Reizen met de bus(Nachtbus) in Vietnam

De makkelijkste manier om te reizen door Vietnam is met de bus. En waarschijnlijk neem jij tijdens het backpacken heel vaak de nachtbus van Vietnam. Het is goed te vertoeven met de bus heeft voordelen en nadelen.

Een ding is zeker wie door Vietnam reist gaat een keer een ritje hebben in de bus van Vietnam en wie weet is dat wel een nachtbus. Reizen met de bus door Vietnam is de goedkoopste manier om door Vietnam te reizen. Zo heb ik hele fijne en relaxte ritten gehad maar ook wel eens horror ritten door Vietnam. Dus wees gewaarschuwd!

Ik geef je reistips over welke bus je het best kan nemen van welke maatschappij. Hoe je het best tickets kan bestellen van de bus. En diverse tips om je rit aangenamer te maken in de bus.

Reizen met de bus(nachtbus) in Vietnam

Waar kan je tickets krijgen voor de bus?

Elke province in Vietnam heeft een busterminal. Vaak vind je deze busterminals in de grorw steden als: My Dinh bus station, Giap Bat bus station), Ho Chi Minh City (Mien Tay Mien Dong). Vanuit hier kan je naar alle bestemming van je keuze ook naar andere provincies. Je kan het beste je ticket kopen bij de busterminal bij een geregistreerde kassa. De maatschappijen waar je het best bij kan boeken zijn: Hoang Long, Viet Thanh, Sinh café, Hanh Café en Mai Linh.

Is er geen nationaal bus station op jou bestemming?

Waarschijnlijk ga je 9 van de 10 keer niet met de bus van de busterminals. Omdat jou bestemming die niet heeft. Vaak kan je in elke bestemming bij een lokale booking agency terecht of via je hostel boeken. Ik adviseer altijd bij een lokale booking agency dan te boeken en even op Tripadvisor de recensies te lezen.

De reistijden van de bussen in Vietnam

Als je met de bus gaat reizen in Vietnam let op dat het langer kan duren dan het geschatte schema. Soms kan het een of twee uur langer duren maar dat hangt natuurlijk van de stops en de drukte af. Bus vervoer is gewoon een trage manier om te vertoeven, maar erg goedkoop!

Van: Naar: Geschatte reistijd
Hanoi Ninh Binh 2,5 uur
Hanoi Mai Chau 3,5 uur
Hanoi Sapa 8 uur
Hanoi Dong Hoi 10 uur
Hanoi Hue 14 uur
Hue Hoi An 4 uur
Hoi An Nha Trang 11 uur
Nha Trang Mui Ne 5 uur
Nha Trang Dalat 4 uur
Ho Chi Minh City Mui Ne 4 uur
Ho Chi Minh City Dalat 7 uur
Ho Chi Minh City Can Tho 4 uur
Ho Chi Minh City Ha Tien 8 uur

Nachtbus in Vietnam tips en tricks

Je moet een aantal dingen weten als je met de nachtbus reist in Vietnam. Daarom hebben we alle tips en tricks geschreven hoe je beter kan vertoeven in de nachtbus

Waar moet je zitten en welke nachtbus moet je hebben?

Als je boekt via een locale booking agency, informeer altijd over de nachtbussen. Probeer een vaste zitplaats te hebben want dan heb je vaak een fijnere rit.

Er zitten natuurlijk goede maatschappij tussen maar ook een paar rotte appels. Een aantal maatschappijen willen graag nog wat bij verdienen. Ze proberen jou er van te overtuigen om achterin te gaan zitten voor wat ongeautoriseerde pick ups. Omdat zij willen bijverdienen  proberen ze toeristen helemaal achterin de bus te krijgen. Ze kunnen best wel agressief uit de hoek komen en gooien je tas op de grond en soms proberen ze zelf aan je te trekken.

Wat is de beste plek om te zitten?

Je kan dus beter niet voorin zitten want de buschauffeur heeft een abonnement op de toeter. Helemaal achterin is ook niet lekker want dan heb je nog meer last van hobbelige ritjes. Je kan het best in het midden van de bus zitten of een beetje achteraan.

De ijskoude airconditioning

In Vietnam staat de airconditioning goed aan in de bus, en met goed aan bedoelen we dat het lekker koud is. Eigenlijk soms iets te cool. Het is handig om een sjaal en een dikke trui bij je te hebben. Misschien heb je een deken bij je neem die ook mee! Ik had vaak mijn lange broek aan in de nachtbus, dit was net iets lekkerder in deze vrieskist op wielen.

Neem snacks mee voor onderweg

De nachtbus in Vietnam maakt geen tussenstop voor de hongerige tourist. De reistip die we kunnen geven als je reist met de bus door Vietnam is: Do it like the local. Vul jouw tas met je favoriete reis snacks waardoor je de avond en nacht mee kan doorstaan.

Niet alle bussen hebben een WC aan boord, dus het is handig om niet te veel te drinken. Zorg dat je voor je de bus instapt een toilet bezoek heb gehad.

Blijf niet alleen achter

Het zou maar wat zijn dat je die gestrande reiziger bent bij de busstop. Bij de meeste busstops stoppen meerdere bussen met een identiek uiterlijk, gelukkig letten de chauffeurs nauwlettend op vaak. Maar het zou je maar overkomen dat je bus al weg is.

Let goed op de naam, logo en het kentekenplaat van de bus. Vaak maakte ik een foto van het nummerplaat met mijn telefoon.  just incase de bus was verplaatst en ik het nummer was vergeten.

Hou rekening met je bagage

Vergeet je bagage niet! Zowel spullen die je in de laadruimte van de bus liggen als bij je had in de bus.

Wat als je backpack nog in de laadruimte is?

We gaan er vanuit dat je aan het backpacken bent in Vietnam, en waarschijnlijk heb je een grote backpack bij je en een normale rugzak. Zorg altijd dat je paspoort, portemonnee, elektronica waaronder je telefoon en oplader in je normale tas hebt. Maak een noodset en doe die ook in je normale tas. Stel je raakt je backpack kwijt dan heb je tenminste ondergoed en andere spullen om de dag door te komen.

 

Algemene tips reizen met de bus in Vietnam

  • Koop alleen buskaartjes van geregistreerde kantoortjes van grote bus company’s in de terminals. Enkele bekende namen van deze bedrijven zijn: Hoang Long, Viet Thanh, Sinh café, Hanh Café en Mai Linh. Vermijd het aanhouden van een bus langs de weg, Dit voor uw eigen veiligheidsredenen (de bussen kunnen net zo lang rond rijden, totdat ze genoeg passagiers hebben. Dit kan uren duren!
  • Vraag van tevoren de prijs, voordat je in de bus stapt. Het kan gebeuren, dat je dan teveel betaalt. De ticketprijs is voor iedereen hetzelfde.
  • Neem een stuk papier en een pen mee. Daarmee kun je jouw bestemming opschrijven of eventuele vragen. Een taalbarrière zou problemen kunnen veroorzaken.
  • Houd een oogje op je bagage en je portemonnee, vooral als je van publieke en lokale bussen gebruik maakt.
  • Aarzel niet om de conducteur, de bestuurder of zelfs uw medepassagiers om hulp te vragen, als er iets is, waardoor je reis in de war loopt. Vietnamezen zijn erg vriendelijk; ze zullen zeker bereid zijn om je te helpen.

Cookie gebruik

Wij gebruiken cookies om je browse-ervaring te verbeteren en persoonlijke content aan te bieden. Zie voor meer informatie onze privacy policy.

Accepteer Nee, liever niet