Vietnam inentingen en vaccinaties

Laatst bijgewerkt: 25-06-2020

het is altijd vervelend als jij jouw vakantie moet staken omdat jij ziek geworden bent.

of nog erger…

Je moet naar het ziekenhuis waar jij de dokters niet kan verstaan.

In dit artikel vind jij hoe jij jouw kan wapenen tegen de meest voorkomende ziektes en virussen in Vietnam.

Jij komt erachter welke vaccinaties jij moet hebben, waar jij deze kan halen en hoe lang jij deze van te voren moet krijgen.

Welke inentingen heb jij nodig voor Vietnam?

in Vietnam kun je buiktyfus, knokkelkoorts, DTP (difterie-tetanus-polio), gele koorts, hepatitis A, Hepatitis B, malaria en rabiës oplopen. Daarom kun jij het beste hiertegen bescherming zoeken door jezelf te vaccineren.

Daarom is inenten zo belangrijk.

De vaccinaties hangen af van meerdere factoren. Bijvoorbeeld hoe lang jij op reis gaat, maar ook naar welk deel van Vietnam jij naar toe reist. Vietnam kent namelijk meerdere klimaten.

Als jij jouw vakantie boekt via een boekingskantoor wordt er vaak daar vermeld welke inentingen jij nodig hebt.

Verplichte vaccinaties Vietnam

Als jij in de zeven dagen voordat jij naar Vietnam bent gegaan terugkomt van een verblijf in afrika of zuid-amerika dan ben jij verplicht om je te laten vaccineren tegen gele koorts.

Daarnaast moet je verplicht zijn ingeënt voor DTP en Hepatitis A, het maakt daarbij niet uit hoe lang jouw reis wordt. Jij moet altijd ingeënt zijn voor deze infecties als jij naar Vietnam wilt gaan.

De rest van de inentingen zijn afhankelijk van jouw tijdsduur van jouw reis. Als jij langer dan twee weken in Vietnam wilt verblijven dan wordt het sterk aangeraden om je ook in te enten tegen buiktyfus.

Bij een verblijf van een paar maanden in Zuidoost Azië is het belangrijk dat jij ook inent tegen rabiës en hepatitis B.

Hoe loop jij deze ziektes op in Vietnam?

Hepatitis A is een leverontsteking en kan je oplopen doordat deze wordt overgedragen door andere. Deze wordt dan verspreid via de poep en plas van anderen. Ook kan jij besmet raken door water, voedsel of eetgerei dat is aangeraakt door besmette handen.

De verschijnselen waaraan jij kan herkennen dat jij Hepatitis A hebt opgelopen in Vietnam zijn: moeheid, misselijkheid, pijn in de bovenbuik, gele huid en oogwit, donkere urine en beige ontlasting.

Hepatitis B komt voor in bloed, sperma, voorvocht en vaginaal vocht. Het wordt dus overgedragen tijdens seks of door in contact te komen met bloed. Als jij de ziekte nog niet hebt gehad kan jij deze dus nog krijgen.

Als jij bang bent dat jij dit hebt kan jij hepatitis B herkennen aan: erg moe zijn, weinig zin in eten hebben, koorts, een gevoel alsof jij griep hebt, geel worden van de huid en pijn boven de buik aan de rechterkant.

DTP zijn drie virussen die van mens tot mens wordt overgedragen. Difterie wordt overgedragen door te hoesten.

Tetanus komt via een wondje jouw lichaam binnen, dit kan als jij in contact komt met straatvuil of de aarde.

Polio wordt overgedragen via ontlasting of door met ontlasting besmet eten en drinken.

buiktyfus kan je oplopen door het binnenkrijgen van besmet eten en drinken. het gaat om een bacterie die in de ontlasting, urine en bloed zit. Tijdens jouw bezoek aan de wc kan de bacterie liggen op de wc-bril, de spoelknop, de kraan of de deurklink. De bacterie kan dan via deze spullen via jouw handen in je mond eindigen. op deze manier wordt jij besmet.

Jij kan herkennen of jij deze besmettelijke darmziekte hebt als jij: koortsachtig bent, hoofdpijn hebt, buikpijn, minder zin in eten, meestal in het begin verstopping, daana soms diaree, of later soms suf wordt en rode vlekken op de huid van de buik zichtbaar zijn.

rabeis krijg jij voorbamelijk als een hond jouw bijt. Vandaar dat het ook wel hondsdolheid genoemd wordt. Het virus wordt dan via het speeksel van het dier verspreid door een krab, een beet of lik.

Je kan herkennen of jij hondsdolheid hebt als jij: kramp krijgt in de spieren die steeds erger wordt, stuipen, verlamming, problemen met slikken, problemen met ademen of bang wordt voor water.

Waar kan jij je laten vaccineren voor Vietnam?

Je kan je op verschillende plaatsen laten vaccineren voor jouw reis naar Vietnam.

Een van de betrouwbaarste plekken om een inenting te halen is de GGD. Daarvoor dien je wel eerst een afspraak te maken. Je kan niet zomaar binnenwandelen.

Een ander bedrijf dat voor jou gemakkelijker maakt om je te vaccineren is thuisvaccinatie.nl. Zij gaan bij jou langs en enten jouw daar in. Dit is vooral heel prettig als jij een drukke baan hebt om niet zomaar ergens weg kan.

Tip: let er altijd goed op of jouw verzekering deze vaccinaties vergoed. Anders kan je hoge kosten maken.

Hoeveel ben jij kwijt als jij je laat vaccineren?

  • buiktyfus: 39
  • DTP: 29.50
  • Gele koorts: 42.50
  • hepatitis A volwassene 60
  • hepatitis A kind 43
  • hepatitis A/B combinatie 64.50
  • hepatitis B volwassenen 43.50
  • hepatitis B kind 43.50
  • japanse encefalitis 146.80
  • rabies 83.50

Voor Vietnam vaccineren; hoe lang van te voren?

De tijd waarop jij je moet laten vaccineren voordat jij op reis gaat hangt af van de vaccinatie en het virus. Sommige hebben een langere tijd nodig voordat zij ook daadwerkelijk effectief werken en jouw lichaam er genoeg weerstand tegen heeft opgebouwd.

Voor hepatitis A kan jij je zelfs nog de dag voordat jij op reis gaat laten inenten. Dit is echter niet aan te raden. Doe dit het liefst twee weken van te voren. Zo ben jij het beste beschermt tegen hepatitis A.

De DTP prik kan net zoals bij hepatitis A ook worden gedaan de dag voordat jij vertrekt. Houdt er alleen wel rekening mee dat er kleine bijwerkingen zijn zoals stijfheid en rode plekken. Die zijn niet heel fraai als jij jouw vakantie foto laat maken.

Voor buiktyfus geldt dat jij dit twee weken van te voren dient te doen.

Als jij je laat inenten voor gele koorts dan moet je dit minimaal tien dagen van te voren doen. Dit is verplicht gesteld anders kom je dat desbetreffende land niet in.

Hepatitis B heeft een veel langere periode. Jij laat je zeven maanden van te voren voor de eerste keer vaccineren. Daarna laat je dit nog een keer doen een maand voor jouw vakantie. De tweede prik kan jij ook na jouw vakantie halen, maar dan bied jij wel minder weerstand tegen het virus.

Wanneer wij het hebben over Japanse encefalitis geldt dat jij je zes weken van te voren moet vaccineren.

Voor TBC dien jij op zijn minst zeven weken voordat jij op vakantie gaat je te laten inenten. Na zes weken moet jij nog een Mantoux test doen namelijk.

Wat moet je doen als je toch ziek wordt in Vietnam?

Als je ziek wordt is het aan te raden dat jij naar de dokter gaat. Leg zo goed mogelijk jouw klachten uit. Doe desnoods alvast onderzoek hoe je jouw klachten uitlegt in het Engels. Dit maakt het makkelijker om deze stap te maken om deze ook daadwerkelijk op te zoeken.

De dokter zal jou dan uitleggen of dit virus vanzelf overgaat of dat jij medicijnen moet nemen tegen ontstekingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie plaatsen