Vulkaan beklimmen in Bali (Agung Batur)

Laatst bijgewerkt: 22-08-2022

Jij wilt een vulkaan beklimmen in Bali. dan heb je keuze uit twee vulkanen.

Wij nemen je mee in de voorbereiding, de tocht naar de vulkaan, het uitzicht bovenop de vulkaan. Waar jij het beste een tour naar de vulkaan kunt boeken en praktische informatie die de wandeling een stuk makkelijker maakt.

Zoals gezegd kent Bali twee vulkanen. De Gunung Batur is de grootste vulkaan van Bali. Naast de Gunung Batur ligt de Gunung Anung. Dit is de meest actieve vulkaan van Bali.

De ideale tijd om de vulkaan te beklimmen is tussen april en september. Dan is het droge seizoen en zijn de hellingen niet glad.

Wil je meer weten over activiteiten en bezienswaardigheden die je niet kan missen op Bali? Lees hier dan ook de mooiste bezienswaardigheden van Bali.

Voorbereiding om de vulkaan in Bali te beklimmen

Je kan op veel plekken een tour boeken om de Gunung Batur te beklimmen. De tocht wordt aangeboden op straat, in hostels , bureautjes en je kan het ook online boeken.

De plaatsen waar zo’n tocht kan worden gestart zijn Toya Bungkah, Songan en Kedisan. Als je in een andere plaats verblijft wordt er doorgaans vervoer geregeld naar deze plaatsen. Je wordt heel vroeg, om 2 uur, opgehaald.

Je krijgt de kans om te ontbijten bij een koffieplantage. Proef hier een lekker kopje koffie of thee.

In je voorbereiding op de beklimming van de vulkaan is het verstandig om rekening te houden met de temperatuurverschillen. Op de top van de vulkaan kan het veel kouder zijn dan beneden in het dal. Hierdoor raden wij jou aan om een lange broek en trui mee te nemen.

Ook schoenen met genoeg grip zijn geen overbodige luxe. Sneakers kan, maar check of je genoeg profiel en grip hebt. Ideaal is het als je toch wel wandelschoenen hebt.

De tocht

Op de startplek ontmoet jij jouw gids. Deze zal jou begeleiden naar de top van de vulkaan. Je begint de tocht in het donker. Let hierdoor goed op. Overal liggen losliggende stenen. Hierop kan jij over struikelen of je evenwicht verliezen.

Vulkaan beklimmen in bali

Een zaklamp komt dus goed van pas. Begin op tijd met de beklimming. De vulkaan is op zijn mooist als jij bovenop staat en de zon op komt.

De gehele tocht omhoog duurt ongeveer twee uur. Afhankelijk hoe hard iedereen loopt. Het is een behoorlijke workout dus wees gewaarschuwd.

Het perfecte uitzicht bovenop de vulkaan

Eenmaal aangekomen op de top, vergeet jij alles waar jij last van had. Jouw voeten doen geen pijn meer, jouw benen zijn niet meer verzuurt en je hebt volop energie.

Het uitzicht waar jij op wordt getrakteerd is schitterend. Jij hebt perfect uitzicht op het meer Danau Batur.

Dit maakt samen met de zonsopgang het perfecte plaatje.

Op de tocht zul je veel andere toeristen zien die ook de tocht hebben gemaakt. Zij delen mee in jouw vreugde over het uitzicht.

Tijdens de zonsopgang kan jij genieten van een ontbijtje.

Leuk feitje: het is mogelijk om zelf een ei te koken met de hete stoom van de kraterrand.

Voor de fanatiekelingen kan je nog verder lopen om de krater van de vulkaan te zien.

De terugweg gaat zoals je al verwacht een stuk gemakkelijker. Je loopt naar beneden waardoor het niet meer voelt als een workout. Daarnaast helpt het uitzicht bij het afleiden bij het afdalen naar beneden.

Als jij niet zo’n vroege vogel bent, kan jij ook later de vulkaan beklimmen. Maar dan mis je wel het mooiste van alles, de zonsopgang.

De tour naar de vulkaan boeken

Zoals hierboven als is vermeld zijn er voldoende mogelijkheden om een tour te boeken. Dit kan zowel lokaal op straat, bij een hotel of bij een bureautje. Een andere mogelijkheid is om dat te doen via het internet.

Let goed op de prijzen, hoe laat zij jou komen ophalen of waar jij je moet verzamelen. Zo voorkom je dat je de tour misloopt.

Vraag ook altijd na of je eten moet meenemen, water en wat voor kleding je moet meenemen voor de beklimming.

Op deze manier ben jij goed voorbereid op de tocht die jij gaat maken.

De gemiddelde prijs voor het boeken van een gids ligt tussen de 59 en 68 euro.

Praktische informatie

Neem een jas of trui mee. Het kan erg koud zijn aan de top tijdens (of net voor zonsopgang).

Trek een broek aan met lange pijpen.

Trek schoenen aan met genoeg grip. Dit kunnen wandelschoenen zijn of sneakers. Zolang zij maar genoeg grip hebben op de losse rotsen en stenen.

De tocht ziet er dus als volgt uit:

  • 01.40 – 02.30: Ophaaltijd (hangt van je hotel af)
  • 03.45: Aankomst bij het startpunt of Toyabungkah village
  • 06.15: Aankomst bij Mount Batur (sunrise point)
  • 07.00: Het vervolg van de trek rond de krater
  • 08.00: Terug naar het begin punt van de trek (Toyabungkah village).
  • 09.00: Aankomst bij Toyabungkah village en terug naar de auto.
  • 10.30: Stop bij een Balinese koffie plantage (Optioneel).
  • 11.30 – 01.00: Terug bij je hotel (hangt af van locatie van je hotel)

Extra informatie over de vulkanen

Mount Batur is de bekendste vulkaan van bali. Het is daarnaast nog steeds actief. Het mooiste moment om deze vulkaan te bewandelen is tijdens zonsopgang.

Mount Batur of (gunung Batur) beschikt over een dubbele krater. Het is een van de mooiste dingen die je kan zien in de natuur. De eerste uitbarsting die geregistreerd is, stamt uit 1804. Vanaf dat jaar is de vulkaan nog steeds actief. De laatste uitbarsting vond plaats in 2000. De buitenste krater heeft een grootte van 10 bij 13 kilometer. In het midden ligt de piek van de tweede vulkaan. Deze vulkaan is 1717 meter hoog.

De krater kent een meer die diep blauw water kent, en vele vissoorten huisvest. Deze vissen zijn een belangrijke voedselbron voor de twee dorpen die aan de rand van het meer liggen.

De tocht naar de tweede krater is vrij makkelijk, toch heb je een goede conditie nodig. De totale duur van deze hike is 4 uur. Als je om 6 uur de top bereikt. Wordt je beloont op een betoverend landschap.

Verschil tussen gunung batur en gunung agung

Gunung batur voor beginnende wandelaars en een geweldig uitzicht

Gunung Batur is waarschijnlijk de meest beklommen vulkaan door toeristen in Bali. Ondanks dat het niet een gemakkelijke klim is, duurt het niet niet te lang voordat jij de top bereikt. Klimmers hebben melde dat de klim ongeveer 2 uur duurt, wat goed te doen is voor beginners.

De Gunung Batur is een actieve vulkaan, en heeft tevens het grootste kratermeer in Bali. De wandeling bedraagt het meeste van de tijd op rotsachtige geitenpaadjes. Het landschap is niet al te moeilijk, ondanks dat je het niet op slippers kan lopen. Het is verplicht om deze tocht te doen met een gids.

De populairste tocht is die in de ochtend. Wanneer jij de zonsopgang kan zien op de vulkaan.  

Deze wandeling is voor jou als: jij een makkelijke klim wilt en het niet erg vind dit te delen met andere toeristen.  

Gunung Agung voor ervaren wandelaars en een geweldig uitzicht

De Gunung Agung is de andere bekende vulkaan op Bali. Deze is voor de echte ervaren wandelaars, mensen die van bewegen houden en echte berggeiten.

De Gunung agung is het hoogste punt in Bali. Het hoogste punt van deze vulkaan is 3031 meter. Dit betekend dat de wandeling omhoog alleen voor fitte wandelaars is. De routes naar de top zijn ook een stuk moeilijker dan naar gunung Batur, dus het huren van een gids is aangeraden.

Er zijn drie routes die je kan beklimmen naar de top van de vulkaan.

Van Besakih is het een wandeling van zeven uur naar de top, waarvan het laatste uur het moeilijkste is.

Vanaf Pura Pasar Agung, is het een drie tot vier uur durende tocht, welke van start gaat door een dicht bos, voordat het landschap veranderd naar een lange klim over stenen en rotsen. Het laatste gedeelte van de klim is erg stijl en gaat over gehard lava.

De derde route start in Duku Bujangga Sakti en is het minst gebruikt, maar ook het makkelijkst. Deze route kent zelfs de optie om een pauze in te lassen om energie te besparen. Deze route biedt ook de mogelijkheid om rondom de krater te gaan.

Gunung Agung is voor jou als: jij een serieuze en ervaren klimmer bent. Die zich niet laat kisten door niet aangegeven routes en harde condities.

Hoe actief is de Gunung Batur?

De Gunung Batur is actief. 

De vulkaan bevindt zich in een geologisch onrustig gebied op maar 300 kilometer ten noorden van de Java trench en 150 kilometer van de Benioff zone. De korst onder Bali is ongeveer 20 kilometer dik. 

Er zijn tot op heden maar twee catastrofale uitbarstingen geweest die caldera’s hebben gevormd. De uitbarstingen begonnen zo’n 500.000 jaar geleden. De eerste caldera werd 29.300 jaar geleden gevormd. Waar een kleine berg werd gevormd in de eerste caldera. 

De tweede uitbarsting die leidde tot de jongste caldera van de Gunung Batur kwam 20.150 jaar geleden tot stand. 

De Gunung Batur is nog steeds een actieve vulkaan. Het rommelt nog steeds en spuwt soms lava. De laatste keer dat dat gebeurde was in 1974. 

Maar dat zijn niet de enige keren dat de vulkaan aangeeft dat deze nog steeds actief is. In 1999 en 2000 zijn er zes kleine explosies geweest die ervoor zorgden dat er rook en as uit de vulkaan kwamen.

Hoe actief is de Gunung Agung?

De gunung agung is net als de Gunung Batur ook zeer actief. De laatste serieuze activiteit was in 2019 waar er meer dan 300 aardbevingen te voelen waren. Zo’n 122.500 mensen waren geëvacueerd. In november van dat zelfde jaar was er een grote rookpluim te zien vanuit de vulkaan. 

Maar dat is niet de ergste uitbarsting. Deze was in 1963. Toen er een uitbarsting was waar lava uit de vulkaan stroom die tot 7 kilometer ver kwam van de vulkaan in 20 dagen tijd. Het puin dat de vulkaan uit stootte kwam tot 10 kilometer ver. 

Funfact: de balinese bevolking zien de Gunung Agung als de replica van MT Meru, de centrale as van het universum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie plaatsen