1

Zakkenrollers Barcelona

Laatst bijgewerkt: 23-09-2019

Volgens mij kan iedereen zich erin vinden dat het voor niemand leuk is om gerold te worden. Uit Onderzoek blijkt dat van alle Europese steden, zakkenrollers het meest actief zijn in Barcelona. 

In het artikel hieronder is de complete gids om te voorkomen om gerold te worden en hoe zakkenrollers in Barcelona slimmer af kan zijn.

Niet alleen staan er tips in hoe je dit kan voorkomen en de manier waarop ze toeslaan, maar ook wat je moet doen als het toch gebeurd.

Dit alles om jouw stedentrip naar Barcelona zo aangenaam mogelijk te maken.

De naam voor zakkenrollers in Spanje is carteristas. Ze opereren nooit alleen, maar in duo’s of grotere groepen. Vroeger waren het nog snelle, behendige en jonge gasten, tegenwoordig zijn ze veel groter en gebruiken ze intimidatie in plaats van hun snelheid om er mee weg te komen.

Je moet altijd oppassen voor groepen die je aandacht proberen te trekken. Het kan anders gebeuren dat wanneer jij wordt afgeleid door een van hen de rest er met je spullen vandoor gaat.

Om diefstal te voorkomen patrouilleren er meer politie bij de metrostations (de plaats waar zakkenrollers het liefst toeslaan).

Hoe jij de meest voorkomende zakkenrol technieken kan spotten

Zakkenrollers hebben verschillende strategieën om de aandacht te trekken van mensen en je portemonnee, telefoon of andere waardevolle spullen afhandig te maken. Deze manieren gebruiken de zakkenrollers in Barcelona erg fanatiek om spullen afhandig te maken.

Let extra op bij metro’s

Een van de meest gebruikte plekken om iemand te rollen is in de metro. De politie heeft op de stations al meer mensen staan sinds 2011 maar het is nog steeds een geliefde plek. Wat zakkenrollers daar doen is op momenten van drukte toeslaan. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer jij net uit de metro stapt en in de haast niet door hebt dat iemand je heeft gerold.

Ook kan het voorkomen dat men je zakken rolt bij het pinautomaat als jij een kaartje haalt. Op dat moment kunnen zij veel informatie inwinnen zoals je pincode en waar je portomonee zich bevindt.

De laatste plek is in de metro zelf als het druk is, ze vallen dan per ongeluk tegen je aan en gebruiken die aanraking om je spullen afhandig te maken.

Gebeurt dit ook nog ergens anders dan in de metro?

Naast de metro is ook een veel voorkomende truc om net te doen alsof het slachtoffer vogelpoep op zijn of haar kleding heeft en de dief je wilt helpen om het eraf te krijgen. Andere manieren om je te stoppen zijn het vragen om een enquête in te vullen, of gewoon weg vragen gaan stellen. Ze gebruiken deze tijd om je dan te rollen.

Nieuwe Tactieken die je moet weten omtrent zakkenrollen in Barcelona

Tactieken die nieuwer zijn, zijn zakkenrollers die zich voordoen als toerist. Ze komen naar je toe met een plattegrond in hun hand en stellen je vragen over de weg. Op deze manieren komen ze dichtbij en op het moment dat je niet oplet slaan ze dan toe en ontnemen je van je horloge of portemonnee.

Verder kunnen mensen je iets geven voor een symbolische waarde. Doordat jij dit hen geeft laat je hen weten waar ze moeten zoeken, in termen van waar je portemonnee zit. Zo slaan ze bijvoorbeeld toe om je zakken te rollen.

Behalve op straat ben je op het terras of in een restaurant of café ook niet veilig. Tassen die onbewaakt op de grond liggen zijn een makkelijk doelwit voor een hit en run actie. Ze zullen deze oppakken en er vandoor rennen. Op het moment dat jij je tas wilt pakken is het al te laat.

Kleine kinderen worden ook vaak ingezet, ze vragen handtekeningen of verzamelen geld voor een goed doel. Zij zijn niet te vertrouwen en werken vaak voor anderen. De kinderen werken als afleiding, terwijl zij je afleiden met hun schattige uitstraling, beroofd een ouder lid van de groep je van je spullen.

Gebeurt dit dan alleen overdag?

Nee, ook in de nacht ben je niet veilig als toerist. Ze kunnen je optillen in de club of daar buiten en je op die manier beroven. Als mensen dronken zijn, zijn te minder alert en makkelijker te beroven.

Een van de meest gebruikte tactieken is om zich voor te doen als propper door flyers voor een club uit te delen. Ze houden je bezig en leiden je af terwijl ze heel gemakkelijk je spullen afhandig maken.

Andere manieren zijn om te spelen met een denkbeeldige bal. De groep speelt de denkbeeldige bal naar elkaar. Jij staat in het midden te kijken wat er allemaal gebeurt. Terwijl jij niet meer weet waar jij kijken moet, worden je eigendommen je ontnomen.

Je kan ook gerold worden door prostituees, die proberen je te betasten en te verleiden om een nummertje met je te maken. Als je dit weigert weten zij doordat ze alles al hebben onderzocht en dichtbij je staan waar je kostbare eigendommen zijn en gaan daar zo mee vandoor.

Plekken waar je extra op je hoede moet zijn voor zakkenrollers

De plekken waar je het meest op je hoede moet zijn voor zakkenrollers in Barcelona zijn La ramblas en de metro. Hier maken ze gebruik van het feit dat er veel toeristen zijn die niet opletten of afgeleid zijn.

Uit onderzoek van de spaanse krant La Vanguardia kwam er uit dat naast het centrum de wijk El Born het meest opgelet moest worden voor zakkenrollers. Het onderzoek is gedaan onder lezers van de krant (dus locals).

Kwam er nog meer uit het onderzoek?

Jazeker, de lijnen waar het meest opgelet dient te worden in de metro zijn L3 en L5. De krant legt uit dat er in de driehoek tussen Sants Estacio, La Barceloneta en Sagrada Familia dit het meest gebeurd.

Met name op de metrostations van Passeig de Gracia, Catalunya en Liceu moet je extra op je hoede zijn.

Metro station in Barcelona

Tips om zakkenrollers in Barcelona tegen te gaan

Bewaar je waardevolle spullen goed

Zorg ervoor dat je spullen goed bewaard en houdt deze goed in de gaten. Maak voor de zekerheid kopieën van belangrijke documenten, zoals ID, paspoort, rijbewijs of verzekeringspas. Het beste is om alleen met cash over straat te gaan en van te voren te pinnen.

Geen spullen in je kont of achterzak

Stop geen portemonnee of telefoon in je kontzak, jaszak of zakje van je rugtas. Dit zijn allemaal makkelijke doelwitten voor zakkenrollers. Ze kunnen het er gemakkelijk uit vissen of snijden met een vlijmscherp mesje je tas open en halen het er uit.

Wees op je hoede bij drukte

In de drukte moet je op je hoede zijn, wees niet te snel afgeleid. Alle plaatsen waar je dicht gedrukt op elkaar staat moet je uitkijken, dit zijn bijvoorbeeld de rij in het museum, het uitstappen van de metro of de poortjes om het metrostation te verlaten.

Act like a local

Het voornaamste doelwit zijn toeristen, dit komt omdat zij er maar een korte periode zijn en de taal niet spreken dus ook minder terug kunnen doen dan locals. Als jij je gedraagt als een local ben je minder aantrekkelijk voor zakkenrollers om te beroven.

Draag je camera voor je lichaam

Als je dan toch een vakantiekiekje wilt maken zorg dan dat je je camera in het zicht houdt. Stop deze ook niet in een speciale cameratas, of boven op in je tas waar het makkelijk is om deze weg te pakken.

Houd je spullen bij je als je ergens gaat zitten.

Mensen zijn minder oplettend op vakantie en laten hun eigendommen onbewaakt achter. Diefstal van tassen komt het meest voor in cafés waar mensen hun tas op de grond hebben liggen. Ditzelfde geldt voor jasjes met kostbare eigendommen er in zoals mobieltjes, portemonnees of autosleutels. Deze zijn makkelijke mee te nemen als je niet oplet.

Tip! Doe een hengsel om je voet, dan voel je dat als deze wordt weggetrokken.

Producten die zakkenrollen kan voorkomen

Er zijn tegenwoordig vele spullen op de markt om zakkenrollen tegen te gaan. De meest handige zijn: portemonnees die je onder je kleding draagt en portemonnees die je beschermen tegen skimming.

Wat je moet doen als je zakken gerold zijn

Als je dan toch gerold bent en je portemonnee of je telefoon kwijt bent, kan je aangifte doen bij het bureau van de Guardia Urbana, de stadspolitie alsmede de Mossos d’Esquadra, de regionale politie.

De politie in Spanje is niet altijd meertalig. Gelukkig kan je op het bureau Nou La Rambla een Engelstalig persoon krijgen om aangifte bij te doen van de diefstal.

Het is altijd aan te raden om aangifte te doen, veel verzekeringsmaatschappijen vragen bijvoorbeeld om een kopie van het proces verbaal, als bewijs dat iets gestolen is.

Als je paspoort of ID gestolen is, dan adviseren wij om zo snel mogelijk aangifte te doen bij de politie. Dat is noodzakelijk om in Nederland een paspoort aan te vragen. De volgende stap is om contact op te nemen bij de Nederlandse ambassade in Madrid. Daar vraag je dan een noodpaspoort aan. Dit document kan dan worden opgehaald bij het Honorair Consulaat in Barcelona.

Wat je moet doen als je die dag nog terug moet?

Als dit allemaal te lang duurt en je echt weer terug moet naar Nederland, dan kun je proberen om terug te vliegen met een kopie van je paspoort. Dit kan alleen als je met KLM, Transavia of Vueling vliegt naar een Nederlandse bestemming zonder tussenstop ergens anders. Contact wel even de vliegtuigmaatschappij voor je dit doet.

Als je dezelfde dag vliegt als dat je beroofd bent, kan je het beste aangifte doen bij het politiebureau op het vliegveld zelf. Dit kan je doen bij terminal 1 en terminal 2. Deze bureaus zijn een stuk minder druk dan hun die in het centrum.

Hieronder staan adressen en nummers die je kan gebruiken als je gerold bent

Handige adressen en telefoonnummers
Europees noodnummer: 112

Politie: 092
Gemeente Barcelona: 010

Hoofdbureau van de politie:
Comisaria de Policia de Barcelona (Ciutat Vella)
Carrer Nou de la Rambla, 76-80
08001
Barcelona, Spanje

Nederlands Honorair Consulaat
Avinguda Diagonal 611, 4ª
08028 Barcelona
Openingstijden: volgens afspraak
+34 93 419 95 80

Heb jij nog meer handige tips of ben je zelf wel eens het slachtoffer geweest van diefstal, laat dan een comment achter.

Geef een reactie 1

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie plaatsen

1 Reactie

Avatar

[…] Zakkenrollers Barcelona […]