De 10 mooiste rijstvelden van Bali

Laatst bijgewerkt: 21-08-2022

De rijstvelden van Bali behoren tot de mooiste in de wereld. 

Het tofste aan deze velden is dat jij daar zelf doorheen kan lopen. 

In dit artikel vind jij de mooiste rijstvelden van Bali die het bezoeken waard zijn. Praktische tips voor het bezoeken van rijstvelden zoals wanneer jij het beste deze kan bezoeken, hoe jij het makkelijkste de rijstvelden kan bereiken. En wat voor type rijst er groeit in de rijstvelden van Bali. 

mooiste rijstvelden van Bali

Beste tijd om de rijstvelden van Bali te bezoeken

De beste tijd om de rijstvelden in Bali te zien is vlak na het regenseizoen. Dan zijn de rijstvelden op hun mooist. De vele regen in het moesson seizoen zorgt ervoor dat de rijstplanten extra goed groeien. Dit betekent dat je vlak na het moessonseizoen in Bali het beste de rijstvelden kunt zien. Bezoek ze daarom ook rond april of mei en zie de rijstvelden in al hun glorie zonder dat je bang hoeft te zijn om een stortbui op je dak te krijgen. 

Tijdens deze maanden kun je het beste de rijstvelden in Bali bezoeken aan het begin van de dag. Dan is de kans het grootste dat het droog is. 

Maar geen zorgen. Het is mogelijk om de rijstvelden van Bali te bezoeken tijdens het droge seizoen. Die zijn dan nog steeds weelderig groen. Daarvoor geldt ook dat je het beste zo vroeg mogelijk heen kunt gaan of juist later in de middag. Dan zijn de rijstvelden in Bali het minst druk.

Wil jij naast rijstvelden nog meer cultuur zien? Lees hier over de mooiste bezienswaardigheden van Bali.

#1 Jatiluwih

  • Tabananan, West-Bali, West-Bali

De rijstterrassen van Jatiluwih zijn een van de mooiste rijstvelden niet alleen in Bali maar in geheel azie. 

Loop door de 600 hectare aan landbouwgrond, waar je de lokale bevolking ziet werken in de rijstvelden. 

Je loopt in Jatiluwih over kleine paadjes over de terrassen. Waar de velden trapsgewijs van de berg naar beneden gaat. 

Om toegang te krijgen tot het hoofdgebied moet je betalen aan de lokale dorpscooperatiefonds. Deze onderhouden het gebied. Mocht je in de buurt zijn kun je ook een bezoek brengen aan het dorp Pupuan. 

Waarom je de Jatiluwih rijstvelden niet mag missen

De rijstvelden zijn zo ongelofelijk mooi. Als je over de velden uitkijkt zie je wel duizend kleuren groen. Je ziet de terrassen onder je worden gevormd met de kenmerkende paadjes tussendoor. 

De naam verklapt al hoe mooi de rijstterrassen zijn aangezien dit ontzettend mooi betekend in het nederlands. 

De bergen waarop de terrassen zijn geplaatst zijn 2.000 meter hoog waardoor je een geweldig uitzicht hebt over de vallei.

Hoe kom je bij de Jatiluwih rijstvelden?

Jatiluwih is makkelijk te bereiken met de scooter, auto of taxi. Op ongeveer drie kwartier afstand rijden van Ubud en Munduk vind je de meest mooie rijstvelden van Bali. 

Als je niet zelf wilt zoeken kan je altijd nog een georganiseerde tour boeken naar dit gebied waar een bus je brengt naar Jatiluwih. 

Maar de leukste manier om naar Jatiluwih te reizen is met de scooter. Dit komt doordat jij dan door de rijstvelden kan rijden. Op deze manier kan je meer van het gebied zien en makkelijker plekjes vinden die je volledig voor jezelf hebt. 

De hoofdingang en de verborgen ingang

Er zijn twee ingangen naar de Jatiluwih rijstvelden. Je kan er vanaf de weg in, in het noorden via het dorpje Gunungsari. Deze toegang wordt vaak door toeristen gebruikt. 

Maar…

Er is een andere toegang waar toeristen nauwelijks komen en de meeste mensen het bestaan niet van weten. 

In het zuiden is een andere ingang waar je ook de rijstvelden kunt bezoeken. Hier kom je niet langs een kaartverkooppunt. 

Navigeer naar Pura Luhur Besi Kalung tempel op Maps.me. Daar vind je een informatie hokje die jou de weg toont naar de rijstvelden. Door deze ingang te gebruiken heb jij de rijstvelden voor jezelf. 

De kosten voor de Jatiluwih rijstvelden zijn 2.50 per persoon.

#2 Tegallalang rijstterrassen de perfecte pitstop in Bali

Tegallalang is een van de plekken in Ubud die jij gewoon bezocht moet hebben. Het zijn een van de populairste rijstvelden in Bali.

Het is een van de drie dorpen in Ubud waar je de rijstterrassen kan bewonderen. Als jij bovenop de berg staat dan zie jij het drukke landschap onder je vol met palmbomen, rijstvelden en restaurantjes. 

De Tegallalang rijstvelden zijn wat betreft horeca gelegenheden het best vertegenwoordigt. 

Neem een pitstop bij een van de vele restaurantjes en geniet van het uitzicht op de rijstvelden, onder het genot van lokale gerechten. 

Naast alle restaurantjes vind je er ook veel cafe’s in de buurt die schilderijen en houtsnijwerk verkopen voor een prikkie. 

  • Locatie: Jalan Raya Tegallalang, Tegallalang, Gianyar, Bali 80561, Indonesië.

#3 Tegalalang Rice Terrace Ubud

Doordat de rijstvelden zo dichtbij Ubud liggen worden deze altijd druk bezocht. Naast dat dit te zien is aan het grote aantal horeca gelegenheden komen er ook massa’s toeristen naar toe. Het is dus gerust te zeggen druk. Als jij deze rijstvelden meer voor jezelf wilt hebben is het verstandig om er vroeg bij te zijn. 

Gelukkig komen veel toeristen niet veel verder dan de hoofdweg. Wat zij over het algemeen doen is een foto maken van het I Love Bali bord en dan een stuk lopen in de rijstvelden waarna zij zich weer omdraaien en richting de weg terug lopen. 

Tip: loop dus een stukje verder door in de rijstvelden voorbij alle toeristen en ondervind het authentieke Bali. Daar liggen gelijk ook de mooiste rijstvelden op je te wachten. De werkers op het land aan de gang om de velden te zaaien de grond te bewerken of de rijst te oogsten. 

Bali swing: schommelen met uitzicht over de rijstvelden

Als jij voor iets unieks wilt gaan kunnen wij de schommel aanraden met uitzicht over de rijstvelden. Je zwiert over de rijstvelden en hebt op deze manier het mooiste uitzicht van iedereen. 

Dit kan je al doen voor 10 euro. 

Het leuke aan de schommel is, is dat er foto’s worden gemaakt van je waar je aan het schommelen bent met de rijstvelden op de achtergrond. 

Hoe zijn de Tegalang rijstvelden te bereiken?

Deze Balinese rijstvelden liggen op 10 kilometer afstand ten noorden van Ubud. Reis er met de taxi of avontuurlijk op de scooter naartoe. 

Met de taxi word je aan het begin afgezet en kan je daarna op eigen houtje de rijstvelden verkennen. 

Na een bezoek aan de Tegalalang is het de moeite waard om verder te reizen naar de Titra Empul of de Gunung Kawi. 

Wat is leuker: Jatiluwih versus Tegalalang

Vaak komt de vraag voorbij welk rijstterras jouw bezoek waard is. Het antwoord op die vraag is: dat hangt er vanaf. 

Jatiluwih is mooier en er zijn minder toeristen. Zeker als jij de zuiderlijke ingang neemt. Je kan dan lekker ongestoord genieten van de rijstvelden en een authentiek stukje Bali meemaken. 

Tegalalang is leuker als jij van meer luxe houdt en lekker wilt genieten van een hapje terwijl je over de rijstvelden uitkijkt. 

#4 Zijmannen rijstvelden het echte Bali

  • Karangasem, Oost-Bali, Oost-Bali

Sidemen Village is de perfecte plaats voor een pitstop op weg naar de Besakih tempel. Op ongeveer 2 uur rijden van Ubud liggen de rijstvelden. 

Rijstvelden bij Jalan in de buurt in Bali

De is de plek om rijstvelden te zien in Oost-Bali. 

Rij langs de wegen in de landelijke omgeving of wandel door de rijstvelden. Deze georganiseerde wandelingen gaan door rijstvelden, over rivieren en verschillende landbouwgronden. 

In het dorp kun jij je hart ophalen en op jacht gaan naar souvenirs. Ga voor de traditionele verfstoffen beter bekend als songket en endek. Die worden gebruikt om de kleurrijk handgeweven katoenen e zijdedraden te kleuren. 

Al met al laat de Zijmannen rijstvelden nabij Karangasem het echte Bali zien. 

#5 Rendang de meest schilderachtige rijstvelden in Bali

Het uitzicht in Rendang is een van de mooiste in Bali. Je kijkt uit over rijstvelden en rivieren tot zo ver het oog reikt.

In het dorp doen de lokale ambachtslieden hun werk, ook zie je hen werken op het land. Langs de kant van de weg zie je tempels en beelden staan die worden gehouwen en gebouwd door de steenhouwers in het dorp. 

Ervaar een puur stukje Bali die nog niet is overgenomen door commercie en geniet van landschap die door rijstvelden en rivieren wordt gedomineerd.

rijstvelden Bali
  • Locatie: Rendang Village, Jalan Raya Besakih, Karangasem, Bali, Indonesië.

#6 Canggu uitgestrekte rijstvelden vlakbij Tanah Lot Tempel

Pererenan is een boerendorpje in Canggu, wanneer je hier naartoe rijdt rij je langs de vele rijstvelden die zich in het landschap uitstrekken aan weerszijde van de weg. 

Een van de gaafste dingen die jij kan doen in Pererenan is paardrijden door de rijstvelden en over het verlaten zwarte zandstrand. 

Deze schilderachtige rit over het strand brengt je langs de beroemde rijstvelden en boerderijen waar je af kunt stappen om eens rustig rond te kijken. 

Gebruik deze rijstvelden als stop om naar de Tanah Lot Tempel te gaan. Je vind deze tempel op slechts 20 minuten van het dorp. 

#7 Pupoea de mooiste plantages en rijstvelden in Bali

  • Tabananan, West-Bali, West-Bali

Het boerendorp Pupuan heeft meer te bieden dan alleen rijstvelden. Naast rijstvelden zijn hier ook cacao, kruidnagel, en koffieplantages te vinden. 

Er zijn zelfs boomgaarden met zeldzame tropische vruchten, mangosteen en durian. 

Als jij vroeg naar de boomgaarden toe gaat kan je een glimp opvangen van de boeren die hun gewassen verzorgen en de kruidnagels laten drogen aan de kant van de weg. 

Naast al die plantages en rijstvelden vind je de tropische bossen met verborgen watervallen en beekjes. Ga op onderzoek uit en begeef je in een waar Balinees paradijs. 

  • Locatie: Pupuan, Selemadeg, Tabananan, Bali 82163, Indonesië, Indonesië.

#8 Munduk rijstvelden 

In het hoogland van Munduk vind je uitgestrekte rijstvelden. Het gebied staat bekend als geweldige gebieden om te wandelen en fietsen door de natuur. Dit alles dankzij de groene bossen en rijstvelden. 

De boerderijen verbouwen plaatselijk fruit dat verkocht wordt aan de rand van de weg in kraampjes. 

Als je toch in de buurt bent van Munduk kan je deze rijstvelden gebruiken als tussen stop naar een van de mooiste watervallen van Bali de munduk waterval. 

  • Locatie: Jalan Gesing, Gobleg dorp, Banyuatis, Buleleng, Bali 81152, Indonesië.

#9 Soka de enige laaggelegen rijstvelden in Bali

  • Tabananan, West-Bali, West-Bali

De rijstvelden van Soka nabij de westkust van Bali zijn uniek. Dit komt doordat zij de enige rijstvelden zijn die in het laagland liggen. 

Deze rijstvelden heb jij nog volledig tot jezelf als jij besluit om hier even een stop te maken en te genieten van het decor. 

De meeste mensen die hier stoppen reizen van Denpasar naar Gilimanuk om de Menjangan eiland of het West Bali National Park zien. 

De beste tijd om de rijstvelden in Bali te bezoeken

De beste tijd om de rijstvelden in Bali te zien is vlak na het regenseizoen. Dan zijn de rijstvelden op hun mooist. De vele regen in het moesson seizoen zorgt ervoor dat de rijstplanten extra goed groeien. Dit betekent dat je vlak na het moessonseizoen in Bali het beste de rijstvelden kunt zien. Bezoek ze daarom ook rond april of mei en zie de rijstvelden in al hun glorie zonder dat je bang hoeft te zijn om een stortbui op je dak te krijgen. 

Wat voor soort rijstvelden zijn er in Bali

De rijstvelden in Bali zijn doorgaans rijstterrassen. Deze terrassen zijn perfect voor het verfraaien van het landschap. Maar het heeft ook andere voordelen. Het voordeel voor de Balinezen die deze techniek gebruiken is dat zij meer landoppervlak kunnen gebruiken zoals heuvelruggen en bergen. 

Een andere reden waarom de Balinezen rijst in het water verbouwen is omdat zij daarmee de rijstplanten beschermen. In het water zwemmen namelijk vissen die de insecten die de rijstplanten beschadigen opeten. Dit kun jij zelf ook zien als je door rijstvelden in Bali loopt. De velden zijn gevuld met water. Wat het een ontzettend mooi gezicht geeft.

Vanaf welke plek kun je het makkelijkste naar de rijstvelden van Bali reizen?

Ubud is de beste plek om vanuit daar naar de rijstvelden te reizen. Dit heeft er alles mee te maken dat de rijstvelden van Bali in het hoger gelegen gedeeltes van het eiland liggen. Vanuit Munduk is het bijvoorbeeld ook heel gemakkelijk om de rijstvelden te bezoeken. Het is een goede keuze als je de Balinese rijstvelden voor jezelf wilt hebben zonder dat er tientallen of zelfs honderden toeristen in de weg lopen. 

Er zijn bus tours die naar de rijstvelden gaan. Deze zijn met name in Ubud te boeken. Als je toch liever niet vast zit aan vaste tijden is het ook een mogelijkheid om zelf naar de rijstvelden te gaan met een brommer of per taxi. Dit geeft je meer vrijheid dan de georganiseerde tours die worden georganiseerd vanuit Bali’s culturele hoofdstad Ubud.

Praktische tips voor een bezoek aan de rijstvelden van Bali

Rijstvelden zijn over heel Bali te bezoeken. Je kan er zelfs in een paar overnachten middenin de rijstvelden. Wat betreft de beste reistijd is die er niet. De rijstvelden zijn wel het groenst in maart en april. 

Als jij tussen de rijstvelden overnacht neem dan voldoende DEET mee. De muggen zullen je anders lek prikken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie plaatsen