Bali eten en drinken

Het eten in Bali behoort tot het lekkerste eten in geheel Zuidoost Azië.

Om die reden hebben wij voor jou de gehele voedsel cultuur van Bali in kaart gebracht.

Niet alleen eten, maar ook etiquette, drinken en drank worden besproken. Maar ook locaties en hoe jij deze het beste kan ontdekken.

Eten in Bali

Je vind in de steden overal wel een kraampje waar zij overheerlijk balinees eten verkopen.

Ook in de restaurantjes kun je voor weinig geld een lekker Balinese maaltijd scoren.

Ondanks dat het eten op straat redelijk veilig is. Is het toch verstandig om alles goed te laten doorbakken, of in ieder geval te laten koken.  

Op die manier weet je zeker dat jij geen buikkrampen of diarree krijgt op jouw reis.

Wat is er zo typisch aan Balinees eten?

De smaken die in de traditionele Balinese gerechten voorkomen zijn zoet, bitter, zout, scherp en wrang.

Het hoofdbestanddeel van het eten in Bali is rijst. Het wordt beschouwd als een godsgeschenk.

De balinese keuken wordt gekenmerkt door rijst, kip of varkensvlees, tempe, tahoe, ei en diverse groenten en kroepoek.

De lokale warung maken hun eigen pittige sambal. Dit is de handtekening

Eetgewoonten in Bali

Vroeg in de ochtend, gaat de vrouw des huizes naar de markt om verse producten te kopen.

Zij bereidt het eten voor het hele gezin. Dit is een arbeidsintensieve klus.

De sambal die wordt gebruikt in het gerecht moeten bijvoorbeeld gestampt worden en gewreven zodat alle ingrediënten goed mengen.

Voor de balinezen vindt de belangrijkste maaltijd in de ochtend plaats zo rond elf uur. Daarna wordt wat overblijft bewaard. Mochten zij dan opnieuw honger krijgen kunnen zij hiervan eten.

Daarna kopen zij de hele dag door snacks zoals gebakken banaan, zoete cake, een rijstbal of bakso. Als deze niet met zijn handen eet, gebruikt hij een vork en lepel.

De lekkerste Balinese gerechten

Deze gerechten zijn de moeite waard om te proeven op jouw reis door Bali.

Het is een gemiste kans als jij deze niet probeert aangezien de Balinese keuken een van de lekkerste keukens is in de wereld.

Let erop dat de meeste gerechten worden bereid met sambal. Hierdoor kunnen zij heel pittig zijn. Als jij hier niet van houdt, dan is het goed om erbij te vermelden tijdens het bestellen dat jij geen sambal wilt bij je eten.

In het indonesisch doe je dit door ‘Tidak pedas’ te zeggen. Tidak betekent nee en pedas pittig.

Hieronder vind jij de lekkerste gerechten die jij kan bestellen bij een lokale warung of balinese restaurantjes.

  • Nasi goreng. Om dit gerecht kan jij tijdens jouw reis door Bali niet omheen. Je vindt het overal, op menukaarten in restaurants, eetkraampjes en brommerrijders die langsgaan om jou eten aan te smeren.

Dit gerecht is tijdens de koloniale tijd van indonesië naar nederland overgekomen.

Nasi Goreng bestaat uit gebakken rijst met groenten en soms kip. De kip is optioneel en niet noodzakelijk.

Nasi goreng komt in verschillende vormen. Je kunt kiezen of je jouw nasi wilt met kip of met garnalen. Daarnaast kun je ook kiezen voor een mie goreng. Daar wordt de Nasi goreng bereid met noodles in plaats van rijst.

Vaak wordt bij de nasi of mie goreng geserveerd met kroepoek, een gebakken ei en bijpassende groenten.

  • Beef rendang. Dit gerecht kan je net zoals nasi goreng halen bij de lokale warungs op straat.

Beef rendang wordt gemaakt van rundvlees. Het vlees wordt geserveerd met groenten en overheerlijk gekruid. Het vlees wordt gekookt in kokosmelk en kruiden. Bij het vlees en de groenten wordt verder rijst geserveerd. Niet alleen bestaat rendang uit rundvlees, maar er bestaan ook varianten met kippenvlees, geit of eend.

  • Nasi ayam en Nasi campur wordt geserveerd bij de lokale warungs en restaurants op het eiland.

Het gerecht bestaat voornamelijk uit wit rijst geserveerd met vele verschillende elementen van balinese lekkernijen. Het wordt geserveerd met vlees en groenten gemengt in sambal. Soms wordt er een kom soep bij geserveerd. Als jij niet gewend bent aan pittig eten vraag dan of de sambal weggehaald mag worden.

  • Je mag sate niet overslaan op jouw reis door bali. De sate is een van de lekkerste gerechten die je kan eten op het eiland.

Sate is gemarineerd, doorstoken en gegrild vlees, geserveerd met pittige saus, en bestaan uit gesneden blokjes of plakjes kip, geit, schaap, rund, varken, vis, tofu, ei of gehakt (al dan niet gemengd). Het wordt daarna gemengt met kokosnoot, kokosnootmelk, en een rijk mengsel aan groenten en kruiden.

Het eten is om de stok van bamboe, suikerstokken en citroengras gewikkeld. Waarna het gegrild wordt en je heerlijk kan genieten van jouw sate met of zonder saus.

  • Betutu is een iconisch Balinees gerecht. Het bestaat uit een hele kip of eend gevuld met traditionele kruiden, omwikkeld met bananen bladeren, dan gehuld in bananen boomstam schors voor het gebakken wordt op een kolenvuur voor 6 tot 7 uur.

Het resultaat is een sappige feestmaal waarbij al het vlees makkelijk van het bot valt.

  • Babi Guling is een favoriet onder de balinese bevolking. Het bestaat uit een varken die wordt geroosterd aan het spit. Rijk aan kruiden en groenten zoals cassave bladeren, langzaam omgerold. Vandaar de naam guling wat omrollen betekent op een kolenvuur.

De knapperige bruine huid wordt geprezen, terwijl het vlees sappig en zacht is.

Eerst was het een gerecht dat alleen maar werd gemaakt tijdens festiviteiten en ceremonies, maar tegenwoordig kan babi guling overal gevonden worden.

  • Tofu of Tahu en Tempe is een van de versitiele voedselwaren. Dit komt door de vele manieren hoe je het bereid. Het kan geserveerd worden als bijgerecht of als snack. Het wordt vaak geserveerd in curries van sojabonen of gefrituurd en gevuld.

Er zijn daarom maar weinig gerechten die niet dit item bevatten.

  • Zeevoedsel is een van de specialiteiten op Muaya beach in Jimabaran Bay. Het serveert voornamelijk gegrild vers gevangen zeevoedsel, zoals garnalen, krabben, calamari, kreeft en een wijd assortiment aan vis.

Maar in termen van smaak ligt jouw keuze voornamelijk in de barbeque saus die men gebruikt. Deze verschilt per restaurant.

  • Pepes is een indonesische Sundanese kook methode die gebruik maakt van bananenbladeren als verpakkingsmateriaal. De klein verpakkingen worden dichtgemaakt door deze te naaien. Binnenin de bladeren vind je vaak vlees. Maar ook kip, tofu en groenten.
  • Lawar is een traditionele mix van fijngehakt vlees, groenten, geraspte kokosnoot en specerijen. In sommige gedeelte wordt het gemixt met vers bloed om er meer smaak aan het eten te geven. Lawar wordt gebruikelijk direct geserveerd nadat het gemaakt is, en kan niet lang worden bewaard. Er zijn twee versies van Lawar. Rode en witte Lawar. De witte versie bevat waarschijnlijk normaal gesproken geen vlees of bloed.
  • Traditionele caken worden ook wel jajanan pasar genoemd. Origineel werden deze gebruikt bij ceremoniële offerings. Maar tegenwoordig hebben zij hun weg naar de markt gevonden als lekker hapje bij de koffie. De variaties zijn eindeloos maar bestaan vaak uit rijstebloem, lutineuze rijst, suiker, kokos en tropisch fruit.

Bali een paradijs voor de veganisten en vegetariërs

Vlees en vis zijn duur voor de gemiddelde balinees. Daardoor is het gewoon om vleesvrije maaltijden te eten.

Bijvoorbeeld de curries. Deze worden bereid met kokosmelk en rijst. Hierdoor kan jij als veganist jouw hart ophalen en genieten van de heerlijke curries die worden geserveerd op dit eiland.

De keuze aan fruit is overweldigend. Het kan aanvoelen als een waar paradijs. Kies uit mango’s, papaja’s, bananen en een vrucht genaamd durian.

Waar moet je dan heen als vegetariër in bali?

Ook zijn er talloze cafés die smoothies serveren. Deze smoothies en pannenkoeken worden gemaakt van kokosmelk waardoor veganisten hiervan kunnen genieten zonder zich schuldig te voelen.

Als jij op zoek bent naar speciale veganistische restaurants, ga dan naar Shelters of het café organic bali. Deze restaurants en cafés hebben zich gespecialiseerd in het bereiden van vegetarisch en veganistisch eten.

Specialiteiten die je niet moet eten in Bali

Er zijn een paar specialiteiten die je beter niet kan proberen. Er is een donkere kant aan het eten op Bali.

Als jij kijkt naar dit eten bedenk je je wel twee keer voor je dit eet.

Zo kan je gefrituurde reuze vleermuizen eten. Deze vleermuizen worden in zijn geheel gegeten. Dit betekend inclusief knapperige huid en botjes.

Je moet een sterke maag hebben om dit te doen.

Maar dat is niet enige wat je kan eten. Denk bijvoorbeeld aan gefrituurden insecten. Je hebt dan een heel buffet om uit te kiezen. Denk aan gefrituurde libellen, tot sago-worm cocktail gerechten of larven salade.

Insecten zijn rijk aan eiwitten en daarom heel gezond. Maar het is wel een gek idee om deze te eten.

Maar dat is nog niet alles. Als jij nog niet misselijk bent geworden van het idee van de bovenste twee gerechten. Dan mag jij proberen om Geitenballen te eten of een proteïne shake te drinken uit het bloed van een cobra.

Deze gerechten hebben voor mannen een speciaal effect. Zij geloven namelijk dat het testosteron verhogend is en dat het werkt als een soort liefdesdrankje.

Restaurants in bali

Bali kent vele verschillende restaurants, eethuisjes en eetkraampjes. Of jij nou zin hebt in traditioneel balinees eten of toch liever voor een pizza, of hamburger gaat. Het kan allemaal in Bali.

Dit is vooral het geval in de toeristengebieden op bali. Denk hierbij aan de grote toeristen trekpleisters zoals Kuta, Seminyak en Ubud.

Als jij van vis houdt kan jij het beste naar Jimbaran gaan. Daar zijn de beste chefs, allemaal gespecialiseerd in het bereiden van zeevoedsel. Geniet van jouw eten terwijl jouw voeten in het zand verstopt zijn op het zandstrand van Jimbaran.

De kosten voor eten zijn relatief goedkoop op Bali. Je hebt al een maaltijd voor een paar euro.

Top 10 beste lokale restaurants van Bali

Weet jij niet waar je moet eten in Bali? Dan zijn dit de beste restaurants die Bali te bieden heeft.

Deze restaurants staan bekend om hun hoge kwaliteit eten. Zodra jij een hap neemt smelt het eten direct op je tong zo lekker dat het is.

1. Jimbaran Seafood Cafés

Jimbaran

Als jij trek hebt in zeevoedsel dat vers gevangen is uit de zee. Ga dan naar dit visdorpje ten zuiden van Ngurah Rai international Airport.

Niet alleen is het uitzicht geweldig vanaf het strand op de zee, maar ook het eten is overheerlijk.

Alle restaurants liggen langs de kust en de menu’s bieden jou een verscheidenheid aan zeevoedsel. Van vis tot garnalen en kreeft, niks is te gek.

Er zijn zelfs restaurants die shows weggeven waar jij de kok het eten voor je neus ziet klaarmaken. Er zijn in totaal 17 cafés die zeevoedsel serveren.

Eet het lekkerste zeevoedsel van Bali in Jimbaran terwijl jij de zon ziet zakken in de zee. Als het eenmaal donker is worden de tafels verlicht met kaarslicht. De perfecte plek om te genieten met jouw geliefde.

2. Kedonganan Seafood Restaurants

South Kuta

Deze kustlijn net ten zuiden van het visdorpje in Kedonganan kent vele cafés en restaurants die veel weg hebben van de cafés en restaurants op Jimbaran. Maar dan iets meer fancy dan die in Jimbaran.

Kies een van de restaurants die jouw voorkeur heeft. Kijk naar het verse zeevoedsel die zij aanbieden en neem plaats.

Sommige van de restaurants bieden live dans en muziek performances aan. Die variëren van bands tot traditionele balinese dansers die worden begeleid door een orkest.

Geniet van jouw zicht op de oceaan terwijl jij aan een tafeltje zit met je voeten in het zand. Deze restaurants hebben een ongelofelijk gevarieerde menu’s die variëren van kreeft, krab tot vis. Allemaal geserveerd met de meest lekkere sausen.

3. Rumah Makan Kedaton Kuta

Kuta

Bij deze vestiging van de Balinese franchise is de geupgrade versie van een warung. Het restaurant is voornamelijk druk gedurende de lunch. Dan komen mensen uit de nabijgelegen kantoren en hotels hier wat eten of staan in de rij om hun eten mee te nemen.

Het meest bekende gerecht dat zij hier serveren is Nasi Campur. Waarbij jij zelf kan kiezen wat jij erin wilt hebben. Het is een geweldige manier om te ervaren hoe een van de bekendste gerechten in Bali smaakt.

4. Warung Rujak Gula Bali

Denpasar

De lokale bevolking van Denpasar hebben mazzel. Dit is een van de culinaire schatten op het eiland.

Warung Rujak Gula Bali serveert een variëteit aan traditionele gerechten. De een nog lekkerder dan de ander.

Onder hen vind jij rujak. Dit is een fruitsalade dat in verschillende versies komt met typische hete en karakteristieken.

Andere lekkernijen zijn tipat cantok, bulung ook wel zeewiersalade met dunne vis, en vele andere balinese desserts zoals kolak (zoete gelatineuze bananen), bubur sumsum  rijstepap, daluman glazen jelly drinks, en gestampte gestoomde cassaves geserveerd met dikke met palmsuiker geïnjecteerde kokosnootmelk.

5. Warung Nasi Bali Men Weti

Sanur

Op een typische ochtend in Pantai Segara in Sanur wacht de menigte geduldig om ronden tafels totdat de winkel open gaat. Dit is Warung Nasi Bali Men Weti. Hier komen mensen naar toe van over heel indonesië om hier te brunchen.

De warung kent houten bankjes en stoelen rondom een voetpad aan de kust. Men Weti zelf bereid haar stalletje voor recht voor de hongerige ogen van de gasten.

Haar gerechten bestaan vaak uit geroosterde kip, betutu, diep gevroren knapperige kip, balinese kippen sate en scherpe kippen soep. En nog veel meer.

Het enige nadeel. Het sluit in de middag dus wees er vroeg bij.

6. Nasi Ayam Kedewatan

Ubud

Aan de buitenrand van Ubud is er een lokaal instituut dat nasi ayam (kippen rijst) serveert. Nasi Ayam Kedewatan Bu Mangku is een favorite als stop om lunch te halen voor duikers, gidsen en het personeel van naburige hotels in Kedewatan.

Buitenlanders hebben deze plek pas geleden pas ontdekt. Ondanks dat er vele warungs zijn die Nasi Ayam verkopen, maar deze wordt bestempeld als de lekkerste door de lokale bevolking.

De binnenkant van dit restaurant is huiselijk. Je vind deze gemoedelijkheid nergens anders.

7. Ayam Betutu Gilimanuk

Tuban

Betutu is de trots van Bali. In vroegere tijden waren de gerechten die hier geserveerd werden alleen gebruikt voor ceremoniële doeleinden.

Betutu bestaat uit kip of eend. Deze worden gevuld, gemarineerd en omwikkeld in bananenbladeren. Het wordt daarna langzaam gekookt voor vele uren. Het vlees is zacht en mals en valt zo van het bot.

Maar een paar bedrijfjes hebben de techniek om betutu dagelijks te maken gevonden. Een van hen is Ayam Betutu Gilimanuk. Het heeft vestigingen in Denpasar, Kuta en Nusa Dua.

Op het menu staan vele balinese lekkernijen. Probeer deze eens uit. Na deze pittige ervaring kan jij jezelf verkoelen met een kokosnoot ijsje.  

8. Warung Mak Beng

Sanur

Voor een typische Balinese bouillabaisse ofwel sop ikan, kan jij het beste terecht in Sanur bij warung Mak Beng. Je moet er wel snel bij zijn. Deze warung opent laat en sluit vroeg.

Het heeft een gelimiteerd menu met vis soep, gefrituurde vis en een assortiment aan sambal.

Als jij niet goed tegen heet eten kan, kun jij het beste kiezen uit de selectie gefrituurd eten.

Deze warung is al vele jaren beroemd en is al sinds 1941 in business. Met haar lange succes is het Mak Beng gelukt om nederig te blijven.

9. Sate Plecing Arjuna

Denpasar

Sate Plecing Arjuna biedt sate galore aan. De familie die deze tent runt heeft hun succes te danken aan het geheime familie recept. Deze kleine warung op de hoek van jalan Arjuna in Denpasar.

Het is hier altijd druk met mensen die hier willen lunchen en dineren in het weekend. Mensen staan hier in de rij om aan tafel te mogen zitten en een hapje hier te eten.

Deze plek is beroemd in Denpasar ondanks haar nederige begin decennia geleden. Dit komt allemaal door de saus die wordt geserveerd bij de satay. Als jij wilt weten waarom dit zo lekker is en waarom er een rij staat, bezoek dan zelf dit restaurant.

10. Babi Guling Pak Malen

Seminyak

Bali’s favoriete gerecht is Babi Guling een heel geroostert varken. Jij hebt misschien gehoord van de beste babi guling in ubud, maar als jij het aan de lokale bevolking vraagt is deze nog beter.

Zeker voor de prijs die jij betaald voor dit eten.

Babi Guling Pak Malen is uitgegroeid de bekendste plek in Seminyak om Babi Guling te eten. Het is er altijd druk, wacht gerust tot jij jouw eten hebt voor je een plekje uitkiest.

Supermarkten in Bali

In de grote steden en in toeristische gebieden vind je overal supermarkten. Hier kan je de dagelijkse boodschappen doen. Daarnaast vind je overal kleine winkeltjes die allerlei groente, eieren, kruiden, snacks en drinkwater verkopen.

Straat kraampjes in Bali

De kraampjes op straat verkopen eten. De kraampjes zijn mobiel en kunnen zich voortbewegen. Het is in principe een kar met twee wielen en een poot. Deze worden Kaki Lima genoemd. Deze karretjes zijn gespecialiseerd in een product.

Gerechten die jij kan kopen bij deze kaki lima’s zijn: geroosterde mais, bakso, pinda’s, vruchten of ijs.

Niet alleen de Kaki Lima verkoopt eten op straat. Ook bromfietsen rijden door de woonwijken en toeristenoorden met hun gemaakte eten. Je herkent hen meteen. Het geluid van de brommer is heel typisch.

instagram instagram

Volg @Wheretotravel.nl op instagram.

Cookie gebruik

Wij gebruiken cookies om je browse-ervaring te verbeteren en persoonlijke content aan te bieden. Zie voor meer informatie onze privacy policy.

Ja, ik accepteer cookies Nee, liever niet