Duiken in China (ontdek de beste geheime duiklocaties van China)

Laatst bijgewerkt: 07-09-2023

China biedt een grote verscheidenheid aan duiklocaties. Er zit dus sowieso iets bij waar je duikershart sneller van gaat kloppen.

Ontdek:

 • Op welke plek je oog in oog kunt staan met de tijgerhaai.
 • Waar je kunt duiken naar wrakschepen.
 • Waar je kunt zwemmen met de grote vriendelijke reuzen van de zee (de walvishaai)
 • Duik naar ongerepte natuur.

Duik met tropische vissen in de South China Sea (Zuid-Chinese Zee)

 • Zicht: Het zicht is tussen de 10 en 30 meter afhankelijk van de plek.
 • Niveau: Geschikt voor verschillende niveaus, afhankelijk van de specifieke duikplek.
 • Flora en fauna: Diverse koraalsoorten, tropische vissen, mogelijk zeeschildpadden en haaien.
 • Bijzonderheden: De diversiteit aan zeeleven maakt deze regio aantrekkelijk voor duikers.

Duiken in de Zuid-Chinese Zee biedt een ongeëvenaarde ervaring. Terwijl je langzaam afdaalt naar het rif vormt het wateroppervlak een glinsterend dak. Beneden vormt zich een bont palet aan kleuren door het zachte koraal dat zich in alle denkbare vormen vindbaar is.

Je zwemt zij aan zij met tropische scholen vissen die tussen en door het koraal zwemmen. Van kleine clownvissen, die je misschien nog herkent van Finding Nemo, die zich schuilhouden tussen de anemonen, tot zeeschildpadden die rustig door het water voortbewegen.

Zwem achter rifhaaien aan die door het water glijden boven het rif op zoek naar hun volgende maaltijd.

Ontmoet nemo in Sanya, Hainan Island

 • Zicht: Over het algemeen goed, vooral in de lente en zomer. Het zicht is tussen de 10 en 30 meter.
 • Niveau: Geschikt voor alle niveaus, met zowel ondiepe als diepe duikplekken.
 • Flora en fauna: Kleurrijke koraalriffen, verschillende vissen, zeekomkommers, en mogelijk zeeschildpadden.
 • Bijzonderheden: Sanya staat bekend om zijn tropische sfeer en diverse onderwaterlandschappen.

De wateren van Sanya, Hainan Island, is een waar paradijs voor duikers. Zodra je jezelf van de boot laat vallen en onder het wateroppervlak komt, kom je in een andere wereld terecht. Zwem boven koraalformaties in de meest uiteenlopende kleuren en vormen. Om je heen zwemmen tropische vissen in al even uiteenlopende kleuren goed gecamoufleerd tussen het koraal. Je vindt er onder andere de anemoonvis die je misschien herkent van Finding Nemo.

Tussen het koraal vind je nog meer leven. Zeepaardjes en zeedraken hangen aan het koraal om zo niet meegenomen te worden door de stroming. Boven en tussen de kliffen van het koraal zwemmen schildpadden.

Maar dat is niet alles wat je kunt zien in Sanya. Je krijgt namelijk de kans om te duiken met mantaroggen. Deze gigantische goedzakken hebben niets te vrezen van andere vissen en komen dus graag dichterbij om te kijken wie je bent.

Wat deze locatie extra speciaal maakt, zijn de georganiseerde duikexcursies naar het nabijgelegen Wuzhizhou Island, waar onderwatergrotten en koraaltuinen wachten om ontdekt te worden. Dit gebied is niet alleen een lust voor het oog, maar biedt ook een gevoel van avontuur en ontdekking onder de golven.

Duik met walvishaaien in de ongerepte natuur van Xisha Islands (Paracel Islands)

 • Zicht: Over het algemeen goed je kunt tussen de 10 en 30 meter ver kijken.
 • Niveau: Geschikt voor ervaren duikers vanwege soms sterke stromingen.
 • Flora en fauna: Koraalriffen met een breed scala aan marien leven, waaronder rifvissen, roggen en haaien.
 • Bijzonderheden: De afgelegen ligging draagt bij aan de ongereptheid van sommige duiklocaties.

Het duiken bij Xisha Island, beter bekend als Paracel Islands, is een waar feest voor duikers. De koraalriffen, ongerepte natuur en de grote hoeveelheden verschillende zeeleven, waaronder murenen en anemoonvissen, maakt het dat deze plek echt niet op je bucketlist mag ontbreken.

Door het goede zicht, tot wel 30 meter, kun je makkelijk zien wat er allemaal om je heen zwemt. Toch is duiken bij Xisha Islands alleen aan te raden aan ervaren duikers door de sterke stroming die er is.

En het wordt nog beter…

Je krijgt namelijk de kans om te zwemmen met walvishaaien. Deze dieren die uitsluitend een plankton dieet hebben zijn voor jou geen gevaar waardoor je prima een stuk met ze mee kunt zwemmen.

Dit alles kun je zien met op de achtergrond de scheepswrakken die een uniek decor bieden. Er zijn zelfs speciale duikexcursies die naar deze schepen gaan zodat jij als een echte avonturier kunt ontdekken welk leven er hun thuis hebben gemaakt en hoe deze scheepswrakken er van dichtbij uitzien.

Duiken over de chinese muur, Beijing

Je hebt de kans om te duiken bij een van de meest iconische bouwwerken. Normaal gesproken kun je er alleen op lopen, maar doordat de Chinese overheid dit gedeelte onder water heeft gezet, krijg jij de kans om te duiken bij de Chinese muur.

Het gedeelte van de muur, dat onder water ligt, ligt op 5 tot 30 meter diepte. Het hele jaar door kan er gedoken worden, maar in de winter heb je een drysuit nodig. Het zicht in dit meer is wel slecht. Je kunt maximaal maar tot 5 meter ver kunnen kijken.

Duiken door de straten van een gezonken stad, Qiandao Lake

Heb jij altijd al door de straten van een gezonken stad willen zwemmen? Lion City is een stad die al meer dan duizend jaar bestaat. Deze stad is recentelijk onder water gezet door de Chinese overheid om een stuwmeer te maken.

Dit geeft jou de kans om door de straten te zwemmen van Lion City. De huizen die je daar vindt kun je nog van elkaar onderscheiden waardoor je door een tijdcapsule zwemt.

Je hebt wel een gevorderd certificaat nodig, omdat de stad zich op meer dan 30 meter diepte bevindt.

Duik in onaangetaste koraalriffen van Nansha Islands (Spratly Islands)

 • Zicht: Kan variëren, over het algemeen goed. Je kunt tussen de 10 en 30 meter ver kijken.
 • Niveau: Geschikt voor verschillende niveaus, met zowel ondiepe als diepe duikplekken.
 • Flora en fauna: Diverse koraalsoorten, tropische vissen, en soms grotere zeedieren zoals haaien.
 • Bijzonderheden: De Spratly Islands herbergen enkele van de meest afgelegen en ongerepte duiklocaties in de regio.

De Nansha Islands, oftewel de Spratly Islands, geven duikers een unieke ervaring. Met een zicht van 10 tot 30 meter wordt de zeebodem een levendig tableau van kleur en beweging. Kleurrijke koraalformaties strekken zich uit in alle richtingen, terwijl grote scholen vissen door het water bewegen.

Er zijn veel verborgen schatten te vinden in het rif. Wanneer je afdaalt in de wateren rondom Nansha en kijkt tussen de rotsen, krijg je de kans om zeekomkommers en zeepaardjes van dichtbij te zien.

Duiken bij Nansha Islands is zo mooi omdat de natuur nog onverstoord en ongerept is. Het is dan ook een van de meest onaangetaste koraalriffen van de regio. En het toffe is dat je er ook kunt duiken als je nog onervaren bent.

Duik met tijgerhaaien in Tiger Beach (Hǔ Bēi, 虎滩)

 • Zicht: Over het algemeen goed, je kunt tussen de 15 en 30 meter ver kijken.
 • Niveau: Geschikt voor alle niveaus.
 • Flora en fauna: Kleurrijke koraalriffen, rifvissen, mogelijk haaien.
 • Bijzonderheden: Het witte zandstrand en de variatie aan zeeleven maken Tiger Beach populair onder duikers.

Vlak bij Foshan, Guangdong ligt Tiger Beach. De naam Tiger Beach is heel toepasselijk. Dit gebied staat dan ook bekend dat je oog in oog kunt staan met de tijgerhaai.

De tijgerhaai komt wel op iedere bucketlist voor van duikers die eens willen duiken met haaien. Wanneer je er duikt, kun je de haaien herkennen aan de karakteristieke strepen. Door hun grote lengte, tot wel 4 meter, voel je je heel klein. Het geeft echt een kick, je kijkt naar hen terwijl zij jou ook observeren.

Naast de adrenalinekick die je krijgt van het zwemmen met de tijgerhaai moet je niet vergeten om te genieten van al het andere dat zo mooi is tijdens het duiken bij Tiger Beach. Het fijne aan duiken bij Tiger Beach is dat je ook als vrij onervaren duiker hier terecht kunt.

Duik naar scheepswrakken in Qingdao

 • Zicht: Varieert, maar kan goed zijn. Je kunt van 5 tot 20 meter ver kijken.
 • Niveau: Geschikt voor verschillende niveaus, met sommige duikplekken geschikt voor beginners.
 • Flora en fauna: Afhankelijk van de specifieke duikplek, maar je kunt kelpbossen, verschillende vissen en ongewervelde dieren tegenkomen.
 • Bijzonderheden: Qingdao biedt duikmogelijkheden met een mix van kust- en diepzeeduiken, en het gebied staat bekend om zijn culturele bezienswaardigheden buiten het duiken.

Doordat Qingdao vroeger, en nu nog steeds, een belangrijke Chinese haven is, heb je de kans om te duiken naar historische schepen. De wrakken vertellen elk hun eigen verhaal. Zie hoe het zeeleven de schepen heeft bedekt en langzaam in hun omgeving hebben opgenomen wanneer je langs de schepen zwemt.

Het water biedt een mix van kelpbossen en bruisende onderwaterlandschappen. De kelpbossen wiegen rustig mee op de matige stroming. Tussen de zeeplanten zie je octopussen en krabben die daar hun thuis hebben gemaakt.

Als duiker heb je de kans om een rustige kust duik te maken of het avontuur op te zoeken en te gaan voor een diepzeeduik. Duik daar naar onbekende en onontdekte plekken en verken de ongerepte natuur onderwater.