: Varieert, meestal goed met zichtbaarheid tussen 15-25 meter.
 • Niveau: Geschikt voor alle niveaus, met duikplekken van verschillende dieptes.
 • Flora en Fauna: Roggen, haaien, schildpadden, koraalformaties en kleurrijke tropische vissen.
 • Bijzonderheden: Diverse duikomgevingen, geschikt voor zowel beginners als ervaren duikers.

De Gulf of Papagayo heeft alles wat een duiker maar mag wensen. De grote variatie aan verschillende omgevingen die het landschap kent is ongekend. Van ondiepe riffen en koraaltuinen, tot wrakduiken die dieper in de zee liggen.

Zie hoe (adelaars)roggen over de zandbodem zoeken naar voedsel. Terwijl schildpadden nieuwsgierig naar je toe komen zwemmen om te zien wie je bent. In de koraaltuinen zwemmen bontgekleurde vissen, zij vinden bescherming tussen het al even felgekleurde koraal.

Als je meer ervaren bent kun je ook nog eens duiken naar een wrak. Zie hoe het schip in de loop der jaren is overgenomen door het zeeleven dat daar zijn thuis heeft gemaakt.

Het schip is volledig overwoekerd door planten en koraal waardoor het schip een imitatie rif vormt.

Duiken in de ongerepte natuur van Tortuga Island (Isla Tortuga)

 • Zichtbaarheid: Over het algemeen goed, vaak tussen 10-20 meter.
 • Niveau: Geschikt voor alle niveaus, inclusief beginners.
 • Flora en Fauna: Roggen, murenen, schildpadden en een verscheidenheid aan tropische vissen.
 • Bijzonderheden: Schilderachtige duiklocatie met helder water en gevarieerde zeebewoners.

Duiken bij Tortuga Island biedt een ontspannen en kleurrijke ervaring. Terwijl je over het ongerepte koraal zweeft, word je omringd door een overvloed aan zeeleven. Scholen tropische vissen vormen een schitterende wolk van kleur, terwijl roggen elegant door het water glijden. Het koraal zelf is gezond en divers, met waaierkoralen en sponzen die zich uitstrekken langs de zeebodem.

Schildpadden, die vaak worden gezien in deze wateren, lijken zich niet te storen aan de aanwezigheid van duikers en gaan rustig over hun dagelijkse bezigheden. Wat Tortuga Island extra bijzonder maakt, is de mogelijkheid om naast het duiken te genieten van de ongerepte stranden en de weelderige natuur op het eiland. Duikers kunnen hier genieten van een perfecte mix van onderwateravontuur en ontspanning op het land.

Wanneer kun je het beste duiken in Costa Rica

Ben je een ervaren duiker en op zoek naar een uitdaging?

De maanden mei tot en met november zijn de beste maanden als je een ervaren duiker bent. De stroming kan op sommige plaatsen sterker zijn. Mocht je willen zwemmen met haaien dan zijn dit ook de piekmomenten. Doordat pelagische vissoorten zich tijdens deze periode in het water van Costa Rica bevinden trekt dit stierhaaien (Vleermuis Eilanden) en hamerhaaien (Cocoseiland) aan.

Ben je pas net begonnen met duiken?

En wil je weten welke tijd je het beste kunt duiken?

Voor beginnende duikers is het de beste tijd om te duiken van augustus tot en met december. De zee is kalmer en de wind waait niet zo hard in deze maanden. Dit zorgt ervoor dat je als beginnende duiker makkelijker kunt blijven drijven op dezelfde plek. Tijdens deze periode vertrekken pelagische vissoorten (vissen die leven in open water) en worden vervangen door een grote hoeveelheid verschillende soorten vis en klein onder water leven. Het zicht kan oplopen tot 30 meter in deze periode.

Je hoeft je niet druk te maken om de watertemperatuur. Deze is altijd tussen de 23 en 28 graden Celsius waardoor een wetsuit van 3-5 millimeter genoeg is om je warm te houden in het water.